SMART=>můžu kvůli tomu reklamovat?
Mám HDD Seagate Barracude, ještě cca rok v záruce. Když si nechám vyjet SMART tak mám
"performance" 100%
"fitness" cca 45%
jinak asi vše v pořádku až na "raw read error rate" 74/60/34
taky v poslední době strašně nahlas seekuje a strašně se mi spomalil systém
Re: SMART=>můžu kvůli tomu reklamovat?
To fitness je u všech špatný, na to neber ohled. Jinak Seagate má nějakou speciální svoji utilitku, se kterou by ti měli potom případně uznat reklamaci.
A nevíte někdo jak se jmenuje?
Nehledě na to, že na reklamaci je:
a) kromě úplné nefunkčnosti disku (elektronika, už jen klepající hlavy)
b) neopravitelné vadné sektory (resp. ty, které disk není schopen realokovat - na tohle jsem já dříve vyreklamoval jeden svůj WD400BB)
c) SMART status BAD - ale musí být opravdu přímo "BAD" (tzn. hodnoty mohou být jaké chtějí, ale dokud nedosáhnou threshold - prahové hodnoty - je SMART status OK ikdyby to bylo těsné a stavěl ses třeba na hlavu) - nějaký fitness Speedfanu prodejce nezajímá, protože není vypovídající, důležité jsou RAW hodnoty.
Takže asi nic, sv HD Tune mám 2položky označeny žlutě, ve Speed Fanu se mi u jedné uběvuje vykřičník
Ale ten celkový stav se tam indikuje jako "ok" :(
Citace:
Původně odeslal JaMeM
Mám HDD Seagate Barracude, ještě cca rok v záruce. Když si nechám vyjet SMART tak mám
"performance" 100%
"fitness" cca 45%
jinak asi vše v pořádku až na "raw read error rate" 74/60/34
taky v poslední době strašně nahlas seekuje a strašně se mi spomalil systém
tak s nim trochu bouchni o koberec az bude v provozu a uvidis jestli je to na reklamaci :D.. samozrejme predtim nekam zalohuj.. ten disk stejne pude do kytek pokud se ti nejak vyrazne zpomalil system a nepomaha ani cista instalace
hodnoty "performance" 100% a "fitness" cca 45% prakticky nic nerikaji
2 Rombo: to mě taky napadlo...ale musím nejdřív někam ty data zálohovat:)
btw: nevíte, jestli mám možnost při reklamaci požádat o výměnu za jiný typ a větší velikost?
Jak kde, v CC myslím, že skoro určitě.
Ked budes chciet doplatit, tak to pojde asi vsade.
Jo a ještě jsem si vzpoměl, že místo new výrobku u CC můžeš dostat peníze v aktuální ceně výrobku -10%. Takže asi, když budeš chtít jinej disk, tak ti od toho odečtou imho tuto čátku.
Jenže při těchto praktikách, kdy HW bezproblémově funguje a vy s tím prásknete o zem, jen proto, že chcete lepší, nebo se vám podrbal systém, má normální člověk problém vyreklamovat prokazatelně nefunkční věc...fakt jako díky... :-(
Tuhle praxi nedoporučuju. Pokud to blbne, lze tolerovat, když se tomu trochu pomůže, ale ničit bezproblémový HW jen proto, že "se mi nezdá" docela zavání :-/
pokud vim tak nikdo nepise o bezproblemove fungujicimu hardwaru, ten disk to stejne dlouho nevydrzi a je lepsi mu pomoct a zreklamovat ho dokud je jeste cas a je v zaruce, na tom nic spatnyho nevidim,.. pokud nekdo chce lepsi disk a udela to jen proto i kdyz vi zhe funguje v poho tak je to cista vycuranost to nepopiram-ja to nedelam, nemam proc :).. jinak SeaTools ti uznaji snad fsude-podle nej se to i testuje
Citace:
Původně odeslal rombo
pokud vim tak nikdo nepise o bezproblemove fungujicimu hardwaru
No, podle dotazu to na problémy s diskem nevypadá... RAW hodnoty jsou v normálu (74/60 u RRER je u Barči normálních; 34 je threshold). A to, že to má pomalé a slyší seek - co když mu to jede v PIO módu? Chování by tomu napovídalo. Stačí vyzkoušet.
Jo pokud by ten disk opravdu blbnul, to by bylo něco jiného.
Ale tady se plaší - podle zatím dostupných indicií - zbytečně a proto jsem zmíněný postup nedoporučil.
Osobně bych v případě podezření, že něco není v pořádku, udělal kompletní zálohu (pravidelně si data zálohuje snad každý), projel disk pomocí SeaTools - a teprve pak, pokud by něco nebylo v pořádku, se můžeme bavit o tom, jak ten disk vyreklamovat.
Taky bych se zeptal, jestli je tohle na reklamaci?
Jedná se o úplně novej disk Western Digital (WD2500KS) 250GB, 16MB cache, sata. Disk jsem chtěl zformátovat, ale to se mi nepovedlo. Po chvilce měnění kabelů atd., po bezvýsledné práci jsem ho projel speedfanem a tohle se mi zobrazilo:
http://img323.imageshack.us/img323/3756/14mx.th.jpg
Moc se v tom smartu nevyznám, jenom chci slyšet, jestli je to na 100% na reklamaci.
Díky moc
heh tak tento disk je tuhy alebo velmi skoro bude, uz si stihol prenies 140 sektorov do servisnej oblasti, na to ze je 13 hodin v prevadzke slusne, to reklamuj ...
Edit: my bad ohladne poctu sectorov, neuvedomil som si ze to je hexa :)
Citace:
Původně odeslal Gordon
Taky bych se zeptal, jestli je tohle na reklamaci?
Jedná se o úplně novej disk Western Digital (WD2500KS) 250GB, 16MB cache, sata. Disk jsem chtěl zformátovat, ale to se mi nepovedlo. Po chvilce měnění kabelů atd., po bezvýsledné práci jsem ho projel speedfanem a tohle se mi zobrazilo:
http://img323.imageshack.us/img323/3756/14mx.th.jpg
Moc se v tom smartu nevyznám, jenom chci slyšet, jestli je to na 100% na reklamaci.
Díky moc
neni :)
raw read error rate nedosahl prahove hodnoty
Ano, ten disk je uplne v prdeli - mas tam 346 realokovanych sektorov (kvoli tomu este nie je status failed, ale coskoro bude - od 159 po 140 uz vela nechyba), ale hlavne mas 1352 sektorov, ktore su zle, ale este neboli realokovane (pending sector). Pusti na to diagnostiku od WD, vysledok bude asi, ze je disk zly - a s tym ti to urcite vymenia. A ked este nebude chyba, tak skus write zeros, to spravi nejake dalsie realokacie a uz bude SMART status failed.
Dobře, díky moc....
Zkusil jsem tedy WD LifeGuard Diagnostics, spustil quick test a tohle je výsledek:
http://img323.imageshack.us/img323/6311/5465gy.th.jpg
tak to ti bohate staci ako znamka klinickej smrti :)
Presne ako som hovoril - uz je tam tych realokovanych sektorov vela. (a speedfan veselo ukazuje kraviny, ze je to OK aj ked je hodnota uz pod thresholdom...)
Jasně, díky moc za skvělou pomoc. Zejtra jdu reklamovat.