-
Nový chladič od Noctua -> Noctua NH-U12P
Noctua NH-U12P pokračuje v odkaze už klasických chladičov od spoločnosti NOCTUA, ktoré vyhrali cez 150 ocenení a odporúčaní od popredných medzinárodných webstránok a magazínov. Popri zachovaní úspešného dizajnu a osvedčeného SecuFirm™ montážneho systému prináša najnovšia revízia ešte lepšiu kompatibilitu so základnými doskami (začiatok rebrovania je položený vyššie, ako pri NOCTUA NHU-12F), v balení výbornú, teplovodivú pastu NOCTUA NT-H1. Novinkou je použitie nového typu ventilátora NOCTUA NF-P12 1300, ktorý je priamo určený na tower typy chladičov, kde je potrebný vyšši statický tlak na účinnejšie chladenie rebier pasívu. Chladič prešiel aj vonkajšou zmenou - aj medené časti chladiča sú poniklované). Ďalšie parametre chladiča sú už známe z predchádzajúcich modelov - 4 duálne heat-pipe, 38 chladiacich rebier o celkovej ploche 5000 cm2.
Chladič je kompatibilný so všetkými platformami - AMD Socket AM2 / AM2+ a Intel Socket LGA 775 - natáčateľný o 90 stupňov)
Špecifikácia:
Kompatibilné s Intel LGA 775, AMD K8 (939 / 940 / 754), AMD AM2 (natáčateľný pasív o 90 stupňov) + Intel Xeon na požiadanie.
Výška (bez ventilátora): 158 mm
Šírka (bez ventilátora): 126 mm
Hĺbka (bez ventilátora): 71 mm
Výška (s ventilátorom): 158 mm
Šírka (s ventilátorom): 126 mm
Hĺbka (s ventilátorom): 95 mm
Váha: 770 g (s materiálom)
Materiál: medená základňa a 4x duálne heat-pipe trubky, hliníkové rebrá, možné osadenie 2 ks. ventilátorov 120x120x25mm, alebo 120x120x38mm. Poniklované.
Ventilátor (pribalený): NOCTUA NF-P12-1300
Rozmery: 120x120x25 mm
Ložisko: SSO-Bearing
Výkon: (+/- 10%) 1300 ot./min
Výkon s redukciou výkonu: (+/- 10%) 900 ot./min
Prietok: 92.3 m³/h
Prietok s redukciou výkonu: 63.4 m³/h
Hluk: 19.8 dB(A)
Hluk s redukciou výkonu: 12.6 dB(A)
Spotreba: 1,08 W
Odber: 0,12 A
Pracovné napätie: 12 V
MTBF: > 150.000 h
V balení nájdete pasív Noctua NH-U12P, ventilátor NOCTUA NF-P12-1300, teplovodivú pastu NOCTUA NT-H1, príslušenstvo k inštalácii na Socket AMD AM2, AM2+ a Intel 775, adaptér na redukciu výkonu, spony pre 2ks. ventilátorov.
http://www.noctua.at/images/products..._nh_u12p_2.jpg
Zaujímavý chladič podľa môjho názoru - prvé testy potvrdzujú vyšší výkon, ako v prípade NHU-12F. Zaujímavá je podpora AM2+, škoda nekompatibility s S939 (aj keď je pravda, že Socket je mimo už).
Práve dnes mi došiel aj kúsok, ktorý pôjde na simulátor. Vypracovanie perfektné, balenie rovnako, chválim hlavne o dosť vyššie položené spodné rebrá chladiča.
-
Re: Nový chladič od Noctua -> Noctua NH-U12P
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
No akorat oponenti mohli byt vybrany zajimavejsi - starsi model UH-12F, nejaky Thermalright...jinak to urcite nebude spatny chladic, uvidime ve slibovane recenzi :)
-
Citace:
Původně odeslal
falcon
No akorat oponenti mohli byt vybrany zajimavejsi - starsi model UH-12F, nejaky Thermalright...jinak to urcite nebude spatny chladic, uvidime ve slibovane recenzi :)
Jj, asponze tam je Scythe Infinity. Inak by som ani poriadne nevedel kde to mam zaradit...
Verim, ze coskoro pribudnu dalsie recenzie aj na inych serveroch a s pre nas lepsie vybranymi oponentmi v testu.
-
Odtestuje sa to ako som sľuboval na simulátore profesionálnom ako posledné recenzie u nás, tak budeme vedieť či sa niečo zlepšilo. Inak ventilátor NFP12 1300 už mám odtestovaný v porovnaní s NEXUS 120x120x25 a s NFS12-1200 a celkom zaujímavé výsledky.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Odtestuje sa to ako som sľuboval na simulátore profesionálnom ako posledné recenzie u nás, tak budeme vedieť či sa niečo zlepšilo. Inak ventilátor NFP12 1300 už mám odtestovaný v porovnaní s NEXUS 120x120x25 a s NFS12-1200 a celkom zaujímavé výsledky.
A jak je ten ventilator podle tebe hlucny oproti NFS12-1200??Ja ze i me prijde NFS12 na nejvyssi otacky celkem dost slysitelny.Jinak mi jede porad cca okolo 1000 ot. a neni slyset-minimalne.
-
1 Příloh-a(y)
Mno pre mňa osobne je (aspoň do zostáv čo robím) NOCTUA hlučná nad 800 rpm. (to je samozrejme v úplne tichej kancelárii). Pod 800 rpm je to s NOCTUA už hodne dobré. NFS12-1200 som cez dosku hodil na 1300 rpm a v porovnaní s NFP12-1300 tiež na 1300 rpm tá NFS12 je hlučnejšia + jemne píska. Test by som mal dopísať do konca týždňa tak dám potom odkaz. Pridávam aspoň jedno foto :).
-
Jop , moje 1200 su pri 900rpm hlucne , potrebujem dostat otacky na 780 a uz je to ok ;) Hold netopier ;)
-
Souhlasim, ja jsem tak velky netopyr, ze musim Noctuy stahovat tak na 650-700 rpm, abych je neslysel :)
-
No ja si myslim ze mam PC celkove dost tichy na to kolik radoby "tichych" PC jsem videl,ale jak vas tu vidim,tak mate asi fakt silent sestavy. :)
-
2AjsTi a Pitrs82:
chlapi ty vase sestavy bych chtel nekdy videt, to musi byt teda fakt narez, kdyz slyslite Noctuu na 800ot.
skoda ze bydlite tak daleko od Brna, ja bych si to velmi rad poslechl
2GABO: na ten test se tesim, ja si ted chci koupit 2 ventilatory na radiator, tak se prave nemuzu rozhodnout mezi tema Noctuama
i kdyz jsem s tema ,,staryma,, spokojenej, chci samozrejmne vzit ty lepsi;)
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
2AjsTi a Pitrs82:
chlapi ty vase sestavy bych chtel nekdy videt, to musi byt teda fakt narez, kdyz slyslite Noctuu na 800ot.
skoda ze bydlite tak daleko od Brna, ja bych si to velmi rad poslechl
OT/
Ono ja tedka jedu (jel jsem nez jsem prodal X1950XTX) s 800 otackovou Noctuou na Ninjovy a tutez Noctuu jsem mel v casu jako outtake. Je pravda ze ta noctua si samovolne zvysovala otacky zhruba na nejakych 860. K tomu sem mel na Acceleru pridelany dva 120mm vetraky zregulovany na necelych 800 (spis 750) otacek (jeden z nich cerveny Xilence a jeden chladic z Ninjy) a ty uz skoro (alespon pro me) nebyly slyset alespon v porovnani s obema zbylyma Noctuama. A tohle vse mi ze zacatku prislo absolutne tiche, jenze po trech mesicich a pustenem pc, kdyz spim mi to zase prislo byt hlucne. Je pravda, ze vic nez ty vetraky slysim WD250GB KS v Silentmaxxu, ale porad se to da jeste vic ztisit (az dojde nova 8800GT) tak dam na Accelero jen jeden 120mm fan a stahnu ho na 650 a to same udelam s Noctuama na Ninjovy a outtake pozici) a sem zvedavej jak dlouho mi to prijde tiche :D Kazdopadne to mam ve skrini s prosklenou bocnici, coz tichosti zrovna moc neprida, ale menit se mi ji tedka nechce. Ale uz dost OT, abych to tady zbytecne nezasiral.
Jinak k tematu: Na ten test se taky tesim, premyslim o zmene chladice, takze pokud by byly vysledky (tichost v pomeru s vykonem) a cena priznive, tak o nem budu uvazovat.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Mno pre mňa osobne je (aspoň do zostáv čo robím) NOCTUA hlučná nad 800 rpm. (to je samozrejme v úplne tichej kancelárii). Pod 800 rpm je to s NOCTUA už hodne dobré. NFS12-1200 som cez dosku hodil na 1300 rpm a v porovnaní s NFP12-1300 tiež na 1300 rpm tá NFS12 je hlučnejšia + jemne píska. Test by som mal dopísať do konca týždňa tak dám potom odkaz. Pridávam aspoň jedno foto :).
Byl by odkaz na ten test?
-
Žial Maule...výsledky a foto je hotové, len nemám čas to už cez mesiac spísať, jednoducho mám aj teraz viac prace ako počas Vianoc takže odkaz nebude...až to bude tak dám odkaz :(.
-
Citace:
Původně odeslal
GABO
Žial Maule...výsledky a foto je hotové, len nemám čas to už cez mesiac spísať, jednoducho mám aj teraz viac prace ako počas Vianoc takže odkaz nebude...až to bude tak dám odkaz :(.
OK, jasně, to mě nenapadlo, že to ještě není... :oops:
-
-
téma aktuální akorát pro mě. Koupil jsem Thermaltake Armor VA8000BWS a ty 120mm, co v něm jsou, jsou takový... no prostě hučej! ( přední intake jsem odpojil vlastně okamžitě). Sice to 'hezky' :-) modře svítí, ale já radši ticho.
Na CPU mám Noctua NH-U12F s větrákem NF-S12-120 zapojený přes U.L.N.A. adaptér ( točí okolo 850rpm a přetaktovaný CPU je v pohodě).
Teď k jádru pudla: Chci ty dva modré TT větráčky vyndat ( ačkoliv osvětlený vnitřek case se někdy hodí) a dát něco tiššího. Napadlo mě koupit ten nový větrák Noctua NF-P12, ten jsem, zase přes adaptér, zamýšlel dát na žebra chladiče CPU, ten co mám aktuálně na chladiči bych dal jako outtake a jako intake bych přikoupil ještě jeden Noctua NF-S12-800. Myslíte, že je to tak dobře?
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
téma aktuální akorát pro mě. Koupil jsem Thermaltake Armor VA8000BWS a ty 120mm, co v něm jsou, jsou takový... no prostě hučej! ( přední intake jsem odpojil vlastně okamžitě). Sice to 'hezky' :-) modře svítí, ale já radši ticho.
Na CPU mám Noctua NH-U12F s větrákem NF-S12-120 zapojený přes U.L.N.A. adaptér ( točí okolo 850rpm a přetaktovaný CPU je v pohodě).
Teď k jádru pudla: Chci ty dva modré TT větráčky vyndat ( ačkoliv osvětlený vnitřek case se někdy hodí) a dát něco tiššího. Napadlo mě koupit ten nový větrák Noctua NF-P12, ten jsem, zase přes adaptér, zamýšlel dát na žebra chladiče CPU, ten co mám aktuálně na chladiči bych dal jako outtake a jako intake bych přikoupil ještě jeden Noctua NF-S12-800. Myslíte, že je to tak dobře?
NF-S12 má jako outtake trochu problém, pokud musí tlačit vzduch ven zkrz nějakou tu plástev v case - zrovna tam jsem použil raději NF-P12 s větším tlakem, stejně jako na profuk pasivu Ninja. Starý NF-S12 jsem dal na grafiku a S1, kde přeci jen te odpor žeber není tak kritický...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
NF-S12 má jako outtake trochu problém, pokud musí tlačit vzduch ven zkrz nějakou tu plástev v case - zrovna tam jsem použil raději NF-P12 s větším tlakem, stejně jako na profuk pasivu Ninja. Starý NF-S12 jsem dal na grafiku a S1, kde přeci jen te odpor žeber není tak kritický...
no ja s NF-S12 foukam na radiatory a nemyslim, si, ze by to nejak nezvladaly
kazdopadne kdybych si ted kupoval novy 120 fan tak jednoznacne ty novy Noctua
stejne si myslim, ze rozdil mezi nima se nepozna, i kdyz testy hovorily jasne ve prospech tech novych(myslim na svym pripade, ze rozdil bych ja nepoznal, at tu neni flame)
-
Tak jsem to objednal, dík za postřehy..
Ještě mě zaujala poznámka Dartha.. Tys' dal NF - S12 na VGA?? Mohl by ses podělit o obrázek, docela by mě to zajímalo..
-
Tak podrobná recenzia NOCTUA NH-U12P na testery u nás na pretaktovanie.sk vyšla včera (neviem ako Vám to pojde, lebo server ma dnes problémy):
http://www.pretaktovanie.sk/modules....d&v=1200863301
Dúfam, že sa bude páčiť - Kuzman sa činil.
-
Chyba mi porovnanie s thermalright ultra 120 extreme. Ale myslim si ze thermalright je lepsi...
-
Citace:
Původně odeslal
Hurvajs
Tak jsem to objednal, dík za postřehy..
Ještě mě zaujala poznámka Dartha.. Tys' dal NF - S12 na VGA?? Mohl by ses podělit o obrázek, docela by mě to zajímalo..
Nechápu, co bys na tom viděl - na grafiku jsem dal chladič Accelero S1 a na něj uchytil 12 cm větrák Noctua NF-S12... na netu je takových modifikací tuna... :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
Pret
Chyba mi porovnanie s thermalright ultra 120 extreme. Ale myslim si ze thermalright je lepsi...
No jo ešte sme sa k tomu nedostali, ono sa stači pozrieť koľko hodín testov zaberie na testeri testovanie jedného modelu, to nie sú testy, že si pustíme Orthos na pol hodiny a píšeme výsledky. Postupne sa dostávajú do DB všetky chladiče, ktoré sa testovali a môžeš si ich porovnať.
-
Nedělal jsem nějaké superprecizní testy, ale jako malý porovnání by to mohlo posloužit.
Case BT Chieftec se 2 Papsty 80mm jsem po N. roce měnil za TT Armor, ten má 2 fany (IN/OUT, 120mm_1300rpm_17dBA) def.zaplé. Pak ještě volitelně 2x 90mm (1800rpm_19dBA) oba v horní části - nazapínám. Na CPU byl NH-U12F s NF-S12-1200 (u.l.n.a.; cca 850-900rpm).
S původními (ale hlučnějšími a příliš svítícími) ventilátory (CPU na def.voltáž,@3,2GHz): IDLE 34°C, BURN 56°C.
S odpojeným intake (a o dost větším tichem v místnosti) +2°C, tzn. BURN stále okolo 58°C (pro CPU krása, jen HDD šly nahoru asi o 4°C).
Dal jsem do case NOCTUy:
NF-S12-800 (IN,500) ==> NF-P12-1300 (CPU,850) ==> NF-S12-1200 (OUT,850): 66°C
NF-S12-800 (IN,500) ==> NF-S12-1200 (CPU,850) ==> NF-P12-1300 (OUT,1000): 61°C
Jen tak ze zvědavosti jsem odpojil oba in/out a na CPU nechal nový NF-P12-1300 -teplota je šílená, BURN klidně k 80°C. Outtake je zkrátka povinnost. Intake v podobě NF-S12-800 je u mé skříně v podstatě kosmetická záležitost, která se nejvíc zamlouvá diskům.
Teplota v IDLE prakticky stejná (stále okolo 34-35°C), více se mění teplota v zátěži.
Laborováním jsem vypozoroval, že na CPU stačí i 'původní' NF-S12-1200 s 850rpm. Zde příliš nehraje roli výměna za novinku NF-P12-1300. Ovšem, dát např. jako outtake NF-S12-800 před hustou "včelí plástev" je mrhání časem a penězma. NF-S12-1200 taky nic moc, teprve NF-P12-1300 s 1000rpm jakž takž.. Pořád ale co do účinnosti nemá na TT (bohužel hlučné) vrtule. Ale co je rozdíl 3°C, když CPU neživoří na svém teplotním limitu? Tedy, větší ticho je vykoupeno cca o 3°C vyšší teplotou na CPU a o 900,- lehčí peněženkou ;-))
Závěr: teplotu systému (a CPU nejvíc) velmi ovlivňuje (krom solidního CPU cooleru) schopnost outtake ventilátoru odvést teplo ven z case, bylo by fajn do té plástve alespoň vyvrtat větší díry, jsem ale děsně línej a je mi líto Armora..