Připojení k netu - O2 ADSL
Zdravím, mám následující problém: strejda si "jen tak" pořídil domů internet od O2, je to základní ADSL 2048/128kbps a dostal k tomu modem ZyXEL Prestige 600 series. Předtím měl na půdě wifinu.
Problém je v tom, že mu internet nejede :-) situace je taková, že má od O2 kabel vyvedený do kuchyně (tam je telefon), ale PC má u sebe v cimře tak 8 metrů od vývodu. Hned u vývodu má rozdvojku (pro telefon a pro modem), přičemž k modemu má natáhnutý asi 15 metrů dlouhý kabel, který používal u wifiny (je to starý škrťa). Telefon přes tento kabel funguje, internet nikoli. Na modemu pouze bliká kontrolka DSL (měla by konstantně svítit), kontrolka PPP ani nebliká (taky by měla svítit). Pokud samotný modem zapojím hned u rozdvojky, DSL svítí konstantně (PPP ani nebliká).
Na 99% si myslím, že je problém v délce kabelu a jeho kvalitě. Můžete mi to potvrdit - nepotvrdit - hodit jinou možnou příčinu?
Re: Připojení k netu - O2 ADSL
Kabel není zásadní problém. Těch pár metrů nehraje roli a může být klidně použitý dvojžilový telefonní účastnický kablíček. Telefon a modem ADSL se nezapojují do "rozdvojky" ale do splitteru. Je to frekvenční filtr v podobě krabičky, který rozdělí frekvenční pásmo. Zdířky na něm jsou značeny PHONE, LINE, DSL a to je třeba dodržet při zapojování. Kup desetimetrový telefonní kablík s koncovkami RJ11, správně zapoj splitter a je to. Kdoví jak je ten původní, pravděpodobně UTP kabel zapojen. Když ho přeměříš, případně překrimpuješ, tak musí fungovat také.
souhlas s Jankopem,
v kabelu muze byt problem jen pokud jsou blbe nacvakle kontakty, ale delka je libovolna , fakt blba dvoulinka stačí...
a jen tedy upresnim abychom se bavili správně
signál je vyveden z linky
-
pak staci kratkej kablik do splitru (z angl. slovicka SPLIT čili rozdělit nikoliv rozdvojit) tzn spliter rozděluje dva ruzné signály - takže opravdu správně zapojit dle popisků na krabičce !!!
-
pak zase kábl do modemu do port WAN nebo DSL nebo co tam je napsano
a pokud to nejde a skrátkým kabelem ano (pak jen domačkat kontakty)
Mno tak to jste trošku sebrali vítr z plachet, byl jsem si docela jistý, že problém je v kabelu :o
Takže to ještě více konkretizuju (já mám ten samý net, akorát že jiný modem a fachčí mi to v poho): ze zdi jde drát do rozdvojky (to je snad skutečná rozdvojka, nevím proč tam je a já to měnit nebudu), z ní je napojen 1 kabel do splitteru (tak kam má být zapojen) a ze splitteru vede kabel k telefonu (ten funguje v poho) a druhý je natažený k počítači (ten 15metrový). Když na ten 15metrový kabel (dvojžilový, původně byl pro wifi) připojím telefon, tak funguje v poho. Internet bohužel ne (viz. první post).
Při zapnutí počítače v system tray vyskočí ikonka síťového připojení a relativně dlouho (minutu) tam obíhá žlutá kulička značící "načítání IP adresy". Pak zmizí a je to vizuálně OK, stav: připojeno, rychlost: 100MB/s. Když si ale připojení rozkliknu, tak u "aktivity" vidím že mám jen odeslané pakety, ale že se žádné nepřijímají. Což je asi problém, ne?
No a když jsem postoupil nastavovací proceduru na adrese 10.0.0.138, tak v posledním bodě 11 je něco na způsob ověření, že je vše v pořádku => u tuším 5 položek má naskočit "pass" a ono naskočí "failed" :-( na bezplatné lince 800184084 mi týpek právě říkal, že problém bude v délce nebo kabelu.
Závěrem jen dodám, že v tomhle jsem trošku lama, takže polopatismus docela ocením :-D
PS: když jsem instaloval internet u sebe, tak splitter měl barevné samolepky naopak (zelená místo červené tuším), takže tohle jsem skutečně kontroloval...
tak mmt - plácáš tu 6 věcí dohromady.....
vezmeme to postupně od zdi !
ve zdi máš připravenou sdířku kterou ti tam zadělal telecom - tomu budeme říkat LINE (prostě linka do ústředny)
do téhle linky dáš kablík a stačí třeba 10cm a na druhy konec kabelu MUSÍŠ dát splitr .
pokud dáš ještě před splitr nějakou rozdvojku a nan í píchneš telefon fungovat to nebude !!!!!!!!
1) tzn jako první přístroj za linku (LINE) dáš SPLITR a kabel pichnes do diry "line"
2) ze splitru jsou dalsi dve diry "dsl" a "phone"
3) do diry PHONE uz nikdy nedavej modem a naopak do diry DSL uz nikdy nepripojuj telefon (ikdyz by to mozna obcas fungovalo tak to nedelej !)
4) za diru PHONE si dej rozdvojek treba milion a napoj si treba milion telefonu
5) do diry DSL zkus tedy napred dat jen kratkej kabel a zkus jestli se ti modem pripoji tak ze DSL LEDka bude svitit
6a) pokud ano pak pripoj 15ti metrovej kabel a opet cekej jestli DSL LED rozsviti
6b) pokud se nerozsviti pouze na dlouhej kabel je chyba v nem
- pokud se ti nerozsviti dsl ledka ani na kratkej kabel neni chyba v kabelu, ale v nastaveni modemu
7) nastaveni modemu: pokud mas inet od O2 musis mit v modemu nastaveno:
login: o2 a heslo: o2
8 ) jak se dostanes do modemu:
pripojis ethernet kabel do sve sitovky v compu a do diry v modemu oznacenou jako LAN1 až LAN4 (ale radči jej dej do LAN1)
pak bys měl AUTOMATICKY dostanes IP adresu kterou ti prideli modem
po te co ji obdrzis napises do nejakeho prohlizece adresu
10.0.0.138 a mela by se ti objevit prihlasovaci stranka do modemu.
9) prave v tom modemu zkus hledat neco jako
Connection setup a musis tam zadat hodnoty z bodu 8
o2 a o2 (pokud mas volny.cz - dostal jsi nejake sve jmeno a heslo)
10) dale v tom connection setup musi byt nastaveno: PPPoE a pak dve hodnoty 48 a do dalsiho pole 8 (tusim ze je u toho popisek VCI)
11) pak dej vse ulozit do modemu a dej mu 3 minuty nez se prihlásí do ústredny
12) uf
Hehe, neplácám 6 věcí dohromady, alebrž píšu veškeré info k jediné => nefunkčnímu internetu :-)
Takže to ještě upřesním: ze zdi vede kabel přímo do rozdvojky - z rozdvojky je veden zelený kabel do splitteru k zeleně označenému vstupu "line". Z výstupu "telefon" je veden normálně kabel k telefonu, z červeně označeného výstupu "DSL" vede 15metrový kabel k modemu ústící do bílého vstupu, přičemž ze žlutého vstupu vede žlutý kabel do síťovky na kompu. Myslím že takhle je to zapojeno správně.
Co mě trošku zaráží je - cituji - "pokud dáš ještě před splitr nějakou rozdvojku a nan í píchneš telefon fungovat to nebude !!!!!!!!" On telefon je samozřejmě vyveden ze splitteru, ale před splitterem je ta rozdvojka (řekl bych, že je to rozdvojka - kabel je z jedné strany veden přímo do ní, žádné zacvaknutí, je tam veden napevno - a z druhé strany jsou 2 výstupy na zacvaknutí).
No nic, vyzkoušíme - uvidíme - ohodnotíme přispivatele :-) ale až (p)o víkendu.
Podobne to mame resene doma, na zacatku je telefoni rozdvojka a 1 vystupem pres svorkovnici a druhym pres konektor - ted uz je zapojeny jen 1 vystup pres tu svorkovnici a ten jde do splitteru a pripojeni k netu funguje v pohode i pres xx metrovy kabl. (kdyz sme jeste meli PPPoA tak byl na rozdvojce pres konektor zapojeny telefon a krome volani z nej samotny net fungoval, s PPPoE uz ani v krizi :)
dobře tak ješte jinak...
rozdvojka tam byt muze ale nesmi byt v ni nic zapojeno aby byl tedy presny...
a stim placanim jsem reagoval konkretne na tohle:
Při zapnutí počítače v system tray vyskočí ikonka síťového připojení a relativně dlouho (minutu) tam obíhá žlutá kulička značící "načítání IP adresy". Pak zmizí a je to vizuálně OK, stav: připojeno, rychlost: 100MB/s. Když si ale připojení rozkliknu, tak u "aktivity" vidím že mám jen odeslané pakety, ale že se žádné nepřijímají. Což je asi problém, ne?
Totiz ikdybys mel nebo nemel internet - na tohle co pises to nema vliv. Totiz pokud mas v poradku kabel mezi tvym kompem a routerem (modemem) tak by ti to aktivitu ukazovat melo - protoze aktivita cili posilani packetu je nyni mezi tvym PC a modemem. - tzn pokud ani tohle nefunguje bude chyba jeste jinde...
Ale zpet k nastaveni modemu - muzes sem nahrat nejakej obrazek tveho nastaveni pripojeni v tom modemu ?
Citace:
Původně odeslal
meteor
Když na ten 15metrový kabel (dvojžilový, původně byl pro wifi) připojím telefon, tak funguje v poho.
To mi vysvětli, nač byl dvojžílový kabel pro WiFi?
Citace:
Původně odeslal
jankop
To mi vysvětli, nač byl dvojžílový kabel pro WiFi?
Tak to ti nepovím. Ale vzhledem k tomu, že ta wifina půl roku spíš nefungovala než fungovala, tak zřejmě na prd :-D
Prozatím díky všem (k+), (p)o víkendu budeme pokračovat (nebo doufám že nee :-)), dřív u strejdy stejně nebudu. Nezapomenu-li foťák, budou i fotky.
2Atreides: modem mám nastavený úplně stejně jak říká brožura o 11 krocích, kterou strejda dostal k modemu. Nějak ji nemůžu najít na O2 stránkách (respektive ne k modemu ZyXEL Prestige 600 series), ale v podstatě je to stejné jako tady (připojeno přes LAN):
http://www.cz.o2.com/public_cli/8b/c...rirucka_cz.pdf
Takže se konečně podařilo "vyladit" problém a kdo si tipoval špatný kabel, tipoval dobře :-)
Čtyřžíla RJ11 - RJ11 vše vyřešila, chlapík v shopu co strejdovi dělal kabel se jen smál až se za břicho popadal, když mu vyprávěl že to zkoušel rozchodit s dvojžílou od wifi. No nic, člověk se pořád učí...
A na délce toho kabelu opravdu nezáleží.
já teda sice furt nechápu co je "dvojžíla od wifi" ale asi mi to myslí pomalu...
- co je dvojžíla, dvojlinka, "zvonkáč" drát s dvěma kabely řekl bych, že vím...
- co je wifi neboli bezdrátový přenos dat taky řekl bych že vím
proto prostě nechápu jakej dvoužílovej kabel spojuješ s wifinou ?
wifi = bezdrát = BEZ drátůůůů x jakej sakra kabel ???????
asi jsem fakt lama :)
Cheche, lama jsem v tomto případě určitě já ;)
Myšleno tak, že když se podívám na koncovky RJ11, tak jsou tam 4 dráty (s tím to funguje), kdežto na kabelu co byl k wifině od antény do kompu byly jenom 2. Takže asi tak, víc se mě už raději na nic neptejte nebo se začnu stydět :mweheh:
Pointa celého příběhu je úplně jinde. Na propojení počítače s WiFi routerem, potřebuješ 4 dráty a na spojení splitteru s ADSL modemem ti stačí 2 dráty!
Citace:
Původně odeslal
jankop
Pointa celého příběhu je úplně jinde. Na propojení počítače s WiFi routerem, potřebuješ 4 dráty a na spojení splitteru s ADSL modemem ti stačí 2 dráty!
Tak nevím, strejda URČITĚ jel wifi přes ty 2 dráty a net mu fachčil - a technik v prodejně, kde kupoval nový kabel říkal opak tvého tvrzení :confused: ale co, hlavně že to jede!
Citace:
Původně odeslal
meteor
...URČITĚ jel wifi přes ty 2 dráty ...
Tak ještě jednopu a pomalu WIFI = bezdrát.
Já vim že to myslíš asi dobře ale říkáš (píšeš) hovadiny /neuraž se/. Prostě máš-li někde anténku která vysílá signál a ve druhym pokoji notebook a ten je spojen k te antene wifinou pak je to BEZDRATOVY prenos dat !
tzn žádný kabel !!!!!!!!
a ted se budem bavit o kabelech.
máš ADSL modem - telefoni linka je sice 4 žílova (kabely nejsou nijak překžížené leží vedle sebe), ale stejně jsou důležité pouze ty vnitřní dva kabely, tzn že bys klidne namísto 4linky mohl pouzit 2linku !
ta 2-linka MUSI byt vedena do spliteru (to je to mrňavý jako krabica od sirek) a pichnutý do díry LINE
dále z díry PHONE si připojíš pevný telefon, případně více telefonu...
z díry MODEM (nebo DSL) das opet 2-linku (4linku je to fuk) do tveho ADSL routeru (modemu) a dáš to do díry označené WAN (nebo DSL)
jestli se nepletu tak u O2 je to ten červený kabel který na jedné straně má konektor RJ11 (to je ten uzky do spliteru) a na druhe strane RJ45 (to je ten 8 místný konektor)
No a z modemu pak strčíš kabel do portu LAN1 a druhy konec do sveho pocitace. Pokud svuj router (adsl modem) vyresetujes (tlacitkem na jeho zadni strane), mel by se po chvilce sam pripojit k internetu (cca do 2min).
az tohle vsechno nastane a budes moci USPESNE surfovat po netu
pak si napis do sveho weboveho prohlizece adresu 10.0.0.138 (coz je IP tveho modemu (routeru)) a v nastaveni si pak muzes zapnout WIFI antenku ktera ti bude po byte vysilat signal aby ses mohl pripojit k internetu i pres svuj notebook a NEMUSEL POUZIVAT K TOMU ZADNE DRATY.
ALE UŽ NEPIS ŽE TI JEDE NEBO NEJEDE WIFI NA KABELU - to je totiz k zbliti... GRRR
PS proste neplet jablka z hruskama
já myslím, že se pouze ne zcela přesně vyjadřuje, dovedu si představit situaci, kdy na půdě je wifi modem z něj vede anténa na střechu a z modemu vedl asi onen kabel někam k počítači...ale ten by určitě nemohl být jen 2žilový..
No už asi vážně řešíme pěkné cypoviny :p
2Atreides: nepopisuj mi už prosím to zapojení, vždyť jsem psal že to funguje!
Strejda má normální komp (žádný NB), který jsem mu skládal já a tak nějak se mu o něj starám, což je téměř světská činnost :-D Jediné co si udělal sám byl internet přes wifi, který měl od "suprznámého za suprprachy se suprvýkonem" a stál za velký kulový. Měl na půdě anténu a ta byla přes ten dvojžilný kabel propojena s počítačem (aspoň si to tak myslím, protože v kompu není žádné "přijímadlo", deska wifi nemá a nic přídavného tam není). Ze začátku to celkem ušlo, po 2 měsících chlapík trošku pohnul anténou a strejdovi začal vynechávat signál. Proto jsem ho přesvědčil (chtěl i TV a v dědině nemají kabelovku), aby šel do toho O2 (žádné počáteční náklady, všechno akce za 1,-). Jak jsem mu poradil, tak i udělal - ale jelikož je "na korunu", tak chtěl ušetřit a na to ADSL použil ten dvoužílový (dvoužílový říkám proto, že když se podívám do koncovky, vidím tam připojené 2 dráty) kabel od wifi. Ačkoli tomu moc (spíše vůbec :-)) nerozumím, tak jako prvotní příčina se mi jevil problém v tomhle kabelu - a nakonec to tak bylo, i když to nezpůsobila jeho délka, alebrž fakt, že to byl úplně špatný kabel.
Takže jsem strejdu vyslal do příslušného obchodu, kde mu za 90,- udělali na počkání 17m dlouhý kabel RJ11 - RJ11 čtyřžílový (když se juknu do koncovky, jsou tam - počkat... - 4 žíly ;)), ten si donesl domů, propojil splitter s kompem, na modemu se mu hnedle rozsvítila ledka DSL a i bez jakéhokoli nastavování to prostě funguje.
Uff, to bylo vysilující :-) s nastavením ve finále problém nebyl stejně jako se správností propojení (to bylo správně zapojené už napoprvé), prostě byl špatný kabel ať už z jakéhokoli důvodu.