-
Re: Už máte někdo E2140, E2160?
ja mam doma barton 2500+. 3 roky mi fical na 3200+ na 1.5V (default je 1.656) ak si dobre pamatam prime95 mi padlo dost rychlo. za tie 3 roky si nepamatam moc padov akurat v gtasa mi vyhodilo viac krat bsod ale to aj na 2500 a aj na novom c2d mi to uz stihlo spravit. takze asi tolko k skusenostiam s testami cpu :)
-
2 jaluvkap: to je vela? Ty mas asi zly orthos, lebo orthos zatopi tak isto ako TAT. Musi ti to bezat na oboch jadrach small FFT. Ale aj tak sa mi tie teploty nepacia. Vyskusal by som thermalright ultru 120... Ten ma lepsi sposob uchytenia, ale 1 clovek to tazko nasadi :)
-
Ohledně té voltáže a odcházení procesoru, to je určitě pravda, ale vemte si kdyby vydržel ten procesor rok, tak investice jednou za rok 2tis. kč do procesoru, na kterém ušetříte mnoho tisíc, když počítám cenu stejně výkoného procesoru jako c2d na 3 a více GHz, tak se to stále vyplatí.
Já musím změřit výkon cpu, jaký je tam rozdíl třeba 3GHz oproti 3,3-3,4 jestli má cenu tam do něj pouštět 1.5V, kde opravdu topí jak šílenej, to už je podle mě hranice, protože při větší voltáži by se při orthosu ten procik musel roztéct.
Měl jsem v biosu 1.5V a ždibíček ale ve win to ve vysledku kolísalo mezi 1.5 až 1.55V, a procik na 3.6 postnul ale nenabootoval, na 3.5 se to bylo nestabilni na 3,43 se to jevilo jaks taks stabilni ale při orthosu nestíhá GeminII odvádět to teplo z povrchu jádra. Ná jádře bylo přes 80stupnu (opravdu z jádra, senzor s patice ukazuje vetšinou tak 68 ), a chladič byl vlažnej, a nemyslím si, že bych ho špatně nasadil, při 3.3GHz 1.45V v burnu tak 65 max. Vychazim z predpokladu, ze pokud by byl chladic spatne nasazen, tak teplota senzoru v patici bude vetsi, a ne vzdy tak 12-15stupnu nizsi. Ta vysoka teplota v jadru je podle me dana jen mistnim zahratim, a prodlevou nez se teplo protlaci skrze heatsink na jadru k povrchu geminu.
Ale projistotu, to o víkend rozeberu a překontroluju, třeba u pasty sem se řídil heslem méně je více. Dal jsem tam opravdu microskopickou vrstvičku téměř průhlednou, jelikož povrch Geminu je krásně vylapovaný, jediná možnost, že by byl trošku nakřivo, ale při dotažení matek se mi jevily všechně přesně na závit stejně zaroubované.
Edit: dnes este jdu pro 2x 12cm akasy tak uvidíme či to stím něco udělá, ted jsem tam měl jen dvě osumdesátky.
-
Citace:
Původně odeslal
pulec7
Ohledně té voltáže a odcházení procesoru, to je určitě pravda, ale vemte si kdyby vydržel ten procesor rok, tak investice jednou za rok 2tis. kč do procesoru, na kterém ušetříte mnoho tisíc, když počítám cenu stejně výkoného procesoru jako c2d na 3 a více GHz, tak se to stále vyplatí.
Já nevím, ale tohle mi přijde jako zcestná kalkulace - nejlevnější C2D, které bez zvýšení voltáže dostaneš na 3GHz, stojí hluboko pod 2000, takže nechápu, kde je ta úspora...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Já nevím, ale tohle mi přijde jako zcestná kalkulace - nejlevnější C2D, které bez zvýšení voltáže dostaneš na 3GHz, stojí hluboko pod 2000, takže nechápu, kde je ta úspora...
on tim myslel, ze kdyz mu jednou za rok shori CPU za 2kkc, ktery ma vykon jako to za 10kkc, tak se mu to vyplati ;-) (alespon tak jsem to pochopil a prislo mi to docela rozumny)
nehlede na to, ze v tech 2kkc/rok je zahrnutej prubeznej upgrade ... to pri koupi vyssiho modelu neplati ...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jasně máš pravdu ja sem to trošku preteoretizoval :). Ja bral tu usporu špatně, je vlastně jen 3GHz oproti třeba 3.4GHz. To sem nedomyslel.
Ja to bral jako, přetaktovanej procik a nepřetaktovanej procik. Ja sem tím, chtěl spíš říct, že to neni nic drastického, kdyby za dvojku jednou za rok za dva odešel procik, jelikož stejně pruměrně tak každé dva roky máte nový cpu, pokud ne dříve, záleži jak kdo, kdo hraje tak určitě na práci asi netřeba.
Nicméně, spíš to je jen tak na zamyšlení, protože faktem asi zůstane, že není moc pádných důvodů dlouhodobě provozovat 1.55V a 3.43GHz, oproti třeba 3,1, při rozumny voltáži nicotnej rozdíl. Krom třeba, jen několika denních testů co to dokáže.
-
Citace:
Původně odeslal
pulec7
Jasně máš pravdu ja sem to trošku preteoretizoval :). Ja bral tu usporu špatně, je vlastně jen 3GHz oproti třeba 3.4GHz. To sem nedomyslel.
Ja to bral jako, přetaktovanej procik a nepřetaktovanej procik. Ja sem tím, chtěl spíš říct, že to neni nic drastického, kdyby za dvojku jednou za rok za dva odešel procik, jelikož stejně pruměrně tak každé dva roky máte nový cpu, pokud ne dříve, záleži jak kdo, kdo hraje tak určitě na práci asi netřeba.
Nicméně, spíš to je jen tak na zamyšlení, protože faktem asi zůstane, že není moc pádných důvodů dlouhodobě provozovat 1.55V a 3.43GHz, oproti třeba 3,1, při rozumny voltáži nicotnej rozdíl. Krom třeba, jen několika denních testů co to dokáže.
Pod tohle se podepíšu - rád si udělám výkonnostní testy na OC hranici každé komponenty, ale v reálném provozu preferuju ticho, takže třeba můj Q6600 na 3GHz při default voltáži a pasivním chlazení je IMHO úplný ideál... ;)
-
Citace:
Původně odeslal
pulec7
Ná jádře bylo přes 80stupnu (opravdu z jádra, senzor s patice ukazuje vetšinou tak 68 ), a chladič byl vlažnej, a nemyslím si, že bych ho špatně nasadil, při 3.3GHz 1.45V v burnu tak 65 max. Vychazim z predpokladu, ze pokud by byl chladic spatne nasazen, tak teplota senzoru v patici bude vetsi, a ne vzdy tak 12-15stupnu nizsi. Ta vysoka teplota v jadru je podle me dana jen mistnim zahratim, a prodlevou nez se teplo protlaci skrze heatsink na jadru k povrchu geminu.
toto nebude podla mna chyba v paste aj mne presne pise teplotu kludne aj o 15 stupnov vyssiu ako napr v biose. tak neviem ci to je chyba v programe alebo to je vazne tak
-
Citace:
Původně odeslal
Yuri
toto nebude podla mna chyba v paste aj mne presne pise teplotu kludne aj o 15 stupnov vyssiu ako napr v biose. tak neviem ci to je chyba v programe alebo to je vazne tak
Mě by zajímalo třeba čím to měří... Takovej CoreTemp, jak jsem zjistil, "střílí" teplotu o právě těch cca 15 stupňů víc...
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Mě by zajímalo třeba čím to měří... Takovej CoreTemp, jak jsem zjistil, "střílí" teplotu o právě těch cca 15 stupňů víc...
Právěže jaká verze na jaký model CPU... :rolleyes:
-
samotna teplota se vypocitava odpoctem z tcase max ... bud je to 100 nebo 85 ... proto ten 15°C rozdil :)
-
No mam novu E2160 reviziu M2 tusim, novu dosku a hele FSB mi ide cez 400 jupiii :) este ho poriadne prevetram ale zatial ide na 401 FSB *8 pri 1,35V
-
Ziskam vyssi FSB znatelne vyssi vykon nebo je navyseni vykonu minimalni? Jde mi o to, ze jsem zatim vychytal dvoje nastaveni se kterymi se CPU kamosi s moji E2160 a to 375x8 =3000MHz DDR 900MHz a nebo 333x9=3000MHz DDR 830MHz.
Pokud bych tou vyssi FSB ziskal i znatelne vyssi vykon, tak bych to provozoval na tech 375, jinak se mi ale vic libi nasobic 9, jelikoz mi pak EIST snizi jeste o neco vic(9-6) frekvenci CPU nez kdyz bych mel nasobic 8-6
-
Citace:
Původně odeslal
jago
Ziskam vyssi FSB znatelne vyssi vykon nebo je navyseni vykonu minimalni? Jde mi o to, ze jsem zatim vychytal dvoje nastaveni se kterymi se CPU kamosi s moji E2160 a to 375x8 =3000MHz DDR 900MHz a nebo 333x9=3000MHz DDR 830MHz.
Pokud bych tou vyssi FSB ziskal i znatelne vyssi vykon, tak bych to provozoval na tech 375, jinak se mi ale vic libi nasobic 9, jelikoz mi pak EIST snizi jeste o neco vic(9-6) frekvenci CPU nez kdyz bych mel nasobic 8-6
Vyšší FSB u C2D znatelně vyšší výkon nezískáš a navíc pokud nebudeš hýbat s násobičem, budeš moci i využívat EIST... ;)
-
Mam tu stale takovy problem, co mi neda spat..
Nekde v tomhle vklane jsou me neuspesne pokusy o pretakt E2160 na 3GHz.
Mam druhy E2160 (od markra), prvni kus novemu majiteli udajne jede pres 3GHz. Max byl na obou kouscich 2.7GHz. Od markra tu ma spousta lidi E2160ku, na 3GHz, ale memu se nechce.
- vymenil jsem zdroj (aktualne 400W Nexus NX-8040 4x12V)
- vymenil jsem desku (Asus P5B -> Asus P5K Pro)
- vymenil jsem pameti (Adata -> Adata Vitesta) i jsem zkousel jine (Kingmax)
- vymenil jsem grafickou kartu, disk, zvukovku
- zkousel jsem original box chladic od C2D
- zkousel jsem odpojit vsechny periferie a nahradit grafiku starou pci vga
- zkousel jsem vsemozne nastaveni biosu, i stejne jako maji jini lide tu na foru (diky hlavne PiTovi za konzultace)
Proste si myslim, ze jsem zkusil vsechno mozne, ale nejde to. Nenapada nekoho, co bych mohl jeste zkusit? :)
Napr. 9x333, 1.375V, pameti libovolne - Orthos padne do 4s.
-
Mě nenapadá (teda napadá, prostě to ten procesor nedá), jen musím říct, že máš tímhle postupem nejdražší low-end procesor minimálně ve střední Evropě :eek: ;) .
-
Ale tak vsechny ty veci jsem nemenil kvuli pretaktu :D Ale pri prilezitosti zmeny sestavy jsem to vzdy zkousel a nikdy uspesne. Myslel bych si, ze to cpu neda, kdyby ten prvni u noveho majitele nejel lip, nez jel mne..A kdyby tu nebylo tolik lidi s e2160 od markra.. Asi koupim jeste nove cpu, at to rozlousknu :lol: Pak uz mi zbyva jen verit v prokleti.
-
Anduril - můžeš zkusit: jinou děličku pro ram (ať běží paměti pomaleji) / přidat ram třeba +0.2V / jak to poběží na 8x333 (jestli to padá díky FSB 333, nebo CPU 3GHz).
Do těch FSB 333 by to mělo běžet bez jakéholi zvyšování napětí pro čipset. Pokud jsi to zkoušel, tak nevím...
-
Pameti jsem zkousel, ty imho problem nezpusobuji.
Vyzkousel jsem v sestave Celeron 420...8*375 (3GHz) Orthos bezel pres 5 hodin, pak jsem to vypnul... Zkusil jsem e2160 se stejnym nastavenim, i vyssi Vcore, ale nic. Tak bud to ten muj P-DC fakt nedava nebo je problem jeste jinde.
-
Tak ked to dal Celeron, tak mas snad jasno, nie?
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
Pameti jsem zkousel, ty imho problem nezpusobuji.
Vyzkousel jsem v sestave Celeron 420...8*375 (3GHz) Orthos bezel pres 5 hodin, pak jsem to vypnul... Zkusil jsem e2160 se stejnym nastavenim, i vyssi Vcore, ale nic. Tak bud to ten muj P-DC fakt nedava nebo je problem jeste jinde.
Mno kdyz uz ses jal takove vymenovaci akce, coz takhle zkusit hodit UPS-ku pred komp ... na kolejich mi pravidelne mrznul komp kvuli poklesum napeti ... doma vsecko bez problemu
-
2jaluvkap: UPSku nemam, ale zkousel jsem komp i u kamose v uplne jinem meste :lol:
2PiT: No nevim.. Preci jen to neni dual core, je mene narocny. A hlavne je tu porad to, ze predchozi kus mi jel uplne stejne blbe a novemu majiteli jede dobre..Ale vzhledem k tomu, ze uz jsem vymenil vse, tak je to proste uplne divne :)
-
Ked si presvedceny o tom, ze to ten procak da, tak si ho mal skusit u kamosa v jeho compe...
Za seba - ten zdroj netusim, co je zac, ale ked nie su poklesy napatia pri zatazi, tak by to snad nemalo byt nim...
-
Jj, to jsem mel, bohuzel nebyl cas v obou kompech oddelat Ninju a spol. Ale nekdy to mozna zrealizujem. Ted tomu dam zas chvilu pokoj :)
-
2 Anduril : mozno Ti pomoze toto :
http://4um.overclocking.cz/showpost....7&postcount=35
Mas skoro rovnaku dosku (moja SE je lacnejsia a menej vybavena verzia tej tvojej), mas lepsie chladenie, rovnake pamate, tak musis ist aj ty na tych 3000MHz...
Inaq niekde som cital , ze stabilnejsie OC bez vysokeho zvysovania voltaze sa da dosiahnut vypnutim vsetkych setriacich ficuriek (EIST, C1E a podobne) a ze mas nasobic natvrdo na 9... Ale to zrejme vies.
ako pisem v linke hore, mne staci tych 2700 na 1.3V a EIST mam zapnuty... ked mi bude malo - skusim sa s tym este pohrat...