-
Re: RAID 0 - rychlost/bezpecnost ?
No ja mam dodnes WD400JB (to iste ako BB iba vetsi cache) v smart ukazuje ze ma najazdených neco cez 20 000 hodin a z toho polovica bolo v nevetranej case asi o teplote 45 stupnov a velmi caste kopirovanie, s diskom sa velmi vela pracovalo. A bezproblemu ho pouzivam dodnes. Je to celkom drziak. Inak mam aj nejaky 10 GB WD 5400 ot. ktory je tiez aktivne pouzivany....ten ma nabehanych ovela viac a tiez este ani jedene zly sektor alebo nejaky problem. Kamaradi tiez nikdy nemali s diskami problemy. By ma zaujimalo co s tymi diskami robia niektory jedinci ktory do fora napisu napr. "....uz mi odeslo nekolko maxtoru".
-
Je to zalezitost kusu, resp. serie. Specialne Maxtorov som videl zlych velmi vela - konkretne tie "slim" - co su nizsie ako standardne 3.5" disky.
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Je to zalezitost kusu, resp. serie. Specialne Maxtorov som videl zlych velmi vela - konkretne tie "slim" - co su nizsie ako standardne 3.5" disky.
U Maxtoru byla predevsim cela DM9 rada dost priserna. Ohromne mnozstvi reklamaci... Je to az paradox, ze naopak DM10 je jeho pravym opakem :)
-
Citace:
Původně odeslal
Mr.Lilek
Dost na PC pracuju s digitalnim videem a rozdil mezi raid 0 a single diskem poznam bez problemu....
A v čem je zpracování videa s RAID-0 rychlejší. V načítání, renderingu nebo ukládání? Dokážeš odhadnout rozdíl v rychlosti?
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
U Maxtoru byla predevsim cela DM9 rada dost priserna. Ohromne mnozstvi reklamaci... Je to az paradox, ze naopak DM10 je jeho pravym opakem :)
To je zaujimave, lebo DM9 mi vydrzal, kym som ho nepredal a DM10 mi po roku odisiel a to takym sposobom, ze vraj v servise odpalil dva zdroje (mal skrat 12V a GND).
Kedysi som o Raid0 z dvoch Raptorov uvazoval => musi to byt brutal hukot, ale myslim si, ze do desktopu je uplne postacujuci jeden Raptor na sys a na data by som si zohnal Seagate 7200.10
-
Chtělo by to udělat na toto téma nějakou anketu. Hlasování. Raid 0 z 7200.10 disků jsem teď zkoušel a v benchmarcích sou fakt rychlé, ale co se týče praktického použití sem zas takový nárůst rychlosti nezaznamenal. Hodil sem na ně konzeru s WinXp a náběh trval stejně dlouho jako s jednim diskem. Snad jen kopírovaní na raid pole bylo rychlejší než kdybych kopíroval na jeden disk. Za to riziko to nestojí....snad jen na zpracování videa, ale na win. bych to nedal.
-
Snad už příští týden mi na Živě vyjde recenze porovnávající rychlost RAID 0 proti jednomu disku a proti Raptoru.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Snad už příští týden mi na Živě vyjde recenze porovnávající rychlost RAID 0 proti jednomu disku a proti Raptoru.
parada, neco takovyho bylo potreba
proc me ale neco rika, ze ty raptory v raidu nebudou nejlepsi v testu
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
PLS zaradte jeden nesynteticky test - Load levelu vo FAR CRY, alebo cosi podobne. PLS, PLS.
-
Citace:
Původně odeslal
iPoK
PLS zaradte jeden nesynteticky test - Load levelu vo FAR CRY, alebo cosi podobne. PLS, PLS.
Test už je asi tak 14 dní hotov, čeká jen na vhodné datum ke zveřejnění. Aplikační testy nejsou syntetika a tebou navržený test je velmi obtížně proveditelný, protože defrag mi nezaručí, že data budou na disk umístěna identicky.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Test už je asi tak 14 dní hotov, čeká jen na vhodné datum ke zveřejnění. Aplikační testy nejsou syntetika a tebou navržený test je velmi obtížně proveditelný, protože defrag mi nezaručí, že data budou na disk umístěna identicky.
Defrag ne. Klonovani particie/disku ano.
-
-
jj, potvrdil se muj nazor ze raptor raid rulezz ;)
Stejne si ale myslim ze poruchovost disku se trochu precenuje.
S tim, jak se mtbf modernich disku zacina pocitat ve stovkach tisic hodin, bych to prirovnal ke sportce...
Sance ze muzes vyhrat je jedna ku strasne moc, kdyz si koupis dva tikety tak je ta sance sice dvakrat vetsi, ale porad je to jedna ku strasne moc... :)
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Velice pekne....tak uz viem ze dalej o raid nema zmysel uvazovat (aspon pre mna). Nejsom taky nadsenec aby som do toho vrazil dvojnasobek ceny a zýskal tak smesny narast vykonu.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
dobrá práce ale trochu je z článku cítit odpor ke zdvojování u raid podobně jako v článku o dualcore.
-
Citace:
Původně odeslal
karf
dobrá práce ale trochu je z článku cítit odpor ke zdvojování u raid podobně jako v článku o dualcore.
Celkom "zive" si viem predstavit userov, co by si nahodou nejaky ten R0 spojazdnili a nieco by sa im posralo, ci uz disk, proste poskodilo pole... Ako nadavali na zive a zas R0 z klasickych 7200 diskov nic moc... Radsej mensi seek ako rychlejsi prenos imho...
-
Citace:
Původně odeslal
misokgb
Celkom "zive" si viem predstavit userov, co by si nahodou nejaky ten R0 spojazdnili a nieco by sa im posralo, ci uz disk, proste poskodilo pole... Ako nadavali na zive a zas R0 z klasickych 7200 diskov nic moc... Radsej mensi seek ako rychlejsi prenos imho...
jasně riziko tu je ale paměti se zdvojují - ddr nebo rimm a způsobuje to dost problémů s kompatibilitou. grafiky - cf,sli - sice tu taky neni 100% nárůst výkonu ale výsledek je dost často brutální a tak by se dalo pokračovat. raid je prostě logickej krok pro zvýšení výkonu disku/ů a když někdo požaduje výkon ať už v řádu % nebo desítek %, má na to a přijme riziko ztráty dat (který se minimalizuje pravidelným zálohováním překvapivě doporučovaným i u single disku) tak proč kritizovat?
-
Citace:
Původně odeslal
karf
jasně riziko tu je ale paměti se zdvojují - ddr nebo rimm a způsobuje to dost problémů s kompatibilitou. grafiky - cf,sli - sice tu taky neni 100% nárůst výkonu ale výsledek je dost často brutální a tak by se dalo pokračovat. raid je prostě logickej krok pro zvýšení výkonu disku/ů a když někdo požaduje výkon ať už v řádu % nebo desítek %, má na to a přijme riziko ztráty dat (který se minimalizuje pravidelným zálohováním překvapivě doporučovaným i u single disku) tak proč kritizovat?
Ani nie kritizovat, skor ukazat hlavne nevyhody a rizika R0, predsa len HDD je jedna z najcitlivejsich sucasti PC, moze ti odist hocico okrem HDD a data mas, ale staci nech sa to porucha HDD a si v kybli... A zas ide o to, ze spojenie do R0 neprinasa tolko % vykonu aby ti to stalo za to riskovat > teda ako pre koho, osobne by som R0 skusil, data pravidelne zalohujem ked vidim, ze ich je dostatok... Ale imho mi stacil Raptor co sa tyka vykonovo, cely komp bol sviznejsi. Ked uz chcu nieco rychle, nechapem na co tak "kriticky" R0, ked trosku doplatia a maju JEDEN disk, s 5 rocnou zarukou, ovela vyssim vykonom a minimalnou poruchovostou...
-
Citace:
Původně odeslal
pYr0
Velice pekne....tak uz viem ze dalej o raid nema zmysel uvazovat (aspon pre mna). Nejsom taky nadsenec aby som do toho vrazil dvojnasobek ceny a zýskal tak smesny narast vykonu.
Ziskas ale aj dvojnasobok kapacity. Navyse 2x250gb disky su lacnejsie ako jeden 500gb.
-
Stále se mluví o tom, že rychlost RAID-0 je oproti standardním diskům při zpracování videa značně vyšší. Už jsem tady jednou vznesl dotaz na jednoho z těch, co to tvrdí, v čem je rychlejší. Odpověď jsem nedostal a odpovím tedy sám - rychlost se při použití RAID-0 na celkovém čase zpracování videa projeví minimálně, spíš bych řekl že vůbec ne. Proč? Shrnu to jednotlivých bodů:
1. Natažení z kamery (grabování z TV karty....) - vliv rychlosti disku je nulový
2. Projekt, střih (a vše kolem toho) - vliv rychlosti disku je nulový
3. Rendering do MPEG-2 (čili pro vytvoření DVD) - vliv rychlosti disku je nulový - viz (http://www.tvfreak.cz/modules.php?na...4335&start=180)
RAID-0 tedy pro zpracování videa podle mě nemá žádný význam.
-
Až na bod 2 souhlas, tam to platí jen když máš opravdu hodně paměti;).
-
Citace:
Původně odeslal
THX
Ziskas ale aj dvojnasobok kapacity. Navyse 2x250gb disky su lacnejsie ako jeden 500gb.
dvojnasobek kapacity muzes ziskat i tim, ze ty dva disky jednoduse do raidu nedas...
-
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Až na bod 2 souhlas, tam to platí jen když máš opravdu hodně paměti;).
Nevím co máš na mysli výrazem "opravdu hodně paměti", ale já mám 2GB, vypnuté swapy a zatím jsem nezaregistroval problém (volná paměť mně nespadla pod 500MB). Je možné, že u menší paměti by se to projevit mohlo.
-
Jj, myslel sem 2GB a víc, když máš 1GB nedejbože míň, tak se chtě nechtě swapování nevyhneš a tom okamžiku se projeví rychlost disku/raidu dost výrazně.
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
dvojnasobek kapacity muzes ziskat i tim, ze ty dva disky jednoduse do raidu nedas...
a nebo je dáš do raidu0 a krom součtu kapacity získáš i určitý zrychlení při práci :cool: