Nespravny "vyber" disku pro boot
Zdravim,
prosim kazdeho kdo by mi mohl pomoci s nasl. problemem, jsem z toho uz zoufalej :-/
Mam 2 disky 1. je 250GB Seagate PATA 7200/16MB (starej cca. 2mesice), 2. je Maxtor PATA 200GB DiamondMax10 7200/8MB.
Deska je ABIT KN8 Ultra (nf4ultra) rev1.1., Opteron 144 (bezi na default 1800Mhz ).
Seagate je jako Primary Master a Maxtor jako Primary Slave.
Seagate je rozdelen na 3 dily (C: tam je novej system XP SP2 - FAT32, D, E jsou jen data - NTFS)
Maxtor je rozdelen na 4 (1. je system XP SP1 - FAT32, zbytek jsou data NTFS) ten maxtor jsem pouzival a chtel bych i dal pouzivat jako zalozni OS,) problem je v tom, ze od vcera, pocitac misto aby bootval ze Seagate z C: tak bootoje z Maxtora, ackoliv BISO detekuje jako Primary Master Seagate, jumpry jsou spravne. Pokud Maxtor odpojim, tak Seagate nabootuje v poradku, ale jakmile ho pripojim....tak zacne system bootovat z Maxtora....divla sem se do obou boot.ini souboru (na kazdym disku..tak je to OK).....SMART disku i Scandik je OK, zadny chyby....v BIOSu jsem dokonce nastavil, ze poradi disku pro boot bude: 1. Seagate, 2.ctecka karet, 3.Maxtor, ale vubec nic.....uz jsem z toho v pasti....
Ma nekdo nejaky navrh.....???????? Budu vdecnej za cokoliv....
Jeste me napadlo, zkusit prohodit Seagate na Primary slave a Maxtor na primary master, jeslti se to bude taky chovat "obracene"....
ale jinak fakt nevim ..... :-/
Pls pomozte, diky vsem!
EDIT: tak sem trosku jeste laboroval....a:
pokud dam Maxtor jako master a Seagate jako slave, tak to porad bootuje z maxtora, coz je spravne, pokud to prehodim, tak jak to patri...(maxtor slave a seagate master) porad to bootuje z maxtora.
Kdyz dam Maxtor na 2.ksandu (master) tak to nabootuje ze Seagatu...ackoliv HDD priority boot je na prvnim miste MAXTOR!!! kua, to je zahada:-/ uz me to zacina s*at
Re: Nespravny "vyber" disku pro boot
Tak zda se, ze je to vyreseno. Ty XP SP2 co jsou na tom Seagatu jsem instaloval i s tim pripojenym Maxtorem, kde v dobe te instalace byl uz Windows nainstalovanej a tim padem se ty "novy" XP "zaradily" za ty "puvodni"....zni to sice dost nepravdepodobne, ale nic jinyho me nenapada, jelikoz sem ted udelal stejnou instalaci XP jako vcera, pouze s tim rozdilem, ze ten Maxtor sem pripojil az po instalaci a uz to jede normalne.
Takze timto se to vysvetlilo a vic bych o tom nemluvil :))
Tak sem se radoval predcasne.....je to zpet @#!%%^!@#$#$^! uz ....nainstloval sem nejaky ovladace, WMP 10 a pak pres start > vypnout jsem dal Restart a nasledne se objevil pri postu "INSERT SYSTEM BOOT DISK AND PRESS ENTER" ...tak sem dal enter a zase to bootuje z toho Maxtoru...a kazdej dalsi restart....uz opet nacita z Maxtoru bez myho zasahu.....ja to snad rozsekam!!!!!!!
jj, timhle jsem si prosel pred casem taky. nakonec jsem nasel "chybu" v boot.ini. Nikdo me to dodnes neudokazal vysvetlit, ale musim tam mit napsany uplny blbosti, ktery jsem v zoufalstvi psat metodou pokus-omyl, nez jsem nasel spravnou kombinaci.
IMHO ta druha instalace porad bootuje z jedineho boot.ini, ktery widle prekopne na druhy disk a ten kdyz odpojis...
Používám dva disky, na každém je OS, instalovaný bez přítomnosti druhého disku. Volbu, odkud se bude bootovat, provádím v BIOSU - First boot - HDD0; Second boot - HDD1. Pro boot z druhého disku zvolím - First boot - HDD1, Second boot nechám jak byl. A je po ftákách.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
jj, timhle jsem si prosel pred casem taky. nakonec jsem nasel "chybu" v boot.ini. Nikdo me to dodnes neudokazal vysvetlit, ale musim tam mit napsany uplny blbosti, ktery jsem v zoufalstvi psat metodou pokus-omyl, nez jsem nasel spravnou kombinaci.
IMHO ta druha instalace porad bootuje z jedineho boot.ini, ktery widle prekopne na druhy disk a ten kdyz odpojis...
Tak boot.ini je IMO v poradku, to jsem kontroloval hned ze zacatku, pro ilustraci prikladam:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Co se tyka toho nastaveni v BIOSU, tak tam jsou polozky nastaveny takto
Primary boot: Hard drive (nerozlisuje hdd0, 1 atd)
Secondary boot: CD-ROM
Try boot other devices: No
Pak je tam jeste polozka nastaveni priorit bootovani HDD, kde je samozrejme na 1.miste Seagate a 2. je Maxtor
Jsou disky detekovany BIOSem spravne, kdyz jsou zapojene oba? Nouzovy boot taky bootuje ze spatneho disku ?
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Jsou disky detekovany BIOSem spravne, kdyz jsou zapojene oba? Nouzovy boot taky bootuje ze spatneho disku ?
JJ, BIOS disky detekuje spravne, to jsem uvedl jiz v 1.postu.
Nejsem si jist co myslis "Nouzovym bootem" ...tak pls trosku pribliz.
Napadl me jen SAfe mode Windowsu, ale to asi nebude to co jsi myslel.... :)
Citace:
Původně odeslal
_Tomas
JJ, BIOS disky detekuje spravne, to jsem uvedl jiz v 1.postu.
Nejsem si jist co myslis "Nouzovym bootem" ...tak pls trosku pribliz.
Napadl me jen SAfe mode Windowsu, ale to asi nebude to co jsi myslel.... :)
Bodem jedna jsem si z popisu nebyl jisty. Bod dve je prekvapive ten Safe mode :) Otazka zni, co se stalo ten den ci den predem, kdy se najednou zmenilo misto, z ktereho bootuji Wokna. Boot.ini mi pripada v poradku, proto jsem si myslel, ze bude neco haprovat kvuli Biosu/MB/HDD.
Citace:
Původně odeslal
_Tomas
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
...
predpokladam, ze je to preklep a tu mezeru ve WINDOWS tam nemas
btw ja momentalne resim, se mi nejak posral zaznam v MBR nebo kde, a partici kde mam XP-cka mi PartitionMagic i instalator XP-cek hlasi jako nenarofmatovanou (bez systemu souboru) a pritom podle fdisku vse ok (FAT32) a disk je v DOSe i z Win98 (zalozni OS) normal pristupnej, ale ty XP proste nenajedou...
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Bodem jedna jsem si z popisu nebyl jisty. Bod dve je prekvapive ten Safe mode :) Otazka zni, co se stalo ten den ci den predem, kdy se najednou zmenilo misto, z ktereho bootuji Wokna. Boot.ini mi pripada v poradku, proto jsem si myslel, ze bude neco haprovat kvuli Biosu/MB/HDD.
Aha :)
tak v tom pripade to nepomuze, jelikoz kdyz to ten "prvni" disk (seagate) "preskoci" .... tak stejne bootuje z toho druhyho a i kdybych f8kou vyvolal boot menu....tak stejne je to boot menu toho druhyho disku, kterej je v tu chvili nezadouci... :-/
Citace:
Původně odeslal
tom-as
predpokladam, ze je to preklep a tu mezeru ve WINDOWS tam nemas
btw ja momentalne resim, se mi nejak posral zaznam v MBR nebo kde, a partici kde mam XP-cka mi PartitionMagic i instalator XP-cek hlasi jako nenarofmatovanou (bez systemu souboru) a pritom podle fdisku vse ok (FAT32) a disk je v DOSe i z Win98 (zalozni OS) normal pristupnej, ale ty XP proste nenajedou...
Ha, tak to sem si nevsiml....pouzil jsem copy&paste....to doma jeste zkontroluju...ale AFAIK nemam slozku Windows s mezerou....takze doma hned mrknu do toho boot.ini
Co tak vy..at sa na Microshit a pouzit nejaky rozumny Bootmanager?? Dve XP-cka v jednom kompe a spoliehat sa na "boot.ini" je celkovo trosku odvazne.. Nevravim ze to nefunguje, ale ako vidis tri krat spolahlive to nie je.
Takze v tom boot.ini mezery nejsou...asi vznikly az pri formatovani....
Bifur: For je v tom, ze v tom boot.ini je udaj jen o jedne instalaci Windows (zadny vyber OS) takze mi nejde do hlavy proc se obcas ten boot.ini "preskoci" a pouzije se ten, ktery je na tom primary slavu.
Zatim se to "poladil" tak, ze jsem na tom druhem disku (maxtor) zmenil posledni pismena pripon u ntdetect.com, ntldr atd na "_", takze pokud se stane, ze se opet preskoci prvni disk..tak se objevi "NTLDR nenalezen, restartujte libovolnou klavesou"...dam 2x ENTER a bootuje to z toho spravnyho.
Citace:
Původně odeslal
_Tomas
Takze v tom boot.ini mezery nejsou...asi vznikly az pri formatovani....
Bifur: For je v tom, ze v tom boot.ini je udaj jen o jedne instalaci Windows (zadny vyber OS) takze mi nejde do hlavy proc se obcas ten boot.ini "preskoci" a pouzije se ten, ktery je na tom primary slavu.
Zatim se to "poladil" tak, ze jsem na tom druhem disku (maxtor) zmenil posledni pismena pripon u ntdetect.com, ntldr atd na "_", takze pokud se stane, ze se opet preskoci prvni disk..tak se objevi "NTLDR nenalezen, restartujte libovolnou klavesou"...dam 2x ENTER a bootuje to z toho spravnyho.
no teoreticky muze byt problem v tom ze v dobe kdy Bios hleda boot sektor na disku neni ten disk pripraveny. V tu chvili automaticky hleda na druhem disku. zkus dat boot pouze HDD1 a second, third, other boot disabled
Citace:
Původně odeslal
Geeker
no teoreticky muze byt problem v tom ze v dobe kdy Bios hleda boot sektor na disku neni ten disk pripraveny. V tu chvili automaticky hleda na druhem disku. zkus dat boot pouze HDD1 a second, third, other boot disabled
To uz sem zkousel...viz par postu vys...
"Co se tyka toho nastaveni v BIOSU, tak tam jsou polozky nastaveny takto
Pak je tam jeste polozka nastaveni priorit bootovani HDD, kde je samozrejme na 1.miste Seagate a 2. je Maxtor (tady nejde zadny z hdd vyradit)"
A deje se tak pouze nekdy....ne pokazdy....ale zatim sem nezjistil cim/na cem je to zavisly..
Citace:
Původně odeslal
_Tomas
To uz sem zkousel...viz par postu vys...
"Co se tyka toho nastaveni v BIOSU, tak tam jsou polozky nastaveny takto
Pak je tam jeste polozka nastaveni priorit bootovani HDD, kde je samozrejme na 1.miste Seagate a 2. je Maxtor (tady nejde zadny z hdd vyradit)"
A deje se tak pouze nekdy....ne pokazdy....ale zatim sem nezjistil cim/na cem je to zavisly..
Prave pokud by to se delo jenom po startu PC tak je to jasne. Nez se ted disk roztoci atd, muze dojit k takove prodleve ze to BIOS preskoci a zacne bootovat z HDD2
Citace:
Původně odeslal
Geeker
Prave pokud by to se delo jenom po startu PC tak je to jasne. Nez se ted disk roztoci atd, muze dojit k takove prodleve ze to BIOS preskoci a zacne bootovat z HDD2
Tak, tak. Na to by mala byt v BIOSe moznost nieco ako HDD boot delay, alebo nieco podobne. Ja pouzivam Star-Tools BootStar a odvtedy ma tieto problemy obchadzaju.. Za ten sa vsak plati. Skus si pohladat nejaky freeware bootmanager a maz to raz a navzdy vyriesene.. Alebo si prepis obidva subory boot.ini tak aby bolo jedno z ktoreho disku ti primarne nabootuje - potom si vyberies ktory windows chces spustit..
Citace:
Původně odeslal
Geeker
Oba disky jsou pokazde detekovanzy BIOSem pri postu, takze jso IMO roztoceny. Case mam otevrenou, takze poznat jestli/kdy se disk roztaci neni problem.... A ze by ho po detekovani zase "vypnul" nez z nej bude bootovat? To se mi nezda....
Ale jinak dobrej napad je to co psal Bifur, upravit boot ini na 2.disku. Ale tak, aby i ten boot.ini z druhyho disku odkazoval na instalaci Windows co je na tom prvnim disku. Tim by to slo tak nejak vyresit.