musim preformatovat raid pri zmene desky?
Zdravim, mam dva disky v raid 0 a chci zmenit desku musim je naformatovat nebo to staci nejak nastavit?
Re: musim preformatovat raid pri zmene desky?
Citace:
Původně odeslal
blekota
Zdravim, mam dva disky v raid 0 a chci zmenit desku musim je naformatovat nebo to staci nejak nastavit?
Pokud to bude mít stejný čipset i řadič, tak ne, pokud ale to bude jiný čipset, tak už toho asi moc nezachráníš.
Citace:
Původně odeslal
Spajdr
Pokud to bude mít stejný čipset i řadič, tak ne, pokud ale to bude jiný čipset, tak už toho asi moc nezachráníš.
tak to je pekne v prde*i jinak dik
Zalezi na desce. Tu na 4u jsem cetl o uspesnych prechodech u intel chipsetu (965->p35 - konkretne o tom postoval maul a snad i neco madcap)
edit: jinak ja osobne prave kvuli tomuhle pouzivam sw raid (nebezpeci nekompatability byt jen mezi revizemi desek).
Přesně tak, přechod z ICH8 na ICH9 s RAID5 naprosto bez potíží... :cool:
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Přesně tak, přechod z ICH8 na ICH9 s RAID5 naprosto bez potíží... :cool:
no ja ale prechazim z amd chipsetu na intel tak si asi budu muset koupit 100 DVDcek a zalohovat tak dva dny hihih :)
Citace:
Původně odeslal
blekota
no ja ale prechazim z amd chipsetu na intel tak si asi budu muset koupit 100 DVDcek a zalohovat tak dva dny hihih :)
Nevyjde Tě levněji a rychleji koupit disk, na něj celý RAID0 naklonovat, pak udělat nový RAID0 na intelu, na něj naklonovat tu zálohu z disku a disk následně prodat? :p
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Nevyjde Tě levněji a rychleji koupit disk, na něj celý RAID0 naklonovat, pak udělat nový RAID0 na intelu, na něj naklonovat tu zálohu z disku a disk následně prodat? :p
a nebo vratit ve 14 zkusebni lhute (coz bych osobne povazoval za vysoce nemoralni ovsem.)
Ja mam trochu podobny problem. Menili jsme desku, ale pouze vadnou za stejnou. Po pripojeni radic hlasil ze nejsou vytvorene zadne logicke disky. Tak jsme je nakonfigurovali tak jak byly u predchoziho MB, ale ted se zase tvari ze jsou prazdne. Poradte co s tim dal?!? Nebo nam nezbyde nic jineho nez preinstal, protoze jsme to cele pokazili?!?
Dik
Citace:
Původně odeslal
marrtty
Ja mam trochu podobny problem. Menili jsme desku, ale pouze vadnou za stejnou. Po pripojeni radic hlasil ze nejsou vytvorene zadne logicke disky. Tak jsme je nakonfigurovali tak jak byly u predchoziho MB, ale ted se zase tvari ze jsou prazdne. Poradte co s tim dal?!? Nebo nam nezbyde nic jineho nez preinstal, protoze jsme to cele pokazili?!?
Dik
Jaký to byl řadič? Je to divné, protože konfigurace RAID je uložena primárně právě na těch discích...
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
a nebo vratit ve 14 zkusebni lhute (coz bych osobne povazoval za vysoce nemoralni ovsem.)
Taky si lze disk od někoho půčit, že... ;)
HP Smart array 641
Skutecne kdyz se ted na ty disky podivam, tvari se ze na nich neni vytvoren zadny oddil.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Taky si lze disk od někoho půčit, že... ;)
to me taky napdalo ale dve 320ky mi nikdo jen tak nepuci, ale mam jibou otazku myslis kdybych mel procak q6600 ze by se raid vyplatil (myslim v reakci aplikaci a systemu o kopirovani mi nejde) uvazuju ze se na to uz vykaslu ale kdyz to 4jadro no nevim (mam segeate 10 sata 2)
Citace:
Původně odeslal
blekota
to me taky napdalo ale dve 320ky mi nikdo jen tak nepuci, ale mam jibou otazku myslis kdybych mel procak q6600 ze by se raid vyplatil (myslim v reakci aplikaci a systemu o kopirovani mi nejde) uvazuju ze se na to uz vykaslu ale kdyz to 4jadro no nevim (mam segeate 10 sata 2)
Nepotřebuješ na transfer 2x320GB - stačí Ti disk o velikosti celkem použitého prostoru (transfer nemusí být v RAIDu), takže to tipuju maximálně na jednu pětistovku...
Otázku na RAID vs. procesor jsem moc nepochopil - to jako čekáš, že quad-core využije RAID lépe než dual-core? :rolleyes:
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Nepotřebuješ na transfer 2x320GB - stačí Ti disk o velikosti celkem použitého prostoru (transfer nemusí být v RAIDu), takže to tipuju maximálně na jednu pětistovku...
Otázku na RAID vs. procesor jsem moc nepochopil - to jako čekáš, že quad-core využije RAID lépe než dual-core? :rolleyes:
no nekde sem cet ze disky nestaci zasobovat rychlejsi procaky jako 4 jadra ... no ale asi je to blbost proto se ptam
záleží strašně na operaci které právě procesor provádí ;) Já například když komprimuju video (nahrané prostřednictvím tv tuneru) tak na 4 jadýrku komprimuju klíďo i 2-3 filmy najednou a disk to bezproblémů stíhá. Ale potom když vystřihávám reklamy a přeukládám to jako direct copy, tak se disky fakt točeji jak sběsilý :D A točily se tak i když jsem míval Pentium D945. Je to totiž skoro to samé jako kopírování. Takže bych napřed uvážil, co s tím kompem budu do budoucna dělat a k čemu bude sloužit a podle toho bych se zařídil. ;) Snad jsem ti trochu pomohl :)
Citace:
Původně odeslal
marrtty
HP Smart array 641
Skutecne kdyz se ted na ty disky podivam, tvari se ze na nich neni vytvoren zadny oddil.
Nevím, co je přesně tohle za řadič (bohužel), ale pokud je jen trochu slušný, pak bude mít v BIOSu volbu vytáhnutí konfigurace z disků a pak by to mělo jet. Pokud ne, není to stejný řadič nebo je problém v poli/discích (co to je za RAID level?). To platí jen za předpokladu, že jste ovšem neprovedli novou konfiguraci pole, pak bohužel ...
Ad přechod - při přechodu z ICH7R na ICH8R všechno jelo s výjimkou toho, že úvodní inicializace BIOSem řadiče trvala šíleně dlouho (desítky sekund až minuty). Protože šlo v mém případě o RAID1, nebyl to žádný problém.
blekota: vypůjči si od někoho disk/externí disk (to snad nebude problém), udělej mirror, pomodli se, smaž původní disky, vytvoř na novém mobo pole a udělej mirror zpátky.