-
Re: Windows Vista - tipy,triky
Gizmo_CZ: Ach jo. Mi přijde, že jsi hotentot nebo co. Nikdo neví, co všechno se může smazat, aniž by se systém zhroutil. Ale pokud mermomocí chceš strávit víkend tím, že budeš dávat zpátky do kupy systém, tak to je tvůj problém.
Musíš převzít vlastnictví daných složek a souborů. Více zde -> http://www.vistax64.com/vista-genera...xs-folder.html , zde -> http://blog.tiensivu.com/aaron/archi...-20032008.html nebo zde -> http://blogs.msdn.com/jonwis/archive...directory.aspx
Pokud ty články nepochopíš, tak se o mazání ani nesnaž, protože spláčeš nad výdělkem. A nestěžuj si, že jsi nebyl varován.
EDIT: Ještě jedna připomínka. Spousta souborů z adresáře WinSxS je pomocí "hardlinks" odkázána do jiných adresářů, např. System32. Problém ale je, že většina filemanagerů si s tím neporadí a nebere to v potaz. Takže pokud nějaký takhle "hardlinkovaný" soubor smažeš v originálním umístění, tak ho smažeš fyzicky na disku a máš problém, protože v System32 bude jenom jeho odkaz na originál, který fyzicky neexistuje.
-
Citace:
Původně odeslal
Gizmo_CZ
Máš nějaký problém s vykřičníky? Proč hned druhé urážíš? Pokud nemáš nic k tématu, byl bych rád, aby sis své komplexi vylíval jinde!
PS: Spešl pro tebe jeden krásný vykřičník !
Jinak ano souhlasím s vámi, že 1Gb dnes je opravdu za "hubičku", Při takové "politice" jakou tady píšete, je Vám tedy jedno, že Váš OS bude užírat místo na HDD které byste mohly využít jinak? Dobrá toť vaše věc.
Já ale chtěl jen poradit, poučit jak udržovat systém v kondici aby "nebobtnal"!
Ano, já chci, aby můj OS na HDD zabíral co možná nejmenší místo! Je to tak složité pochopit? A je jedno, jestli mám 80 nebo 250Gb HDD!
naistaluj si linux a ne wokna
-
Díky.
Ano chci strávit víkend tím, že budu průkopník v mazání Vist :-) Tak jako jsem začínal s promazáváním Win XP systémem pokus omyl a dokázal jsem jí srazit na 1.8Gb.
Do té složky se totiž ukládají i aktualizace a jejich instalační a odinstalační soubory, které jsou aspoň mě na h... už jsem dost daleko s promazáváním složky Windows Vista (nutno dodat že 3x instalace po tom co jsem smazal to co jsem neměl ale chybami se člověk učí!:D)
Už jsem dokonce byl tak daleko že složka winsxs měla pouze 1.9Gb a vše fungovalo bez problémů a Visty byly kompletně aktualizované! Bohužel jsem smazal jeden soubor bez jeho zálohy a error :D. No a teď jsem zapomněl jak se mažou ty chráněné složky.
Myslete si , co chcete, ale já to stejně vyzkouším! Strašně mě štve, že ty visty tak bobtnají! 20Gb systém? Děkuji, nechci! Proč taky když můžou mít poloviční velikost? Pak dám vědět co lze bez problémů na stabilitu systému smazat. Díky za info.
-
Citace:
Původně odeslal
neokop
naistaluj si linux a ne wokna
Podobný blbosti jsem čekal že někdo brzo napíše! Visty mě vyhovují ale velikost ne!
-
Citace:
Původně odeslal
Gizmo_CZ
Tak jako jsem začínal s promazáváním Win XP systémem pokus omyl a dokázal jsem jí srazit na 1.8Gb.
Zajímavé. Moje složka s WinXP měla průměrně kolem 1,4 GB. A to jsem mazal akorát zálohy aktualizací a standartně složku "dllcache" hned po instalaci.
Citace:
Původně odeslal
Gizmo_CZ
Myslete si , co chcete, ale já to stejně vyzkouším! Strašně mě štve, že ty visty tak bobtnají! 20Gb systém? Děkuji, nechci! Proč taky když můžou mít poloviční velikost? Pak dám vědět co lze bez problémů na stabilitu systému smazat. Díky za info.
20 GB? Jak jsi to dokázal? Moje má teď 14,1 GB. A to jsem nemazal vůbec nic.
-
Moje maji 13.6GB, nic jsem nemazal.
2Gizmo_CZ: stahni si nejakou lite verzi, kdyz ti to tolik vadi. Jen tak namatkou jsem nasel "vLite edition of Vista Ultimate with SP1 integrated, 1GB ISO image. Hotfixes and important updates to September 2008 are slipstreamed. User Account Control is removed. Windows folder footprint is 3.41 GB (compared to 9.33GB on a typical Vista install)."
-
Citace:
Původně odeslal
Gizmo_CZ
Podobný blbosti jsem čekal že někdo brzo napíše! Visty mě vyhovují ale velikost ne!
No on to myslel tak(dle mého názoru), že si máš stáhnout LIVE verzi třeba Mandrivy a smáznout složku tam...Taky jsem se potýkal s problémem smáznutí adresáře, který zmiňuješ...taky jsem to nemohl smáznout jako admin, ale nakonec jsem to smázl přes Mandrivu a bylo.
Stačilo dvě až tři kliknutí...
-
No už promazávám visty .-) Zatím jsem na 6Gb z 11Gb a vše běhá - zatím :)
Blackknight si myslím, že myslel spíš aabych šel do linuxu i to tam napsal.
sAd veškeré aktualizace a bohužel i má blbost Win update ovladačů HW! pak jsem měl 19,6Gb jen složku Windows! příšerný!
-
Citace:
Původně odeslal
Gizmo_CZ
Blackknight si myslím, že myslel spíš aabych šel do linuxu i to tam napsal.
Aha, nějak jsem přehlídl slovo Nainstaluj :D
Tak výše uvedené berte jako můj typ, měl jsem naprosto stejný problém jako vy ;-)
Jinak mě štve, že MS nedokáže(ale spíše NECHCE) udělat pořádný instalátor Windowsů, na jednu stranu chápu, kvůli BFU lidem, ale na druhou stranu je tu i mnoho zkušených lidí, co prostě nechtěj všechen ten balast okolo Winů. (offtopic) Což je i jeden z důvodů, proč se mi MS znechutil (konec offtopicu)
-
Citace:
Původně odeslal
Blackknight
Jinak mě štve, že MS nedokáže(ale spíše NECHCE) udělat pořádný instalátor Windowsů, na jednu stranu chápu, kvůli BFU lidem, ale na druhou stranu je tu i mnoho zkušených lidí, co prostě nechtěj všechen ten balast okolo Winů. (offtopic) Což je i jeden z důvodů, proč se mi MS znechutil (konec offtopicu)
Aby pak docházelo k něčemu podobnému, jako u win98, kde byla padesátiprocentní pravděpodobnost, že custom install nepojede tak jak má?To už raději to, co je teď. A jak už tady někdo psal, při dnešních cenách disků je nějakých 10 GB úplně fuk. Navíc by podle mě i Visty měly umět unattended install, kde by mělo jít nastavit téměř cokoliv.
-
Citace:
Původně odeslal
sAd
Aby pak docházelo k něčemu podobnému, jako u win98, kde byla padesátiprocentní pravděpodobnost, že custom install nepojede tak jak má?
To ale není můj problém, MS má mnoho a mnoho programátorů, tak mi neříkejte, že není schopno udělat přívětivější instal pro mírně pokročilé uživatele, který nechtějí tu omáčku okolo ;-) V jiných OS to myslím jde.
Citace:
Původně odeslal
sAd
A jak už tady někdo psal, při dnešních cenách disků je nějakých 10 GB úplně fuk.
Jj, kvůli hrám nová GF, kvůli OS RAM, CPU, ..., atd...ne, já opravdu na toto nemám ani čas ani finance...pohodlně existuji na 5 let staré konfiguraci, kterou mám uvedenu v podpisu(akorát jsem dokoupil paměť), oželel jsem hry a aspoň mám více času...;)
Citace:
Původně odeslal
sAd
Navíc by podle mě i Visty měly umět unattended install, kde by mělo jít nastavit téměř cokoliv.
O tomto nevím :oops:, můžete specifikovat?
-
Citace:
Původně odeslal
Blackknight
Pro Visty :
vLite
Pro XP:
nLite
Jestli se to uz tady resilo, tak mne prosim nekamenujte.
-
Citace:
To ale není můj problém, MS má mnoho a mnoho programátorů, tak mi neříkejte, že není schopno udělat přívětivější instal pro mírně pokročilé uživatele, který nechtějí tu omáčku okolo ;-) V jiných OS to myslím jde.
Ještě jednou se zeptám. K čemu by to bylo? Můžete si vybrat u takového OS X na Macích? Nevím o tom. A když už to mermomocí chceš, tak je tu vLite.
Citace:
Jj, kvůli hrám nová GF, kvůli OS RAM, CPU, ..., atd...ne, já opravdu na toto nemám ani čas ani finance...pohodlně existuji na 5 let staré konfiguraci, kterou mám uvedenu v podpisu(akorát jsem dokoupil paměť), oželel jsem hry a aspoň mám více času...;)
Doma mi ještě pořád šlape ten stroj na prvním místě mojeho podpisu a stačí to bohatě. Jako doplněk pak notebook.
Citace:
Zkus si dát do Googlu Windows Automated Installation Kit (WAIK) případně Business Desktop Deployment Tools 2007 (BDD 2007) a tvá chuť po informacích bude ukojena :).
-
Citace:
Původně odeslal
Blackknight
to je len z dovodu tvojej neznalosti, samozrejme ze win podporuje unattended instalaciu
napr. instalacia XP u mna spociva vo vybere jedinej polozky a to je disk na ktory chcem instalovat, potom mozem ist na pivo...
netreba ani nlite, vsetko potrebne je na instalacnom CD win, mozes nakonfigurovat absolutne detailne co chces
-
Citace:
Původně odeslal
sAd
Ještě jednou se zeptám. K čemu by to bylo? Můžete si vybrat u takového OS X na Macích? Nevím o tom. A když už to mermomocí chceš, tak je tu vLite.
Ano muzu a zaroven mam jistotu, ze diky automaticke instlaci Windows Vista, neziskam 10GB zabraneho mista na disku OS, ktery je prazdny a nenazrany a jeste se dublujici, protoze neni schopny samostatneho chodu ....
U mac OS mam jednotny system, ktery v zakladu ma multimedia a dalsi aplikace, ktere dohromady zaberou cca 15-20 GB. Samozrejme ocesat muzu ...
Sorry za OT, ale Vista je opravdu omyl (jako XP bez SP2 a vis) a MS shit to vi moc dobre ..
-
Citace:
Původně odeslal
sAd
1) K čemu? Třeba k tomu, aby mi místo neužíral(a nevtíral se) Internet Explorer, Media player, Movie maker, hry, ....
2) Takže, dle vyjádření uživatele "svaca" zjištuji, že jediná platforma Windows to ze tří nejznámějších platforem "nezvládá" :confused:
3) vLite tu byl, pokud se nepletu,trošku kritizován, že není tak dobrý jako ten jeho bratříček pro XP. Navíc nechápu, proč něco tak základního, jako instalaci systému, spravovat nástroji třetí strany.
Citace:
Původně odeslal
sAd
Zkus si dát do Googlu Windows Automated Installation Kit (WAIK) případně Business Desktop Deployment Tools 2007 (BDD 2007) a tvá chuť po informacích bude ukojena :).
Tak o tomto jsem slyšel na jedné přednášce ve škole, avšak to nazývali "hezky česky" Automatická instalace(nebo bezobslužná), je možné, že to zmínili i v anglické terminologii(unattended), ale já si právě zapamatoval tu českou. Ale ukazovali to na XP...Navíc si nejsem jist, zda-li lze touto cestou odstranit třeba Media player, nabyl jsem dojmu, že to slouží spíše k bezoslužné instalaci a integraci driverů a SP...
Tak jako tak jsem se dopátral(sand dobře), že k tomuto je nutné stahovat 863.4 MB dalších dat, viz. toto. Takže další data navíc...ano, v dnešní době je rychlý internet, uznávám, ale proč se s tím tak babrat...to radši oželím ty případné ušetřené MB...
Prostě dle mého názoru by měla standardní instalace obsahovat možnost, jak během vlastní instalace nastavit to, co chci nainstalovat.
-
Ma slozka Windows u Vist ma 18,8 GB a zily mi to opravdu netrha...
-
18,6 GB a také mi to žíly nějak netrhá.
Momentálně mám na Visty vyhrazenou 50GB partition, když půjde do tuhého, tak jí maximálně rozšířím např. na 60 či 70GB.
Jinak samozřejmě, pokud by byl nějaký prográmek nebo rychlý postup, jak Visty zmenšit (bez jakéhokoliv rizika na zbourání systému), tak bych asi aplikoval. Ale momentálně na to opravdu nemám čas něco takového řešit. To spíš ten čas vynaložím do práce a následně si koupím větší disk - vyjde mi to možná na méně času :D
-
Moje maji 13GB na 15GB partici, schvalne jsem dal malou aby se nemohly zvetsovat a funguje to :D
-
Citace:
Původně odeslal
silenec
...schvalne jsem dal malou aby se nemohly zvetsovat a funguje to :D
Jo, tohleto funguje, když má Vista málo místa, tak neroste. Je to ale za cenu výrazného zpomalení systému. Na syst. oddílu by mělo bejt vždy 5+GB volnýho místa.
-
Citace:
Původně odeslal
silenec
Moje maji 13GB na 15GB partici, schvalne jsem dal malou aby se nemohly zvetsovat a funguje to :D
mno uvidis jak dlouho ja dal ultimatum 20GB a kdyz se zaplnili tak hapaly :)
tak sem tam soupnul taky 50GB a je to stenje je to akorat na instalaci office a tak a hry ,filmy a zbytek je na jinejch HDD
-
mam neco podobne, Visty maji 15 GB, (vcetne vseho softu) na 40 GB partition pro system. Hry, filmy, mp3, database a vsechny ostatni fily jsou jinde.
for Gizmo: hele, jak jestli te to bavi, tak ok, ale jinak pokud je to tim ze mas 80GB disk, tak dneska stoji 320GB kolem 2k. a tam clovek jestli maj visty 10 nebo 15 GB opravdu neresi. Pro me neni ani tak dulezitych tech 5 GB, jako spise to, aby system fungoval vzdy jak ma.
-
Systém + Soft má na jedné partition, zbytek na ostatních.
BTW. 2K dneska stojí 600GB disk ;), což mi nepřijde zrovna nejlepší volba, když 500GB disky stojí 1,5K.
-
Znáte někdo nějaký ověřený způsob, jak ve Win Vista x64 zvětšit primární partition na které jede systém? Mám 320GB disk rozdělenej na 50 a 270GB a teď po přechodu z x86 na x64 bych tu 50ku potřeboval zvětšit. Bohužel integrovaný správce disků mne nechá "šachovat" jen s "déčkem" na céčku mi nezpřístupní možnost oddíl zvětšit i když seberu potřebné místo z "déčka". Díky za tipy!
-
Používám gparted, zatím mě nikdy nezklamal.