Rozsirena zaruka... u koho resit?
Hoj, mam tady docela zajimavu otazku - jak se resi rozsirena zaruka? Napriklad si koupim nb s 2 letou zarukou + rozsireni zaruky na 4y (vse na jedne fakture). Pak trebars ve tretim nebo 4-tem roce se neco posere nebo oprava nebude mit cenu. Mam pak pravo odstoupit o kupni sml. s prodejcem? Nebo s prodejcem to resim 2 roky a pak zbytek uz jenom s HP?
Planuji mlade koupit nb a kedze lita po svete stale, chci ji k tomu prihodit 4y nebo 5y NBD onsite zaruku, tak resim jak to vlastne pravne je...
dekuji za odpoved
Re: Rozsirena zaruka... u koho resit?
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
S HP predpokladam.
mno, to si myslim i ja, ale zas s HP defacto nemam zaden vztah. faktura bude s prodejcem a rozsireni zaruky je dalsi produkt ktory k tomu proda za urcitou cenu. zas prece prodejce se nemuze zbavit odpovednosti za produkt, ktory proda, ne?
mam v tom docela zmatek:(
Pokud neni uvedeno jinak, tak se aplikuje standardni postup. Ovsem prodejce si muze pravidla v ramci rozsireny zaruky stanovit libovolne.
Např. u IBM je to tak, že si koupíš certifikát, na základě jeho registrace je pak Tvůj systém uveden jako "v záruce" - a můžeš servisovat u všech partnerů. Nepotřebuješ žádné doklady, stačí P/N a S/N a oni si to dohledají.
me napadaji dve mozna reseni:
1) rozsirena zaruka je zajistovana v ramci kupni smlouvy, a tedy formalne v ramci kupni smlouvy u prodavajiciho nebo jim smluvne zajistovanych servisu. v takovem pripade se pripadna reklamace ridi kupni smlouvou (a potazmo reklamacnim radem a podpurne zakonem);
2) rozsirena zaruke je zajistovana mimo ramec kupni smlouvy, a to jednostrannym prislibem vyrobce/distributora ohledne reklamovani jejich produktu. v takovem pripade si vyrobce/distributor muze upravit svuj zavazek dle sve libosti a zadny rezim kupni smlouvy a reklamaci se na nej nepouzije.
osobne se priklanim k ad 2)
preco si nezavolas na HP a nespytas sa ich priamo? rozsirenie zaruky nema s predajcom nic spolocne ;)
Ta zaruka nieco pokryva a podla danych podmienok aj funguje, tj. zrejme ti jednoducho 5 rokov udrzi tvoj stroj funkcny, ziadne "oprava nema cenu, dame vam peniaze" ;) rovnako dobre mozes dostat aj iny, vsetko podla danych podmienok
Mozna se tu trochu michaj dokupy dve veci.
Rozsirena zaruka z pohledu zakona = cokoli nad 2 roky. V tomhle pripade se bavime o zaruce typu "u zbozi je udana zaruka 3, 4, ... 10let". V takovym pripade lze samozrejme taky casto resit servis mimo pusobnost prodejce, ale prodejce si muze dat do reklamacniho radu, ze napr nelze odstoupit od kupni smlouvy a dalsi (mineno po uplynuti dvou let).
Pak je tu rozsirena zaruka poskytovana "extra" jako sluzba, napr. prodejce ma default v ceniku 2 roky, ale umoznuje prikoupit dalsi 3.
Tady muze nastat nekolik variant.
a) zaruku resi prodejce na vlastni triko, proste vi, ze kdyz priplati 100 lidi po 10% ceny, tak jich 10 prijde neco resit a ze bude v nejhorsim na 0. Tady plati viz predchozi, muze si urcit podminky, ale pokud je neurci, tak lze IMO pozadovat i pripadne odstoupeni od smlouvy (velmi casto byva v ceniku tentyz produkt 2x za ruzne ceny s ruzne dlouhou zarukou).
b) prodejce pouze preprodava sluzbu poskytovanou treti osobou. Tady rozhodne po prodejci odstoupeni od smlouvy nikdo chtit nemuze (po 2 letech), protoze ten uz mu zadnou zaruku neposkytuje. To zda pripadne treti osoba poskytujici zaruku umoznuje vraceni kupni ceny uz nema nic spolecnyho se zakonou zarukou ani aplikaci zakonych pravidel na pripadnou delsi neosetrenou zaruku.
Nejzajimavejsi varianta ovsem nastane v pripade, kdy ma prodejce v ceniku napriklad 3 roky (= 2 ze zakona + 1 rozsirena) a zaroven preprodava dalsi sluzbu prodluzujici zaruku.
Z dôvodu že som nejaký čas produkty HP predával, tak môžem ten HP CarePack trocha objasniť. Samotný notebook aj carepack si zakúpiš u predajcu a carepack je predaný ako produkt, ale predajca je vlastne iba nejaký sporstredkovateľ. Keď si kúpič carepack, tak dostaneš brožúru kde budeš mať info že ako si máš zaregistrovať svoj notebook (buď cez web, alebo zaslaním nejakého formulára na určenú adresu). Keď tot budeš mať spravené, tak môžeš svoj notebook servisovať v hocktorom autorizovanom HP servise. Na základe výrobného čísla notebooku oni už budú vedieť že máš platý carepack a na základe tohom budú s tebou jednať. S carepackom máš väčšinou prístupné aj telefónné číslo na servis kam môžeš nahlásiť poruchu. Neviem aký carepack budeš kupovať, ale doporučujem kúpiť minimálne Next Business Day záruku (zásah ďalší pracovní deň), alebo zásah do 24 hodín. Sú záruky s opravou aj do 6 alebo 4 hodín, ale za tie si slušne priplatíš.
Keď budeš mať nejaký problém s NTB aj počas zákonnej záruky, vždy kontaktuj priamo HP (prípadne autorizovaný servis), cez predajcu to nerieš lebo budeš len zbytočne strácať čas (aj keď podľa zákona by mal riešit záručnú opravu predajca).
dik za rady... nakonec jsem mlade zobral konfigurovatelne HP a k tomu HP 4y PickupReturn Notebook Only SVC (coz je zaruka v HP servise na 4 roky na hw). NBD je sice hezke, ale docela drahe... a kdyz se neco pokazi, tak spis me trapi jestli je to v zaruce, nbd nepotrebuji. snad jsem vybral spravne...
Nevim jak u HP, ale u Dellu byl rozdil mezi NBD desktopu na 3 a 5 let cca 500Kc, takze to mi drahy rozhodne neprijde. Nevim ale kolik by totez stalo se standardni zorukou.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Nevim jak u HP, ale u Dellu byl rozdil mezi NBD desktopu na 3 a 5 let cca 500Kc, takze to mi drahy rozhodne neprijde. Nevim ale kolik by totez stalo se standardni zorukou.
pozor na korporatne a koncove ceny ;) a u produktov, co maju v zaklade iba rok, by 4-5 rocna nbd stala kludne 8 klackov u hocikoho
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
U7868E HP 4y PickupReturn Notebook Only SVC 1 563,00
vs
U7859E HP 4y NextBusDay Onsite Notebook Service 4 007,00
coz si myslim, ze se jiz nevyplati...
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Ale mám taký pocit že u Dell je štandartom NBD. Aspoň si to myslím podľa toho, že pre D830 ktorú som nedávno kupoval to bola základná záruka, dokonca na 3 roky.
Citace:
Původně odeslal
e1
Ale mám taký pocit že u Dell je štandartom NBD. Aspoň si to myslím podľa toho, že pre D830 ktorú som nedávno kupoval to bola základná záruka, dokonca na 3 roky.
lenze to je Latitude, vacsina inych produktov ma zakladnu zaruku inu ;)
Citace:
Původně odeslal
e1
jj, standardni cenikova cena Dellu NBD obsahuje u vseho co prodavaj.
Citace:
Původně odeslal
macher
Planuji mlade koupit nb a kedze lita po svete stale, chci ji k tomu prihodit 4y nebo 5y NBD onsite zaruku
1. Nevím, na jaký je to notes a jaké jsou aktuálně podmínky různých rozšíření, ale je nutné, aby to byla WORLDWIDE záruka. (což v tomhle případě min. u U7859E zřejmě neplatí)
2. Pro aplikaci "lítá hodně po světě" bych osobně vždycky silně preferoval on-site
3. Vzhledem k fyzickému a hlavně morálnímu zastarávání je imho 3y akorát, max. 4y - moc lidí na novém notebooku asi 4y/5y nejede a obmění a při prodeji to imho zas až tak velký benefit není (zvlášť při dnešních cenách)