Re: Chieftec a vibrace hdd
ja len dodam, ze napr taky Zilla ma hlinikoveho chiefa a kupil iny case kvoli vibraciam :x
A ja dodam, ze ten kejs sem od nej koupil ja a hlucnost disku byla prvni vec, ktera me zarazila.
Ten problem ale hodlam resil a to ve 2 fazich
1) zatlumeni bocnic a vsech vetsich ploch
V jednom starem threadu sem nasel audiotec - vypada to na obyc. molitan. Pro hovori cena za nesamolepivou verzi, obavam se ale, ze tento material spis pohlcuje zvuk nez tlumi vibrace - k urcitemu zpevneni bocnic sice dojde, ale to spis tim efektem, ze se pak bude opirat o sloupky uvnitr. atd. Chtelo by to neco pevnejsiho. Ve starem kejsu sem mel obyc. koberem, to fungovalo celkem dobre, ale vypada to hnusne.
Ve starem clanku o chlazeni na root.cz (z roku 2002 :) ) sem v diskuzi nasel link na silentec. Myslim ze tento material je naprosto idealni - proste to co sem hledal. Bohuzel cena je vyssi (asi 600Kc za 1m x 1m v roce 2002), navic odkazy na eshop uz neexistuji, google se na to moc nechyta. Zkusim do te firmy napsat email, pripadne bych se jeste podival po necem co se pouziva jako tlumici vyplne do automobilu (mam par kamosu co pracuji ve firmach timto se zabyvajici)
2) Zatlumeni disku
Disky mam 2, Maxtor DM10 200GB a 250GB. Hlucnost se lehce zlepsila po presunuti kose do horni pozice. Ale i tak je hrozne slyset seek, ale hlavne cela case vibruje od samotneho otaceni ploten, nekdy i jak popisujes prichazi v takovych vlnach. Priznam se ze jeste nemam uplne vymyslene jak to udelam. Je mi celkem lito rusit vyborne chlazenou a vyborne umistenou pozici pro disku jejich presunem do zalmana nebo nejake obdoby sillentmaxu. Toto reseni by bylo i pro 2 disky celkem drahe, proto spis uvazuju nad timto pripadne nad vyrobou nejake kopie sillentmaxu (mam pristup do dobre vybavene dilny).
To budu resit az po zatlumeni bocnic, ale rovnou se priznam, ze nejradeji bych upravil stavajici pozici pro disky. Uvidime.
Jeste dodam, ze mam klasickou starou verzi Chiefa Dragon
Mě to u starého typu (Dragon) taky dělalo, prostě vibroval celej ten vyndavací košík. Pak jsem disky přesunul do 5,25" pozice přes redukci (25,-Kč) a bylo po problému, i samotný disk se utišil a vibrace zmizely. Nyní mám už jen jeden disk a v SilentMaxxu a spokojenost.
Každopádně chápu, že když máte 2-3 nebo více disků, tak tohle řešení asi není to pravé. Osobně bych asi zkusil nejdříve ten problém vyřešit doma, než kupovat novou case. Když vezmu problém v té LBX verzi, tak tam bych asi odvrtal nýty držící obě části koše, abys je dostal ven (předpokládám, že to je vždy po dvou nýtech, tedy na oba díly nahoře i dole to je 8 nýtů. Převrtal díry na 6,5mm a osadil to gumovýma průchodkama, pak nasadil částo koše a přitáhnul 5mm šroubama (např imbus, který bude vypadat hezky) a mělo by být po problémů. Komplet koš bude distancován od zbytku case a gumové průchodky by měly zamezit přenosu vibrací. Navíc ty šrouby budou pevnější než nýty, takže by to mělo být také lepší. Pokud by to nepomohlo, tak pak bych začal přemýšlet nad samotným přichycením disků ke koši, ale pomoct by to mělo. Ty průchodky koupíš např. v GESu enbo GME a doporučuju velikost 5. :wink:
Jen dodám, že pozice 5,25" není možné využít a přístup k jakkoliv vybavené dílně je problém. Zde na místě mohu udělat pár změn, ale převrtání apod. pro mě znamená opravdu problém...
Celkově jste mě nepotěšili a jak to tak vypadá, tak budu hledat novou skříň :roll: Raději svou skříň prodám ve skvělém stavu, než se s ní trápit a nakonec se ji snažit stejně udat ale již upravenou. V současnou chvíli je i čas jeden z důležitých faktorů a rád bych měl problém vibrací vyřešen během září... Chjo.
Citace:
Původně odeslal
Brogg
Jen dodám, že pozice 5,25" není možné využít a přístup k jakkoliv vybavené dílně je problém. Zde na místě mohu udělat pár změn, ale převrtání apod. pro mě znamená opravdu problém...
Celkově jste mě nepotěšili a jak to tak vypadá, tak budu hledat novou skříň :roll: Raději svou skříň prodám ve skvělém stavu, než se s ní trápit a nakonec se ji snažit stejně udat ale již upravenou. V současnou chvíli je i čas jeden z důležitých faktorů a rád bych měl problém vibrací vyřešen během září... Chjo.
50% lidem se to nezda, 50% to pouziva - system zaveseni HDD. Mam v Chieftecu zavesene dva harddisky na "horolozeckem" lanku (takove tenke ale pruzne). Z toho jeden tam visi snad 3 roky a nijak se nezhorsil. Vibrace se snizily tak o 90% coz mi bohate stacilo :cool:
EDIT: Reseno to mam tak, ze jsem vyjmul jeden 3.5" box na disky a do toho prostoru jsem ty HDD zavesil.
Neco v tomto duchu, ale rovne ;)
http://www.burcakbaskan.com/PC/Loki/...Suspension.jpg
EDIT2: Mnoho inspiraci najdes na foru SPP: http://forums.silentpcreview.com/vie...er=asc&start=0
Citace:
Původně odeslal NightKing
...
ano, toto je řešení, které mohu ve svých podmínkách vyzkoušet a využít k tomu koš (který nejde ve verzi lbx vyjmout). Dík za tip. Vyzkouším vibrace nového seagate a dám do kombinace se zbývajícími seagaty a slušně zavěsím. "Vibrátor" samsung a i hitachi půjdou do usb boxu na zálohy. A budu doufat, že se mi disky neuvibrujou na těch gumách k smrti... (argumenty pro a proti znám)
Následně porovnám celkovou hlučnost case a rozhodnu se, zda využiji tuto case k dalšímu provozu nebo zda budu hledat novou skříň (zřejmě něco podobné: CoolerMaster Centurion 5, Thermaltake Soprano či Casetek 1018 ). Každopádně za další rady a postřehy budu vděčný ;-)
Citace:
Původně odeslal
Brogg
ano, toto je řešení, které mohu ve svých podmínkách vyzkoušet a využít k tomu koš (který nejde ve verzi lbx vyjmout). Dík za tip. Vyzkouším vibrace nového seagate a dám do kombinace se zbývajícími seagaty a slušně zavěsím. "Vibrátor" samsung a i hitachi půjdou do usb boxu na zálohy. A budu doufat, že se mi disky neuvibrujou na těch gumách k smrti... (argumenty pro a proti znám)
Následně porovnám celkovou hlučnost case a rozhodnu se, zda využiji tuto case k dalšímu provozu nebo zda budu hledat novou skříň (zřejmě něco podobné: CoolerMaster Centurion 5, Thermaltake Soprano či Casetek 1018 ). Každopádně za další rady a postřehy budu vděčný ;-)
Kdyz jsem udelal review tvoji case jak vevnitr vypada tak bych jednoznacne doporucil neco jako gumovy drzak (tedy ne primo visici disk), konretne takhle + idealne ty gumy prekrizit, aby ten HDD nemel sanci se posunovat:
http://www.boomspeed.com/chweec/02_all.jpg
Prisla mi odpoved ohledne materialu Silentec
Citace:
Tento materiál se vyrábí na zakázku a není běžně k sehnání. V poslední době nastal útlum v poptávkách a tak jsme přímý prodej pozastavili.
Pokud Váš zájem trvá a jste ochoten čekat na výrobu další metráže tak dejte vědět - plánovaně v polovině září.
cca 1x1m 666,-
cca 2x1m 1 238,-
Poštovné 140,-
Ceny jsou vč. DPH
Tj. celkem palky. I kdyz by mi 1x1m stacil, zkusim se asi poohlidnout po nejake alternative, co se pouziva jako tlumici vyplne do automobilu.
Jinak co sem koukal na to forums.silentpcreview.com, nektere napady sou zajimave, ale sve disky na zadnou soustavu provazku zavesovat nehodlam.
Spis nez seek jako takovej mi vadi hluk vznikajici otacenim samotnych ploten. To imho zadne provazky vyresit nemohou, jde spise o problem zatlumeni case jako celku. Jinak ten napad z odvrtanim drzaku kosu a pripevnenim pres gumove pruchodky neni zase tak spatny, ale slo by to udelat pouze u spodniho kose.
Takze stale hledam vhodny material, kdyz nenajdu nic kloudneho, tak do toho Silentecu asi pujdu :-x
1 Příloh-a(y)
Takze zatim sem to vyresil takto
http://4um.ocguru.cz/attachment.php?...1&d=1156489801
Na dno case sem polozil molitan, kos s diskama sem vsunul pod tu vzperu a mezi ni a kos sem dal papirovej kapesnik :)
Je to zatim docasne reseni, ale i tak vibrace ustaly temer uplne, seek taky vyrazne ztichl. Zitra by mi snad mel dorazit Audiotec na polep sten, napisu sem pak sve dojmy.
s vibracemi jsem mel taky problem... myslite ze pomuze kdyz dam disky naspod skrine a prisroubim je k 10kg tezskemu kousku hliniku?
Citace:
Původně odeslal
Matess
s vibracemi jsem mel taky problem... myslite ze pomuze kdyz dam disky naspod skrine a prisroubim je k 10kg tezskemu kousku hliniku?
Vaha na to nema moc vliv - pokud je to HDD napevno pridelane tak se vibrace snaze siri. Protoze nejlepsi "izolant" vibraci je vzduch, je vzycky nejlepsi to vyresit tak, aby se HDD dotykalo case co nejmene - proto se zavesuji, pokladaji na molitan dolu atp.
Mel jsem starej Chief s suplickama, ted mam LBX a disky Hitachi z rad 120GXP a 180GXP vytvarely presne takovy vibrace s 2 s periodou a s menici se vyskou zvuku jak pise Brogg, zkousel sem suplicek ruzne vysouvat, podkladat papirem, coz castecne pomohlo, ale neodstanilo se to uplne.
Postupem casu jsem je prodal a soucasny disky Seagate 7200.10 320GB a WD 2500KS 250GB nevibrujou, takze to je spis takova rada co koupit.
Citace:
Původně odeslal baros
...
No, tak to je ono, co mě zřejmě čeká ;-) Nechám v case pouze Seagate (7200.7 - PATA a SATA, k tomu přikoupím 7200.10) a budu čekat klid, pokud ne, použiji gumy na zavěšení hdd. Tím očekávám minimalizaci vibrací, ostatní hluk budu řešit následně.
zdravim Caleb, a uz si to poresil nejak jinak nebo mas furt tohle provizorni?
ja koupil tu skrin taky, je to super bomba, ale ty disky to je o nervy, to rikam uprimne :-( kraval jak na dalnici, vetraky neslyslim, zdroj Enermax taky ne, vetraky jsou Zalmani to je tichost sama a do toho chfoupani disku :-(
Citace:
Původně odeslal
baros
Mel jsem starej Chief s suplickama, ted mam LBX a disky Hitachi z rad 120GXP a 180GXP vytvarely presne takovy vibrace s 2 s periodou a s menici se vyskou zvuku jak pise Brogg, zkousel sem suplicek ruzne vysouvat, podkladat papirem, coz castecne pomohlo, ale neodstanilo se to uplne.
Postupem casu jsem je prodal a soucasny disky Seagate 7200.10 320GB a WD 2500KS 250GB nevibrujou, takze to je spis takova rada co koupit.
Podobny problem tu mam ted taky :-(
Mel jsem predtim 2x 80GB a bylo to krasne ticho, pote jsem ale jednu osmdesatku vymenil za 250GB a uzivam si vibraci s cca 1.5 periodou :mad:
Jak tak koukam, tak by dokoupeni dalsi 250ky mohlo situaci vyresit (opet bych mel 2 stejne disky, takze by snad nemeli vznikat nezadouci interference)
I kdyz uplne stejne asi uz nebudou, PATA verzi uz kupovat nehodlam - to tam radsi hodim radic a SATA disk - takze by to byla 250GB PATA + 250GB SATA - oboje Samsung
Je ma domnenka spravna?
diky
Citace:
Původně odeslal
docc1
zdravim Caleb, a uz si to poresil nejak jinak nebo mas furt tohle provizorni?
ja koupil tu skrin taky, je to super bomba, ale ty disky to je o nervy, to rikam uprimne :-( kraval jak na dalnici, vetraky neslyslim, zdroj Enermax taky ne, vetraky jsou Zalmani to je tichost sama a do toho chfoupani disku :-(
Poresil sem to tak, ze disky mam v tom kosi polozene na dne casu a ofukovane intake vetrakem. Kdyz pocitac stehuju, tak disky jednoduse zasunu tam kam patri.
1) S podobnym problemom som sa stretol na otcovej origos dell bednido ktorej si prihodil disk z predchadzajuceho kompu. Kedze ta bedna uz nema pozicie pre Pata disky musel disk na kolanjicky a do 5.25ky, ktore su ale zasuvacie a nie skrutkovacie a teraz sa z bedne ozyvaju vibracie v razoch s periodou cca 2s.
Hrozne to lezie na nervy lebo ta bedna je inak to najtichsie co sa mi kedy dostalo pod ruky (pocut vlastne len disky prip. DVD mechaniku)
2) S interferenciou vibracii viacerych diskov som sa doteraz nestretol a to som mal v roznych bedniach uz dost mixov. Momentalne mam jeden samsung 160gb(typ uz nepametam) staru 40gb barracudu 7200.7 a pol roka staru 320gb 7200.10, vsetky tri pohromade v jednom hdd kosi a ziadne razy nepocut, neboli tam ani predtym ked som nemal ten 320gb
3) co sa tyka samodomo odhlucnenia diskov. Mam jednu 120gb barracudu 7200.8 sata (kazdy kto to mal vie ze aam v performance rezime ci dokonca vypnute je hodne hlucne) a svojho casu som potreboval narychlo zlozit nejake odhlucnenie (nic seriozne sa mi nepodarilo kupit) tak som ten disk zavesil na 5mm siroke gumene pasy do DVOCH 5.25 pozicii. 2 pasy popod disk na koncoch a jeden pas ponad cez stred. Hluk to vyriesilo a teplota sla hore len o 2 stupne(mozno aj preto ze tam neni system)
Citace:
Původně odeslal
DAFree
...
jj, souhlasím s body 2 a 3. Teď mám 5 hdd v bedně (snad to brzy nahradím jedním) a žádné vzájemné interference jsem nezaznamenal. Problémy byly způsobeny téměř výhradně jednotlivými disky. A provizorní řešení (které mám bohužel ještě dnes) bylo použití gum a taky mi to výrazně pomohlo.
http://img148.imageshack.us/img148/6...ove42ub.th.jpg
já mám tenhle a vůbec nic, disk seagate s fluidními ložisky + ztišený seek sys. utilitou
jediné, co trochu slyším, je zdroj (fan na 5V) a potom když se točí CD... na hry pak zapínám šílenou větrákovou farmu, tady jen část...
http://img253.imageshack.us/img253/7...ove0ds3.th.jpg
PS: podpis nemám aktuální
_