-
HTPC a receiver/stereo zesik
zdravim, jelikoz jsem jeliman tak se radsi zeptam. Pouzivam docela dost HTPC a na koncerty, hudbu ci filmy bych rad poridil nejako audio sestavu. Nepotrebuji ohromujici filmove efekty apd ale radsi kvalitni hudebni reprodukci cili se klonim spis k stereu. Ale v tom je ten kamen urazu. Na stereo predpokladam lepsi za stejne penize stereo zesik nez av receiver, ale do vetsiny dostanu pouze analog stereo coz pri integr. zvukovce (nebo tu mam jeste Audigy 2 ZS) asi nebude ten vystup nic moc. Bude lepsi projev kdyz pouziji analog stereo vystup z nektere zvukovky (pripadne lze poridit v rozumnych mezich novou) s kvalitnejsim stereo zesikem nebo receiver propojen optikou ze zvukovky a pripojeny opet jen stereo regalovky? Pripadne jak byste resili pripojeni kvalitnejsich regalovych beden (cca 10k - napr. XAVIAN Primissima) k HTPC vy?
diky za postrehy a pomoc
-
Re: HTPC a receiver/stereo zesik
Pokial preferujes stereo, myslim ze sa vyplati investicia do solidneho d/a prevodnika, kde uplne odpada problem so zvukovou kartou, pokial ide cez USB.
Na www.hifionline.cz je zaujimava akcia 41 percent z ceny 5 950 Kč na 3 500 Kč na "Fubar 4 - DAC se sluchátkovým zesilovačem". Odporucam, videl som a pocul na akcii pocas silvestrovskej nocnej reprodukcie u znameho, sam rozmyslam o zruseni 5.1 a o navrate k stereu.
-
dobra a co vsechny tyto dekodery DTS-HD Master Audio, Dolby TrueHD, DD Plus, DPL IIz, DD, DTS, DD EX, DTS ES, DTS 96/24, DTS Neo:6 ?
to predpoklada dekodovani na strane pocitace a optikou uz jde jen ciste stereo ci jak? sem v tomto hrozna lama tak me hned nekamenujte:)
-
No, pokud plánuješ investici řádově 10-20K do repro a zesíku, tak je imho investice v řádu tisíců do DA převodníku hodně velkej luxus.
Osobně bych volil stereo zesilovač nebo receiver, který je vhodný i na stereo. Mně ve své době doporučovali Yamahu, že u nich je stereo na vyšší úrovni než u ostatních značek. Jak je to dnes u aktuálních modelů bohužel nevím.
Co se týče propojení, určitě bych uvažoval jedině digitální. Digitál budou mít samozřejmě i stereo zesilovače. Např. Denon to u svých přístrojů do 10K určitě má. Otázka je, jak to tam bude s případnými dekodéry. Pokud máš ale HTPC, asi tě to moc zajímat nemusí, protože všechno dekóduješ v něm a do zesíku půjde rovnou PCM.
Osobně bych šel zkusit poslechnout nějaký zesík a nějaký receiver v cenovce, kterou si můžeš dovolit, a podle toho vybrat.
Taky jsem to před lety řešil. Nakonec zvolil ale receiver, protože jsem chtěl vícekanál. Většinu času mi to sice hraje na stereo, se kterým jsem spokojen, ale když si chci pustit nějaký film, tak jsem za 5.0 (v mém případě) vděčný - ten rozdíl je značný. Otázka jak v případě o řád nebo dva kvalitnějšího sterea, jestli to ten prostor nahradí. Pravověrci tvrdí, že ano :)
EDIT.
ad dekodéry - základní co potřebuješ je DD (Dolby Digital - AC3) a DTS. To jsou klasické zvukové formáty používané na DVD. Ty ostatní jsou obvykle věcí BD, já osobně se s nimi příliš nesetkávám... resp. nesetkal jsem se zatím z žádným formátem, který by mi receiver nepřehrál. Nicméně problém je obvykle už u televize (kterou to přehrávám), protože ta nepodporuje passthrough DTS ;D ale i když to pouštím z DVD playeru, který umí passthrough čehokoli, tak jsem taky neměl problém (obvykle různé ripy).
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Co se týče propojení, určitě bych uvažoval jedině digitální. Digitál budou mít samozřejmě i stereo zesilovače. Např. Denon to u svých přístrojů do 10K určitě má. Otázka je, jak to tam bude s případnými dekodéry. Pokud máš ale HTPC, asi tě to moc zajímat nemusí, protože všechno dekóduješ v něm a do zesíku půjde rovnou PCM.
mno nevim ktery Denon mas na mysli ale tento to napr. nema
http://www.audioexpert.cz/stereofonn...0ae-b:combined
vim o jednom HARMAN/KARDON ktery ac jen stereo zesik ma i opt. vstup ale vic nevim a proto myslenka toho DAC a volby kvalitniho zesiku
jinak thx za reakci, jde mi hlavne o to ktera cesta bude kvalitnejsi. Pochopil jsem zatim ze dekodovani zvuku v pc (s volbou stereo vystupu) az na HD formaty by nemel bejt problem a pak se posila stereo surova data pres optiku bud do DAC ci zesiku s optikou. V pc pouziti pouze onboard zvukovky s optikou.
Cili jaka cesta bude kvalitnejsi zda zesik s optikou ci DACem kolem 13k nebo av receiver napr. http://www.audioexpert.cz/av-prijima...non-avr-1910-b
Moznost kina v budoucnu by nebyla spatna ale urcite bych nerad na ukor znacne horsi kvality reprodukce
-
No je potřeba zřetězit hlavně kvalitní DAC a koncový zesilovač. Jestli to bude v jedné (integrovaný zesilovač s digitálním vstupem) nebo dvou krabičkách (DAC + kvalitní kabeláž + analogový zes) a nebo o zvukovce a kabeláži... je věc ceny.
Tipuju, že nejlevnější varianta bude obvyč. zvuk + DAC + krátký analog kabel, pak zvukovka + dlouhý kabel a pak zesilovač s digi. vstupem.
Ranec totiž můžeš nechat i na tom analogovém kabelu. Osobně bych zde viděl riziko, pokud to až tak moc řešíš.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
No je potřeba zřetězit hlavně kvalitní DAC a koncový zesilovač. Jestli to bude v jedné (integrovaný zesilovač s digitálním vstupem) nebo dvou krabičkách (DAC + kvalitní kabeláž + analogový zes) a nebo o zvukovce a kabeláži... je věc ceny.
s cenou se nejak popasuji neberu ji jako hlavni kriterium pokud to ma duvod (samozrejme v rozumny mire)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Tipuju, že nejlevnější varianta bude obvyč. zvuk + DAC + krátký analog kabel, pak zvukovka + dlouhý kabel a pak zesilovač s digi. vstupem.
Ranec totiž můžeš nechat i na tom analogovém kabelu. Osobně bych zde viděl riziko, pokud to až tak moc řešíš.
tuhle cestu jsem moc nepochopil mam zvuk v pc (hudba, filmy, dvd, sat, iptv) z onboard zvukovky mi jde optikou ven a pak uz jen DAC + analog kabel + zesik a nebo misto toho jen zesik s dig. vstupem (ale tech je mizive mnozstvi nehlede o nezname kvalite)
-
Pokud chceš jít hifistickou cestou, není jiné volby než samostatně DAC+stereo zesilovač. V DAC se nevyznám, ale v nejnižší cenové třídě podle mne zase takové rozdíly nebudou. Jako zesilovač bych pak doporučil NAD C325, anebo český AQ 212. Na regálovky výkonem naprosto dostačující, a hrají moc pěkně, i když každý trochu jinak. Ty Xaviany vypadají zajímavě:)
-
Citace:
Původně odeslal
berraneck
Pokud chceš jít hifistickou cestou, není jiné volby než samostatně DAC+stereo zesilovač. V DAC se nevyznám, ale v nejnižší cenové třídě podle mne zase takové rozdíly nebudou. Jako zesilovač bych pak doporučil NAD C325, anebo český AQ 212. Na regálovky výkonem naprosto dostačující, a hrají moc pěkně, i když každý trochu jinak. Ty Xaviany vypadají zajímavě:)
mno hifistickou cestou jit nemusim pokud ten rozdil nebude markantni napr vuci tomu Denon av receiveru. Chapu ze tohle asi potreba nekde poslechnout ale takto postavene varianty asi bude problem, proto se radsi ptam.
-
tak mi byla doporucena tato sestava:
http://www.hifionline.cz/reprosousta...eality-51mkii/
http://www.hifionline.cz/reprosousta...blackbird-8-1/
http://www.hifionline.cz/zesilovace/...-azur-640a-v2/
takze to asi v nejblizsi dobe realizuji, zatim bych to honil asi jen analogem z ty audiginy a nekdy pak bych odskousel nejakej ten DAC
-
Ten zesík je rozhodně pěkná volba, to každopádně schvaluju.
Ale 2.1 primárně na poslech hudby je celkem síla, nestálo by za to v té ceně pořádit spíš nějaké sloupy? Neznám přesně kvality těch prosonů v kombinaci se subem, spíš to navrhuji ke zvážení.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Ten zesík je rozhodně pěkná volba, to každopádně schvaluju.
Ale 2.1 primárně na poslech hudby je celkem síla, nestálo by za to v té ceně pořádit spíš nějaké sloupy? Neznám přesně kvality těch prosonů v kombinaci se subem, spíš to navrhuji ke zvážení.
mno pokud bych nebyl limitovanej mistem tak urcite, ale doma by mi sloupy tezko prosly:))
jinak tohle by mela bejt odzkousena a skvele sladena sestava. Asi si to do toho brnenskyho hifi studia zajedu jeste poslechnout
-
Určitě si to dojeď poslechnout a především si odzkoušej zesilovač - CA 640 mají potenciometr s mizerným souběhem, takže na začátku dráhy hraje jedno repro víc než druhé. Při nízkých hlasitostech to může být docela nepříjemný problém.
-
Přidám svůj názor.
Pokud je ta možnost a nebyl by to pro tebe velký problém, tak bych zvážil i pořízení kvalitních sluchátek. Je to cenově nebolestivé řešení a za zlomek ceny DAC+repro získáš stejně kvalitní projev. Ale kromě výhod (eliminace akustiky místnosti, možnost poslouchat i když přítelkyně by ráda ticho) to má samozřejmě i nevýhody (nižší komfort, krapku jiné vnímání zvuku, když chce přítelkyně slyšet tak má smůlu...).
Pakud chceš jít tebou vytyčenou cestou, tak bych netrval na externím DAC. Průšvih je, že zesilovačů s digitálním vstupem moc není (např. Onkyo dělá nějaký do 10 tis).
Repro Xavian obecně můžu doporučit, i když Primissima jsem neslyšel. Škoda, že NAD v téhle cenovce nemá nic s digitálním vstupem (pokud vím). Protože Xavian a NAD si moc dobře rozumí (doma mám Xavian XN125 MKII+NAD c320BEE+NAD 521i).
Pokud máš v plánu to domácí kino časem realizovat, tak můžeš zvolit cestu středně drahého receiveru, kde by kompromis neměl být až tak znát (napadá mě třeba NAD T737). ALe to už je samozřejmě dražší a je otázka jestli ta potřeba více kanálů ti odůvodní vyšší pořizovací cenu, hmotnost i spotřebu.
PS: Protěžuju NAD a Xavian, páč s nima mám dobré zkušenosti. Rozhodni podle sebe jakou značku vybereš dle vlastních preferencí na základě POSLECHU.
Jo jak velká je tvoje poslechová místnost?
-
Těžký výběr :) Osobně také preferuju o řád kvalitnější stereo než horší (x>2)+1... Ať se rozhodneš jakkoliv, tady se občas objeví zajímavé kousky za slušnou cenu: http://hifibazar.cz/
-
Citace:
Původně odeslal
Dismembered
Určitě si to dojeď poslechnout a především si odzkoušej zesilovač - CA 640 mají potenciometr s mizerným souběhem, takže na začátku dráhy hraje jedno repro víc než druhé. Při nízkých hlasitostech to může být docela nepříjemný problém.
a to je problem i u te V2?
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
Pokud máš v plánu to domácí kino časem realizovat, tak můžeš zvolit cestu středně drahého receiveru, kde by kompromis neměl být až tak znát (napadá mě třeba NAD T737). ALe to už je samozřejmě dražší a je otázka jestli ta potřeba více kanálů ti odůvodní vyšší pořizovací cenu, hmotnost i spotřebu.
Jo jak velká je tvoje poslechová místnost?
poslechova mistnost je cca 3,5x7 kde v jedne casti je kuchyn. kout a obyvak je pak pomyslne cca 3,5x4,5m.
s tim kompromisem jasny, je to prave otazka odrazu takoveho kompromisu na poslech
-
Analogove vystupy zvukoviek nie su az take hrozne pri pouziti reproduktorov - nepocut pripadny sum tak ako v sluchadlach. Kupil som Pioneer A-107 (inzerat), k tomu stlpy Yamaha NS-552F (tiez na inzerat) a prijemne ma prekvapil zvuk z AC97 kodeku na doske PC Chips M810 :D
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Analogove vystupy zvukoviek nie su az take hrozne pri pouziti reproduktorov - nepocut pripadny sum tak ako v sluchadlach. Kupil som Pioneer A-107 (inzerat), k tomu stlpy Yamaha NS-552F (tiez na inzerat) a prijemne ma prekvapil zvuk z AC97 kodeku na doske PC Chips M810 :D
uvidime poridim nejaky ten stereo zesik a regal. repro a pak objednam ten DAC a pokud by rozdil nebyl pro me velkej tak bych to ve lhute vratil.
Jinak kdybyste meli nekdo zajimavej tip na nejake starsi rozumne veci dejte vedet thx
-
Jestli je to problém i druhé verze nevím, každopádně vůbec bych se tomu nedivil. Těch stížností už jsem četl více, takže vážně bacha na to, ať ti to pak zbytečně neotráví radost z nových hraček :)
BTW, na lopuchu je momentálně CA 840A k prodeji za výborných 18k, možná by to stálo za úvahu - rozdíl oproti 640 je neoddiskutovatelný.
Jestli chceš tipy na nějaké inzerce, tak tady jich pár je:
Hifinázory
Hifi Slovanet
Inzerce na Lopuchu
Bazoš
Z levnějších regálovek bych doporučil zahrnout do výběru model Usher S-520 II - http://www.usheraudio.cz/produkty/re...erie/s-520-ii/
-
český dismembered napsal a já ještě přidám jeden zahraniční tip z UK. Kdybys měl někoho kdo ti to může přivézt, tak se koukni na superfi uk. Občas tam mají hodně zajímavý ceny a slevy na sestavy.
-
diky za linky, obcas na ne kouknu. Zatim jsem objednal toho Foobara IV jelikoz podle prodejcu zacinaj dochazet ty ve sleve. Budu to pouzivat zatim s HD555. Zesik uvidim az na neco narazim, ta 840ka by asi nebyla spatna ale bez zaruky se mi to v teto hladine nechce porizovat. Repro jsem asi vybral Xavian Primissima (kvalita + kompaktnost). K xavianum se obecne doporucuje NAD, jen by me zajimal vas nazor zda k temto reprum bude stacit 32x rada (cili 2x50w) nebo je lepsi sahnout o radu vyse (2x80w). obesel jsem tady v okoli vse a nikde toto nemaj ...
-
Z NADů bych ti doporučil sehnat starší C370/372, to už jsou perfektní poctivé stroje s dostatečným výkonem. Nedávno se jeden C370 prodával za 6k. S 35x řadou zkušenosti nemám, doma jsem měl C320BEE a za ty peníze to určitě není špatné.
K téhle řadě Xavianů mám trošku odpor - evidentně tam jsou použité měniče z výroby TVM, což mi nepřijde jako příliš dobrý krok ze strany p. Barletty. Výše zmiňované Usher mají měniče o dost kvalitnější, ale pokud se ti to uchometricky líbilo, tak není problém.
-
Citace:
Původně odeslal
Pavlis
...jen by me zajimal vas nazor zda k temto reprum bude stacit 32x rada (cili 2x50w) nebo je lepsi sahnout o radu vyse (2x80w).
S Xavianama XN125mk2 + NAD C320BEE jsem se nikdy nedostal nad polovinu rozsahu potenciometru. V 99 procentech se s přehledem vejdu do první třetiny.
Ale závisí to na citlivosti beden a náročnosti posluchače na míru otřesu oken:).
-
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
S Xavianama XN125mk2 + NAD C320BEE jsem se nikdy nedostal nad polovinu rozsahu potenciometru. V 99 procentech se s přehledem vejdu do první třetiny.
Ale závisí to na citlivosti beden a náročnosti posluchače na míru otřesu oken:).
nejde mi o hlasitost o tu bych strach nemel(stejne v panelaku ani nemohu) , spis jsem mel na mysli zda dokaze ten slabsi dostatecne vybudit ci vyuzit potencialu beden nebo jestli jsou tyhle obavy zbytecne.
-
mno ony třeba ty xn125 mají citlivost 86db/2V/1m čili ani při hodně dynamické hudbě a velkých špičkách se zřejmě nedostaneš na strop možností zesilovače;) osobně mám doma zesík aq212 s 35W na kanál a neměl jsem problém nakrmit ani obrsloupy z TVM. pravda ale je, že dobrým zesilovačem se dají i tyto levné bedýnky povýšit hodně vysoko.