Zamyšlení nad mechanismy kláves
Nevím, zda to nepatří do mísy, ale spíše se mi to hodí sem.
Zajímalo by mě, jaké spíše preferujete tlačítka na klávesnici. Abych to upřesnil, jedná se mi o systém stisku. Tzn. klasický mechanismus VS. notebookový.
Osobně mi totiž přijde dost příjemný a možná i lepší právě NB mechanismus. Problém ale je, že se k PC do klávesnic moc nedělá. Jen do několika kousků. Zajímalo by mě, proč tomu tak je a co je na tomto mechanismu tak špatného.
Navíc "klasický" styl IMHO nebude nikdy tak tichý jako NB systém.
Ptám se, protože jsem si (po přečtení několika recenzí) pořádil MS SideWinder X6, což je super klávesnice, jak zpracováním, rozložením tak i povrchem. Nicméně mechanismus tlačítek mi prostě přijde horší než na mé bývalé klávesnici (Logitech UltraX Media). I když ono se nedá říci horší, jako spíš od dost hlasitější.
Re: Zamyšlení nad mechanismy kláves
Důvodem pro "klasickou" membránovou konstrukci je lepší odezva na stisk, jak dotekem, tak zvukem - pro profi písaře zásadní.
To jsem tedy nějak nezaznamenal, že by klasika lépe reagovala :)
Ty mas lepe reagovat na klasiku -- snadneji poznat, ze si skutecne klavesu zmacknul a mas to slyset, coz evidentne slysis :)
Jednoznačně souhlas s doktorem ;)
Nejsem sice profi písař, ale i mojí samouk metodou třemi prsty píšu celkem rychle a potřebuju hlavně hmatovou odezvu, kterou u NB nemám.
Take souhlasim, ze klasicka klavesnice je pro cloveka hodne pisiciho asi lepsi, ale paousalizovat to asi nejde, jde spis o provedeni a kvalitu klavesnice - jsou desktopove klavesnice s vyssim zdvihem, kterym se "sekaji" pri strisku tlacitka, musi se do nich hodne mlatit, aby byla jistota stisku, ergonomicky jsou nepovedene atd a jsou notebooky s vytecne zpracovanymi klavesnicemi, na kterych se da psat prakticky stejne jako na desktopovych.
Mne osobne tedy spis zajima, zda je klavesnice po vsech smerech kvalitni, neprohyba se, ma dobrou hmatovou odezvu stisku, vsechny klavesy reaguji na stejnou silu stisku atd.
Treba na mem soucasnem Dellu notebooku se mi pise opravdu velmi dobre, lepe nez na nejake stare zasekavajici se OEM klavesnici pracovniho desktopu, ve spojeni s podsvetlenim je to jeste o level vys, nez vetsina beznych obycejnych desktopovych klavesnic.
Ale co clovek, to nazor...
Donedavna som mal pruzinovu klasiku IBM model M. Ta klavesnica mi uplne vyhovovala, vysoky zdvih a jednoznacna hmatova aj zvukova odozva ;) Bohuzial po cajovej kupeli sa jej trocha nechce :(
Teraz mam IBM Ultranav co je nieco ako klavesnica z Thinkpadu pre serverove konzoly. Je to tiche, stisk je fajn, trochu sa mi to zda 'rozhrkane' (tak na urovni Rkovej klavesnice a nie X/T-ckovej) ale to je mozno aj jej minulostou.
Ked bude cas skusit uspesne ozivit tu povodnu tak sa vratim spat, kliky-klaky od pruzin je navykove ;) Poctiva konstrukcia http://thistrainisforgourock.files.w...0/p1020055.jpg
Jak už bylo zmíněno, tak nejdůležitější hladký a rovnoměrný chod kláves, ale pokud si můžu vybrat, tak rozhodně preferuju tiché nízkozdvihové klávesnice.
puki: přesně tak, model M je asi to nejlepší, co se dalo, stejně jako psací stroje IBM Selectric. Nicméně membránovky vládnou a co se mě týče, tak můžu říci, že není membrána jako membrána. Dám příklad: chicony 2961, 2971 a 0420 (slim) ... všechny tři membránové, ale chod je ZCELA jiný. u 2971, kde mám letité zkušenosti s několika generacemi, tak i v rámci tohoto jednoho modelu se v průběhu let odezva na stisk měnila. Už asi dva roky tvrdím, že nelze koupit kvalitní klávesnici s vynikající odezvou na stisk, která by současně neodešla během půl roku (za den toho napíšu celkem hodně) na vyviklání space, levého ctrl nebo třeba některé kurzorové klávesy. Pozoruji to na 2971 i 0420, 2961 zaatím doolává (taky jsem jich, jakmile jsem ji tuhle objevil, pro sichr pořídil tři kusy).
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Jak už bylo zmíněno, tak nejdůležitější hladký a rovnoměrný chod kláves, ale pokud si můžu vybrat, tak rozhodně preferuju tiché nízkozdvihové klávesnice.
pak bys mohl ocenit http://www.youtube.com/watch?v=kLySMIzASNE :mweheh:
Ja osobne mam radeji nizkozdvihove klavesnice, ale narazim na stejny problem jako jini - klavesnice na ktere jsem zvyklej z notebooku (Dell CPi, IBM X24) jsou kvalitou uplne jinde nez nizkozdvihove klavesnice do 1000Kc pro desktopy.
Ted mam Logitech UltraX Media, nevim jestli to je spatnej kus, ale v zivote sem nemel horsi klavesnici (stridave prestavaji fungovat tlacitka). Prave ted koukam po nejakym ekvivalentu s normalnim rozlozenim klaves, ale 2500 za klavesnici fakt davat nebudu :)
Tak tak, čím větší výběr, tím víc mi připadne, že výrobci vymejšlí čipoviny a kde to jak odrbat, takže sehnat kvalitní klávesnici navíc s ideálním rozložením se rovná skoro zázraku. Já před časem objevil Logitech Deluxe 250, která konečně dokázala nahradit moji přesluhující klasiku (ještě na redukci z pětikolíku). Sice už nemá tak fajn vychytávky, ale za ty tři stovky jsem si jich nakoupil do zásoby, protože "nebudou, nebudou" ;-)
Jinak asi nejlepší klávesnici na které jsem psal mi ukazoval kolega od IBM serveru. Těžká, masivní, bez widloidních nesmyslů, s výbornou hmatovou odezvou. Bohužel nesehnatelná.
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Ja osobne mam radeji nizkozdvihove klavesnice, ale narazim na stejny problem jako jini - klavesnice na ktere jsem zvyklej z notebooku (Dell CPi, IBM X24) jsou kvalitou uplne jinde nez nizkozdvihove klavesnice do 1000Kc pro desktopy.
Ted mam Logitech UltraX Media, nevim jestli to je spatnej kus, ale v zivote sem nemel horsi klavesnici (stridave prestavaji fungovat tlacitka). Prave ted koukam po nejakym ekvivalentu s normalnim rozlozenim klaves, ale 2500 za klavesnici fakt davat nebudu :)
Já jsem používal UltraX Media asi 3 roky a dalo by se říct, že to byla moje nejlepší klávesnice (momentálně jí mám uloženou v krabici). Důvodem proč jsem koukal po jiné bylo hlavně jiné rozložení. Nicméně tomu Logitechu ani po třech letech nic nebylo a pořád stisk tichý jako na začátku. Ani jednou jsem se nesetkal s tím že by se mi zasekla klávesa nebo něco. Jediné co se stalo, je že začaly slézat popisky.
Takže si myslím, že máš spíš špatný kus.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
...
Jinak asi nejlepší klávesnici na které jsem psal mi ukazoval kolega od IBM serveru. Těžká, masivní, bez widloidních nesmyslů, s výbornou hmatovou odezvou. Bohužel nesehnatelná.
No prave to mohol byt model M, teda jedna z jeho verzii. Ta klavesnica ma vyse 2 kil prave pre toto :
http://www.pcworld.com/article/14793..._keyboard.html
Na ebay a pod sa da najst dost velky vyber starych kusov, ale aj ceny za niektore zberatelske kusy su uz vysoke.
Alternativy:
http://www.daskeyboard.com/
http://pckeyboards.stores.yahoo.net//keyboards.html - odkupili prava na povodne klavesnice od ibm/lexmarku
das keyboard bohužel asi už ne. sice má skvělé snímače, ale udělali z toho lesklou, věčně upatlanou a modře svítící sračku. další dobrá alternativa model M je SteelSeries Keyboard 7G - taktéž mechanické spínače cherry.
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Já jsem používal UltraX Media asi 3 roky a dalo by se říct, že to byla moje nejlepší klávesnice...
Ono to může být také tím, že déle prodávájící produkty se s výrobním postupem posunují ve fabrice ke stále nižší a nižší kvalitě. V tomto případě nemohu nezmínit příklad, kdy jsem si kupoval stejný model myši a4tech ke své stávájící, která sloužila (slouží) perfetkně již přes cca 6 let. Dala se za podstatně menší peníz stále sehnat, protože to byl ve své době asi opravdu úspěšný model a pořád šla trochu na odbyt. Bohužel po koupi jsem byl opravdu zklamán. Kvalita šla rapidně dolů, celá myš byla navíc křivá tak, ža ani pořádně neseděla na stole. A já proč ji někteří lidi v diskuzích zatracovali ačkoliv to byla tak super myška..
Jsem hráč, ale spíše online her poslední dobou tudiž při tom potřebuji i rychle psát.
Preferuji vysoký zdvih + naprosto zásadní pro mě je klasické rozložení. Tzn velký enter + velké shifty + jako bonus může být i velký backspace. V tu chvíli musí trochu ustoupit enter, ale pokud zůstane vysoký je to ok. Ale tím že se do něj posune \ , to jest stále ok, jako špatný enter označuji ten úzký, co se mi jeví vždy jako druhý shift, což jaksi nemohu překousnout.
Nejlepší klávesnice zatím pro mě byla klasický chicony zhruba 8 let stará. Lepší jsem nenašel, asi jde taky o zvyk. Co jsem začal používat podsvícený klávesnice, tak se mi nejprve dostala do ruky Microsoft Reclusa, ta odstartovala mou nechuť k malýmu entru a vůbec to byl krám všech krámů. Později jsem si porovnával dle síly podsvícení a čitelnosti v noci mezi Logitech G15 a Saitek Cyborg keyboard, obě dvě maj svý pro a proti a považuji je za nejlepší klávesnice.