-
FF/BF rozlicnych znacek skel i tel
Celkem casto se v posledni dobe diskutuje problem s FF/BF tedy nepresne ostreni AF pri kombinaci ruznych tel a skel. Nekteri sice tvrdi ze "u Lkovych skel se to nestane", "dela to jen Sigma", "Nikon s tim problem nema", "U olyho se takove neduhy nevyskytuji"...
Dle me je to vec ktera se vyskytuje temer u vsech znacek. U nekterych je procento spatne serizenych skel/tel vetsi u nekterych mensi. Zatim jsem videl vysledky z nekolika Canonu, Olyho, Nikonu,... a zadne telo+sklo nemelo uplne 100% vysledky (nejvice se blizi Maulova skla na jeho 30D). Ne uplne 100% ostreni neni zadny extremnio problem telo i sklo se daji v servisu samozrejme seridit, jen bych predpokladal ze u drazsich skel si s tim daji ve vyrobne vetsi praci. No precejen nekde na te vyrobe setrit musi, ze.
Ja jsem z vysledku 30D + 17-40/4L spise sklaman. obrazky na
17mm
http://www.maskola.cz/4um/IMG_0541_thumb.jpg
40mm
http://www.maskola.cz/4um/IMG_0542_thumb.jpg
na 40mm se me povedlo docilit velmi male DOF a je to mnohem patrnejsi.
no a samozrejme nechci aby tu me vysledky zustali samotne a predpokladam ze ostatni se podelite.
kdio by si nahodou nevsiml odkazu na tom obrazci tak je to spolu s nejakym povidanim tuna
-
1 Příloh-a(y)
Re: FF/BF rozlicnych znacek skel i tel
Tak se taky podelim.
Zuiko 14-45mm F3,5-5,6
V priloze crop 1:1 na 45mm F5,6 => jsem na tom tak stejne jak tominek no :/
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
Tak se taky podelim.
Zuiko 14-45mm F3,5-5,6
V priloze crop 1:1 na 45mm F5,6 => jsem na tom tak stejne jak tominek no :/
BF na Olympusu?
To snad ne!!! >:}
-
Neposouval jsi (ani o chlup) rovinu zaostření, neudělal jinou chybu? Zkus to ještě jednou, nebo budeš asi prvním na světě s BF na Olym ...
-
Mel jsem zaostreno prostrednim bodem na caru a cvakl. Jedine co mam asi trochu jinak je uhel foceni, vzal jsem to tak baj voko, a 40 to asi nebude. Ale fakt jsi me nahlodl, zitra prijde znamej s jinou 1445 tak zkusim na nem ;) Jeste zkusim tele.
EDIT: pokud jsem tedy jedinej na svete, tak to sklo nabizim jako raritu, nejlepe pro Canonaky at si to daji nad postel :D Cena od 20k vysse ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
Mel jsem zaostreno prostrednim bodem na caru a cvakl. Jedine co mam asi trochu jinak je uhel foceni, vzal jsem to tak baj voko, a 40 to asi nebude. Ale fakt jsi me nahlodl, zitra prijde znamej s jinou 1445 tak zkusim na nem ;) Jeste zkusim tele.
Nna uhlu tak extra nezalezi i kdyz PiT rika ze DOF dopredu a dozadu je malinko jina. Tak vyrazne by to IMO ten uhel neovlivnil. Porste uz Olympus dela ve vetsim tak to asi tolik nekontroluje jak driv. Ber to sportovne mam 2x drazi fotak a FF/BF snad jeste horsi
-
Zkus si to znovu, tele, známého a dej vědět ...
tominek: na ceně nezáleží, koncepce 4/3 tohle zřejmě vylučuje. Jsem celkem přesvědčený, že to je o provedení testu.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Zkus si to znovu, tele, známého a dej vědět ...
tominek: na ceně nezáleží, koncepce 4/3 tohle zřejmě vylučuje. Jsem celkem přesvědčený, že to je o provedení testu.
vim ze ne. jsem mu chtel zlepsit naladu tak to nekaz ;)
-
Já už udělal a postnul test EF 100-400/4,5-56 L IS USM včetně extenderu Kenko 1,5x jinde, takže sem apoň link: http://4um.ocguru.cz/showpost.php?p=638520&postcount=63
-
1 Příloh-a(y)
Tak pripojuju rychly vycvak od "popularni" FF/BF znacky - Sigma 17-70 DC:
70mm (112mm eq), F4,5:
(doufam ze nedelam neco spatne, jinak nezda se mi to spatny, na to ze je to "Sigma" a jedna z tech levnych)
-
Citace:
Původně odeslal
sx02
Tak pripojuju rychly vycvak od "popularni" FF/BF znacky - Sigma 17-70 DC:
70mm (112mm eq), F4,5:
(doufam ze nedelam neco spatne, jinak nezda se mi to spatny, na to ze je to "Sigma" a jedna z tech levnych)
Já myslím, že hodně dobré - jen by to mohlo být kontrastnější...
-
tak som si to skusil a obrazky vam ukazovat nebudem (pozeral som sa len vo fotaku a to stacilo) pretoze vsetky moje skla (dve nemotorove a jedno motorove) ostria na 100% spravne :) uvidime ked dojde 80-200/2,8 ci sa to nezmeni :) ale neocakavam
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Já myslím, že hodně dobré - jen by to mohlo být kontrastnější...
No ja nevim, kdyz se podivas poradne tak mu to lita taky tak o 6mm az 1cm nahoru.
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
No ja nevim, kdyz se podivas poradne tak mu to lita taky tak o 6mm az 1cm nahoru.
ty si to nepochopil vsak? ona ta hlbka ostrosti ide jaksi taksi rovnomerne dopredu aj dozadu :)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
ty si to nepochopil vsak? ona ta hlbka ostrosti ide jaksi taksi rovnomerne dopredu aj dozadu :)
lol ale pochopil, rikam, ze ma nejostrejsi cast imho taky tak 6-10mm nad carou, kde by mela byt.
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
lol ale pochopil, rikam, ze ma nejostrejsi cast imho taky tak 6-10mm nad carou, kde by mela byt.
No kdyz jsem na to koukal tak se mi to nezdalo. Prijde mi to pomerne na stredu. Prava strana je horsi protoze jsem ten fotak nemel uplne vodorovne. (na kulovy hlave se to v tehle zaberech rovna fakt spatne, kor kdyz clovek specha).
Jinak tahle sigma by mela byt ok predevsim proto ze je to jedna z nejnovejsich, a pry si na to po stescich uzivatelu Canonu davali vetsi pozor...
Co se tyka maleho kontrastu - fotil jsem to v mizerne osvetleny mistnosti (3x40w zarovky). I kdyz je fakt ze setak dela kontrastnejsi fotky, tahle sigma se mi zda ze o 1/4 az 1/2EV podexponovava proti nemu... (cili po uprave to vypadalo lip)
-
Až mi přijde z reklamace tak udělám test pevné Canon EF 50/1.8 II. Musel jsem ji reklamovat právě kvůli velkým problémům s náhodným FF/BF. Někdy mi to z velké dálky ulítlo v klidu i o metr. Když jsem třeba fotil z 2-3m holku tak to někdy mělo FF až 30cm.
Udělám s tím rovnou i optický test v porovnání se setem 18-55 a s 28-105 II.
-
Citace:
Původně odeslal
theedge
Až mi přijde z reklamace tak udělám test pevné Canon EF 50/1.8 II. Musel jsem ji reklamovat právě kvůli velkým problémům s náhodným FF/BF. Někdy mi to z velké dálky ulítlo v klidu i o metr. Když jsem třeba fotil z 2-3m holku tak to někdy mělo FF až 30cm.
Udělám s tím rovnou i optický test v porovnání se setem 18-55 a s 28-105 II.
Tak to by me dost zajimalo, chtel jsem si tu 50mm koupit tak behem mesice a pul. (kdo by to za tu cenu nebral, ze)
-
ZD 14-54 @ 54mm f3,5 , omlouvam se za WB trosku mi to uletlo .
http://humlak.cz/~limba/test.jpg
-
Hmm tak nevim, 1454 je prece jenom vyssi trida. Ale ja mam rozjete vsechny zuika. I to 4015 ma 1cm BF mozna i jeste vice :(
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
I to 4015 ma 1cm BF mozna i jeste vice :(
A fakt to není ničím jiným ...? Nebo mi chceš říct, že sis nevšiml FF/BF při focení, už to nějakou dobu přecejen máš.
-
Citace:
Původně odeslal
Skodik
Hmm tak nevim, 1454 je prece jenom vyssi trida. Ale ja mam rozjete vsechny zuika. I to 4015 ma 1cm BF mozna i jeste vice :(
1cm bych u objektivů s klasickou světelnosti vůbec neřešil .. to v praxi prostě vůbec nepoznáš. To se všechno v pohodě schová do DOF. Takhle si budeš kazit náladu kvůli nesmyslnýmu testu a přitom bys mohl v pohodě a s radostí fotit.
-
theedge: Ale ja si s tim vubec naladu nekazim to ne! :) Ale tak jako ze pry Oly to ma dobry a ono ani nejak ne. Proste jen rikam, ze u me je to stejne jako u ostatnich...
jan: v praxi jsem si toho fakt nevsiml..
-
No, mne moj EF 28-135 USM IS ukazuje dost silny FF a setak EF-S 18-55 viac-menej presne.
Cely ten test je ale na prd, pretoze ta stredova ciara je velmi hruba. Schvalne si skuste nastavit objektiv zaostrenim ZA tu ciaru, namacknut (aby AF zaostril) a spravit testovaci snimok, a potom nastavit PRED tu ciaru, namacknut a spravit dalsi snimok. Tieto dva snimky si porovnajte. Na prvom bude BF na druhom FF...
Skusal som si objektivy potom na vytlacenom tahaku pismo o velkosti 3-4 pod rozne ostrymi uhlami a tam mi oba ostrili presne s rozdielom maximalne pol milimetra - milimeter.
-
na tom co jsem fotil ja , jsem podle tveho postupu nezaznamenal rozdil .
btw:moje 1445 dopadla stejne jako 1454 , tak si s tim Skodiku jeste pohraj , je to zvlastni . . .