použij hitachi feature tool... www.hitachigst.comCitace:
Původně odeslal Jirkak
Printable View
použij hitachi feature tool... www.hitachigst.comCitace:
Původně odeslal Jirkak
Nepodela mi to data na disku? Mas to odzkouseny na WD disku v RAID HPT374?Citace:
Původně odeslal Marsellus Wallace
Ted nemam cas ani chut na pripadny reinstal woken :/
chodí to se všema diskama a snad na všech ide, raid i sata řadičích.Citace:
Původně odeslal Jirkak
Chci se zeptat na funkci JBOD , melo by to byt spojení dvou disků jakoby do jednoho. Sem s RAIDU 0 zvyklej mít jednu 60GB + 400GB particii a protoze asi RAID 0 zrušim tak bych si chtel aspon tyhle particie velikostne zachovat . Co se stane když se jeden disk poxxxe tak data na to druhym budou v pohode dál čitelny ? a kdybych jeden disk odpojil tak systém s toho disku nabootuje nebo ne? asi se na to vybodnu ale pokud nekdo má s tim kladný skušenosti tak at napíše.
Spravili by ste RAID z Hitachi 80GB SATA2+ Seagate 80GB SATA2 ?
Mám teď celkem zajímavé zkušenosti s pronikáním do tajů RAIDu. Měl jsem RAID1 na dvou stejných discích 320GB WD3200YS a bylo to celkem OK až na tu poloviční kapacitu... nakonec jsem se ale rozhodl pro přidání třetího disku 320GB Seagate 7200.10 a přechod na RAID5.
Byla to paráda, na 900GB fyzického prostoru 600GB datového, rychlost víc než pěkná, ale pořád se mi na tom něco nezdálo. Vyhodil jsem ten uřvaný a "neoptimalizovaný" Seagate a vrazil tam třetí stejný WD3200YS. Po rebuildu (prakticky ekvivalent havárie) pole jsem ale nestačil zírat - ticho na 3 disky neuvěřitelné, přenosovka přes 100MB/s, snesitelný access 17ms a ani spotřeba procesorové kapacity na výpočet parity nijak děsivá... maximálně 10%
Z mého pohledu RAID5 na 3 stejných specializovaných diiscích RULEZZZ!!! >:}
A rozdil oproti tomu Seagatu? Chapal bych akorat hlucnost, vykon by mel byt imho velmi podobny, jelikoz disky jsou stejne generace, takze vykonnove jsou na tom +- stejne.
Specializovane disky? to ma znamenat co? Tomu disku je prece uplne jedno jestli je v raidu nebo ne, to budou akorat reklamni kecy.
Jak jsi na tom s rychlosti zapisu?
Sam mam ted 3x 320G Hitachi v RAID5 a je to vazne uzasne rozlozeni, tesim se az pribyduou dalsi disky, vykon a kapacita uz pujdou jen nahoru.
Jen mne mrzi, ze Samba rychlosti disku nejak nestaci a cele to neuveritelne degraduje, budu muset vyzkouset jiny protokol, ale to uz sem nepatri.
Nevím, ale měl jsem pocit, že si Seagate s tou specializovanou RAID edicí od WD nějak nerozumí a celé se to chovalo "zabržděně". Rychlost zápisu jsem zatím něměřil - použil jsem jen HDTune...
Nie je velmi bezpecne davat uplne rovnake disky do RAIDu - uplne najhorsie su 2 (3) disky kupene naraz. Ak maju nejaku vyrobnu chybu, tak odidu naraz. Vyzera to potom tak, ze ti jeden disk odide - povies si: "super, mam RAID". Kupis novy disk, vymenis a spusti sa synchronizacia. Pocas nej odide dalsi disk a si v ***.
Není potřeba to hnát do extrému. Zdaleka největším rizikem u RAIDu je jedna rána, která vezme všechny disky - typicky zdroj. Dalším je odchod řadiče bez možné náhrady (obvykle řešitelné, v případě Intel on-board řadičů zcela irelevantní).
Scénář, který popisuje Rainbow je velice nepravděpodobný, v reálu bohužel o to horší, proto jsou také pole s kritickými daty sichrované minimálně hot-spary.
Airwolf: upřímně řečeno nechápu, co máš na mysli. Pochopil bych, kdyby byla řeč o RAID0, který se takhle skutečně rozsypat dá (a není to složité), u RAID1/5/10 ale nevím, zkus být pls konkrétnější.
Priklad: minula sobota
Shozena cela serverovna z duvodu uprav napajecich kabelu hlavniho rozvadece. Po obnoveni elektriky se rozsypal Raid5 na 2 discich ze 4 ;) na jednom serveru. Disky typove identicke, zda i sama serie netusim. Staci to jako priklad, ze i Raid5 se dokaze sam od sebe rozsypat ?
Co znamená "rozsypal"?
Radic nebyl schopny precist data pro inicializaci pole pri bootu serveru. Pote byly radicem urceny dva disky jako vadne. Kolega si s tim pohral, nove pole na tech discich neustale haprovalo, vymenil cely HW krome tech disku a porad se pole rozsypavalo. Nakonec teda zacal vymenovat disky jeden po druhem a teprve pak se stalo stabilnim. Aneb jak rika...pri takovyhle akcich vzdy neco odejde.
Tomu rozumím, ale to není o tom, že by se rozsypal RAID, ale o tom, že odešly disky, je to tak?
Odesel jeden disk (aspon dle soucasneho stavu, kdy vymena jednoho disku udelala pole opet stabilni), z nejakeho duvodu ale byla detekovana chyba na dalsim disku zaroven takze cele pole bylo v haji. Ze by disk dokazal zpusobit chybu dalsiho disku, povazuju rekneme za nemozne, takze radic z nejakeho mne neznameho duvodu oznacil dalsi disk jako vadny, protoze ho nedokazal inicializovat do pole a pole tim padem bylo ztracene. Kazdopadne to byl priklad pro Maula, ze i pouhy restart muze zpusobit do te doby funkcniho pole jeho nefunkcnost, ze ta pravdepodobnost neni nula nula nic :cool:
No tak tohle bych já osobně viděl na nějaký problém řadiče, o kterém tu jako o možném riziku řeč byla...
Stavalo sa to so znamymi diskami IBM DeathStar. Osobne som videl akurat smejdovy "server" s windows a "RAID" radicom (SW smejd) s dvoma slim Maxtormi. Oba disky v prdeli (pozeral som SMART z live cd - jeden disk status bad, druhy bol tak v prdeli, ze ani SMART nesiel), BIOSu radica to zjavne vobec nevadilo...
Airwolf: tomuhle už rozumím.
U serverů bývá často problém, že pokud jsou ty disky dobré, tak dokud jedou, tak prostě jedou a neodcházejí. A pak je stačí po roce běhu v kuse vypnout a zapnout a už odpadávají ... Pak existují dva fundamentálně odlišné přístupy - jedni prostě nechají disky léta běžet a počítají s tím, že tohle může přijít, druzí tohle simulují jednou za čas (3 - 6M obvykle) během profylaxe a vyřeší to případně rovnou. Obecně pokud má někdo business-critical data na RAID5 bez zálohy/mirrorů/hot-sparů, tak je samozřejmě blázen.
No já mám teď zajímavý poznatek - zkusil jsem vypnout obě cache (svazku i pevných disků) a prohnat to znovu přes HDTune... no nestačil jsem se divit!!!
Koneckonců posuďte sami výsledek se zapnutými cache a bez nich...
aspon ti kleslo zatížení CPU :))
No tak som ich zapojil ten hitachi aj seagate ide to vpoho ale preco by bol raid 0 samovrazda? uz jeto moj 3ti raid cize dokopy 6 diskov pouzitych a nikdy ziaden problem snad sa nieco nedodrbe mam to totiz v robote kde pracujem na CAD ale pravidelne zalohujem takze NP
tak jasne, bez cache je raid5 aj 0 dost mimozny :) skor ma ale na matrixe sere, ze tam nejde nastavit aku velku tu cache chcem :( + nezabudajte, ze pri zapnutej vyrovnavacej pameti tohoto druhu na diskoch je dost nutne mat UPS, inak to moze byt pri vypadku elektriky smutna story o stratenych 10tkach MB dat