Chyba biosu-dúvod reklamovat??asi ne
Koupil jsem desku Asus P5B SE,jejím problém je časování pamětí,5-5-5-15 je ve skutečnosti 5-4-4-9 a nejdelší latence jaká se dá reálně nastavit je 5-5-5-10 a to mám v biosu nastaveno 6-6-6-16,v současné době požívám paměti s CL4 a problém nemám na frekvenci 700Mhz,na 740Mhz už ale nepomuže ani zmíněné nejdelší časování,včera jsem tu pro kontrolu zkusil Adata 5-5-5-15 a ani to nepostlo....jinak je deska plně funkční a bez problému,zmíněná chyba je ve čtyřech posledních verzích biosu nevyřešena a v manuálu je malé upozornění na problémi s parametry ODT a doslovně napsáno:deska nemusí plně podporovat starší paměťové moduly 800Mhz a 667Mhz,na stránkách CZC ale u popisu desky není žádná zmínka o tomto nedostatku,jako dúvod k reklamaci mi to nepřipadá a s deskou jsem jinak relativně spokojen....mám vubec právo se ptát po nějakém řešení??předem díky
Re: Chyba biosu-dúvod reklamovat??asi ne
Duvod k reklamaci to samozrejme byt muze.
Nevím jak by vypadalo řešení...když mi desku vymění,problému se jistě nezbavím,poslal jsem prozatím emila s popisem problému+prosbu aby navrhli řešení...nevím jestli existuje možnost např. výměny za jiný MB podobné ceny(s tím že bych třeba doplatil) a parametrú,pokud by to možné bylo asi bych této možnosti využil.
Tobe jako zakaznikovi je v principu jedno jestli je problem v SW nebo v HW. Pokud vyrobek nesplnuje to, co je specifikovano ze by mel, pripadne funguje jinak, nez by se dalo ocekavat (kdyz nastavim nekde 10MHz a poleze mi z toho 30, tak tezko uargumentuju ze to prece funguje, protoze je to oscilator a osciluje ne ?).
=> prodejce jakozto tvuj partner bud ziska opraveny BIOS a provede jeho flashem zarucni opravu (nikde neni receno, ze takovou operaci musis delat sam, i kdyz technicky muzes) nebo dojde k zaveru, ze vadu odstranit nelze a pak presne dle zakona bud $ nebo po dohode vymena za jiny HW.
Navic pokud by se ti povedlo diky te chybe znicit nejaky dalsi HW, mas samozrejme narok na nahradu skody.
Přišla mi odpověď,že mám desku reklamovat,což je víc než jsem doufal a reakce byla obdivuhodně rychlá.Zkusím se stavit osobně a nějak se dohodnout,po zkušenostech s reklamací v Alze jsem mile překvapen. :)
Tak desku jsem reklamoval a bylo mi řečeno že paměti nemohou fungovat korektně z dúvodu napětí 1,9V,když jsem argumentoval že jsem nereklamoval schopnosti napájení ale problém s časováním,bylo mi řečeno že s ramkami které použili oni problém nenastal a tak si mám koupit jiné paměti,nu....teda čekal jsem trošku něco jiného ale když mi podaly kysnu s odstávající bočnicí,jak se jí ani nepoukešely dopasovat a rychle to sešroubovaly,přestal jsem si dělat iluze,vzal kompa a šel dom....:confused: taky bych se večer teda nechtěl zabejvat takovou sra.... ale je za to platí...:( celkem by mě zájímalo proč mi to nepředvedly s těmi paměťmi které fungovaly aby alespoň demonstrovaly že je tomu skutečně tak jak tvrdí... :(
Asi se budeš divit......ale CZC.
Může se jednat o nekompatibilitu konkrétních modulů - zkoušel jsi aspoň jiné?
Videl bych to asi nasledovne:
a) tipni se screen z webu s parametry MB.
b) totez u nefungujicich pameti.
Pokud tam neni zminka o parametrech, ktery by mohli vzajemne kolidovat, s klidem reklamaci opakuj s tim, ze v opacnem pripade jde o pokus o podvod, protoze ti prodali cosi, co ma podle jejich webu fungovat spolu.
BTW: Pokud dobre pocitam, a objednaval si pres web, mas jeste moznost to vratit "bez udani duvodu".
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48359 Deska
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46462 Paměti
Samozřejmě výslovně kompatibilita nikde uvedená není,nicméně u desky není uvedeno ani omezení pro paměti s napájecím napětím 1,8V jak tomu je u některých jiných,není tam ani zmínka o jakékoliv problematice s pamětmi odpovídajícíh standartúm desky,není tam žádné omezení z čehož jsem vyvodil že deska umí nastavit běžná napětí pro většinu DDR2 pamětí,dobře sem blbec a neprozkoumal jsem to do podrobna....je to moje chyba,tudíž paměti poběží s časováním 5-5-5-15 na 1,8V nebo 1,9V přesně jak je uvedeno na jejich obalu nebo v parametrech které udává CPUZ bo Everest,jenže já to takhle nenačasuju,vinou biosu nikoliv mojí.
Na otázku jestli jsem zkoušel jiné paměti....(v prvním příspěvku)ano zkusil jsem Adata 5-5-5-15 a PC ani nepostlo...mrtvo.
Já neodmítám že existuje možnost použití jiných pamětí které budou OK,ale nikdo mě o tom nepřesvědčil,jen mi to bylo řečeno.A nějak se mi nechtělo tam nechat další peníze a riskovat stejný problém.
Jen pro vaše pobavení dodám že Grafu co jsem koupil současně s deskou a paměťmi jsem reklamoval protože totálně umřela a paměti s doživotní zárukou po 5ti dnech provozu :mweheh: začali protestovat proti svým chladičum a odlepili si je....což mě u výrobku s doživotní zárukou fakt dostalo. :D
Tenhle nákup v CZC mi nějak nevyšel :mweheh:
Bohužel jsem kupoval přímo,nikoliv přes web.