lol... OEM mají skladem všude... zato s retail verzemi je očividně problém... navíc - kdo si koupí OEM?
Printable View
Já si ho koupil dva roky zpátky s novým PC, od té doby už jsem vyměnil HDD, přidal RAMky, změnil grafiku, pravda, zůstala stejná deska a procesor... Ale řekl bych, že pro většinu lidí, pokud to nekupují na staré železo, které hodlají po chvíli vyměnit, případně nemění klíčové komponenty jak fusekle, to v pohodě stačí...
Když to vezmu na svém příkladu - Win Vista jsem kupoval před dvěma lety za částku zhruba odpovídající dnešním Win7, taky něco kolem 2300, v OEM verzi. Za tu dobu jsem nebyl OEMkou nijak omezen a pokud teď (řekněmě +/- za půl roku) vyměním Vista za Win7, tak by pro mě přínos retail verze byl nulový, náklady ale dvojnásobné :wink:
A věřím, že lidí, kterým OEM "stačí" se najde poměrně hodně, o prodejnost této verze bych se nebál :-D
Souhlas, taky budu kupovat OEMko Pro verze. Jen nevim jestli jeste na stary HW a nebo udelam soucasne maly upgrade. Do te doby bude stacit zkusebni verze W7 ;)
nakoupíš na starší HW? v tom případě předpokládám, že po známosti... nebo se dají koupit OEM stejně, jako před časem XP?
No já to právě pořešil současně, vyměnil jsem skoro celej "vnitřek" a pak jsem k tomu dokoupil ještě OEM verzi Vist a nebyl problém :-) Tu půlroční lhůtu si dávám právě proto, abych se kdyžtak rozhoupal k tomu, že koupím new desku a CPU :-) I když tohle železo zatím slouží dobře :-)
EDIT: Hmm, tak OEMka Vist se dala koupit bez potíží i bez koupě komponent, jak tak koukám, tak u Win7 to tak asi nebude :-( Tak to nasere :-/
Nechci tu nějak někoho nabádat ale téměř každej prodejce ti tuhle OEM prodá i bez podmínek, které by jsi měl splnit.... přece jen nějak vydělávat musejí.... no a když se člověk zamyslí, že si nemusí schovávat doklady takže případná "kontrola" u něj doma mu nic neprokáže protože COA štítek má na bedně nalepenej a Win7 aktivovanej takže popravdě nechápu, kdo by si chtěl koupit krabicovou verzi.....
Na tomhle by měl MS trošku zapracovat a nedělat mezi tím rozdíly - myslím že by mu obraty vůbec nepoklesli, spíše naopak viz akce z minulého roku tzv. dolegalizace systému.... lidi se mohli zbláznit a kupovali OEM (přesně nevím ten kodovy název) jako divý.... přece jen rozdíl té ceny je velký.... teda pro mě jo :)
clovece nechci se nejak moc hadat, ale obavam se ze OEM je platna jen tehdy a pouze tehdy kdyz ji mas na uctu s kompletnim PC a ze to je OEM se mozna pozna podle klice, ale to si uz vymyslim...
Tak tak, i podle výkladu MS (a podle autorského zákona) nemusíš mít doklad o nabytí.
Co mám zprávy přímo od pracovnice Microsoftu, tak před OEM licencemi prodávanými bez hardware tak trochu "přivírají" oči, nemají to totiž jak ohlídat (jak už bylo řečeno). V podstatě tedy platí, že pokud si koupíš OEM licenci bez hardwaru, tak se stáváš system builderem, nemáš nárok na podporu ani od MS ani od prodejce, software nainstaluješ na PC, se kterým se přes aktivaci sváže a nejde přenést na jiné PC, nalepíš COA štítek a dál už to funguje jako bys ho koupil na PC předinstalovaný (až na to, že podporu si poskytujete sami). Tedy není to z hlediska MS ideální způsob, ale zároveň ho minimálně v domácnostech nemají šanci nijak postihovat.
Shrnuto podtrženo:
Jste-li koncový spotřebitel a pokud často neměníte HW (hlavně mainboard), tak si v klidu kupte OEM licenci, MS bude určitě radši, když budete mít doma OEMka než upirátěnou verzi.
Jste-li podnikatel/firma tak pozor, tohle by vám při kontrole ze strany MS nemělo projít!
Já si ke svým FPP Vistám koupím FPP Upgrade, hardware měním dost často, takže pro mne OEM nemá význam ;)
Edit:
Jen dodám, že u MS uvažují o tom, že bude GGK (Get Genuine Kit) i pro Win7, to by pak byla legální cesta nákupu OEM softwaru bez HW.
To není tak úplně pravda, při případné kontrole legálnosti SW musíš prokázat, že používáš SW v souladu s licenčními podmínkami. A ty zahrnují zejména řádně nalepený COA štítek + ostatní drobnosti, které nejsou až tolik podstatné. Pokud tyhle podmínky splníš, je takřka jedno, jak jsi toho nabyl (kontrola legálnosti SW nemá co hrabat do účetnictví a jak už bylo řečeno, doklad o koupi je k ničemu)
Stejně tak firma si může koupit OEM a používat je stejně jako domácí uživatel.
OEM se v CR predevsim nevztahuje a nemuze vztahovat na zakaznika. OEM muze byt ujednani mezi M$ a obchodnimi parnery (= ja vam dam widle za 100vku a vy je budete davat na svy zelezo). To ujednani je vuci koncakovi neplatny. I kdyz budes mit na fakture "PC XYZ, Win OEM ..." tak to neznamena, ze ty widne nedas trebas na uplne jiny stroj a na tento das trebas tucnaka.
V principu ten kdo proda samostatne OEM widle se dopousti poruseni smlouvy kterou uzavrel s M$, ne uz zakznik, ktery si to nekam nainstali.
Nakupoval uz niekto operacny system kompletne elektronickou cestou? Teda sposobom: objednam, zaplatim, predajca mi posle link na stiahnutie a licencny kluc. Cize nemam ziadnu krabicu ani originalne medium (iso si po stiahnuti musim napalit sam).
Jedna sa mi o tuto ponuku:
http://www.g2play.net/store/Windows-...-Download.html
ted mi prisla nabidka od sw.cz
a rozdil full vs. upgrade je cca 500,- ...
W7 Prof 6789,- vs W7 Prof Upg 6313,-
W7 Ult 7027,- vs W7 Ult Upg 6551,-
me to prijde jako vysmech, zvlast vzhledem k tomu, ze jsem slysel, ze upgrade ma jit pouzit opravdu jen jako upgrade. tzn. pokud chci reinstallovat, musim nainstalovat znova puvodni system a pres nej az W7 ....
Toto zcela hrubě není pravda, není problémem prodejce, že se zákazník podrobně neseznámí s licenčními podmínkami MS a zakoupí si špatnou "verzi". Opět to mám přímo od MS, je to problém zákazníka, že má sice na PC wokna, které projdou aktivací a tváří se "legálně", ale z hlediska licenční politiky už tak moc legální nejsou. Nám totiž MS v žádné smlouvě nezakazuje prodávat OEM systém bez HW, jak už jsem psal výše, při nákupu bez HW se má za to, že nakupující je "system builderem".
Edit:
Jak má asi prodejce kontrolovat, že zákazník instaluje software v souladu s licencí? Nezdá se ti to krapet jako "Mission Impossible"?
Taky nemáš pravdu, v případě nákupu do firmy musíš při případné kontrole doložit jak COA štítek (u OEM), tak instalační médium, tak i nákupní doklad - pokud na něm není požadovaný HW -> nelegální SW, pokuta tě nemine. Proč by pak asi existoval GGK? (legalizační kit pro XP, pro Win7 snad taky bude) :rolleyes:
Prostě je to tak, jak jsem psal výše, bez současného nákupu potřebného HW je:
- pro koncové spotřebitele OEM docela v pohodě, i když ne zcela legální,
- pro podnikatele OK až do okamžiku, kdy jim přijde kontrola = průser.
Tečka hotovo, žádná další diskuse ;)
omg, tak to klidně můžu zůstat u nelegálního OS, protože (nadneseně) pokud nedám 6500Kč za full verzi, tak v každém případě porušuji licenci a trest smrti mě nemine.
Přečkám do vánoc na RC verzi a pak se uvidí jestli vyjde GGK nebo zda vyměním i střeva a k tomu hodím OEMko.
(u Vist jsem při nákupu OEMka četl, že na dokladu musí být mimo OEM windows i MB, CPU, RAM, HDD, zdroj. Když nebudu kupovat HDD a zdroj, zase porušuji licenci?)
Já právě v době nákupu své OEMky Vist nic takového nezaznamenal, jediné, co tam bylo, že když si to koupíš bez HW, tak si jakožto "System Builder" poskytuješ sám sobě podporu, jiné omezení co se týče možností nákupu tam nebylo, proto mě Mrkvošrot trochu zaskočil tím, že se k tomuhle modelu zase vrátili :roll:
Přitom si myslím, že "dvojka" (+/-) za Home Premium je pro dost lidí už celkem v pohodě stravitelná částka, ale za nějakých 5-6 tisíc se jim na to spousta lidí (včetně mě) aspoň prozatím vyprdne, pokud tedy OEMky opravdu na "staré" počítače kupovat nepůjdou :-/
2Vykuk: Doporucuju srovnat prava zakaznika dane zakony (mimo jine AZ) a EULA, napr prave tzv OEM ujednani je neplatne, coz neznamena, ze je neplatna cela smlouva. Ovsem i kdyby byla, tak zakaznikovi nalezi prava dana vyhradne zakonem.
M$ predevsim dodava prodejcum widle za nizsi cenu prave proto, aby je mohli levneji prihodit na sve zelezo. Jake mas/nemas s M$ smlouvy nevim, ale vim ze byvalo standardni soucasti ze nesmis OEM widle prodavat samostatne.
Ad prokazovani, pri kontrole ciste na SW samosebou nemusis mit media, to je naprosty nesmysl, stejne jako nemusis ukazovat faktury. Jen si ukazal ze o licencovani vis jeste vetsi kulovy nez lidi v M$ (nekolikere jednani snimi ukazalo, ze nikdo v M$ nevi, jak sve vlastni produkty licencuji).
Oni to mají totiž fakt příšerně složitý. Tohle naše "jestli stačí OEM nebo ne" ... je ještě jakž-takž jednoduchý a průhledný (případně ohnutelný podle autorského zákona - k tomu se, Vykuku, mj. vztahuje moje poznámka o legálnosti použití OEM i ve firmě - ale hádat se s tebou nehodlám).
Ale co teprve serverové řešení. CALy apod. To je pane magie!
Věděli jste, že když máte SW třetí strany, jehož aplikační server běží na Windows Serveru a jako backend používá MS SQL a IIS, tak potřebujete tolik CALů, jako je uživatelů toho systému? A to nejen na MS SQL, ale i na WIN ? :eek:
Nebo třeba že MS SQL Express nesmíte ani nainstalovat na serverový OS? Nebo například, že Windows XP nelze legálně virtualizovat? :eek: (toto mi kolega pořádně nevysvětlil, nechápu to - viz XP Mode ve W7 - asi tam bude jiná licence na WXP..)
Ne nadarmo se u Microsoftu kolem licencování říká, že "to dražší řešení bude to správné" ...
(jinak moje informace jsou od kolegy, který má u nás MS a licencování na starosti a často se účastní školení buď přímo od MS nebo od Daquasu na tyhle témata)