Zdravim nevedel sem kam to dat tam sem to soupl sem, potrebuju spojit utp sitovy kabel ktery konci u me na zahrade a potrebuju ho protahnout k sousedovi. Spoj bude venku pod zemi poradte mi nejlepsi zpusob jak to spojit.
DIK
Printable View
Zdravim nevedel sem kam to dat tam sem to soupl sem, potrebuju spojit utp sitovy kabel ktery konci u me na zahrade a potrebuju ho protahnout k sousedovi. Spoj bude venku pod zemi poradte mi nejlepsi zpusob jak to spojit.
DIK
......
Citace:
Původně odeslal Antiloopa v puvodnim threadu
Jelikoz mi nedavno kabelovka strihla kable na chodbe tak muzu tento postup doporucit, protoze jsem vyzkousel asi 5 ruznych UTP spojek a ani jedna nefungovala poradne(clovek si rekne, dyt je to "jen" propojeni dratu). Takze jsem to proste pospojoval ty zily rucne a je to 100%.
Jj, na krátkým káblu funguje pájka nebodokonce i "kroutilova svorka" a izolepa, ale na nějakým dlouhým kabelu bych si to netroufnul, podle mě je ta spojka jistější.
spojovali sme takhle i SYKFY 50-ti par a do ted v te firme telefonujou bez problemu :D
Telefonu to je jedno, ethernet je krapet haklivejsi. Hodne zalezi i na sitovkach, nektera to tlaci i po sykfaci, jina jen na cat5 a nedej boze, ze ho nekde moc ohnes :-)
Osobne bych videl jako jistejsi to pajeni, pokud je tam malo cinu (ne zadna bambule), nerozmotas moc krouceni paru a zachovas natazeni dratu (zadny klicky, motani a tak), tak to bude mensi prekazka nez spojka.
Jeste jeden problem by moch bejt, kdyz pokracovani toho kabelu je krouceny (par) na opacnou stranu nez prvni cast kabelu. To je pak asi jedno jak ho spojis...
A neni jednodussi koupit tu propojku za par korun a zkusit to, nez pracne pajet, izolovat, buzirkovat a pak to stejne nepujde?:)
No jak se to vezme :-) , jestli tam uz ma konektory, tak asi jo. Jestli ma aspon jeden konektor, da se na druhej kabel nacvaknout zasuvka (lepsi sance fungovat nez 2x konektor + propojka) a fut dobry, ale delat 2 konektory uz chvilku zabere a potrebujes krimplovacky. Jestli je nema, ma jasno :-)
Navic u klasicky propojky je zadrhel, ze obraci poradi pinu (rollover), musel by sehnat spravnou nebo podle toho udelat konektor.
Jestli nema ani pajku, delaj se (WAGO, 3M) zamackavaci spojky vevnitr zality silikonem. Melo by to drzet docela dlouho . Jen pouzit co nejmensi.
Ale kdyz to ma jit do zeme, konektory bych nedaval ...
Neslo mi o to, jestli je telefon haklivejsi na spoje po trase nebo ne, jde o to, ze padesatipar je uz docela haluz naspojkovat :)Kazdopadne, za tu dobu co to delam jsem slysel nepocitane techhle pribehu jak "nekdo nekde ucvakl kabel" pripadne "nak sme to blbe namerili" a ti typci klidne pajeli i cat6 a to musim podotknout, ze nedelame zrovna nejkratsi trasy.Vestsinou se to pohybuje kolem +-80 metru, z 90% to nebyvaji nejaky kancelare ci tak neco, ale napr tahani utpcek, optiky a tech mnohaparu pres celou fabriku.No a zatim sem se fakt nesetkal s jedinym pripadem, kdyby to nefungovalo tak, jak ma.
No klidne spise zkusim svorku, krimpovacky si pujcim od kamose, ale jak to udelam aby do toho vubec neteklo? budu to spojovat tak do mesice jak soused nakopupi kabely a bude se chtit pripojit na net. DIKES
(Jsem tred mimo domov, tak jsem clanky jen tak proletel a dekuji vsem co se ozvali)
smrstovaci buzirka, ducktape, izolacka, krk ... vyber si, muzes i kombinovat.
Pokud chceš mít problém, tak použij tu spojku, která podle mého názoru nikdy nebyla primárně určena ani pro UTP. Na každém vodiči kabelu pak budeš mít místo jednoho pájeného spoje dva a k tomu ještě navíc čtyři přechodové kontakty.
Nikoho nenapadlo najít bezkonektorovou spojku? :p
Spojka LSA+, 4 párová, Cat5E, UTP, KRJ45-VEB5
Eth.Spojka UTP c5e bloková černá netX
Takový spojení je poměrně kvalitní. Co se týče izolace, tak páska ani žužovka v zemi neobstojí, vezmi tak metr nějaký plastový trubky určený do země, do ní to zastrč a utěsni nějakym tmelem. Ale beru jako samozřejmost pokládat kabel do země už v chráničce.
Jo, tož to je asi to nejlepší řešení. Čemu se u vás říká žužovka?
http://zbozi.seznam.cz/searchScreen?...izacni%20paska
Myslim, ze vydrzi dlouho, pokud nebude v hline. Ale pravda je, ze "pancerovy" pouzdra zality tmelem nebo asfaltem se pouzivaj porad :-) Nicmene ty jsou rovnou do hliny.
Nevim, na co experimentovat se spojkama, kdyz to jde i bez nich.
Ja pozívam "žabky" (viz foto) kazda zila je spojena zvlast, je v tom vazelina, ktera zabranuje oxidaci, stoji to par korun. jen se tam zasunou vodice, scvakne se to obycejnejma kombinackama a je to. pak to jako celek necim zaizoluj a hotovo.
To je dobry, sezenu a otestuju.
Tim to delam nejcastejc (od 3M), jen nevim, jestli pujde sehnat 10ks a tak. Mivame krabicky po 100ks minimalne.
Konkretne 3M Scotchlok UY2 Connector 19-26 AWG (0.35-0.9mm drat).
To je fuk po kolika se to proda, muzu to nacpat do materialu klido, takze np :) V praci se to ztrati casem.Mno a pokud to bude k necemu, tak si klido nejaky nakoupim do zalohy.
Já jsem si takhle jednou v terénu vyráběl cross kabel, stylem "kroutil + izolepa" - no problem :)
Sak rikame, ze na tom nic neni :) Ja nechapu, ze se neveri zpusobu, overenymu v praxi a potvrzenymu vice osobama nezavisle na sobe :)