Pískající cívky na desce a řešení
Nejprve zdravím tu všechy na fóru pří mém prvním příspěvku :)
Dostal jsem desku ga 7n400e-l...Bohužel tato deska i jiné její verze (pro, pro2, ultra atd) někdy trpí na nepříjemně pískající zvuk, kterej se objevuje náhodně (nezáleží na zátěži). Nevyřeší to vyměna určitých komponentů.
Zdroj pískání pochází z míst, kde jsou cívky (tlumivky) nad socketem. Na radu Boba van Sikorskiho jsem zkoušel mikrofonem určit přesneji problémovou součástku, ale díky hluku větráku CPU, který je nutný, jsem prd zjistil.
Tak jsem se nakonec rozhodl, že všechny cívky zaleju, ale otázka je čím.
Nejprve mě napadla kalafuna, ale ta by nemusela díky svým rozlevácím vlastnostem zalét vše a i tak by cívky dál pískali. Chtělo by to něco "tvrdšího"...na radu kámoše bych měl zkusit obyčejný lak na nehty, kterej se u těchto problému používá často. Pak mě ještě napadla tavná pistole.
No co byste vy doporučily? Já bych se více nakláněl k laku na nehty, protože ten se určitě zalije do malých míst lépe. Počítám s tím, že nepříjemné pískaní dokonale neodstraním, ale aspoň zredukuju :???:
Re: Pískající cívky na desce a řešení
Ja u DFI Ultra Infinity (nf2) napred poradne vycistil civky, odmastil a pak zalil tavnym lepidlem (jako "vymezeni" jsem pouzil pruhledny plast - slidu). Civky puvodne "septaly" docela nahlas (pri ty fsb se jim ani nedivim) nicmene po uprave naprosto neslysitelny
Je možné že může pískat něco jiného? Propatlal jsem všechny cívky lakem a nevšiml jsem si nejmenší změny :mad:
Nejlepsi by bylo kdybys zastavil chladic a presvedcil se. Ale nenapada mi nic co by melo vydavat hluk
Muj tip je, ze ti piska graficka karta. Za poslednich par let mi piskaly vsechny.
Citace:
Původně odeslal
Krimi 2000
Muj tip je, ze ti piska graficka karta. Za poslednich par let mi piskaly vsechny.
Když jsem se rozhodl k takovému řešení, tak jsem se asi opravdu přesvědčil, co to může dělat ;)
Je to deskou, na czechcomputeru se můžeš o tom dočíst, že tím trpí všechny gigabytky s nforce čipsetem.
...zrejme i DFI, mel jsem sice "jen" Ultra Infinity ale stejnym problemem trpely i LanParty (to samy, ale UV konektory + LAN navic), kazdopadne po zaliti vse OK ;)
Kdysy jsem měl pískající zdroj a zkoušl jsem ho zalít vším možným, ale nic nepomohlo. Profi se to prý dělá nějakou speciální zalévací hmotou (mají ji např. na www.elchemco.cz). Jestli to ale pomůže těžko říci - je to asi spíš určno na 50Hz trafa.
Urcite by bylo lepsi "zalejvat" to necim urcenym primo na el. soucastky. Ja nemel nic lepsiho pri ruce ;) Ani jsem moc nedoufal ze to nejak vyrazne utisim ale s vysledkem jsem byl spokojen, ani dnesni majitel si jeste nestezoval. Nevim jestli pomohlo vic lepidlo nebo poradny ocisteni "dratu" ale kdyz uz neco delam tak poradne :cool: (zabil jsem s tim odpoledne + vecer a do noci jsem opet nasazoval znova Freezer...). V mym pripade civky vydavaly slysitelny "sepot" i pres zavrenou bednu (parkrat pri startu OS, v DX9 temer permanentne), na forech jsem se docetl ze tim trpely snad vsechny DFI s nF2, do fsb cca 220-230 to jeste slo, ale pri 270-280 to znelo jako cvrcek/smajdajici vetrak. Je fakt ze posledni 2 desky od Asusu (M3A79-T & M3N-HT) si taky parkrat piskly (vyssim tonem nez DFI) ale mel jsem ucho primo u patice takze pochybuju ze to nekdo bude delat v praxi. Prvni majitele M3A79-T si na to dost stezovaly ale ja mel zrejme stesti na kousek, nicmene nF delala +/- to samy, ale neresil bych to pokud nejsi netopyr. Uprime receno: zalepil bych to tavnym, pokud nepomuze tak bych se podival po jiny desce - nF2 uz maji preci jenom neco nalitano ;)
piskat muzou i polovodicove soucastky, shotkyho diody, mosfety. stavel jsme si spinany zdroj a rekuperacni shotka piskala tak ze sem to nakonec ani nedostavel :/ pokud piska takova nejaka soucastka je to v haji a tezko zjistujes co to je. ja to mel jednoduche, byla tam sama :)
Ja myslim ze se tady neresi co by mohlo piskat ale jak se zbavit piskani civek :cool:
ja to nepopiram :) jen rikam ze jestli piska neoc jineho tak smula. a na civky jedine, odmastit a zalakovat, nejlip v podtlaku aoel to asi bez nadejne :)
...hmmm takze vlastne neco jako DRUHY post?
edit: ...tady (6. post) je JASNE psano ze piskaj civky!
Zkoušel jsem ještě podruhé to zalít, ale beze změny. Buďto tam je někde bublinka nebo ty tlumivky nejsou zdrojem problému, což bych neřekl, protože co jiného by mohlo mechanicky pískat (dráty dřou o toroid)? To nějak nechápu...
Možná až bude čas a peníze (to by nemusel bejt až takovej problém) tak bych mi v nějakém obchodu mohli navinout stejné tlumivky a zkusil je přepájet, ale když nad tím přemýšlím, tak mi to za to nestojí.
Deska sice patří mezi ty bývalé výkonové špíčky pro soc.A, ale strašne mi vadí teplota CPU, kterou jak jsem se dočetl na CZC nebyla vyřešena :mad:
Navíc jsem teď na aukru vyhrál desku Asus A7n8x-e deluxe, tak tam snad nebudou problémy, protože jinak mě klepne. :eek:
Nehci tím říkat, že se na gigabyte vykašlu a budu ho všude pomlouvat to ne, ale jak všude vidím ty aféry s problémy (pískající cívky, nekvalitní low ESR kondenzátory, nekompatibity) co má gigabyte, Abit, MSI a další...tak asi zůstanu jenom u Asusu. Tam jsem na problémy (kromě bordelu v biosech) nenarazil.
Jinak samozřejmě děkuju všem za rady a poznámky (hlavně Richmondovi ;) )
S Aususem to pujde lip (ma diry kolem socketu) tedy za predpokladu ze bude v cajku. Bohuzel ja jsem se s ni nezkamaradil hned na zacatku - reset cmos se provadi vyndanim baterky a ja blb ji proste slusnul jumperem (zvyklej z TUSLa2) takze trochu zadountnala :rolleyes: ale i tak "akorat" nedrzela bios ;)
nedavno sem mel zdroj co v zatezi piskal docela brutalne. rozebral sem ho a delaly to civky. vypajel sem je a nekolikrat prelakoval a udelal velkou vrstvu laku. jeste sem je prodlouzil a ponoril do kelimku s olejem. piskalo to porad stejne :) nakonec sem ponoril celej zdroj do oleje a vysledek byl porad stejnej. pak sem nedavno cet ze tekutiny tlumej jenom nizky frekvence ale ty vysoky poustej vesele dal. kondiky z desky vypajej a vymen ale civky nevim nevim...
Civky odpajet, sehnat tvrdej vosk a civky v nem vyvarit. Jako stary trafa.