Problem s pristupem na Internet
Zdravim,
chtel bych vas pozadat o pomoc s nasledujicim problemem.
Doma mam pripojeni k Internetu realizovano nasledujicim zpusobem. PC, ze ktereho prave pisu, ma 2 sitove karty, kde jedna je pripojena na WiFi AP a druha (integrovana) je propojena s PC, ktere je ve vedlejsi mistnosti.
Nyni k problemu - na prvnim PC funguje Internet naprosto v poradku, problem nastava na druhem. ICQ se neprihlasi, z Internetovych stranek funguje pouze google.com Pokud si vsak pingnu na seznam, vsechny pakety se mi vrati. Totez plati pro prikaz tracert - trasa se vypise opet bez problemu (vidim, ze paket prochazi skrz prvni PC, dale na AP, sit poskytovatele, Nix a pote az k cili).
Pokud se snazim dostat pomoci prohlizece napr. na www.centrum.cz, Firefox jej vyhleda, pripoji se k nemu, ale ceka na prenos...s IE je to stejne - ceka na odpoved a konec.
Filtrovani paketu na prvnim PC je vypnute, jede pouze integrovany Firewall co v sobe maji XP (SP1), ale situace je stejna i kdyz ho vypnu.
Ma nekdo nejaky napad?
P.S. Sit je nastavena pomoci pruvodce z XP, blbnout to zacalo az potom, alespon si to myslim, co jsem na prvnim PC znovu natahoval image cistych XP (na kterych to pred delsi dobou opet fungovalo na 100%).
Re: Problem s pristupem na Internet
Máš nastavenu správně bránu na klientovi (zjistíš pomocí ipconfig /all). Předpokládám že na serveru sis zkontroloval, že máš povolené sdílení připojení k internetu. Používáš dynamickou IP na klientovi? Jestli ano, nastav ji napevno na poslední hodnotu, která tam byla v době, kdy to fungovalo (pokud ji znáš). Pokud neznáš, zkontroluj, zda ti na serveru běží služby DHCP a DNS. Nejsem v tom odborník, ale s podobným problémem jsem se drbal nedávno. Bylo třeba nastavit napevno pevnou IP, DNS i bránu, restartovat a poté už bylo možno nastavit to na dynamické přidělování a od té doby to funguje. Jinak, pokud klient není notebook, nech IP adresu nastavenu ručně. A také nahlédni do prohlížeče událostí (jak na klientovi tak na severu), třeba tam najdeš nějaké vodítko.
Citace:
Původně odeslal leo
Máš nastavenu správně bránu na klientovi (zjistíš pomocí ipconfig /all). Předpokládám že na serveru sis zkontroloval, že máš povolené sdílení připojení k internetu. Používáš dynamickou IP na klientovi? Jestli ano, nastav ji napevno na poslední hodnotu, která tam byla v době, kdy to fungovalo (pokud ji znáš). Pokud neznáš, zkontroluj, zda ti na serveru běží služby DHCP a DNS. Nejsem v tom odborník, ale s podobným problémem jsem se drbal nedávno. Bylo třeba nastavit napevno pevnou IP, DNS i bránu, restartovat a poté už bylo možno nastavit to na dynamické přidělování a od té doby to funguje. Jinak, pokud klient není notebook, nech IP adresu nastavenu ručně. A také nahlédni do prohlížeče událostí (jak na klientovi tak na severu), třeba tam najdeš nějaké vodítko.
Promin, to jsem zapomnel napsat - vsechny tyto udaje mam zadany napevno. Kazdopadne jsem je vsechny jeste jednou prekontroloval, ale vse je tak, jak ma byt. Nahled do prohlizece udalosti bohuzel neposkytl voditko zadne.
:roll: tak sem ty udaje pastni viz dulezitej thread, jak ti ma nekdo poradit, kdyz ty napises "vsechno mam OK, ale nefunguje mi to".
Citace:
Původně odeslal Jezevec
:roll: tak sem ty udaje pastni viz dulezitej thread, jak ti ma nekdo poradit, kdyz ty napises "vsechno mam OK, ale nefunguje mi to".
Pardon, hned to sem hodim.
-------------------------------
PC 1 :
Název hostitele . . . . . . . . . : barton
Primární přípona DNS. . . . . . . :
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : neznámý
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ano
WINS Proxy povoleno . . . . . . . : Ne
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti 2:
Přípona DNS podle připojení . . . :
Popis . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-00-00-30-2C-5C
Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ne
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . :
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-06-4F-01-F6-AF
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.107.24
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.107.2
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 212.24.128.2
212.65.242.210
Adaptér sítě Ethernet Bluetooth Network:
Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth LAN Access Server Driver
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-10-DC-EA-39-0A
-------------------------------
PC 2 (ten s temi problemy) :
Název hostitele . . . . . . . . . : sempron
Primární přípona DNS. . . . . . . :
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : smíšený
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ne
WINS Proxy povoleno . . . . . . . : Ne
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-08-A1-48-40-F6
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
212.65.242.210
Vypis z tracert :
Výpis trasy k www.seznam.cz [194.228.32.3]
s nejvýše 30 směrováními:
1 < 1 ms < 1 ms < 1 ms 192.168.0.1
2 83 ms 5 ms 3 ms 192.168.107.2
3 4 ms 3 ms 3 ms 192.168.22.1
4 32 ms 6 ms 4 ms 192.168.4.1
5 13 ms 10 ms 13 ms tlapnet-cgr.freebone.cz [80.78.146.45]
6 16 ms 10 ms 13 ms core-bgr.freebone.cz [80.78.146.49]
7 12 ms 8 ms 11 ms nix-pv.pater.iol.cz [194.50.100.160]
8 15 ms 13 ms 11 ms 194.228.37.219
9 13 ms 12 ms 12 ms 194.228.32.244
10 12 ms 12 ms 18 ms www.seznam.cz [194.228.32.3]
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
212.65.242.210
Server DNS nastav na klientovi jako bránu na 192.168.0.1
No, obavam se, ze tvuj problem je v tutom:
Na PC1 ti bezi NAT/maskarada ? pokud ne, je dost nepravdepodobny ze ti to bude fungovat. Ale vzhledem k tomu, ze tvuj pripojovatel pouziva privatni rozsah (fujtabl, pokud to neni komunitni sit), tak si mu rekni, at ti da jeste nakej rozsah IP, pak ti to pujde i bez prekladu u tebe.
Citace:
Původně odeslal leo
Server DNS nastav na klientovi jako bránu na 192.168.0.1
Nesmysl, pokud mu na PC1 nebezi DNS tak tohle nikdy fungovat nebude.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
No, obavam se, ze tvuj problem je v tutom:
Na PC1 ti bezi NAT/maskarada ? pokud ne, je dost nepravdepodobny ze ti to bude fungovat. Ale vzhledem k tomu, ze tvuj pripojovatel pouziva privatni rozsah (fujtabl, pokud to neni komunitni sit), tak si mu rekni, at ti da jeste nakej rozsah IP, pak ti to pujde i bez prekladu u tebe.
Na sdileni pripojeni pouzivam Sdileni Internetu, ktere je uz defaultne v XP. Pokud vim, tak by to jako jednoduchy NAT melo fungovat. Navic na druhem PC vidim v sitovych pripojenich Internetovou branu, ktera pise, ze je funkcni. Statistika odeslanych i prijatych paketu se shoduje s mym pripojenim do Internetu, tudiz z toho soudim, ze by to opravdu melo byt ono sitove rozhrani, ktere pouziva PCI sitovka.
Porad mi ale vrta hlavou, proc se na google.com dostanu a na jine stranky ne?
Nepoznám z toho výpisu, zda mu na serveru běží DNS. Jestli víš jak to poznat, tak to napiš (zajímá mne to). U mne doma to totiž takto funguje (akorát mám win2k). Konečně, zkusit přenastavit DNS lze vždy, stojí to jen trochu času.
Podobný problém (kdy funguje pouze domovská stránka a nic víc) jsem zažil u kamaráda s dial-upem. Připojoval se tuším na seznam a ten prodal své služby někomu jinému a než jsem to zjistil, uběhlo docela dost času :-(
Chmm, mno s M$ mam jen ty nejhorsi zkusenosti, jelikoz to nekdy chodi, nekdy ne, veskera diagnostika je nanic ...
Zkus ping na ruzny IP v ruznych sitich a nasledne totez na jmena. Pak se jeste podivej do hosts (je to v \WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts ), mozna tam mas googla napsanyho ani o tom nevis ;). No a pokud te nebavi den co den resit podivny chovani, sezen si nekde klidne starsi verzi kerio winroute. Pro dve PC + 1 router je/bylo zadara.
Takze po nekonecnych utrapach se mi to povedlo rozchodit...vypada to, ze problem byl jiz primo nekde v systemu, pomohl mi totiz az reinstall. Pri naprosto identickem nastaveni jak hostujiciho PC, tak klienta nyni beha vse jak ma.