Můžete mi někdo vysvětlit jak se bere řádné užívání u motorového vozidla.A zdali lehký unik oleje z motoru je už bránění v řádném užívání.Děkuji
Printable View
Můžete mi někdo vysvětlit jak se bere řádné užívání u motorového vozidla.A zdali lehký unik oleje z motoru je už bránění v řádném užívání.Děkuji
vec je mozne uzivat radne, kdyz je mozne ji uzivat obvyklym zpusobem a v obvyklem rozsahu k ucelu, k jakemu ma vec slouzit. v tvem pripade bych rekl, ze pokud nejsi nucen dolevat olej +/- v jinych nez primerenych intervalech pro srovnatelna auta, pak to omezeni radneho uzivani neni.
Ad dolévání oleje v přiměřených intervalech - výrobci obvykle v manuálech uvádí, kolik je běžné dolévat oleje do motoru. Např. u starších Toyot je dokonce informace že pokud je to méně než litr na tisíc km, tak je to v pořádku a není důvod k obavám (imho diskutabilní ;D).
Pokud by šlo o únik oleje z převodovky např., tak to si sám u většiny aut nedoleješ a je to určitě zásadní závada.
Obecně vzato, ono i únik oleje z motoru není úplně v pořádku - olej se může ztrácet a spalovat se, ale neměl by z motoru nikde téct. To pak znamená zřejmě nějaká špatná těsnění, gufera, atd...
odkud ti co teče? kolik se ti toho ztrácí?
BTW, nespletl sis forum? Tady je to o PC/IT ..
Ad. dolévání oleje: zrovna tohle jsem (ne)dávno řešil u svojí Hondy Civic. Po cca 5.000 ujetých km (byla to funglovka) začala papat motorový olej - cca litr na 2.500 ujetých km. Tak jsem to "reklamoval" s tím, že chci zjednat nápravu (= zjistit kde co netěsní, proč to žere olej a opravit to), ale poněkud jsem narazil.
Bylo mi řečeno, že každý výrobce aut má stanoveny limity, kdy je toto "olejopapání" v pořádku a kdy ne. No a protože se chce výrobce pojistit, aby tohle nemusel moc řešit, stanovuje ty limity DOST benevolentně. U Hondy to bylo tuším 1,5l na 1.000 km.
To znamená 2 věci: 1) tuhle toleranci jen tak nepřekonáš (ano, jde o "ochcat", možná toho i využiju), 2) vzhledem k bodu 1) máš prostě smůlu :p
IMO pokud z toho tece olej, tak to neprojde technickou = vuz neni zpusobily k provozu => nelze jej uzivat vubec.
2meteor, jop, ja mam v papirech tusim 1l/1000km, kdyby to zralo realne tolik, tak je to na hozeni ze skaly. Ale opet si myslim, ze pomoci soudniho znalce bys dokazal, ze uvedena informace neni u daneho motoru bezna a ze naopak signalizuje zavadu.
Edit: Jop, olej vetsinou "tece" bud z prevodovky a pak je to samo spousta prace s pretesnenim, je treba odmontovat prevodovku, nebo z olejovy vany, tady to je jednodussi, pokud je to jen netesnost, staci vypustit, odmontovat vanu a pretesnit. Mluvim o zavade typu ze unik oleje neni nijak znatelny, ale ve spojich se dela kapka. U technicky se to "resi" umytim + prelepenim nejakym tmelem (= technickou to projde a pak uz to nikdo neresi).
Pokud olej papka motor, je to horsi. Ale za normalnich okolnosti by se spotreba oleje u benzinu nemela nijak vyrazne zvedat do rekneme 200-250kkm, pak muze jit trochu a postupne nahoru, u naftaku by to melo byt vpohode tak 500kkm. Samo v zavislosti na praseti za volantem ;).
S lahkym unikom bez problemov prejdes aj na STK (aspon u nas to tak je). Na protokole to bude zapisane ako lahka zavada a auto je sposobile na premavku.
jenom pro info - BMW ma ve specifikaci 1l oleje /1000km -> na bmwklubu jsou lidi, co jim to skoro i tak papa... :( u me to vychazi cca 1l na 8-10k km
ad papani: udaj +- litr na tisic, coz je strasliva hodnota a tipuji, ze takoveto auto jiz nemuze splnovat emisni limity, ma vetsina vyrobcu.
reseni: co jsem pochytil od techniku, tak nejcastejsi zavady jsou tri:
1) olej proteka kolem driku ventilu, naprava spociva v instalaci "simeringu" coz je jakysi sterny krouzek - tesneni. Sikovny technik ani nemusi sundavat hlavu, takze to nemusi byt nutne drahe.
2) poskozene tesneni pod hlavou, coz je dost prusvih, hrozi propaleni hlavy ci bloku, nutna okamzita vymena. Jak se to ale pozna, kdyz neni zaroven narusen vodni okruh, netusim.
3) vadne ci poskozene (ci obracene namontovane, napr. skoda 1.8 20V bez turba) sterne krouzky na pistech. Opet nevim, jak se toto pozna, kdyz jsou "tlakove" krouzky vporadku.
Mirne take pomuze pouziti tuzsiho oleje, napr. 5W-30 misto extremiho a velmi draheho 0W-30 apod. Napr. temer vsechny diesely by dnes uz meli jezdit na moderni 5W-30 VW 507, ktery nahrazuje snad vsechny predchozi specifikace a je pomerne levny, cca 1200/5l.