-
Re: Intel Core i5, i7 a p55 - zkušenosti, oc, atd.
Citace:
Původně odeslal
Gestler
OMG ty jsi musel NB chladit extra?
Na Rampage 2 Gene ? Samozrejme ! ono to malo na default (2.66GHz) rovno cca 60+ stupnov v zatazi. Hodne sa to este zhorsilo, ked som vymenil Mugen 2 za vodnika a nemal som to ofukovane vobec. Ked som sa blizil 4GHz, tak to uz liezlo v zatazi ku a cez 80 stupnov, tak tam musel ist 40mm maglev vetrak na 5V, ten to zrazal na cca 65 stupnov, ak si dobre pamatam.
foto pred upravami a v starom kejse - http://www.hades.iglu.cz/cosmos/IMG_4126.JPG
novsie foto po upravach a presune do novej skrine - http://www.hades.iglu.cz/cosmos/new2/52187.jpg
edit: v podstate sucastny stav sa lisi iba pridanim dalsich 3 pamatovych modulov ale to zas vplyv na chladenie NB nema
edit2: kedze taketo sialene teploty ma aj moja druha Rampage 2 Gene, predpokladam ze je to build in ficura, doje... sposob chladenia NB (inak podla toho co som to rozoberal, tak mas NB->zuvacka-> heatsink base-> zuvacka->odmontovatelne rebra. A pokial cakas, ze cela plocha je pokryta teplovodivym materialom medzi rebrovou odmontovatelnou castou a zakladnou, tak sa velmi zle a seredne mylis)
-
Tak X58 ano,měl sem dojem že je to vlákno o P55 a spol, abych jen nemlel okolo ...koupil jsem včera i7 860 ... že si trošku zataktuju a udělám nějakej ten 3D mark,narazil jsem ale na limit kterej jsem vážně nečekal, 4050MHz se zapnutým HT pánové a dál mě nepustí monitoring stavu napájecí kaskády,prostě se to elegantně vypne.Další peckou je,že procesor i s vypnutým HT hřeje jako kráva a se zapnutým jako dvě krávy,s vypnutým HT neni problém 4,54GHz.Chladím vodou blok-OCZ hydroflow,pumpa Laing DDC 18W,radiátor Mora 2 + 9x120mm FAN a teploty lezou přes 92° .myslím že koupit do P55 i7 860 není dobrej nápad,slušná i5 odvede stejnou ne-li lepší práci.
http://img2.imageshack.us/img2/5779/...1918133.th.jpg
-
Tak když má stejnj čip, proč by odvedla jinou práci ehm? Jen tak btw 4,5ghz bez HT neni zlej výsledek, ty 4 s HT už ano vzhledem k tomu chlazení.
-
Najivně jsem doufal že třeba možná vybírají pro i7 trošičku lepší jádra,právě kvuli HT,no ono 4GHz s HT není strop,tam už to nedává kaskáda a vypíná se to,myslím že by to šlo nějak modnout ale bojím se o patici,ta předešlá šla do řiti raz dva.
Takhle to řešil kamarád na GD 80 ale ty mají patice od Lotes
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=238194
EDIT: to chlazení nechápu,ten blok není špatnej,radiátor je slušnej,pumpa je hihg end,nechápu proč se to neuchladí.Ono HT je prý halda tranzistorú navíc,bohužel i když je HT vyplé,odstavit se to od napájení nedá,ještě zkusím jiný CPU blok,mám tu Wroom 3.1 tak uvidíme jak na tom bude ale iluze si nedělám.
-
Pokud ti to padá protože to nezvládaj VWR, tak neřeš chlazení CPU. Tam beztak už budeš narážet na převod teploty mezi jádrem, HS a chaldičem, ne samotnout efektivitu chladiče.
Pokud ale ta deska vypíná kvůl ipřetížení VRM, je to naprostej low end krám, jako všechny P55 desky. Tím že si člověk koupí drahou získá akorát tunu nálepek portů, přidanejch realteků a masivvnějšího (neřikam efektivnějšího) chlazení. V praxi však je ale kvalita vždy na úrovni nejhorší té z řady.
Nevim nevim, ale tak si řikam že moje stará 920 co si chrochtá na 4,2ghz při 1,35V byla hodně dobrá koupě, ještě že jsem na tu P55 nečekal. Respektive já na ní čekal, ale pak jsou koupik X58.
Stejně je to bomba dneska všude nálepky jaká má deska 16-ti fázovou kaskádu, někde už i 24 nebo dokonce 32! A člověk si tam OCne CPU a ono to hoří. A v dodě dvoujádrovejch prescottů co měly 300W na defaultu tam Abit cpal analogový třífáze a jede to dodnes.... jaká ironie. Jen si odplivnou, to je hold ta "spotřební elektonika".
-
Až do uplné hranice je to 100% stable,pak se to vypne,je to ochrana napájecí kaskády,to je celý,nechápu proč to napájení nevyřešili normáně 8mi pořádnejma mosfetama a čau,ta deska je celá studená i při stropovim OC,možná tam ta ochrana je z duvodu maximálního přípustnýho proudu kterej vydrží patice...to nevim,ale tu napájecí kaskádu ani nic jinýho na desce sem ještě nezažil jinak než vlažný.
-
panove, resim jeden docela zasadni problem:(
mam i5 750, zadne taktovani, vse na default... a pri zatazi (mam 100%/24hod na vsech jadrech) mi teploty na jadrech ukazuji 90-95°C (coretemp, realtemp, etc). pasta nasazena spravne, chladic noctua a jede to na plny vykon + jeste dalsi 2x12cm outake fan tomu pomahaji. case lianli pc-a10.
je ta teplota v poradku???
predtim tam bylo q9300 a pri stejne zatezi teploty kolem 60-70C a fany nastavene na minimum....
vsak to cpu by se s default chladicem hned upeklo.
-
No,to je nějaký vožralý,já jsem na boxu v default myslím měl teploty do 50-55°.Podívej se do CPUZ jaké ti ukazuje napětí,potom klasika,sundej větrák a dej procesoru nějakou práci,sáhni na chladič jestli je má teplá žebra,ono vadnou Noctuu NH-U12P už jsem viděl.Pokud vím tak tahle Noctua by to měla zvládat vw větrané skříni okolo 80° ale při 4GHz.
-
2 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Gestler
No,to je nějaký vožralý,já jsem na boxu v default myslím měl teploty do 50-55°.Podívej se do CPUZ jaké ti ukazuje napětí,potom klasika,sundej větrák a dej procesoru nějakou práci,sáhni na chladič jestli je má teplá žebra,ono vadnou Noctuu NH-U12P už jsem viděl.Pokud vím tak tahle Noctua by to měla zvládat vw větrané skříni okolo 80° ale při 4GHz.
na chladici neudrzim ruce... udelal jsem screeny
-
Pokud CPU-Z nekeca, tak deska pousti do procesoru nejakou vyssi voltaz, nez je default?
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Pokud CPU-Z nekeca, tak deska pousti do procesoru nejakou vyssi voltaz, nez je default?
dival jsem se ted na processorfinder.intel.com a dle neho ma byt voltaz v rozmezi 0.65V-1.400V, takze to by melo byt ok
-
:D vždiť to máš celkem hodně ocnuté,co se divíš? si to stáhni na default a uvidíš jak to schladne ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
:D vždiť to máš celkem hodně ocnuté,co se divíš? si to stáhni na default a uvidíš jak to schladne ;)
vsak jsem nic nemenil, bios je na defaulte, zmenene jenom poradi bootovani, date a cas, a ramky na profile1
-
Tak já jsem se už asi vážně v tý práci zblánil,default BCLK i5 je pokud vím 133MHz a ty tam máš 200,tak buď sem blázen já nebo ti to tam někdo chodí taktovat aniž by s o tom věděl:D ti ten CPU v zátěži jede na 4GHZ...teplota je normální s tou voltáží
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Tak já jsem se už asi vážně v tý práci zblánil,default BCLK i5 je pokud vím 133MHz a ty tam máš 200,tak buď sem blázen já nebo ti to tam někdo chodí taktovat aniž by s o tom věděl:D ti ten CPU v zátěži jede na 4GHZ...teplota je normální s tou voltáží
asi mi jsem chodi nejaka vila amalka taktovat:)
a ted vazne, jsem rano delal reset biosu na default, zmenil jsem jenom cas a datum, bootovani poradi disku a ramky na profile1 - mezim delam na tomhle pc, nikdo jiny tady nebyl:)
jedine co me napada - muze ram profile menit nastaveni cpu? ramky jsou ddr3-2000 a to by teoreticky odpovidalo hodnotam i cpu... ale jeste jsem se nepotkal s tim, ze by to bylo synchronni...
-
Může to bejt nějakej bug biosu...
-
Máš Asusku viď? takže si ručně nastav BCLK i takt pamětí,mě to formule dělá taky,jakmile to udělám v memory profilu tak to samo hejbe s BCLK.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Máš Asusku viď? takže si ručně nastav BCLK i takt pamětí,mě to formule dělá taky,jakmile to udělám v memory profilu tak to samo hejbe s BCLK.
ne, mam GIGABYTE P55-UD3... mam neco rozdelane, co potrebuji dokoncit a jeste nekolik hodin to potrva, pak to resetnu a mrknu do biosu. dik vsem za rady
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Nevim nevim, ale tak si řikam že moje stará 920 co si chrochtá na 4,2ghz při 1,35V byla hodně dobrá koupě, ještě že jsem na tu P55 nečekal. Respektive já na ní čekal, ale pak jsou koupik X58..
Clovece a ja nadavam ze idem 4.2GHz pri 1.365, asi by som mal byt spokojny. Mne sa tych 1.36V zdalo uz hodne.
-
:D já cpu při 4,3GHz 1,44V a říkám si že mám kliku.
-
No , já bych zksil i víc ( i když teploty jsou už dost tvrdý ), ale deska jaksi EE. Přeci jen je to nejlevnější Asus s X58 a strop na FSB má 215, což je tam kde jsem. A to je hodně dobrý, vždy jak vidim ty high end X58/P55 desky a jak se recenzent rozplývá že dal FSB200 tak si řikam že mam hodně dobrou desku.
-
Ja zas nejako moc uz ist hore nemozem. Teraz je to plus-minus v stave, ze dalsie MHz ziskavam len za pomerne enromne zvysenie napati a nasledne zvysenia teploty. HT sa mi praveze vypnut neoplati. Inak by som siel samozrejme vyssie, alebo rovno do i5.
Dalsim limitujucim faktorom mam 2 rozne kity RAM ktore dost strajkuju pri 1600MHz. Ale tak ci tak, podla specifikacii x58 a celkovo i7 je pri 6 osadenych RAM slotoch garantovana frekvencia tusim 1333MHz.
Takze 1563MHz @9-9-9-24 1T, B2B 4 a 1.6V povazujem uz za celkom uspech.
1600MHz sa mi zatial nepodarilo rozbehnut vobec. Alebo bios najde 10GB alebo 8GB (CPU-z ale vidi komplet 12GB), zatial som nemal snahu ani energiu to dokopat k lepsim vysledkom.
-
Já mam Corsairy normální 1333 CL 9 1,5v 12GB (6x2) a jednou na 1550, 1,65v. Ale radši je provozuju na 1280 s CL7 přijde mi to lepší a pak nemusej mít overvolt a i CPU se ulevilo, míň topí, nesmí se zapomínat že paměťovej řadič je v něm. S jednim modulem na kanál (3x2) jely na 1800.
Jinak ofiko standard DDR3 počítá max s 1333mhz, CL7, a 1,5v. Co se samotné I7 dle Intelu týče, je to 1600 při jedný paměti na kanál. 1333 při dvouch pamětech na kanál. 1066 při více než 4GB paměti adresovaný na kanál (typicky použití více 4GB modulů), nad 24GB potom 800mhz. U ECC pamětí pro Xeony se mluví jen o 1066 nebo 800, ale maximum je pak 96GB místo 48. Neberu ty velký s registrem, tam pak tušim 192?
-
neplati nahodou ze u i7 a tejto architekture rychlost RAM > ostrejsie casovanie ?
edit: pokial sa budeme bavit v rovine ze nahaname "vykon", samozrejme ze ked staci 12xx MHz tak zbytocne to hrotit do nejakych extremov.
-
Ne neplatí, vliv má oboje zhruba stejnej.