1 Příloh-a(y)
Novy NTB a podezrely S.M.A.R.T.
Ahojda! Koupil jsem si novy notebook Asus A6T, jsem s nim plne spokojen, az dneska rano jsem na nem pustil SpeedFan a juknul do S.M.A.R.T.u. Vysledek vidite v priloze. Vsechno mi prijde normalni, az na Seek Error Rate a Hardware ECC Recovered. Je to normalni, nebo uz ani ne tyden stary hdd (Seagate Momentus 5400rpm) jde do haje? Diky!
Re: Novy NTB a podezrely S.M.A.R.T.
Ted jsem zjistil zajimavou vec. Pri refreshi se datova hodnota Seek Error Rate meni, cislo porad stoupa. Po zapnuti ted vecir dokonce se ve Value hodnota ze 63 zvysila na 64. Imho teda to bude neco jineho, nez prave chyba v seeku. S tim teda se teda i linearne zvetsuje Hardware ECC Recovered, kde je oproti puvodnich 47 nyni 67. Dokazal by mi to nekdo vysvetlit?
Mrkni sem. http://www.svethardware.cz/art_doc-5...0006766C8.html
Raw Read Error Rate Počet chybných čtení dat z plotny. Disk běžně má problémy se čtením dat, což koriguje pomocí ECC a opakovaného čtení. U některých disků (typicky Seagate) se počítá celkový počet chybných čtení (tedy hodnota rychle roste)
Hodnota Value je aktuální výsledná hodnota (obecně čím menší hodnota, tím hůře) a Hardware ECC Recovered je počet opravených chybných čtení. Obvykle rychle roste, což ale není na škodu.
Bližší info na http://www.svethardware.cz/art_doc-5...0006766C8.html
Tenhle clanek na SHW jsem uz cetl nekolikrat. Ja se jenom ptam, jak je mozne, ze se RAW hodnota u Hardware ECC Recovered a u Seek Error Rate meni pouhym refreshem S.M.A.R.T. udaju?
Citace:
Původně odeslal
IntEx
Tenhle clanek na SHW jsem uz cetl nekolikrat. Ja se jenom ptam, jak je mozne, ze se RAW hodnota u Hardware ECC Recovered a u Seek Error Rate meni pouhym refreshem S.M.A.R.T. udaju?
protoze z disku ctes data vicemene neustale. jen to neni videt - swapy, ruzne utility, atd. proto kazdy refresh muze ukazat jine hodnoty - ukaze aktualni pro tu danou dobu.
Urcite, ale je mi divny, ze co read to error.
Takhle menit S.M.A.R.T.ove hodnoty jsem prave jeste nevidel, tak me to dost zarazi. Ale treba je to u Seagatu normalni...
Ano, pri diskoch Seagate je to normalne.
Trochu zde navazu...
Jak moc je to normalni? Jake hodnoty jsou jeste ok? Treba u meho Seagatu pri zatezi pribyva asi 150 000 chyb za sekundu. V klidu tak 3. Jestli ten citac je velky tak jak ukazuje smart, tak by se protocil dokolecka tak za mesic nonostop intenzivniho pouzivani. To uz se mi vazne zda dost.