Re: Samovolné vypínání PC
To je ale vazne hodne povsechna a silne nekonkretni definice problemu. Na to se daji doporucit jenom obecne zasady jako:
1. Nahrani nejnovejsiho BIOSu.
2. Pouziti Optimized Defaults v BIOSu nebo dokonce az FailSafe, abys dal zjistil konkretnejsi pricinu.
3. Nechat v PC jenom nejdulezitejsi rozsirujici karty(povypinat co se da v BIOSu)
4. Proverit teploty na chipech a dolehani chladicu (CPU,CHIPSET, pripadne disk) kdyztak promazat znova pastou/spravne upevnit.
5. Presvedcit se o upevneni karet ve slotech / pripojeni desky a vsech konektoru k case.
6. Metodou pokus/omyl detekovat zavadne zarizeni.
eh.. mno ono to stačí takhle definovat :p co víc by se k tomu dalo říct? :)
Každopádně díky za ochotu (moc).
Takže...
bod 6,5,4 jsem zkoušel... až na základní desku a procesor :p ikdyž bych nerad aby to bylo jedno z těchto dvou věcí .. :)
S biosem si ještě zkusím pohrát tak, jak tu píšeš a rád ti odpovím na vše, co potřebuješ vědět ;).Jinak nejnovější Bios si můžu nahrát i mimo OS nebo ne?
Protože jak jsem řekl, jsem rád, že ten počítač jede 15 minut =/...
A k bodu 3.. Nechat jen nejdůležitější rozšiřující karty ? Omlouvám se, ale tomu nějak nerozumím .. znovu děkuji za snahu o pomoc ;)
Citace:
Původně odeslal
Findrod
eh.. mno ono to stačí takhle definovat :p co víc by se k tomu dalo říct? :)
Napriklad za jakych okolnosti se vypina, jastli se aspon dostanes do OSu, vypne se uplne a najednou, ze ho musis znova zapnout nebo jde jenom o reset. Jake mas teploty na CPU,GPU,Chipsetu, jestli ti jedou vsechny vetracky atd.
Citace:
Původně odeslal
Findrod
Jinak nejnovější Bios si můžu nahrát i mimo OS nebo ne?
Jiste.
Citace:
Původně odeslal
Findrod
A k bodu 3.. Nechat jen nejdůležitější rozšiřující karty ? Omlouvám se, ale tomu nějak nerozumím .. znovu děkuji za snahu o pomoc ;)
No zkusit nechat jenom ciste desku, CPU, 1x pamet a grafiku. Dal v BIOSu vypnout veskere integrovane zarizeni jako IDE,SATA radice, integrovanou zvukovku atd.
Taky to muze byt slabym zdrojem, nebo spatne zasazenym zarizenim nebo CPU ve slotu. Obecne nejcastej se to stava pri prehrati CPU nebo chipsetu.
Jedna zajímavost by tu byla.. začalo se to dít po předělání ze staré case do nové.
Počítač se vypíná opravdu samovolně jak při menším, tak při větším zatížení, do OS se bohužel nedostanu.., vypne se to tak, že se vše vypne včetně větráčků, ale kontrolka power zůstává svítit a musím tlačítko power 5s podržet a až poté opět PC zapnout.
Teplota CPU je většinou 20-30°C. GPU a Chipset si z Biosu myslím nezjistím ale na pomak rozhodně nejde o přehřátí.
Zdrojem podotýkám to nejspíš nebude, neboť se to začalo dít až po výměně case (HW zůstal stejný). Znovu děkuji za odpovědi.
Bios jsem právě přenastavil. Bohužel, stále to samé.
Mimochodem, můžeš mi tedy prosím pomoct s tou aktualizací biosu ? díky předem
pokud tomu dobre rozumim, tak zdroj zustal stale ten samy
update BIOSu by mel byt mozny napr. prez DOS s pouzitim flashovaci utility, tj. stacila by bootovaci disketa s DOSem, utilitou a novym BIOSem
vice info IMO najdes na strankach vyrobce desky
- zkus se na desce mrknout zda tam nemas nejaky "nafouknuty" kondik
- mas moznost si nekde pujcit jiny zdroj? jestli ano, zkus problem navodit s druhym zdrojem (delo se mi tu neco podobneho, nakonec zdroj odesel uplne - nafoukle kondiky ve zdroji)
Citace:
Původně odeslal
Findrod
vypne se to tak, že se vše vypne včetně větráčků, ale kontrolka power zůstává svítit a musím tlačítko power 5s podržet a až poté opět PC zapnout.
Zajimave, muzes jeste zkusit vypnout PowerSave jako S1/S3 states. Pripadne vypnout ACPI jestli to neni tim(pak by to byl problem v desce).
btw. mohl bys presne napsat co mas za PSU? Typ, vyrobce a jak ho mas dlouho.
Citace:
Původně odeslal
LM
pokud tomu dobre rozumim, tak zdroj zustal stale ten samy
update BIOSu by mel byt mozny napr. prez DOS s pouzitim flashovaci utility, tj. stacila by bootovaci disketa s DOSem, utilitou a novym BIOSem
vice info IMO najdes na strankach vyrobce desky
- zkus se na desce mrknout zda tam nemas nejaky "nafouknuty" kondik
- mas moznost si nekde pujcit jiny zdroj? jestli ano, zkus problem navodit s druhym zdrojem (delo se mi tu neco podobneho, nakonec zdroj odesel uplne - nafoukle kondiky ve zdroji)
Zdroj už jsem měnil (hned první co mě napadlo :p) a nafouknutých kondíků bych si opravdu všiml neboj ;). jinak dík :)
Citace:
Původně odeslal
Haste
Zajimave, muzes jeste zkusit vypnout PowerSave jako S1/S3 states. Pripadne vypnout ACPI jestli to neni tim(pak by to byl problem v desce).
eh.. myslím, že svý Biosy znám celkem dobře, a taky myslím, že ani jedno z těchto věcí se tam nedá vypnout :confused:
Citace:
btw. mohl bys presne napsat co mas za PSU? Typ, vyrobce a jak ho mas dlouho.
První, ten mám asi týden.. jednou zapnutý.
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...2008O0V41NJ235
Druhý, ten mám od 25.6.2007 (1,5 měsíce).
http://www.barbone.cz/?stiid=62347&s...7W0SBR99&str=0
Citace:
Původně odeslal
Findrod
Jedna zajímavost by tu byla.. začalo se to dít po předělání ze staré case do nové.
Od tohohle bych začal. Vyndej to na stůl a když to pojede, tak bude nejspíš problém někde mezi deskou a case(něco se dotýká někde kde nemá a pod.).
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Od tohohle bych začal. Vyndej to na stůl a když to pojede, tak bude nejspíš problém někde mezi deskou a case(něco se dotýká někde kde nemá a pod.).
heh... ještě zkusím jednou druhej zdroj.. ale teď si zálohuju data a zformátuju disk... možná to je i tím ;)
Ja sazim bud na vadne ACPI nebo na bod -5-. Takze bych udelal to co ti tu uz radili, tj. cely komp rozdelat a slozit ho jen tak na stole bez case.
Citace:
Původně odeslal
Haste
Ja sazim bud na vadne ACPI nebo na bod -5-. Takze bych udelal to co ti tu uz radili, tj. cely komp rozdelat a slozit ho jen tak na stole bez case.
btw s tím ACPI sry koukal jsem je to tam ale dost debilně ukrytý... vyp jsem to... pokračoval a vždycky se to zrestartovalo... co to znamená? :confused:
Nesmis jit do OSu, pokud si OS instaloval s ACPI. Nevlezes do nej. Rikals, ze se ti vypina i bez OSu, takze proste pockej, jestli se vypne s vypnutym ACPI. OS bys musel reinstalovat.
Citace:
Původně odeslal
Haste
Nesmis jit do OSu, pokud si OS instaloval s ACPI. Nevlezes do nej. Rikals, ze se ti vypina i bez OSu, takze proste pockej, jestli se vypne s vypnutym ACPI. OS bys musel reinstalovat.
mmnt mě se to v DOSu nevypne ...no promiň ktomu PC... spíš OS.. ještě se mi to v DOSu nevyplo
Citace:
Původně odeslal
Findrod
mmnt mě se to v DOSu nevypne ...no promiň ktomu PC... spíš OS.. ještě se mi to v DOSu nevyplo
OMG. Tak jestli se ti to vypina jenom ve Windowsech, tak to je celkem podstatna informace, kterou si sem mel nenapsal asi jako prvni. Taky napis co mas za OS. Protoze potom je to celkem jiste neco s ACPI a S1/S3 modama spanku.
Citace:
Původně odeslal
Haste
OMG. Tak jestli se ti to vypina jenom ve Windowsech, tak to je celkem podstatna informace, kterou si sem mel nenapsal asi jako prvni. Taky napis co mas za OS. Protoze potom je to celkem jiste neco s ACPI a S1/S3 modama spanku.
XP Prof ale ted jsem zformátoval disk a chci to zkusit s čistou instalací...
Citace:
Původně odeslal
Findrod
XP Prof ale ted jsem zformátoval disk a chci to zkusit s čistou instalací...
Tak to zkus bez toho ACPI.
Jak se to bude vypinat porad, tak fakt dobre prekontroluj zapojeni onech konektorku co mas pripojene do desky z CASE.
Jak se to nebude vypinat, potom je to v desce a pak bud jed bez ACPI nebo ji zkus vymenit.
Citace:
Původně odeslal
Haste
Tak to zkus bez toho ACPI.
Jak se to bude vypinat porad, tak fakt dobre prekontroluj zapojeni onech konektorku co mas pripojene do desky z CASE.
Jak se to nebude vypinat, potom je to v desce a pak bud jed bez ACPI nebo ji zkus vymenit.
U které části instalace se mám dívat na to ACPI ?
Nikde. Instalace pozna, ze se jedna o non-ACPI machine :)
Citace:
Původně odeslal
Haste
Nikde. Instalace pozna, ze se jedna o non-ACPI machine :)
heh tak já si jdu hodit HDD do komplu :)
hm.. supr :), hodil jsem zpět ten novější zdroj, přeinstaloval systém a jede to :confused:. Díky všem ;)