-
jak 100% roztočit 3 pin ventilátor?
ahoj, koupil jsem si do case 4 kousky arctic cooling 3TC vetilátorků. Ale zjistil jsem, že po delším vypnutí kompu se potom 2 z nich neroztočeji :( Mám je v biosu nastavené na silent mod, protože na cokoliv jiného už hlučeji. A takhle mi to na uchlazení stačí. Jsou připojeny do desky ASUS P5W DH deluxe pomocí 3 pin konektoru. Nenechá se na ně připájet nějaký rozběhový kondík nebo nějaká podobná vychytávka? Díky za vaše rady a názory ;)
-
Re: jak 100% roztočit 3 pin ventilátor?
A neni to tim, ze tyhle vetraky maji teplotni rizeni a proto se nerozjedou hned? Resp. kdyz jim jeste ridis otacky pres desku, tak to pro TC imho neni to prave...
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
A neni to tim, ze tyhle vetraky maji teplotni rizeni a proto se nerozjedou hned? Resp. kdyz jim jeste ridis otacky pres desku, tak to pro TC imho neni to prave...
Oni se sice hned nerozjedou, ale snahu mají. Když do nich strčím, tak se rozjedou ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
Oni se sice hned nerozjedou, ale snahu mají. Když do nich strčím, tak se rozjedou ;)
Otázkou je, jestli závada je elektrické, nebo mechanické povahy... To, že se rozběhnou až po "strčení" může být špatným ložiskem, které je předpokládám kluzné, že?
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Otázkou je, jestli závada je elektrické, nebo mechanické povahy... To, že se rozběhnou až po "strčení" může být špatným ložiskem, které je předpokládám kluzné, že?
průšvih bude v elektrice, páč to je fkat jenom polechtání, když to pustím, tak je vidět, že se kus pootočí a pak zůstene viset jakoby na magnetu (nebo jak to mám napsat ;) ) chce to fakt jenom na chvilku zvednout napětí ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
průšvih bude v elektrice, páč to je fkat jenom polechtání, když to pustím, tak je vidět, že se kus pootočí a pak zůstene viset jakoby na magnetu (nebo jak to mám napsat ;) ) chce to fakt jenom na chvilku zvednout napětí ;)
V tom případě asi jo, ale mě to dělalo totéž, když odešlo ložisko. Kluzná ložiska mají problém s rozběhem a doběhem a když odcházejí, tak často již původní síla k rozběhu nestačí... Kondík by tedy možná pomohl, pokud je to jak říkáš...
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
V tom případě asi jo, ale mě to dělalo totéž, když odešlo ložisko. Kluzná ložiska mají problém s rozběhem a doběhem a když odcházejí, tak často již původní síla k rozběhu nestačí... Kondík by tedy možná pomohl, pokud je to jak říkáš...
dobíhají všechny v poho - volně ;)
a ten kondík jakej a kam ho přesně připíchnout? Abych něco neodkouřil :oops: nejsem na elektriku zrovna No.1 :D
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
dobíhají všechny v poho - volně ;)
a ten kondík jakej a kam ho přesně připíchnout? Abych něco neodkouřil :oops: nejsem na elektriku zrovna No.1 :D
To já taky ne, nápad mám, ale jsou tu určitě kompetentnější, kteří ti poradí, co se kondíku týče :-) Já jsem strojař, proto jsem hledal problém v ložisku :-D
-
podle me je to tim, ze vetraky jsou studene, tudiz nemaji moc duvod se otacet a zaroven ty jim priskrtis napeti pomoci desky...tudiz nemaji dostatecne napeti ne rozbehnuti...
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
To já taky ne, nápad mám, ale jsou tu určitě kompetentnější, kteří ti poradí, co se kondíku týče :-) Já jsem strojař, proto jsem hledal problém v ložisku :-D
ech tak to je náhodička, tož já su taky strojař :) Proto jsem do toho možná zkusil jako první strčit, elektrikář by třeba hnedky zvyšoval šťávu :)
Citace:
Původně odeslal
Anduril
podle me je to tim, ze vetraky jsou studene, tudiz nemaji moc duvod se otacet a zaroven ty jim priskrtis napeti pomoci desky...tudiz nemaji dostatecne napeti ne rozbehnuti...
jj to je dosti pravděpodobné, ale mě jde o to jak to "občůrat" ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
jj to je dosti pravděpodobné, ale mě jde o to jak to "občůrat" ;)
Mel jsi koupit verzi bez TC :))
Pripadne muzes TC vyradit z provozu.
-
Citace:
Původně odeslal
Anduril
Mel jsi koupit verzi bez TC :))
Pripadne muzes TC vyradit z provozu.
no to teď už vím taky :D
jak? :) stačí odpájet to zelené cosi, co z toho kouká?
http://www.obchod.cz/products_detail...zbozi=00019288
-
rekl bych, ze odpajet a propojit... :) ale nejsem odbornik v tomto oboru :)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
Jj, to "zelené cosi" je tepelný rezistor, který podle teploty pouští proud do větráku a ten se točí rychle/pomalu. Pokud jej odstraníš, tak je nutno spojit ty drátky, které původně spojoval :-) Nevím, na jakej proud je ten ventilátor dělanej a jakej odpor dává třeba při nějaké vyšší teplotě ten zelenej rezistor, ale já osobně jsem to třeba na Titan D5TB/TC sprostě urval, spojil dráty a jelo to :-)
-
ok, díky chlapy ;)
ještě by se mi hodilo, to zapojení toho kondíku jako alternativní řešení :)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
ok, díky chlapy ;)
ještě by se mi hodilo, to zapojení toho kondíku jako alternativní řešení :)
Tak to radši počkej na někoho jinýho, bo kondíky fakt už nejsou můj obor, přeci jen , z FELu už jsem nějakej ten pěknej pátek a nechci ti radit nějaký chujoviny :-)
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Tak to radši počkej na někoho jinýho, bo kondíky fakt už nejsou můj obor, přeci jen , z FELu už jsem nějakej ten pěknej pátek a nechci ti radit nějaký chujoviny :-)
jasný, vyčkám, zas tak akutní to není ;) ještě jednou ale díky za ten tep. rezistor :)
-
Citace:
Původně odeslal
Patrez
jasný, vyčkám, zas tak akutní to není ;) ještě jednou ale díky za ten tep. rezistor :)
Není vůbec zač, mě to tehdá taky pomohlo :-)
-
Vypadá to, že máš větráky s "dvojí inteligencí". Jednou to řídíš z BIOSu a podruhé teplotním čidlem. Zkus v BIOSu nastavit normální plnej běh a nech na čidle, jak to bude regulovat. Nakonec kvůli tomu tam to čidlo je, aby roztáčelo větrák až když je potřeba. JMělo by regulovat hezky plynule. Jestli to nebude z nějakého důvodu vyhovovat, odpájej to zelené (termistor), půjč si někde měřič odporu a změř jakej to má odpor když to fenem ohřeješ někde kolem 70 stupňů, to by už mělo jet na plné otáčky. To co naměříš je hodnota odporu, která by tam měla přijít místo toho termistoru. V obchodě ze součástkami si kup nejbližší nižší hodnotu a je hotovo.
-
Jestli chceš proudový impuls k rozběhu, tak ten elektrolytický kondík zapoj paralelně k tomu zelenému bazmeku (tepelnému rezistoru) tak, aby měl polaritu shodnou s napětím na rezistoru za běhu. Kapacitu řádově jednotky mF.
-
Citace:
Původně odeslal
leo
Jestli chceš proudový impuls k rozběhu, tak ten elektrolytický kondík zapoj paralelně k tomu zelenému bazmeku (tepelnému rezistoru) tak, aby měl polaritu shodnou s napětím na rezistoru za běhu. Kapacitu řádově jednotky mF.
díky, vyhrabal jsem tady nějaký 1500mikrofaradů, může být? :)
-
Když odhlédnu od toho, že pokud si fany reguluješ, tak nechápu, proč kupuješ TC verze, tak je tohle imho především prasečina motherboardu. Měl by naběhnout se vším na full a sundat to až při postu, takhle evidentně nabíhá rovnou s nestandardní voltáží na fanech (a možná nejen na nich), sám jsem takové řešení ještě neviděl. Celkově nešťastná kombinace mobo a fanů (u kterých je to podle diskuzí běžné, kolem 5V se prostě neroztočí).
Rady tu jsou a vyřešíš to, jednu bych přidal - příště to líp rozmysli ;)
Jen tak pro zajímavost - jakou voltáž/otáčky představuje ten "silent mode"?
-
Citace:
Původně odeslal
leo
Tohle bych nezkoušel. Ten termistor většinou neřídí napětí přímo do motoru ventilátoru. Je součástí jednoduché elektroniky, která ma na konci výkonový prvek, který teprve pouští napětí do motoru. Zkus si změřit jeho hodnotu, ten co mám já u ventilátoru má cca 2200 ohmů a to je odpor, přes který se žádnej takovejhle ventilátor neroztočí. Dokonce ani při hodnotě 10x menší ne.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Rady tu jsou a vyřešíš to, jednu bych přidal - příště to líp rozmysli ;)
Jen tak pro zajímavost - jakou voltáž/otáčky představuje ten "silent mode"?
1. neuvědomil jsem si to, že by to mohlo potom takhle blbnout :oops: příště budu chytřejší :)
2. nemám tušení, kde to zjistit. Je to na desce ASUS P5W DH deluxe, jestli to trošku pomůže ;)
-
Citace:
Původně odeslal
hafca
Tohle bych nezkoušel. Ten termistor většinou neřídí napětí přímo do motoru ventilátoru. Je součástí jednoduché elektroniky, která ma na konci výkonový prvek, který teprve pouští napětí do motoru. Zkus si změřit jeho hodnotu, ten co mám já u ventilátoru má cca 2200 ohmů a to je odpor, přes který se žádnej takovejhle ventilátor neroztočí. Dokonce ani při hodnotě 10x menší ne.
jestli to dobře chápu, tak bych ten kondík měl píchnout asi přímo na kontakty motoru? :)