Re: Tip na změnu chlazení
No a přidělat ventilátor na chladič CPU tě nenapadlo?
Pokud ti jde jenom o teplotu CPU... jestli dáš větroň nahoru / dolů / dopředu / na chladič CPU je z hlediska hluku IMHO celkem jedno. Taky můžeš zvětšit tu centimetrovou mezeru u podlahy (podotýkám že nevím, jak je to u tvojeho Antecu řešeno), ale jak pravilo již mnoho moudrých přede mnou :-D důležitý je mít silnější "odfuk" nežli "přífuk".
Na CPU to přidelat nejde, ty spony prostě "nefungujou". Ani u předchozího chladiče jsem je nedokázal přidělat. A i kdyby se mi to povedlo, ven z bedny by to nefoukalo, tzn. by se vevnitř udělal slušnej skleník. Ono už takhle není NB moc studenej...
Pokud jsou 2 a 3 nějaký pomalootáčkový, tak je vyměň za něco s větším průtokem vzduchu. Třeba takovej Arctic Fan 12L děláá solidní průvan a vcelku malej hluk.
Jedno je Noctua NF-P12 a místo toho černýho resp. prostě jako druhej plánuju NF-S12B FLX. V otáčkách/potenciálním průtoku vzduchu větrákama jako takovýma problém není.
Ještě mě napadlo tím zadním pomalu nasávat dovnitř směrem na procesor, a tím horním trochu rychleji foukat ven.
Nejzásadnější problém vidím v blízkosti větráků, tzn. bijících se proudů vzduchu.
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Jedno je Noctua NF-P12 a místo toho černýho resp. prostě jako druhej plánuju NF-S12B FLX. V otáčkách/potenciálním průtoku vzduchu větrákama jako takovýma problém není.
Ještě mě napadlo tím zadním pomalu nasávat dovnitř směrem na procesor, a tím horním trochu rychleji foukat ven.
Nejzásadnější problém vidím v blízkosti větráků, tzn. bijících se proudů vzduchu.
A co takhle oddelat ten horni vetrak a pokusit se pridelat zepredu na chladic CPU jeste jeden (aby se ti netloukli proudy vzduchu v casu)? Kde nefunguji uchytky k tomu stavene by mohla sikovna ruka lecos vymyslet, na accelero a pridelavani vetraku na nej taky nejsou zadne uchyty a sikovne ruce si to pridelaji elektrikarskou paskou nebo jinym zpusobem (a koukam, ze na Acceleru jednu 12cm noctuu mas).
Myslíš něco jako pomalu foukat na chladič procesoru a za něj na zadní stěnu umístit další, vysávající s větší intenzitou?
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Myslíš něco jako pomalu foukat na chladič procesoru a za něj na zadní stěnu umístit další, vysávající s větší intenzitou?
Neco takovyho, prece musi jit nejakym zpusobem upevnit nejaky pomalobezny (treba ta Noctua, klidne stazena i na nizsi otacky) vetrak na ten chladic od Cpu, v pozici 2 nechat potom tu dalsi Noctuu. On totiz Thermalright HR-01 ma dle me (diky tomu, ze jsou ty jednotlive hlinikove plechy celkem blízko sebe) horsi schopnost chlazeni jako pasiv (naopak treba Ninja je ma dal od sebe a prijde mi, ze je vhodnejsi na pasivni chlazeni), kdezto i s pomalobeznym vetrakem jeho ucinnost rapidne roste. Nepamatuju si presne, kde jsem ten clanek kdysi cetl, ale prave Ninja tam byl zminen jako vhodnejsi reseni jako pasiv a Thermalright, Noctua a dalsi jine naopak alespon s nejakym pomalobeznym vetrakem.
Nene, právě ten HR má hodně volný žebra. Předtím jsem měl u120 nebo jak to je, a to pasivně chladit nešlo. Tady v pohodě (pokud neběží Prime95 ;D).
Asi bych někde ještě našel ty kovový spony... Ale ani u toho minulýho semi nepovedlo je tam uchytit.
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Nene, právě ten HR má hodně volný žebra. Předtím jsem měl u120 nebo jak to je, a to pasivně chladit nešlo. Tady v pohodě (pokud neběží Prime95 ;D).
Asi bych někde ještě našel ty kovový spony... Ale ani u toho minulýho semi nepovedlo je tam uchytit.
Musi to jit, od toho tam ty spony jsou :)
Mám nejasnej dojem, že u starýho ani nešly chytit za chladič, a na větráku stejně nedržely :)
Ale to je jedno, nějak si poradím.
Tu vrchní pozici myslíš nemá smysl využívat?
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Mám nejasnej dojem, že u starýho ani nešly chytit za chladič, a na větráku stejně nedržely :)
Ale to je jedno, nějak si poradím.
Tu vrchní pozici myslíš nemá smysl využívat?
Nevim, prijde mi to pak zbytecne zaplacany, ten vetrak za chladicem procesoru ten ohratej vzduch podle me vytlaci ven z casu uplne v pohode sam, ale nemam s touhle skrini zkusenosti, osobne bych radsi ale dal jeden fan na chladic cpu (aby chladil primo ten pasiv) a jeden fan nechal na odvadeni ohrateho vzduchu (pozice 2).
a co udelat tunel od vetraku cislo 2 k chladici CPU, aby bylo nasavano pres tento chladic? mas to temer v linii, zadny "harakiri" to nebude, otazka par minut a par ctvrtek a hned budes vedet na cem jsi... pokud bude zlepseni, muzes to "dotahnout do konce" nejakym lepsim tunelem...
Už jsem to víceméně vyřešil, teploty přijatelný.
Ale proč se mi sakra zastavuje/neroztáčí Noctua na CPU? :( Mám jí na ULNA redukci.
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Už jsem to víceméně vyřešil, teploty přijatelný.
Ale proč se mi sakra zastavuje/neroztáčí Noctua na CPU? :( Mám jí na ULNA redukci.
Některé GB MB z mé zkušenosti i na PWM pro CPU pokud byl v Biosu nastavený režim větráku na auto,snižovaly napětí v případě že PWM nebyl připojen,jedna dokonce i v případě že připojen byl
Tak mám všechny tyhle regulace na disabled...
Zkusil jsem u CPU dát enabled, což by podle popisu mělo pouštět pořád plnej kotel... Sice je kabel jen 3pin, ale možná to pomůže.
Pokud nechceš upevňovat na ten Thermal větrák, tak bych ho uchytil horizontálně a udělal windtunel směrem k horním výfuku. Jinak je samozřejmě nejůčinější varinata s větrákem co tlačí vzduch přímo do pasivu. Tuhle skřín jsem měl tu čest poznat a nemá dobře vyřešený dolní segment, špatně se odvětrává. Je lepší nechat otevřenou tu spodní plastovou přepážku, zlepší se znatelně chlazení HDD v dolní části. Pokud je tam nemáš, využiješ čelní spodní otvor k nasávání vzduchu.
Takhle jsem řešil chlazení já: https://picasaweb.google.com/1137892...831421/Chladic
Na fotkách je úplně první prototyp (fotky jsou přes 2 roky staré). Nové fotky jsem ještě neměl čas udělat.