3 Příloh-a(y)
X1900 Alpha Optimizations
O visualnim problemu Radeonu X1900 v 3DM06 v podobe Fetch4 shaderu se psalo uz hodne. Ja jsem ted narazil na dalsi, tentokrat se to tyka Alpha Depth renderovani. Podle meho ATi u urcitych programu optimalizuje vykresleni textur (objektu?) s urcitym mnozstvim prekryti alphou. Coz by nevadilo, dela to kazdy, ale nejak to zrejme prehnali protoze to dela neprijemne barvy. Jakoby slo dokonce o 8bit/4bit barvy.
Zatim jsem to pozoroval jenom v AQM3 a v 3DM05. Paradoxne v 3DM06 sem to nejak nezaregistroval. V prilozenych miniaturach jsou dukazy(tipnute HSnap6). Testovano na Catalyst 6.2 WHQL.
Snad by se nekdo ze nainteresovanych mohl vyjadrit, o co vlastne ve skutecnosti jde...
1 Příloh-a(y)
Re: X1900 Alpha Optimizations (?)
Pro srovnání totéž na R3xx (Cat. 6.2)
Taky jsem si toho v 3DMarku05 všimnul, je to hnus
O co jde ? No preci o to ze ATI stale neni schopna delat kvalitni ovladace. Bohuzel chyb s 1900XTX jsem vypozoroval vice a nejen v 3DMarcich (vsiml jsem si toho hned pri testovani karty a dost jsem se divil ze se to jeste nikde neproflaklo). ATI da se rici ani uz nezajimaji starsi 3D hry ci aplikace a bud ma dost podivne vykony (nizsi nez moje X800 XT) nebo ma problem se zobrazenim. Ta karta ma urcity potencial ,ale je opet shozen odflaknutymi drivery ,ktere se vyladi buh vi kdy. Pokud s tim ATI neco neudela do prichodu 7900 tak ma smulu. Nema cenu cekat nez se uraci opravit do oci bijici chyby ,ktere na nV nejsou. Pro me je hlavni bezproblemovy chod vsech aplikaci a nebudu cekat pul roku na opravy. Testovani jsem jeste neukoncil tak jsem zvedav jestli se jeste neco objevi.
1 Příloh-a(y)
Tak je vidět, že tenhle thread není zdaleka jen o X1900 - R580. Radeon X1600 R530 by údajně měl být "vlastně jednou čtvrtinou" R580 a asi to bude pravda. Navíc X1600 opravdu při změnách režimu zobrazení a inicializaci ovladačů problikává monitor růžovýma pruhama (fuj), což snad X1900 nedělá. K tomu všemu ještě neuvěřitelně peče :( .
Citace:
Původně odeslal Hladis
O co jde ? No preci o to ze ATI stale neni schopna delat kvalitni ovladace. Bohuzel chyb s 1900XTX jsem vypozoroval vice a nejen v 3DMarcich (vsiml jsem si toho hned pri testovani karty a dost jsem se divil ze se to jeste nikde neproflaklo). ATI da se rici ani uz nezajimaji starsi 3D hry ci aplikace a bud ma dost podivne vykony (nizsi nez moje X800 XT) nebo ma problem se zobrazenim. Ta karta ma urcity potencial ,ale je opet shozen odflaknutymi drivery ,ktere se vyladi buh vi kdy. Pokud s tim ATI neco neudela do prichodu 7900 tak ma smulu. Nema cenu cekat nez se uraci opravit do oci bijici chyby ,ktere na nV nejsou. Pro me je hlavni bezproblemovy chod vsech aplikaci a nebudu cekat pul roku na opravy. Testovani jsem jeste neukoncil tak jsem zvedav jestli se jeste neco objevi.
s tou optimalizací alfy jsem si všiml taky, divné, měl jsem pocit že catalyst AI když se vypne, to vyřeší, ale nestalo se, ale jinak žádné chyby v zobrazení ve hrách nemám, v čem máš ty? napiš konkrétní názvy a nemlž :-)
Citace:
Původně odeslal Spajdr
s tou optimalizací alfy jsem si všiml taky, divné, měl jsem pocit že catalyst AI když se vypne, to vyřeší, ale nestalo se, ale jinak žádné chyby v zobrazení ve hrách nemám, v čem máš ty? napiš konkrétní názvy a nemlž :-)
Treba v X2 je vykon horsi nez na X800 a pri zaplem stinovani a AA blbnou na nekterych vecech textury. Jeste po nahrani se stalo ze byla jen cerna obrazovka. V Guild Wars se vykon nezvedl snad ani o 1fps a ze tam je to velmi dulezite. V Lineage II neni stale schopna rozbehat plynule Giran a velke skupiny lidi kde nV vubec s vykonem problem nema a na to jak dlouho je rada 1X00 karta venku stale umi AA+HDR pouze Far Cry a to jeste v polofungujici bete. V Lineage na HDR+AA zapomente a to C4 update vysel nedavno. 3D Marky se resi uz vyse. Jedina hra bez problemu byla zatim FEAR. Tak jsem zvedav co kde jeste najdu po vyzkouseni dalsich her co mam v planu. Kazdopadne chod her GW a L2 maji pro me velky vyznam a tam ATI totalne propadla.
Citace:
Původně odeslal Hladis
Treba v X2 je vykon horsi nez na X800 a pri zaplem stinovani a AA blbnou na nekterych vecech textury. Jeste po nahrani se stalo ze byla jen cerna obrazovka. V Guild Wars se vykon nezvedl snad ani o 1fps a ze tam je to velmi dulezite. V Lineage II neni stale schopna rozbehat plynule Giran a velke skupiny lidi kde nV vubec s vykonem problem nema a na to jak dlouho je rada 1X00 karta venku stale umi AA+HDR pouze Far Cry a to jeste v polofungujici bete. V Lineage na HDR+AA zapomente a to C4 update vysel nedavno. 3D Marky se resi uz vyse. Jedina hra bez problemu byla zatim FEAR. Tak jsem zvedav co kde jeste najdu po vyzkouseni dalsich her co mam v planu. Kazdopadne chod her GW a L2 maji pro me velky vyznam a tam ATI totalne propadla.
Hmm to je spatne. Ale zase na mirnou obhajobu ATi bych rekl, ze grafika s jadrem R580 je venku mesic priblizne, kdezto NV40 ma temer shodne drivery s G70/G71 a tam meli opravdu mnohem vic casu na odladeni nehlede na TWIIMTBP.
/EDIT: Jak pise Spajdr dole, tak je pravda, ze sem v zadne hre co hraju nezaznamenal jiny sebemensi problem, ale je mozne, ze sem mel stesti :) A to hraju i starsi hry jako UT99,UT2004 :) Samozrejme to neomlouva fakt nedoladenych driveru. Dokonce ani problem s Fetch4 ve Forestu 3DM06 nebyl v 6.2 vyresen jak slibovali.
co se tak dívám na prezentaci nvidie která poukazuje na to že GTX 512MB ve SLI je rychlejší než X1900 CF, tak i tam je vidět že nárůst v Guild Wars X1800XT vs X1900XTX je malý, ale nikdy jsem si nevšiml, co jsem to zkoušel ještě s X1800XT že by se to nějak trhalo :-)
Však to nahlaš na ATI, třeba s tím něco provedou, Lineage jsem zkoušel jednou a hned letěl z HDD :-)
Everquest II nikdo nezkoušel? zajímalo by mě jestli je hratelné 1600x1200 na MAX detaily.
No GW se netrha dokud nedojde k hromadne bitve v PvP kde se sejdou 4 tymy po 8 lidech. Tam uz fps klesa dost povazlive. Je to ale dost divne jelikoz engine beha na nV velice svizne (na GF4200 beha lepe nez na 9600XT) a na ATI kartach maji lidi strasny problemy s plynulosti i na nejnizssi detaily (a to hra nese logo ATI). Muzu to brat tak ze 1900 neni brana na brute force a v tomto je na tom s vykonem podobne jako starsi X800 (v nekterych testech byla stejne rychla jako X850) ,ale ciste na praci se shadery. To by vysvetlilo i podivny vykon v X2 a L2 ,kde podobne jako v GW nedochazi k velkemu narustu. Ok chapu to ze karta je postavena trochu jinak a jako kus HW je zajimave jeji reseni (proto jsem ji i koupil). Bohuzel ovladace stale nejsou odladeny a to po ctvrt roce ! Jadro R580 je da se rici identicke s R520 a co jde na R520 tak jde stejne i na R580. Takze datem vydanim bych to neomlouval. ATI myslim mela dostatek casu chyby vychytat. Pochopim je u novych her ale u relativne starsich ,ale stale hranych je to na povazenou. Nebudem se tu bavit o tom ktera hra komu vyhovuje ,ale online hry maji velkou zakladnu lidi a hraji se opravdu dlouhou dobu. Proto treba absence HDR+AA u L2 C4 me dosti zarazi. EQ II jsem na tom nevidel.
To Haste: Rikam tohle jsou zatim hry co jsem zkousel. Treba FEAR nemel zadne chyby a opravdu jsem si ho vychutnal. Problem se zobrazenim byl jen v 3Dmarku a v X2. Problem s malym narustem vykonu oproti X800 muze byt prave v odlisnem pojeti karty. Bohuzel pro me je L2 a GW dost smerodatne.
Citace:
Původně odeslal Haste
Dokonce ani problem s Fetch4 ve Forestu 3DM06 nebyl v 6.2 vyresen jak slibovali.
Oprava trohohle bugu nemohla být slibována v Cat.6.2, když se projevila v Cat.6.2 beta, na kterých byla provedena většina recenzí.
Citace:
Původně odeslal Hladis
na to jak dlouho je rada 1X00 karta venku stale umi AA+HDR pouze Far Cry a to jeste v polofungujici bete.
AoE3, HL2 (pokud bloom považujeme za HDR, já moc ne :-) ) a ještě byla jedna hra (až si vzpomenu, doplním). Prostě celkem 3 + HL2
Dobré zprávy: Příčina problému byla zjištěna a problém bude odstraněn v některém z následujících driverů...
Re: X1900 Alpha Optimizations
testovali jste nekdo catalysty 6.3 ?
jestli je tento problem stale aktualni i s touhle verzi... :O
Citace:
Původně odeslal -=FL=-felcar_cz
testovali jste nekdo catalysty 6.3 ?
jestli je tento problem stale aktualni i s touhle verzi... :O
Je, v Catalyst 6.3 nebylo pro X1900 opraveno prakticky NIC :mad:
Citace:
Původně odeslal Haste
Hmm to je spatne. Ale zase na mirnou obhajobu ATi bych rekl, ze grafika s jadrem R580 je venku mesic priblizne, kdezto NV40 ma temer shodne drivery s G70/G71 a tam meli opravdu mnohem vic casu na odladeni nehlede na TWIIMTBP.
/EDIT: Jak pise Spajdr dole, tak je pravda, ze sem v zadne hre co hraju nezaznamenal jiny sebemensi problem, ale je mozne, ze sem mel stesti :) A to hraju i starsi hry jako UT99,UT2004 :) Samozrejme to neomlouva fakt nedoladenych driveru. Dokonce ani problem s Fetch4 ve Forestu 3DM06 nebyl v 6.2 vyresen jak slibovali.
to nic nemeni na realite a tou je tona chyb. Zakaznikov/uzivatelov nemoze trapit preco sa cosi deje ale ze sa to deje ...
Nuze onen HotFix pro Oblivion se zdaji byt ve skutecnosti Catalyst 6.4 beta (jenom neprepisovat nektere starsi soubory ..OGL predpokladam). Protoze vseskere tyto neduhy zmizi, Aquamark OK, 3DM06-Forest OK, 3DM05 OK, takze Alpha byla vyresena a Fetch4 z forestu taky... KONECNE ;)
Tenhle problém byl odstraněn už v únoru, ale bohužel, Catalysty se dělají s šetitýdenním předstihem:(