Max. velkost particie pod XP Pro
Zdravim,
vedel by mi niekto poradit aku mozem urobit najvacsiu particiu na HDD S-Ata pod Windows XP Pro - 32 bit? Prechadzam na Seagate ES2 1T a nechcem mat XX "diskov". Osobne som skusal 80Gb a v pohode. Cital som asi o 12x Gb. 80 Gb - 12.5 diskov, 120 Gb - 8 diskov. Ale raz som skusal nechat moju staru 200Gb a data boli fuc! :-/. Je to skutocne maximum (120Gb), co to 32bit XP dokaze :( :( ?? Privitam aj linky na nieco uzitocne ak by vlasne skusenosti neboli.
Dakujem za kazdu radu.
Sato
Re: Max. velkost particie pod XP Pro
Ten SP (v SP1 se to musi jeste rucne aktivovat, v SP2 uz ne).
Jinak Windows XP nemaji problem s velikosti, i treba 750GB v ramecku pres USB v pohode...
Problém může být v biosu desky, který nevidí více nežli 128 GB. Zkus udělat jednu partici bootovací se systémem a druhou pak vytvořit až z Windows.
Tak tak, pokud bys z těch předch. rad měl trochu zamotanou hlavu, tak to zkusím poskládat.
Doporučuju naplánovat velikost primární systémové partition 20-120GB, tam bude jenom OS a instalované programy, takže si to navhni podle toho co tam budeš instalovat. Zbytek zatím neřeš.
Po instalaci XP použij SP2 (pokud není integrovaný v instalačce) a v správci disků si ověř, že "vidí" reálnou velikost zatím nepoužitého volného místa na disku.
Přes správce disků si vytvoř teprve druhou partition na data a ta může být lib. velká (samozřejmě předpokládáme souborový systém NTFS).
Citace:
Původně odeslal
Jeffi
Problém může být v biosu desky, který nevidí více nežli 128 GB. Zkus udělat jednu partici bootovací se systémem a druhou pak vytvořit až z Windows.
Tak tahle moznost me u SATA disku, pravda, uz nenapadla :)
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Ten SP (v SP1 se to musi jeste rucne aktivovat, v SP2 uz ne).
Jinak Windows XP nemaji problem s velikosti, i treba 750GB v ramecku pres USB v pohode...
Myslis tym, ze do SP1 bolo treba a pri SP2 uz nie je potrebna tato zmena do registrov?
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters]
"EnableBigLba"=dword:00000001
Ked som nainstaloval XP s integrovanym SP2 (orig. CD) tak som tam ten zaznam v registroch nemal tak som ho radsej pridal.
Tak tu este pridavam nejaky dodatok, pretoze sa to ubera zlym smerom. Ale zatial vdaka za reakcie.
Takze ide mi len o to, ci je moznost bez straty dat mat a obhospodarovat vacsiu particiu nez tych 120 Gb o ktorej som niekde cital. Ten 1TB este len idem instalovat a to na MSI K9A2 Platinum (najnovsia z ponuky) + AMD X2 6400+.....a to bude pod Win XP Pro cz + Service Pack 2 a naformatovane na NTFS. Takze nie na zelezo, co mam pre seba v popise! ;) Este pridavam, ze delenie particii som uz robil x krat cez Partition magic 8 (pod XP) a Paragon Partition Manager Pro 8.5 retail (pod Vista) a vzdy v pohode ale zatial som nemal tu cest mat 1TB, tak preto ta starost.
To HollyG: Skutocne mas 750Gb na 1 particii :D ?? a ziadne problemy????? Bolo by totiz fajn mat tak 3 particie - C: (100Gb) iba na Windows, D: (120Gb) data a osobne veci a E: (ca 680Gb) hudba, filmy, soft a vsetko velke ako ISO subory a pod.
To Ace : ako vidim, tak mas tiez vacsie disky. Mozes napisat, ake mas velke particie?
Pisem tu kvoli tomu, ze ak ta posledna particia zdochne, tak odide vsetko co mam rad :( . Mozte pripisat, ake osobne mate najvacsie particie? 64 bit Windows nechcem a Vista u mna skoncila kvoli pomalym reakciam a nenazranosti na disk a pamat. Ale inak sa pacila ;-) Ale ta rychlost......no des!
Zatial vsetkym dakujem a spolieham sa na vase rady alebo lepsie - vase skusenosti.
Sato
Sato: ja nerikal, ze ten disk mam a pouzivam, ja jsem to jen zkousel :)
Ace: presne tak, aspon sem ho do SP2 nikdy nepridaval...
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Ace: presne tak, aspon sem ho do SP2 nikdy nepridaval...
OK, dik + pre istotu kontrolna otazka, mal si v XP+SP2 bez toho reg. zaznamu zaplneny disk nad tych kritickych 127-128 GB? Pokial sa dobre pamatam, tak v XP(+SP1) sa problem prejavil pri zapise na disk nad 127 ci 128 GB.
Citace:
Původně odeslal
sato
Takze ide mi len o to, ci je moznost bez straty dat mat a obhospodarovat vacsiu particiu nez tych 120 Gb
Viz. hned první příspěvek HollyG...
bez SP = nutno nejprve nanstalovat SP
SP1 = nutný popsaný zásah do registru
SP2 = není nutné nic
ad deska - to plati pro starsi stroje
Disk0: 227 used/298GB
Disk1: 258 used/298GB
Staci jako dukaz? :)
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Disk0: 227 used/298GB
Disk1: 258 used/298GB
Staci jako dukaz? :)
mne staci, dik
pozeram, ze ak neurobis nejaku cistku tak budes mat coskoro Disk2 :-)
Citace:
Původně odeslal
ace
mne staci, dik
pozeram, ze ak neurobis nejaku cistku tak budes mat coskoro Disk2 :-)
Mno kdyz mrknes do podpisu, tak uvidis, ze to cislovani jsem zvolil ciste ucelove :cool: