Problémy s taktováním E6550
Zdravím,
mám problém s přetatováním E6550(revize G0).
Co se OC týče, tak jsem naprostý začázečník, ikdyž materiálů mám nastudováno celkem dost.
Chtěl bych z procesoru dostat alespoň 2,8-3Ghz, ovšem stabilně, doposud se mi nepodařilo fungovat v Orthosu déle než 1 hodinu.
Můj postup:
FSB333 jsem postupně zvyšoval až na 430, vždy s nastavením časování pamětí na 5-5-5-15, po naběhnutí restart a nastavení na 4-4-4-12, dělička 2.
Při FSB 400 jsem přidal procesoru 0,075V, paměti default.
FSB nad 400 procesor +0,075-0,1V, paměti +0,1V, od 430 +0,1-0,2V.
Ve většině případů Orthos zhavaroval do 2-3 minut, hodinu ustál jen na default napájení(1,35V) a FSB 430.
Ve všech případech ponechána funkce EIST defaultně na enabled.
Podle CPU-Z se procesor nejstabilněji choval při 1,392-1,4xxV to bylo ošem ono defaulní nastavení. Při ostatních pokusech, kdy dostal něco navrch sem tam neviděl víc jak 1,376V(podle CPU-Z)
Teplota jader(core temp) 40 na idle-default a 50 load-default, před zhavarováním Orthosu(3GHz, FSB 430, napětí procesoru default, paměti +0,1V) po 1 hodině 61.
Ještě dodám, že verze biosu desky(viz podpis) je F2(5.12.2007-myslím).
A teď k dotazům. Může to být zdrojem? Vím že je to sh*t, ale domnívám se, že dimenzovanej je dost.
Existují nějaké doporučené fekvence FSB, které by byly stabilnější? Kromě FSB 400, kdy jedou paměti ideálních 800.
Co frekvence pamětí? Je lepší ji dát na dvojnásobek FSB, nebo natvrdo na 800? Podle recenze by ty moje měly zvládnout v pohodě 950+ s minimálním zvýšení napětí a časováním 4-4-4-12(je to samozřejmě kus od kusu).
Má smysl dosáhnout přetaktování jen na sběrnici? Že bych dal násobič na 6(normálně 7, vyšší nemám) a FSB třeba na 450, takže bych dosáhl na 2,7GHz, ovšem se sběrnicí na 1800MHz.
Pokud Vás napadne něco dalšího, co by mohlo můj problém vyřešit(kromě jinýho procíku), tak se taky zlobit nebudu.
Re: Problémy s taktováním E6550
Mam ten samy procesor,tu samou revizi a desku GA P35 DS3-L, nyni jedu na 3,34Ghz(477x7) pri napeti 1,296V..ze zacatku jsem se nemohl dostat pres FSB 420, pak jsem zvysil napeti na desce na vsem krom PCIe slotu a slo to az k 477FSB 8hodin stabilni v orthos,teplota do 66stupnu(BOX)zkus taky zvednout napeti na desce,mam jiny chipset,tak nevim jestli je to i tvuj problem..tech 450x6 jsi zkousel?to bylo stabilni?mne prave nejelo ani 6x420,takze jsem nejdriv myslel,ze to je strop ramek,tak jsem je vymenil ale nic se nezlepsilo..ovsem pokud to tobe jede 6x450 v poho,tak ti moje rada asi nepomuze..:(
Díky, je možný, že to bude potřebovat zvednout volty na desce, to mě vůbec nenapadlo, takže to prubnu(až vypadnu z prace) a uvidim. Snižovat násobič sem nezkoušel, ale 450 FSB by to mělo dát, tak to zkusím i s tím. Jenom bych se ještě zeptal, jestli ty volty co píšeš vidíš v biosu, nebo kde?(core temp, CPU-Z) Páč mě core temp(heh, menuje se to tak vůbec? nemám možnost si to v práci ověřit) ukazuje stejně jako bios třeba 1,35V ale CPU-Z ukazuje skoro 1,4V.
Citace:
Původně odeslal
Gladi
Díky, je možný, že to bude potřebovat zvednout volty na desce, to mě vůbec nenapadlo, takže to prubnu(až vypadnu z prace) a uvidim. Snižovat násobič sem nezkoušel, ale 450 FSB by to mělo dát, tak to zkusím i s tím. Jenom bych se ještě zeptal, jestli ty volty co píšeš vidíš v biosu, nebo kde?(core temp, CPU-Z) Páč mě core temp(heh, menuje se to tak vůbec? nemám možnost si to v práci ověřit) ukazuje stejně jako bios třeba 1,35V ale CPU-Z ukazuje skoro 1,4V.
jj mne taky Core Temp a bios uzkazuje 1,3500V,ovsem to neni real..CPU-z ti ukaze realne napeti,kolik do CPU jde doopravdy a tam mne to ukazuje tech 1,296V. V biosu musim nastavit vzdycky vetsi hodnotu napr kdybych chtel 1,4V real,tak v biosu nastavim 1,45V(to je jen priklad,nezkousel jsem presne ktera hodnota v biosu pousti presne jake napeti.)
Takže nepomohlo ani přidání voltáže na desce, jediný efekt byl, že jsem musel resetovat bios :)
Bohužel ani taktování přes snížení násobiče a následné zvednutí FSB nevedlo k funkčnímu přetaktování(dá-li se při změně taktu z 2,33GHz na 2,4GHz mluvit o taktování), takže pokud by měl někdo ještě nějaký nápad, sem s ním.
Zkus vypnout EIST a vsechny ty setrici fce co jsou tam. Pri takhle nizkem pretaktu by to snad problemy nemelo delat, ale je to mozne.
Taky zafixuj frekvenci pci-e sbernice na 100 - 110Mhz.
Nasobic nech nejvyssi. Honit se za nejvyssi fsb nema moc smysl, protoze to neprinasi narust vykonu (resp narust vykonu je minimalni)
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
...
S vypnutým EISTem a ještě jedním(C1M:?:) už jsem to zkoušel a nebylo to lepší, prostě se mi nedaří to zvýšit stabilně, jediný co trochu fungovalo byl takt na 2,8GHz(FSB 400) při defaultnám napětí, ale jakmile jsem spustil Orthos, tak to šlo do kytek během pár vteřin, ve hrách(Bioshock, Oblivion) jsem problémy nezaznamenal. Od snížení násobiče jsem si sliboval jeho neměnnost, tudíž šanci, že to bude fachat, a je mi jasný, že to nepřidá tolik, ale lepší než drátem do oka.
Takže zkusím ještě jednu věc.
Když zkusím dát FSB ze 333(2,33GHz) na 400(2,8GHz), dělička 2, paměti default (800MHz,4-4-4-12), kolik bych asi tak měl přidat volty, a hlavně čemu?
A co jiněho, kromě mizernýho CPU nebo pamětí mě může limitovat při taktování?
Edit:
Tak jsem tomu dal o víkendu poslední šanci, bohužel nikam to nevedlo. Bylo to malinko stabilnější než obvykle, protože jsem přidal víc šťávy procíku(1,392V podle CPU-z(1,43V BIOS)) a FSB (333->400, +0,1V), nicméně po cca 10 minutách to stejně v Orthosu zhučelo. Takže valím stále na default všechno, každopádně vím, že podle games to víceméně stabilní takt je(cca. dvě hodiny bez problému). Kdyby měl ještě někdo nějakej nápad, rád si ho poslechnu, ale sám už do toho vrtat nebudu, páč to vede akorát do křemíkovýho nebe pro některé části mého PC.
au vim ze jsem mimo...ale jak se taktuje... co mam zvedout...mam taky tenhle procesor a prkno od gigabitu p35 DS3.... diky
Skus nejdriv trochu cist nez se zeptas. Zacni tutorialama, treba na PCT http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...7412&Itemid=57 Na internetu toho najdes hromadu. Az pochopis vazby a dusledky, tak zacni zkouset. Nezapomen na testy stability a diagnostiku. Ptej se az narazis na problem, jehoz reseni uz tady neni 10x popsano. Dotaz jako tenhle tu nema co delat.
Jak se taktuje: nejcasteji v biosu, alternativne ve win prez prislusnou utilitu
Co zvednout: FSB (+ podle potreby voltaze CPU, RAM, desky... ... s citem!)
Co snizit: Nasobic RAM (pokud je treba)
Co nastavit: EIST, C1E, freq. PCI (podle potreby a miry pretaktu)
Co hlidat: teploty (hlavne CPU), stabilitu
Citace:
Původně odeslal
allexx
au vim ze jsem mimo...ale jak se taktuje... co mam zvedout...mam taky tenhle procesor a prkno od gigabitu p35 DS3.... diky
Citace:
Původně odeslal
Gladi
...
Když zkusím dát FSB ze 333(2,33GHz) na 400(2,8GHz), dělička 2, paměti default (800MHz,4-4-4-12), kolik bych asi tak měl přidat volty, a hlavně čemu?
Skús pridať napätie na pamätiach, nie vždy zvládnu 800MHz,4-4-4-12 pri default napätí (resp. +0.1V ako píšeš v jednom z predchádzajúcich postov..)
Skús im dať 2,2-2,3V a poreferuj..
Citace:
Původně odeslal
rOn
...
Ty paměti by měli 800MHz dávat úplně v pohodě, při defaultním nastavení nemají s 1,8V problém. Každopádně jsem to zkusil, a dostaly +0,4V(tj. 2,2V) a výsledek byl stejný jako v ostatních případech, Otrhos běžal cca 2 minuty. Zkusil sem pak dát procíku hodně šťávy, podle CPU-z šel až na 1,408V(nechci dávat víc, při zvýšení frekvence o 20% by to snad ani nemělo bejt nutný) a nepomohlo ani to.
Bohužel teď nemám moc času, ale o víkendu se na to určitě ještě podívám, nechce se mi věřit, že bych měl tak mizernej procík(nebo některou jinou část počítače), že by to nešlo alespoň na těch 2,8GHz dostat při stabilním taktu.
[OT]Co použít na testování pamětí? Stačí memtest a goldmem?Zvažuju totiž takt FSB na 450MHz, a chci mít jistotu, že paměti budou 900MHz zvládat.[/OT]
Edit:
Takže ani o víkendu se mi nepodařilo dosáhnout stabilního přetaktování, teď už na to fakt asi se*u a nechám tam ten základ. Všem díky za rady, to že nevedly k úspěchu asi nebude vaše vina :)
Edit2:
Mi to stejně nedalo, a ještě jsem se v tom pohrabal, a dospěl jsem k zajímavému zjištění. Nestabilita není způsobena procesorem, ale pamětmi, páč samostatný test procesoru je v pohodě, ale paměti to vydrží jen při defautním nastavení, to že mají 800MHz přes děličku nebo natvrdo nastaveno, skousnou tak prvních 5 vteřin pod Orthosem, vyšší frekvence(900MHz +0,3V) to ustojí o malou chviličku déle.
Edit3:
Když už jsem se nedostal na vyšší frekvenci CPU, tak jsem mu alespon ubral šťávu, v nějakým vláknu jsem četl, že to je vlastně taky OC :p
Takže teď jedu na 0,976V při defaultním taktu(2,33GHz) Orthos 17 hodin stable, teploty idle 33, load 43, v mistnosti cca 25, takže nakonec spokojenost.
Příště si pořídím něco víc OC friendly, budiž mi to ponaučením do budoucnosti.