Re: Vyřízení reklamace v Alza v rámci Obchodního zákoníku
Citace:
Původně odeslal
Alf
Konkrétně s Alzou mám zkušenost, že nezkoumají původního kupujícího, ale pokud souhlasí výrobní číslo, může uplatnit záruku i někdo jiný. Je to už ale několik let zpátky...
abychom si rozumeli, ja netvrdim, ze to v praxi nejde - koneckoncu zrovna u alzy jsem taky pred cca 2 mesice uspesne reklamoval vec, kterou jsem z druhe ruky koupil tady na foru. rikam jenom, ze kdyby na me nastoupili s argumentem, ze zaruka neni v muj prospech, tak jim budu muset dat za pravdu.
Citace:
Původně odeslal
Alf
Povinností prodejce to je, pokud o to kupující požádá. V tomto případě se pak předpokládá, že použití zboží má přímou souvislost s činností organizace (včetně nepodnikatelských subjektů) => prodej podléhá Obchodnímu zákoníku.
To je prave omyl, nic se nepredpoklada ani predpokladat nemuze. Ostatne viz Riksa, to ze ma nekdo ICO a chce ho uvest na doklad, neznamena vubec nic. Prodejce ho tem bez kecu uvest musi.
Citace:
No, to sice může, ale jako nepodnikatel nemůže dát koupi do nákladů. Při prodeji ale musí přiznat příjem a pokud je navíc plátce DPH, je to ještě horší. To asi nebude ta správná cesta...
Jako podnikatel si muzes dat do nakladu cokoli, co si zakoupil pro ucely podnikani. Nikde neni receno, ze to musis koupit v obchode, muzes to koupit klido od nepodnikatele - fyzicke osoby (tudiz i sam od sebe), staci na to mit kupni smlouvu. Zde podotykam, ze ustni kupni smlouva je take smlouva. Ovsem pro ucely nakladu je vhodne nejak dolozit cenu - tudiz bud tou kupni smlouvou nebo puvodnim kupnim dokladem. Zadny prijem priznavat nemusis, pokud nevydelas a i kdybys vydelal, je tam tusim nejakych 8k/rok kdy to priznavat nemusis (jako ten, kdo proda).[/QUOTE]
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
...Prodejce ho tem bez kecu uvest musi.
Jistě, však já tvrdím to samé. Ovšem pokud pak s tímto dokladem přijdeš za prodejcem s reklamací, bude se řídit obchodním zákoníkem. Pokud budeš tvrdit, že jsi to kupoval nikoliv pro podnikání, ale pro osobní potřebu, zcela jistě bude zajímat příslušný finanční úřad, proč jsi si dal předmět koupě do nákladů a případně jsi si i odečetl DPH...
Citace:
...Zadny prijem priznavat nemusis, pokud nevydelas a i kdybys vydelal, je tam tusim nejakych 8k/rok kdy to priznavat nemusis (jako ten, kdo proda).
Jenže tím prodejem vyděláváš... Těch 8k/rok (není to náhodou 6?) je limit, do kterého nemusíš podávat daňové přiznání, pokud máš jiný příjem (např. ze závislé činnosti) a z něj platíš daně, případně pokud nemáš příjem žádný.
Chjo, precti si znova tento a stovky dalsich threadu. Proste neni pravda, ze IC = obchodni zakonik. A to ze si nechas na doklad uvest IC vubec neznamena, ze si ho das do nakladu. Navic to ze si neco das do nakladu absolutne nijak nesouvisi s tim, zda si to kupoval podle obchodniho nebo obcanskyho zakoniku.
Citace:
Původně odeslal
Tomas
Mám prosbu na práva znalé jedince:
V Alze jsem reklamoval disk (WD Raptor 150 GB), který jsem koupil tady na fóru a který byl kupován na IČO. Kupní cena byla 4083 Kč bez DPH. Reklamace byla uznána s tím, že mi ho chtějí vyměnit za Velociraptor 150 GB s aktuální cenou 3219 Kč bez DPH. Na to se mi nějak nechce přistoupit, jednak proto, že bych tratil a jednak proto, že do zamýšleného RAIDU mi ten nový disk nepůjde.
Požadoval jsem proto odstoupení od KS a vystavení dobropisu. Maník v pobočce mi ani nebyl schopný říct, jestli to půjde a tak kontaktoval jejich "experty" z reklamačního. Ti mu řekli, že dobropis by šel, ale na jaksi mnohem nižší cenu (údajně aktuální - u již neprodávaného zboží (???)) - nějakých 2300 Kč bez DPH. Mám pocit, že i v rámci Obch. zák. by měli vrátit plnou kupní cenu, ne?
Nebo co jiného radíte?
imho, dals za to zlomek ceny a dostanes novy kus... ja bych byl jeste rad
Tak jen pro info - nakonec mi vrátili kupní cenu reklamovaného disku, čili reklamaci vyřešili podle mých představ:)