Komentujte Moju Volbu o Pc
podla vas je to dobra volba ??na hry ?? a na obycajne veci a potom na pretaktovanie neskor trocha
Procesor (CPU) Intel Core 2 Duo E4700 - 2,6GHz, 800MHz, 2MB, S.775
http://www.euronakup.sk/default.ashx...ti&StiId=15228
Zakladna doska ASUS P5K SE IP35, soc775, FSB 1333
http://www.euronakup.sk/?Mode=Sti&StiId=17412
Graficka karta (VGA) ASUS EN8600GT SILENT/2DHT/512MB DDR3, 2DVI-I
http://www.shop-it.sk/predajpc/?Mode=Sti&StiId=84666
RAM 2GB DDR2 800MHz, A-DATA
http://www.euronakup.sk/?Mode=Sti&StiId=17304
Zdroj Zdroj Fortron 400W
http://www.euronakup.sk/?Mode=Sti&StiId=14763
Re: Komentujte Moju Volbu o Pc
Citace:
Původně odeslal
AmOK
sorry som si myslel ze tam to nehodilo lebo mi vypisalo chyba
Na hry podle me staci kdyz koupis i levnejsi procesor (E21xx) a za usetreny penize treba lepsi grafiku - 8800GT je zhruba o 1000,- drazsi nez ta co tam ted mas a dost vykonnejsi.
Jestli nesetris kazdou korunu, tak bych koupil rovnou i 4GB RAM. Zbytek myslim OK.
mno za par korun celkom slusna kopa muziky... sam mam velmi podobnu zostavu (pozri moj podpis)...
par veci co by som asi zmenil takto :
1; neviem kolko diskov, ventilatorov a mechanik planujes pripojit, ale zdroj by som dal aspom 450W
2; grafiku by som zvolil asi radsej ATI HD3850
Inaq doska ma slusny OC potencial, ja som len pridal male pasivy na mosfety pri CPU a prepastoval som pasivne chladice....
az budes mat zaujem a kupis tu dosku - posli PMku a poslem Ti spat moje otestovane nastavenie BIOSu...
Citace:
Původně odeslal
AllesB
Na hry podle me staci kdyz koupis i levnejsi procesor (E21xx) a za usetreny penize treba lepsi grafiku - 8800GT je zhruba o 1000,- drazsi nez ta co tam ted mas a dost vykonnejsi.
Jestli nesetris kazdou korunu, tak bych koupil rovnou i 4GB RAM. Zbytek myslim OK.
inaq s tymto by som suhlasil... ja mam 2160 a ide podvoltovany na 2700MHz a na 1,4V na 3000MHz... radsej pridaj na tu grafiku.... daj 8800GT aalebo jaq som pisal ja...
Citace:
Původně odeslal
AllesB
4GB ram som chcel kupit ale windows XP rozpozna len 3 GB takze sa to neoplati kupit
Grafiku urcite vymenit alespon za 9600GT/HD 3850 512MB jak jiz bylo receno.
procesor bych koupil E4500, ten natatujes na E4700 s prstem v nose a urcite jeste vys, kto mu nejaky chladic s heatpipe za par stovek
ramky 4GB se myslim vyplati do budoucna, a to i kdyz bys je ted provozoval na XP, zlevnovat se uz moc nemuzou, spis budou casem zdrazovat
a hlavne lepsi grafiku, 8600GT uz je do herniho pocitace vysmech, uvazoval bych o triu 9600GT, 8800GT, HD3870
presne tak, ta ramka asi uz moc neslevni, spis zrazi. rozdil mez 2GB a 4GB je max. 600,- a furt budes mi na tech XP o 1GB pouzitelnej vic.
s vyvojem ceny RAMek souhlasim, ale na rozdil max 600,-Kc mezi 2 a 4GB si prisel jak? Kazdopadne se koupe vyplati a nezatracoval bych ji. S lepsi grafarnou samozrejme take souhlasim.
OT: btw. nevedel sem ze promoter Ales Bleha dela take do kompu :mweheh::mweheh::mweheh:
2Buckynho: budeš nakupovat jenom na Slovensku anebo i u nás? ;-)
Třeba tahle 9600GT je IMHO za suprcenu:
http://4um.overclocking.cz/showpost....&postcount=549
A nad tím zdrojem bych ještě popřemýšlel...
EDIT: třeba nad těmito:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48157
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46713
Tiez by som sa prihovaral za 2*2GB ram, aj ked ti nejaky cas bude 1GB v XP "stat ladom", ale budes mat istotu, ze chipy budu z rovnakej serie a budu mat zhruba parametre, aj OC moznosti.
Dokupovanim sa ti moze stat, ze ramka bude trochu ina, lepsia, to by nevadilo, ale horsia by asi nepotesilo. Aj 3GB v XP potesi a pomoze.
A upgrade na 8GB, to uz budu DDR 3...
Citace:
Původně odeslal
buckynho
podla vas je to dobra volba ??na hry ??
Dovolím si taky hodit radu:
určitě nekupuj ten procák, je to zbytečné- kup si buď e4500, nebo E2180. Tyhle procáky nataktuješ (jak zde bylo napsáno s prstem v nose:) ) v pohodě na 3,3ghz s BOX chladičem. Viz návod na taktování a podrobný popis např: http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...1&limitstart=0
ušetřené peníze určitě strč do grafiky - při dnešních cenách jdi minimálně do 3870/8800gt. Pokud jsi měl v plánu 8600 jak jsi psal, doporučuji spíše 3870-podle mne lepší poměr cena/výkon. Ale pokud chceš silnější (a o něco dražší, tak jdi do 8800gt) - ja hraju hodně a rád a musím říct, že mi plně stačí ta 3870.
Pokud koupíš tyhle grafky, tak určitě trochu silnější zdroj. 400w je už na hranici únosnosti, doporučuji minimálně uvažovat o 450w.
ještě bych nahodil takovou otázku... pokud kupuješ kompa 1 za 2-3-4 roky a neměníš sestavu několikrát do roka, tak zauvažuj o desce, co mám já (gigabyte p35C-ds3r) - nemám s ní problém (spousta lidí tady taky ne), je za pár peněz a hlavně má i slot na ddr3, což pro mne hrálo docela důležitou roli- za 2 roky co budu uvažovat o upgrade PC budou už ceny ddr3 na normální výši- zbavím se ddr2 a pořídím ddr3, abych pak mohl, pokud změním desku (např kvůli nové procesorové patici) ramku použít i na nové desce... ale jak říkám- nerad furt strkám prachy do PC, tak taková úvaha pro budoucnost:)
takže ve zkratce:
určitě "slabší" procáky - viz text.
určitě silnější grafiku - viz text.
doporučuji i silnější zdroj - min 450w
a uvaž zda nemá cenu v tvém případě uvažovat o možnosti rozšíření na ddr3.
dej pak vědět jak jsi se rozhodl.
Citace:
Původně odeslal
Phetronius
ještě bych nahodil takovou otázku... pokud kupuješ kompa 1 za 2-3-4 roky a neměníš sestavu několikrát do roka, tak zauvažuj o desce, co mám já (gigabyte p35C-ds3r) - nemám s ní problém (spousta lidí tady taky ne), je za pár peněz a hlavně má i slot na ddr3, což pro mne hrálo docela důležitou roli- za 2 roky co budu uvažovat o upgrade PC budou už ceny ddr3 na normální výši- zbavím se ddr2 a pořídím ddr3, abych pak mohl, pokud změním desku (např kvůli nové procesorové patici) ramku použít i na nové desce... ale jak říkám- nerad furt strkám prachy do PC, tak taková úvaha pro budoucnost:)
Podporu DD3 bych teď asi neřešil, protože:
1. Cena
2. Kompatibilita "do budoucna" zakoupených DDR3 s novými deskami při postupném upgradu.
Do stávajících desek bych vzhledem k ceně i výkonu dal DDR2. Při budoucím upgradu bych koupil desku i paměti dohromady, aby k sobě pasovaly. Nehledě na to, že pokud koupíš DDR3 do současné desky a budeš ji chtít použít i v další desce v budoucnu, může se stát, že při nákupu nové desky už bude k dispozici mnohem lepší DDR3 a původně zakoupená DDR3 nebude výkonově/cenově optimální.
Citace:
Původně odeslal
Phetronius
Malá poznámka - tohle obecně neplatí a 3.3 GHz je spíš možné maximum než optimum (ano, velká část zvlášť E4X00 takový takt nikdy nedá a když už, tak na Vcore, na kterém skoro nikdo procesor provozovat nechce a s BOXem tuplem ne). A slušný 400W zdroj na tohle bohatě stačí (i s rezervou), navíc často jsou zdroje např. v rozpětí udávané celkové wattáže 350-450W na 12V railech shodné a to je oč tu běží ...
Jinak souhlas ...
Nevim proc resite otazku upgrade za 3 roky - to uz beztak bude jina patice na procesor/a nebo proste dnesni cipset ten procesor nebude davat...
Citace:
Původně odeslal
wong
Nevim proc resite otazku upgrade za 3 roky - to uz beztak bude jina patice na procesor/a nebo proste dnesni cipset ten procesor nebude davat...
To tu řešil jenom Phetronius :-) popravdě kupovat si "obojetnou" desku s DDR2 i DDR3 RAMkami není IMHO dobrý nápad z níže uvedených důvodů.
Citace:
Původně odeslal
Phetronius
.....
Pokud koupíš tyhle grafky, tak určitě trochu silnější zdroj. 400w je už na hranici únosnosti, doporučuji minimálně uvažovat o 450w.
....
Ještě si v tomhle dovolím doplnit jana - moje sestava (viz podpis) se bez OC nedostane v plný palbě přes 200W. Při maximálním nataktování co jsem zkoušel to nešlo zase přes 300W. Takže rezerva je opravdu velká a na zde uvažovanou sestavu stačí 400W bohatě.
Citace:
Původně odeslal
Arg
s vyvojem ceny RAMek souhlasim, ale na rozdil max 600,-Kc mezi 2 a 4GB si prisel jak? Kazdopadne se koupe vyplati a nezatracoval bych ji. S lepsi grafarnou samozrejme take souhlasim.
OT: btw. nevedel sem ze promoter Ales Bleha dela take do kompu :mweheh::mweheh::mweheh:
1/ nejsem Ales Bleha :D
2/ ten rozdil u jeho vybranach ramke viz. zde:
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400820TW0AKD89
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...400820TW0ALFNH
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Ještě si v tomhle dovolím doplnit jana - moje sestava (viz podpis) se bez OC nedostane v plný palbě přes 200W. Při maximálním nataktování co jsem zkoušel to nešlo zase přes 300W. Takže rezerva je opravdu velká a na zde uvažovanou sestavu stačí 400W bohatě.
Problém je, že celkový výkon zdroje není až tak rozhodující parametr a ani 400W zdroj ti nemusí utáhnout reálně 200W spotřebující sestavu, pokud nebu mít vhodně rozdělenej výkon na jednotlivých větvích. 400W zdroj na 300W spotřebující sestavu je imho hodně na hraně, možná i za ní.
takže doplním co jsem psal ráno -
nejdřív k Bukvovi: ano ano ano. to že je na zdroji napsáno 400w neznamená že utáhne 350w spotřebu. Jak zmiňuje kolega- už 300w je na pováženou. A k tomu jsem mířil- někde na netu jsem našel stránku kde se dá odhadnout spotřeba pc, když si člověk zadá co má v kompu. Nemám "tuning" kraviny jako světýlka a jiné, ale jen to co mám v podpisu + navíc přenosný disk v šuplíku a vyhodilo mi to přes 300w spotřeby. Takže tak. Pro mne by byl 400w zdroj málo. Navíc, raději si koupím trochu nad, abych nemusel při dokoupení disku (nebo se zblázním a udělám si "tuning" - 100w žárovku:) měnit zdroj.
Co se týče ramky - nemluvím zde jen tak, že odhaduji, ale ze zkušenosti. Měl jsem desku, kde šly ddr1 a drr2. zhruba necelý rok před tím než jsem se zbavil tehle desky, jsem si koupil ddr2, které už stály celkem lidově (ovšem při dnešních cenách bych zabrečel;) a ddr1 se ještě slušně zbavil. Když jsem pak upgradoval na nový komp, nemusel jsem koupit i nové paměti a prachy raději strčil do jiných komponent. Takže to že jsem zde uvedl možnost ddr3 neznamenalo, že si musí koupit i ddr3 paměti, ale že až slezou níž ceny, může se zbavit ddr2 za rozumnou cenu a koupit ddr3, které využije určitě i v dalším kompu. Argument že nebudou kompatibilní je blbost. Ddr3 už na základní architektuře nic měnit nebudou-bude to stejné jako přechod ddr1-2...
s tím upgrade za 3 roky - taky si to dovolím vysvětlit. Už jsem vyrostl z toho, že jsem otrokem svého PC;) Raději investuju do kompu, který můžu rozumně využít po celou dobu chodu s minimálními náklady. Se svou sestavou počítám, že za cca 2 roky obměním ramky, a koupím bazarové 4jádro, které mi tam půjde:) a mám na ten poslední rok vystaráno. Podle situace se uvidí grafika- pokud se udrží pciexpress slot tak dlouho jak agp, tak další grafika by pak se mou jako jediná přecházela po 3 letech do nové sestavy. a ty roky spíš možná víc, než míň. Doma na Athlon xp (2,4ghz) a x1950pro si můžu dovolit hrát pořád ještě spoustu her a jaký to je staroch:)
Je to jen o rozumném uvážení co od kompa chci...
Ohľadne zdrojov by som až tak nezovšeobecňoval a netvrdil by som, že na zostavu s max. odberom 300W je 400W zdroj "na hrane". Jednak záleží od kvality zdroja, a druhak maximálnu teoretickú spotrebu zdroja dosiahnete málokedy, ak vobec. Najvyššia spotreba je len pri štarte (rozbeh diskov ap., vtedy ale nebežia "na plné gule" ani všetky jadrá ani grafika) a pri syntetickom zaťažení (3dMark + defragmentácia + prime na každé jadro + napaľovanie dvd napríklad :))
Odporučil by som prišetriť 262,- Sk a vziať Corsair VX450.
Citace:
Původně odeslal
bukva
Problém je, že celkový výkon zdroje není až tak rozhodující parametr a ani 400W zdroj ti nemusí utáhnout reálně 200W spotřebující sestavu, pokud nebu mít vhodně rozdělenej výkon na jednotlivých větvích. 400W zdroj na 300W spotřebující sestavu je imho hodně na hraně, možná i za ní.
Jediné opravdu zajímavé v téhle třídě zdrojů jsou skutečně 12V raily, ostatní větve jsou předimenzované na všech současných zdrojích (to vychází už jen z aktuálních ATX specifikací). A proto je taky celková wattáž úplně o ničem, aneb nemáte problém dnes koupit např. 420W psu (LCP) s jednou 12V větví o 15A a nebo třeba 330W psu (S12) s dvěma větvemi po 17A ...
A v kontextu Khadgarova postu - mrkněte se cvičně třeba na "slavnou" S12II sérii Seasonicu a zjistíte, že 330W, 380W, 430W i 500W mají zcela stejné 12V raily (2x 17A), které se liší pouze udávaným maximálním loadem. A i nejnižší, 330W verze, má maximální load na 12V 288W, přeloženo - i 330W kvalitní zdroj by Khadgarovu přetočenou sestavu v klidu zfouknul (jen se mu může při max. loadu rychleji točit fan). Ale Seasonic to ví taky, proto jsou rozdíly v cenách malé a každý si koupí radši silnější a spokojení jsou všichni ...
Jak píše rOn, ta kalkulačka spočítá jenom teoretickou spotřebu - musely by jet všechny jádra CPU + GPU + disky naplno a toho lze dosáhnout jenom při umělém zatížení. Reálně se to pohybuje někde jinde.
Ona třeba tahle kalkulačka spotřeby je celkem dobrý nástroj, jenom to s ní chce umět pracovat.
plus ještě k té mé sestavě - vyjádřil jsem to nepřesně, když vemu v potaz i odchylky měření, tak jsem se při maxim. OC dostal zhruba na 270W a to už jsem třeba měl problémy s nestabilitou u grafiky. Těch 300 bylo míněno jako že jsem se k tomu ani nedostal. Jak už napsali rOn a jan, pokud je zdroj kvalitní, tak by neměl být problém.
Navíc si nedokážu představit že bude někdo hodně taktovat a bude mít nekvalitní, popř. i slabý zdroj. Neříkám že se to neděje, ale pak se nelze vymlouvat. A hlavně autor threadu se nevyjádřil zda hodlá provozovat OC. Pokud ne, tak bych problém se zdrojem moc neřešil, tu sestavu utáhne průměrný zdroj v klidu.
Driv si lidi pousteli P4 na 250W zdroji a nikoho to netrapilo.
V praci mam na 250W zdroji dokonce P4 1.7Ghz s X1950GT ;D Ale to uz je zase extrem a ten pocitac kolikrat nejde ani restartovat a musi se vypnout/zapnout. Ale za chodu se mi ho nepodarilo shodit (asi proto, ze tema aplikacema tolik nevytizim grafiku - na hry to fakt neni)