-
Re: Jednostranne zruseni objednavky pri chybne cene
Využiji existující thread s tím, že bych rád znal Váš názor:
Na CZC měli v "zajímavé ceně" foťák Samsung GX20 set I za 16.620,- vč. DPH. Na Alfacompu měli ten samý s MP3 přehrávačem a nabíječkou (?) za 19.500,-, normálně se prodává od 23.000,-. To pro ozřejmení "zjevně nepřiměřené ceny".
Foťák jsem si objednal na firmu (IČ) a teďko čekám, jak se k tomu CZC postaví. Potvrzení objednávky mi poslali na e-mail včetně ceny. Následně u GX20 "upravili" cenu na 26.000,-. Z diskuse jsem vyrozuměl, že bych měl mít nárok na zboží za nižší cenu, neboť došlo k uzavření kupní smlouvy. Akorát nevím, jestli to platí i při nákupu na IČ.
A setkali jste se u CZC s podobným případem? A jak jste dopadli?
EDIT: odpovím si sám => objednávka mi byla stornována po telefonickém hovoru s obchodníkem z CZC s tím, že podle bodu 4 obchodních podmínek na to mají právo (významná změna ceny od jejich dodavatele), což mi potvrdil i člověk z SOS (Sdružení ochrany spotřebitelů).
-
Já k tomu jen doplním: špatně uvedená cena u CZC nemusí být přímo jejich chyba... například já jsem někdy v říjnu nebo listopadu nabízel na Cybexu zákazníkům GX20ku asi za 18Kč vč. DPH (slovy - osmnáctkorunčeských - to bylo panečku objednávek) aniž bych si toho všimnul. Až když jsem objednával zboží u dodavatele, tak jsem se celkem divil, že se najednou zrovna tento model tak dobře prodává :-)
Důvod takových chyb je prozaický: v dnešní době běží snad všechny velké shopy na automatických importech dat od velkoobchodů a jestli u nich někdo něco zmrší, tak se to přelije na web maloobchodu aniž by si to někdo všimnul.
btw.: tehdy jsme ty objednávky za 18Kč zrušili pro zjevnou nesmyslnost ceny (každému muselo být při objednání zboží jasné, že je to cena chybná). A u jednoho "zákazníka", který si rovnou objednal víc kusů jsem i uvažoval, jestli by to nebylo rovnou na podání trestního oznámení (pokus o podvod nebo tak něco).
A mimochodem... kdyby se nám mezi svátky nedo*raly importy dodavatelských ceníků (tudíž zůstaly všude ceny platné k 23.12.), tak by tato cena byla takřka na 100% i na našem shopu, předpokládám, že máme s CZC, Alfacompem a dalšími stejného dodavatele na Samsungy.
-
Dobre, ale 16,5k vs 19k lze porad jeste chapat jako "akcni" cenu ci neco podobneho. Tebou uvedeny priklad s 18kč je jasný omyl. Myslím, že kdyby Meteor trval na svem, tak by to zbozi mel za objednanou cenu dostat.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Dobre, ale 16,5k vs 19k lze porad jeste chapat jako "akcni" cenu ci neco podobneho. Tebou uvedeny priklad s 18kč je jasný omyl. Myslím, že kdyby Meteor trval na svem, tak by to zbozi mel za objednanou cenu dostat.
teoreticky jako koncový zákazník asi ano, ale pokud je to na IČO tak to by určitě neuhrál...
-
Souhlas s PetremT, tohle není až takový rozdíl. Bohužel, na SOS jsem se ptal i na variantu objednávka na jméno / na IČ a v tomto případě není rozdíl.
Jen upřesním: podle vyjádření obchodníka z CZC skutečně měli ty GX-20 skladem za 16.620,- vč. DPH, ale byly to jen 2 kusy s tím, že na nový rok čistili sklady. Takže ty 2 kusy doprodali a než stačili "opravit" cenu vzhledem k novým dodávkám / ceníku dodavatele, tak jsem si ji objednal :-( no, aspoň že to už nemají označené jako "zajímavá cena".
A co mě trošku rozčililo, byl obchodníkův argument, že při plnění mojí objednávky by prodělali 10k :-) hned jsem mu řekl, že zřejmě neumí počítat (že by měl srovnávat ceny bez DPH a hlavně že musí porovnat u zboží udanou cenu bez DPH s nákupní cenou od dodavatele). Což samozřejmě uznal. A ještě mi nepřišla "košer" domluva na ceně (která by měla být součástí řešení vzniklé situace), prostě "prodáme vám to za novou cenu a ani o halíř míň".
-
a) pro Vykuka, kazdej prodejce je odpovednej za svy ceny a odkud co natahuje nikoho nezajima.
b) rozumnej system pokud dava slevu na konkretni 2 ks dovoli za tu cenu objednat prave a jen ty dva ks.
c) zmena cen rucne ... se budu muset hodne smat, specialne pokud ma nekdo v ceniku 10+k polozek.
BTW: Pokud si chce clovek slusne objednat, tak obcas sacuje hlavne vetsi shopy (mineno spis zahranicni), chyby tam maj taky a prave kvuli mnoztvi polozek je pravdepodobnost ze si nekdo vsimne ze vam dodavaji za 1/10 ceny miziva.
BTW2: I lidi tady na 4u maj zkusenosti z aukci, kde vydrazili vec za naprosto smesny peniz, a presto ji dostali. To by prodejce moh argumentovat uplne stejne jako "nj, ja necekal ze kdyz dam vyvolavaci cenu svyho jaguara $1, tak ze ho za tu cenu budu muset prodat."
-
2Jezevec: u tebe chápu, že tě to nezajímá (jak jinak), někoho by ale mohlo zajímat co za tím stojí a smyslem mého příspěvku bylo krapet osvětlit, jak se ta chyba s největší pravděpodobností přihodila, nic jiného... a na ruční úpravy cen u CZC taky moc nevěřím, i když je pravda, že já taky musím semtam někde něco upravovat ručně, protože ne vždy funguje vše jak má a support (nejen) našeho IT oddělení je na dvě věci :rolleyes:
Osobně zboží s podezřele výhodnou cenou neobjednávám vůbec, ale nechávám dotyčný obchod cenu nejdřív prověřit. Možná jsem blbej, ale tím, že jsem zákazník i obchodník prostě nehodlám využívat chyby, za které prodejce s velkou pravděpodobností ani nemůže - nebo-li nedělám to, co nechci, aby mi dělali naši zákazníci.
P.S. nemyslím to třeba zrovna na tu diskutovanou GX20ku, to není případ podezřele výhodné ceny a nevím jak u IČaře, ale klasickej spotřebitel by to podle mne mohl z prodejce vyrazit.
-
2 Jezevec: docela se mi "líbí", jak jsi se vším hnedle hotový ve stylu "černá nebo bílá, žádná šeď" :rolleyes: Jestli teda pro mě z CZC dostaneš onen GX-20 za 16.620,-, máš u mě Kč 1.000,- prémii.
BTW, jak by ses teda zachoval na mojem místě? Myslím, že jsem docela výřečný, a stejně to nějak nepomohlo. Soudit se? Ne, děkuji, ten čas a peníze mi za ty Kč 3.000,- rozdílu (oproti AlfaCompu) nestojí. Takže...??
EDIT:
1) srovnávat aukci s normálním obchodem je mimo mísu,
2) počítám že CZC nemá své lidi ve Sdružení ochrany spotřebitele, takže nevím, proč by neměli mít pravdu,
3) pokud to byl jen tvůj OSOBNÍ názor, pak je tento můj příspěvek irelevantní.
-
Jezevec je vždy se vším rychle hotov a docela to i chápu, na věci má většinou zcela jasný názor a nám nezbývá než doufat, že ten správný. Za sebe mohu říci, že se mi taky nelíbí jeho přístup černá/bílá, ale zase mu ho neberu.
Jen jeden postřeh k SOS: byl jsem svědkem toho, že v jednu chvíli jejich pracovník tvrdil A a za hodinu jiný jejich pracovník tvrdil B (jednalo se o docela složitý problém, ale už si nepamatuji, co to bylo). Z toho plyne, že ani odpovědi SOS nemusí být vždy 100%ně správné (bohužel).
-
Citace:
Původně odeslal
Vykuk
Jezevec je vždy se vším rychle hotov a docela to i chápu, na věci má většinou zcela jasný názor a nám nezbývá než doufat, že ten správný. Za sebe mohu říci, že se mi taky nelíbí jeho přístup černá/bílá, ale zase mu ho neberu.
Jen jeden postřeh k SOS: byl jsem svědkem toho, že v jednu chvíli jejich pracovník tvrdil A a za hodinu jiný jejich pracovník tvrdil B (jednalo se o docela složitý problém, ale už si nepamatuji, co to bylo). Z toho plyne, že ani odpovědi SOS nemusí být vždy 100%ně správné (bohužel).
Ja bych doplnil, ze na lince SOS nekdy nevi (nebo se musela ptat) na docela zakladni dotaz ohledne klasicke reklamce stylu soukroma osoba vs. servis vs. prodejce (dle meho nazoru na podobne dotazy tam musi odpovidat x-krat denne) takze jsem zrovna nenabyl nazoru, ze jejich radu mohu brat za 100% relevantni a stat si na ni pred jinym subjektem.
A navic - specifikum ceskeho prava je takove, ze jeden pravni nazor renomovaneho pravnika muze byt diametralne odlisny od druheho pravniho nazoru jineho renomovaneho pravnika a stejne tak to plati o vyrocich soudu v jednotlivych kauzach.
Takze osobne jsem dost vylecen z toho, ze kdyz je neco dle meho cerne na bilem napsane v zakone, tak to tak musi take skutecne byt a nejede pres to vlak. Tady pres to vlak jezdi docela casto... :( :)
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
a) pro Vykuka, kazdej prodejce je odpovednej za svy ceny a odkud co natahuje nikoho nezajima.
takze jinymi slovy rikas, ze mas pravo umyslne zneuzit neci chyby a ziskat vec v hodnote CZK 18,000 za CZK 18. :roll: to nastesti neni mozne -viz obcansky zakonik, § 49a:
Právní úkon je neplatný, jestliže jej jednající osoba učinila v omylu, vycházejícím ze skutečnosti, jež je pro jeho uskutečnění rozhodující, a osoba, které byl právní úkon určen, tento omyl vyvolala nebo o něm musela vědět.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
BTW2: I lidi tady na 4u maj zkusenosti z aukci, kde vydrazili vec za naprosto smesny peniz, a presto ji dostali. To by prodejce moh argumentovat uplne stejne jako "nj, ja necekal ze kdyz dam vyvolavaci cenu svyho jaguara $1, tak ze ho za tu cenu budu muset prodat."
coz ale pletes jabka s hruskama - aukce neni prodej a prodavajici si musi byt vedom, ze aukce muze skoncit prodejem za jednu libru...
-
No vidím, že Jezevec je rychle hotov i s našimi dotazy :-D ale jo - jak bylo psáno ve vtipech - čas jsou peníze, peníze jsou luxus a ten si nemůžeme dovolit :p
No flame, jen mě to tak napadlo...
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
takze jinymi slovy rikas, ze mas pravo umyslne zneuzit neci chyby a ziskat vec v hodnote CZK 18,000 za CZK 18. :roll: to nastesti neni mozne -viz obcansky zakonik, § 49a:
Právní úkon je neplatný, jestliže jej jednající osoba učinila v omylu, vycházejícím ze skutečnosti, jež je pro jeho uskutečnění rozhodující, a osoba, které byl právní úkon určen, tento omyl vyvolala nebo o něm musela vědět.
coz ale pletes jabka s hruskama - aukce neni prodej a prodavajici si musi byt vedom, ze aukce muze skoncit prodejem za jednu libru...
Hele rikso, on je docela rozdil mezi prodejem 18kKc vs 18 Kc a 18kKc vs 16kKc nemyslis ? Nehleden na to, ze u spousty veci vubec nemusis tusit jakou ma ta vec cenu, prodejce ti ji za nejakou cenu nabidne, ty si objednas, on ti objednavku POTVRDI, a nasdlene by ti to nechtel dodat ?
Nemluve o tom, ze kdyz na to prijde, ty ceny ma na starosti jiste nejaky zamestnanec a toto je klasicky pripad, kdy se muze uplatnit uhrada zpusobene skody na ukor jeho mzdy.
Uz vubec nemluvim o tom, ze vzhledem ke vsude pritomnym "akcim" a slevam "az 80%" ti nemusi ani velice vyrazny cenovy rozdil proti "normalu" prijit nijak nerealny.
BTW: A k te drazbe, uplne stejne muze dojit k omylu udanim nizke vyvolavaci ceny, nevidim v tom zadny rozdil.
-
Nic proti, ale ja mel dojem, ze autorovi threadu slo o to jestli ma prodejce na toto jednani pravo ZE ZAKONA. To co tady Jezevec pise jsou imho jeho vlastni NAZORY, kde naproti tomu riksa pise FAKTA. To je docela velky rozdil, protoze sympatizovat muzes s jednou nebo druhou stranou, ale kdyz se resi takovyhle problem, tak rozhoduji fakta a temi jsou v tomhle pripade zakony.
Navic Jezevcova averze vuci jakymkoliv obchodnikum, manazerum atd. je vseobecne znama :-)
-
Citace:
Původně odeslal
mraky
Nic proti, ale ja mel dojem, ze autorovi threadu slo o to jestli ma prodejce na toto jednani pravo ZE ZAKONA. To co tady Jezevec pise jsou imho jeho vlastni NAZORY, kde naproti tomu riksa pise FAKTA. To je docela velky rozdil, protoze sympatizovat muzes s jednou nebo druhou stranou, ale kdyz se resi takovyhle problem, tak rozhoduji fakta a temi jsou v tomhle pripade zakony.
Navic Jezevcova averze vuci jakymkoliv obchodnikum, manazerum atd. je vseobecne znama :-)
Dovolím si s tebou nesouhlasit.
Ať jezevec píše co chce, ať si simpatizuje s kym chce, ALE já s ním souhlasím !
Opravdu teď nechci lézt na občanský zák. protože na to nemám teď zrovna čas, ale určitě by se tam našlo (a i se to tady na foru nekolikrát řešilo), že pokud má jakýkoliv prodejce na webu nějakou cenu. A zákazník si přes eshop dannou věc objedná. Načeš mu přijde potvrzení objednávky. Tak je to závazná forma která je uzavřená z obou stran (zákazník objednal vs obchod potvrdil - ikdyž to byl robot).
Pokud vezmu na vědomí rikšuv zákon, který zde uvedl, Tak pokud má chybná cena být 16k z původních 18k, tak mne jakož to zakázníka to přijde jako slušná a velice lákavá nabídka, a reálná (při dnešních maržích na všem).
Takže nepředpokládám že by prodejce jednal v omylu.
Čímž se vyvrátil zákon, a je tedy nyní na Vás napsat jiný zákon, který by hovořil ve váš prospěch (vy prodejci) abyste nás s Jezevcem poslali k šípku.
Já trvám na svém zboží, které jsem objednal.
EDIT: takže - sám jsem stál na straně prodejců, že se takováhle chyba stát může a že je to prostě omyl -> http://4um.overclocking.cz/showpost....0&postcount=21 (strana 1, post 27.11., tento thread)
RIKSA byl ten který mě z toho důrazně vyvedl ----> následující post: http://4um.overclocking.cz/showpost....4&postcount=22
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Opravdu teď nechci lézt na občanský zák. protože na to nemám teď zrovna čas
Nákup na IČ = obchodní zákoník ;) doufám že se nepletu :p samozřejmě za předpokladu, že nenakupuji za IČ pro osobní (s)potřebu.
EDIT: nedalo mi to a ještě jsem ve "své věci" CZC kontaktoval a nechal se popřepojovat na výše postavenou osobu (nějaká slečna/paní) a tak 20 minut jsme "klábosili". Říkala, že nejdůležitější skutečností je fakt, že při objednávce nebylo zboží skladem (dostupnost 2 dny), z čehož pak vyplývá bod 4 jejich obchodních podmínek (výrazná změna cen dodavatele - četl ho někdo?). A mimoto tvrdila, že 1) takových jako já jsou na konci/začátku roku jsou tisíce, 2) kdyby měli daný fotoaparát skladem třeba za Kč 1,-, jsou povinni mi ho za tu Kč 1,- prodat (stihnu-li si ho objednat).
Krom toho potvrdila slova pracovníka SOS, že na tuto formulaci a uplatňování bodu 4 obchodních podmínek mají ze zákona právo.
-
Hmm, docela by me zajimalo, jestli by ti odmitli objednavku s tim, ze dodavatel vyrazne zbozi zlevnil a ze si jej tedy mas objednat znovu za 1/2 ceny.
IMO to jestli je zbozi skladem nebo ne nehraje roli, zakon nic takoveho nezna. A co se tyce vyrazne zmeny ceny, to si jiste muzou dohodnout s obchodnim parnerem (nakup dle obchodniho z.), ale pokud jsou uzavreny objednavky za puvodni cenu dle obcana, maji smulu - tomu se rika riziko podnikani.
Je to totez, jako kdybys s nekym podepsal smlouvu o postaveni baraku, samozrejme s fixni cenou (nikdo k tomu nikoho nenuti) a dodavatel ti za 1/2 roku sdeli, ze barak nebude stat 10M ake 20, protoze cihly podrazily.
Nebo prijdes do kramu, kde maj vystaveny vzorky lednic, ty ukazas na X "tuhle chci", je na ni cedule 10k a oni ti za tejden volaj, ze nebude za 10, ale za 15 ?
Nikdo te prece nenuti mit v ceniku zbozi, ktery nemas skladem a tudiz "neznas" jeho cenu.
-
no, ja mam pocit, ze se tady honime trochu za vlastnim ocasem, i kdyz ta puvodni otazka i odpovedi na ni jsou docela jednoduche :roll:
jak uz jsem psal vyse, pravo poskytuje ochranu tem subjektum, ktere jednaji rozumne a na zaklade rozumnych predpokladu. rozumny predpoklad pritom je to, co muze objektivne prumerna osoba vedet ci predpokladat. jednani, ktere je mimo tento ramec rozumnosti, pravo neochranuje, a je tak nevymahatelne. toto obecne zakotvuje §3 OZ a uplatni se pro spotrebitele i podnikatele.
v nejradikalnejsi podobe OZ stanovi i neplatnost pravniho ukonu v pripade, ze takova rozumnost tu zjevne neni a existuje neci jednani ve spatne vire (viz moje citace vyse o omylu).
takze obecne plati, ze pokud muze nekdo rozumne predpokladat, ze dana cena je skutecne cenou, za kterou chce prodavajici vec prodat, pak je smlouva uzavrena i pres to, ze prodavajici nabidne vec v omylu za nizsi (ale stale "primerenou"!) jinou cenu, nez chtel. co je a neni primerene zavisi od pripadu; toto obecne sdeleni je samozrejme modifikovano od pripadu nasledujicim:
- kazda smlouva pres internet s sebou nese (jako soucast smlouvy) obchodni podminky, ktere mohou upravovat vyse uvedene jinak a urcite ve prospech eshopu - pokud takove OP nejsou agresivni, tak by mely byt platne; v takovem pripade se uplatni nejdriv smlouva, pote zakon;
- u podnikatelu, jakozto profesionaly, se pocita s mnohem vyssi mirou znalosti/opatrnosti a proto je jejich ochrana mensi - tomu je zase umerna mnohem mensi ochrana ze zakona, nez je tomu u spotrebitelu.
-
Tahle diskuse se vede víc v teoretických rovinách, proto je tak dlouhá. V praxi je imho lepší použít zdravý rozum a sportovního ducha.
Objednám místo za 18.000 za 18 a zruší mi to... ok, zkusil jsem to.
Objednám místo za 18.000 za 16.000 a zruší mi to... ok, tahle chyba by sice už mohla jít za prodejcem (a často také jde) a maximálně mu to připomenu, žádné "výhružky" zákonem a soudním sporem neřeším, ztráta času a hlavně sám dobře vím, že jsem se snažil využít jeho chybky a nepovedlo se...
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Objednám místo za 18.000 za 16.000 a zruší mi to... ok, tahle chyba by sice už mohla jít za prodejcem ... a hlavně sám dobře vím, že jsem se snažil využít jeho chybky a nepovedlo se...
sorry, ale ani clovek co je v obraze nemuze mit jistotu, ze rozdil 10% v cene je chyba prodejce.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
sorry, ale ani clovek co je v obraze nemuze mit jistotu, ze rozdil 10% v cene je chyba prodejce.
To je přece fuk. Je jedno jestli byla příčinou chyba v ceníku prodejce, dodavatele, nebo se hnula vlivem kurzu apod., vše má za následek, že prodejce není schopen výrobek dodat aniž by na tom netratil... a v tu chvíli přichází na řadu interní politika jak se k tomu postaví... někdy to neřeší, někdy se omluví a nabídnou kompromis, někdy to bez řečí zruší... a podle toho se zařídím, jen nebudu pouštět hrůzu apod. pořád je přece možnost to nekoupit, ne?
-
Ale to neni fuk. Ja nemam nejmensi poneti, ze se jedna o chybu a pokud mi to prodejce bez reci a omluvy jen tak zrusi, tak me pekne nasere. Ja se nesnazim zneuzit jeho chyby - ja o ni nevedel.
V opacnem pripade s tebou souhlasim.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
Ale to neni fuk. Ja nemam nejmensi poneti, ze se jedna o chybu a pokud mi to prodejce bez reci a omluvy jen tak zrusi, tak me pekne nasere. Ja se nesnazim zneuzit jeho chyby - ja o ni nevedel.
V opacnem pripade s tebou souhlasim.
Souhlas, když to zruší bez řečí a rozdíl není tak velký abych to považoval za chybu tak se naseru taky... a použiju dříve uvedený postup "zařídím se podle toho". :-)
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
To je přece fuk. Je jedno jestli byla příčinou chyba v ceníku prodejce, dodavatele, nebo se hnula vlivem kurzu apod., vše má za následek, že prodejce není schopen výrobek dodat aniž by na tom netratil... a v tu chvíli přichází na řadu interní politika jak se k tomu postaví... někdy to neřeší, někdy se omluví a nabídnou kompromis, někdy to bez řečí zruší... a podle toho se zařídím, jen nebudu pouštět hrůzu apod. pořád je přece možnost to nekoupit, ne?
Vis ono ne kazdej si kupuje veci, ktery muze dalsi mesic ozelet. Nekdy si des objednat proto, ze danou vec potrebujes ten hned okamzite a jeji nedodani ti muze zpusobit nejen nastvani, ale znatelnou financni ztratu - napr nemuzes pracovat. Kdyby ti prodejce rovnou rek ne, tak des jinam, ale on ti potvrdi dodani a pak ze vzpira ....
-