Windows XP a zmizeni NTFS partition
Vypada to, ze se mi smula lepi na paty, takze:
pred silvestrem se zacal chovat podivne hlavni disk v podpisu (Maxtor), takze jsem ho velice promptne vymenil novym WD3200JS (320GB, 8MB cache, SATA II, 7200rpm) a zazalohoval data. Dnes si pro stary Maxtor projel kamarad, ktery ho ode me za jisty baksis odkoupi, takze jsem znovu Maxtor zapojil (a vypojil pritom WD2500JD) a spustil instalacku WinXP (SP1.0a), kterymi jsem se rozhodl stary disk naformatovat. Zapomnel jsem ale, ze nemam disketu se SATA drivery, coz mi doslo ve chvili, kdy instalacka dojela pred prvni probliknuti obrazovky (po nahrani analyzatoru lid. rozhrani, pred detekci disku a F8kou pro potvrzeni licence) a naslede instalator napsal "restart pocitace" a restnul PC.
Najel jsem zpet do win, vytvoril disketu a znovu bootnul, tentokrat jsem vse uspesne zdetekoval, nicmene uz v tuto chvili fdisk v instalacce hlasil, ze jeden z disku (WDC WD3200JB) uz je bez partitions. mam na instalacku win xp svuj nazor, takze jsem tohle ignoroval, nicmene ani po navraceni PC do normalniho stavu uz jsem nic nezmenil.
Zkusil jsem tedy na dany disk Easy Recovery Pro a zvolil tu nejagresivnejsi metodu (tzn. neznamy nebo zadny filesystem), po dve a pul hodine jsem dospel k tomuto, coz rozhodne neodpovida puvodni strukture.
Premyslim v tuto chvili, jak postupovat, nerad bych do toho stouchal necim, co neznam. Zda se, ze spise potrebuji obnovit parititon nez data, napadlo me tedy vytvorit novy oddil (asi bych mel dodat, ze puvodne tam byl jen jeden na celou velikost disku), naformatovat ho (rychle) a pak zkusit uplatnit jednu z bezne pouzivanych utilit na obnoveni dat z formatu. Bojim se ale, ze nova NTFS partition nepojme stara data identicky.
Jeste bych asi mel dodat, ze vsechny tyhle psi kusy probihaji na systemu v podpisu.
Co doporucite vy? Jsem docela zoufaly :(
::EDIT::
Partition Table Doctor mi napsal toto - vim, ze se tyto polozky daji v BIOSu menit, ale opravdu nevim, na jake hodnoty
Re: Windows XP a zmizeni NTFS partition
Myslim že bys mohl využít nějakou utilitku z http://www.ultimatebootcd.com/,
bohužel si nepamatuju její název, ale bude pod partition tools. Už mě párkrát zachránila :-)
VYRESENO!!!
http://pcblog.cz/clanek/185/windows-...tfs-partition/
Omlouvam se za zbytecny thread, muzete zamknout, kdyz uz nic, snad to nekomu pomuze (pokud se tady thready pravidelne nemazaji).
Jooo zbytecny thread, ja takhle prisel nedavno o ~200GB dat z winxp, scandisk si myslel, ze je chytrejsi nez ja a pekne procistil :)) Recovery softy psaly to co tobe - spousta podivnejch adresaru a souboru - gratuluju k tvymu stesti, ja uz data nevidel :lol:
Citace:
Původně odeslal
WereWiking
VYRESENO!!!
Presne po necem takovem jsem sahl, googlil jsem "ntfs partition recovery" a nasel jsem
Partition Table Doctor. Aplikace po spusteni sama zakricela
toto a nasledne
toto. Zvolil jsem "Ano", pote pouze partition aktivoval, ulozil nove nastaveni a restartoval pocitac. Po rebootu vse funguje v poradku.
Omlouvam se za zbytecny thread, muzete zamknout, kdyz uz nic, snad to nekomu pomuze (pokud se tady thready pravidelne nemazaji).
ANO,ANO A ZASE ANO....TED PRAVE MI TO ZACHRANILO ASI TAK 260GB DAT....SUPER !!!! DIKY MOC.....A TED JDU RYCHLE VYPALOVAT TO NEJDULIZETEJSI...!!!!
Ano, ano a zase ANO! Díky, díky a zase DÍKY!!! Stejný problém, stejné řešení - stejné nadšení! Opravdu díky!
Partition Table Doctor je výborná věcička!!!
Zdravim
Já mám dost podobnej problém, ale tenhle prográmek mi nepomůže :-(
Mám notebok IBM a HDD rozdělenej na dvě NTFS partition. A obě mi klekly.
WinXP jsem měl nainstalovaný na C: a data na D:.
A teď nemám jak oba oddíly obnovit aniž bych přeformátoval alespoň C: a nainstaloval Wokna.
Doma mám ERD Commander a WinPE (Win běžící z CD).
Konkrétně v těch WinPE jsou nějaký aplikace pro správu partition, ale nějak sem tam nikde nezjistil jak je opravit.
Nevěděl by ste prosím někdo jak na to?
Zkusil bych DOSový Testdisk, předpokládám, že notebook dokáže bootovat z diskety (a že ji má).
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Možná bude pak ještě třeba opravit bootsector, z konzole pro zotavení příkazem fixmbr. Osobně se domnívám, že je disk KO (pokud opravdu klekly obě partition). Ale za pokus to stojí, ikdyž je to DOSová verze, umí toho Testdisk dost.
Hmm... :-/ disketovku nemá :-(
Ale to bych moh smahnout vlastně na CD a nabootovat to z něj.
Jinak disk mrtvej neni. V těch WinPE jsou nějaký softy na správu partition... Teď právě vytvářim ISO z toho C:
Ale pokud bude fungovat tohle, tak to určitě bude lepší.
Zkusim to.
Dík
Edit: Tak TestDisk sem spustil, ale abych pravdu řek, tak vůbec nevim co s tím.
Na začátku vyberu požadovanej disk. To je jasný. A pak už moc nevim jak to opravit. Zkoušel sem to tak nějak všechno. Ale některý položky mi hodily error a některý prostě nevim co stim :-/
Projdi si návody třeba zde:
http://www.cgsecurity.org/wiki/Data_Recovery_Examples
A zkontroluj si v BIOSu, jestli máš u disku nastaveno LBA.
Hale luja :-D
Kouzlo se podařilo :-) Sice vůbec nevim jak, ale už to všechno běží jak má :-)
Paráda :-)
Ale asi to bylo jak sem v konzoli zadal fixmbr. Možná to bylo celý jen tímhle. Ale jistej si nejsem.
Ale hlavně, že už to jede. Ufff :-)
Díky za pomoc