Me se napriklad na .NETu libi styl dokumentace, vsechno je prehledne a ke kazde metode je napsany example. Ta jednoduchost tvorby aplikaci tu byla jiz zminena.
Delal jsem nejakou dobu v JAVE a dokumentace byla dost neprehledna.
Printable View
Me se napriklad na .NETu libi styl dokumentace, vsechno je prehledne a ke kazde metode je napsany example. Ta jednoduchost tvorby aplikaci tu byla jiz zminena.
Delal jsem nejakou dobu v JAVE a dokumentace byla dost neprehledna.
Napr. Mono pouziva dokumentaci od MS - je to prece kompatibilni...
.NET 3.0 je tusim jen .NET 2.0 + pribalene Avalon a Indigo - projekty, ktere tu uz byly docela dlouho samostatne. Tak nejak mi to rikal jeden Project Manager z Redmondu, uz si to presne nepamatuju, dostanu se k tomu za par mesicu, kde se to bude hojne pouzivat na jednom nejmenovanem projektu.
Jinak mate pravdu, ze Mono nikdy .NET nedohoni, ja jsem to ale nemyslel ani tak. Jde o svobodu volby, mj. Mono muze krasne existovat oddelene a psat v tom platform-dependent (Unix) aplikace pujde taky.
P.S.: Zrovna si pisu takovou malickou aplikaci pro sebe, a jako nejlepsi volba mi pripadlo pouzit klasicke GNU C ;-) A jsem spokojeny :p
No mne GNU C stacilo na bakalarku a teraz aj na diplomovku (no este sa uvidi, ci bude stacit aj tym ludom z druhej strany :D )
Tak to ne..MS nastroje podobne delphi nabizi uz od win 3.1 ;) Visual Basic, pozdeji i VC++ s vizualnim navrhem, Visual FoxPro... .NET jde imho jeste dal, i nez Delphi.
Ale podstatna vyhoda, kterou jsem v drivejsich prispevcich opomnel, je, ze te netlaci pouzivat jeden jazyk - jako napr. Object pascal, C++ aj, ale je na tobe, co si vyberes..protoze moznosti jsou pro vsechny jazyky .netu stejne .. napises program treba v C#, VB, C++, JSharp, prip. Php, Pythonu, Perlu, Pascalu atd., pak to zkompilujes, prekladac vytvori intermediarni kod jazyka MSIL (podobny assembleru) a kdyz pak program spustis, spusti se Just-in-time kompilace toho msil kodu do strojovych instrukci dane platformy.
jinymi slovy, kdyz to zkompilujes, tak ziskas stjeny kod pro vsechny jazyky. JO? Ja si myslim, ze jo, a ze to tak funguje, ale moc jsem se o to nezabýval, a je mi to celkem sumak, jak to vypada ve strojovem kodu... Navic pul programu muze byt v C# a druha ve VB... To neni muj nazor, to je muj pocit. Pokud jsem uplne vedle, tak se omlouvam...... .... ...
Ano, stejny MSIL kod. Dobre je to, ze se nemusis ucit jiny jazyk, kdyz napr. umis C++ a ne C#, muzes delat v C++ a o zadne features neprijdes.
Mno, pul programu asi nee. Ale muzes si udelat treba zaklad aplikace v C# a nejake komponenty treba v VB.net.Citace:
Navic pul programu muze byt v C# a druha ve VB... To neni muj nazor, to je muj pocit. Pokud jsem uplne vedle, tak se omlouvam...... .... ...
A nebo to muzes psat primo v MSIL :)
ale jo, muzes i pul programu. muzes udelat treba jeden form ve VB, hodit do do DLL a zbytek delat v C# nebo naopak a nebo uplne jinak
No osobne nevidim v mixu C# a VB zadnou vyhodu. To je spise nevyhoda...kdo to ma pak cist??
No minimalne muzes udelat to, ze v ramci jednoho solution mas projekt v C# a projekt ve VB. V C# budes mit treba nejake API pro pouziti z VB. Za normalnich okolnosti se tyhle dva projekty pak zkompiluji jako dve assembly a cele je to jeden program.
Vyhoda pak bude v tom, ze znalejsi programator pak muze v C# produkovat to API ktere poskytuje funkce se skutecnou funkcnosti. Druhy mene znaly si pak muze namastit ve VB nejakou dialogovou aplikacku ktera bude prevazne volat to C# API.
Ja ne, ale chtel jsem naznacit to, ze je jedno, jakym jazykem budes .NET programovat, tedy ze nejsi vazany na jeden jediny konkretni, jako Java, Deplhi (Obj. pascal) atd.
Co z toho vsechno vyplyne, tu bylo zmineno a lze to pouzit. Jestli je to k necemu dobre, at si kazdy zvazi sam.
Hlavni problem tyhle cely koncepce, pouzivat C# a VB na "programovani" je v tom, ze to jsou jazyky urceny i pro lidi kteri napriklad nemaji hlubsi znalosti o tom jak napriklad funguje alokace pameti a ani to vedet nechteji. Takovych "zjednoduseni" je v tehle jazycich spousta a zejmena VB je idealnim prostredkem na "praseni".
Proste kdyz je jazyk urceny sirsi verejnosti pak se take nikdo nemuze divit, ze v nem sirsi verejnost programuje a potom to take podle toho vypada.
Byl jsem napriklad v pozici kdy jsem psal ci udrzoval jiste zalezitosti napsane ve VC++. Kdyz je pak nutne poskytovat interface pro pouziti v jinych jazycich tak nastavaji problemy. Musite napriklad predelat puvodni koncepci jen kvuli tomu, ze mezitim vznikla ve VB nejaka hruza pozuivajici vase funkce dech beroucim zpusobem. Zkratka pak uz vetsinu vasi energie bere reseni problemu formou ruznych workaroundu a s programovanim jako takovym to nema mnoho spolecneho.
Pokud Aigor potrebuje psat opravdu jen jednodussi utility ktere budou spousteny v ruznych prostredich tak je na miste klidne nejaka alternativa portu GCC, treba: http://www.bloodshed.net/devcpp.html
Pokud nebude napriklad hned zpocatku muset napsat v C++ neco co bude muset bezet 24 hodin denne a 7 dni v tydnu a nebude pozadovat nejakou vyjimecnou udrzovatelnost, tak nevidim problem i pokud v C++ neumi ale napriklad C uz kdysi poznal. VC++ by byl v jeho pripade mozna kanon na vrabce.
Je treba ale pocitat s tim, ze az se na sve programy podiva tak po roce tak bude mit chut to vsechno zahodit a prepsat.