Neviete poradit nejaky online serial/tutorial pre uplnych zaciatocnikov, ktory sa cely semester neobjavili na volitelnom predmete assembler a potom zistili, ze by sa im nejake kredity aj zisli? ???;D
Printable View
Neviete poradit nejaky online serial/tutorial pre uplnych zaciatocnikov, ktory sa cely semester neobjavili na volitelnom predmete assembler a potom zistili, ze by sa im nejake kredity aj zisli? ???;D
assembler pre 32-bitove procesory Intel
Konkretne potrebujem zvladnut tieto okruhy :)
Registre. Príznaky. Spôsoby adresovania.
Základné prvky assemblerovského programu. Premenné. Návestia. Atribúty premenných a návestí. Operátory nad atribútmi. Štandardné a alternatívne segmentové registre. Konštanty.
Inštrukcie pre presun údajov. Aritmetické inštrukcie. Logické inštrukcie.
Inštrukcie pre posuv. Skoky.
Inštrukcie pre prácu so zásobníkom. Procedúry.
Reálna aritmetika. Inštrukcie pre nastavenie príznakových bitov. Reťazcové inštrukcie.
BCD aritmetika. Moduly. Makrá.
Segmentové direktívy. Aplikačná úroveň V/V – súborové služby DOS-u.
Súborové služby Windows. Odovzdávanie správ aplikačnému programu pod Windows.
Systémová úroveň V/V – programovaný V/V, prerušenia, priamy prístup do pamäti.
Princípy programovania v chránenom režime.
Hodne stesti pri uceni. Ja na to chodil (resp. ne na prednasky) a ani nevim zda nejake byly, nepochopil jsem to za cely semestr.
Bohuzel ja Intel nerad, ale byvaly kolega co dodnes programuje i pro win32 v asembleru mel nejakou peknou cca 15 let starou knizku o asembleru i386 (melo to i nejaky povidani o 486). Takze asi nejaky bazar a hledat.
Nebo pokud mas pristup k casopisu Bajt(Byte) taky tak 15 let zpet, tam vychazely tutorialy v cestine.
Tak mi kamos vysvetlil tie zakladne principy - nastastie mam v inych jazykoch uz co to odkodene, tak som to rychlo pochopil a skusku som dal :)
Ak by niekoho zaujimalo studoval som hlavne z http://frdsa.utc.sk/~janosik/Kniha/ProgJSA.html