Windows XP - zapinani harddisku pri vypinani
Zdravim ctenare,
mam v pocitaci 4 IDE zarizeni
hda - 60GB Seagate BaracudaIV
hdb - Sony 52x cdrom
hdc - pekárna Samsung
hdd - 4GB Seagate medalist
Když nepracuji s tim 4GB diskem, po nějaké době se "vypne" - to je v pořádku.
Zajímalo by mě, proč windows při vypínání tento disk nejprve zapnou (je slyšet že se roztočí) a za 2 sekundy ho opět vypnou (vlastně se vypnou oba disky) a následně se počítač vypne - připadá mi zbytečné (a nevhodné) takto s harddiskem zacházet. Toto se děje při té modré obrazovce s nápisem "Vypínání ...". Používam WindowsXP pro sp1, ale mam pocit, že to dělá ve všech windows (ve w2k to dělalo taky).
Dá se to nějak zakázat, aby ten disk už wokna nerozjížděli?
Re: Windows XP - zapinani harddisku pri vypinani
Zkus pred vypnutim ten disk "SUBSTnout".
Pokud je ten 4GB disk D: zkus pred vypnutim sustit
subst d: c:\windows\temp nebo jiny adresar na disku C:
SUBST jsem parkrat pouzil, kdyz jsem nutne potreboval vyndat disk z supliku a neukoncovat beh Win98 :oops: Win98 v pohode bezely dal a v poradku se daly ukoncit. Kdyz jsem subst nepouzil, bylo jen otazkou casu, kdy budu cumet na modrou smrt.
Jestli to bude fungovat i pod WinXP a jestli to nebude spoustet scandisk nevim, ale zkusit to muzes.
Pokud to bude fungovat, neni nic lehciho, nez si udelat soubor vypni.bat, ve kterym nejdriv substnes disk a pak vypnes komp.
Re: nejak nechapu to subst
Citace:
Původně odeslal howard
ehm...
nejak jsem vubec nepochopil smysl toho ze mam substnout ten disk do nakyho adresare ... co se tim docili?
Ja "jenom" chci, aby ho wokna pri vypinani uz nerozjizdeli. Neda se to skenovani treba zakazat jenom pro jeden disk?
Docilis toho, ze az system bude chtit pred vypnutim sahnout na D: tak sahne to toho adresare, tudiz na 4GB sahat nebude a nebude tedy duvod, aby se roztacel :idea:
Ale jak jsem psal - odzkouseno jen pod win98 a scandisku jsem si nevsiml :?
Citace:
Původně odeslal Hasich
Citace:
Původně odeslal howard
ehm...
nejak jsem vubec nepochopil smysl toho ze mam substnout ten disk do nakyho adresare ... co se tim docili?
Ja "jenom" chci, aby ho wokna pri vypinani uz nerozjizdeli. Neda se to skenovani treba zakazat jenom pro jeden disk?
Docilis toho, ze az system bude chtit pred vypnutim sahnout na D: tak sahne to toho adresare, tudiz na 4GB sahat nebude a nebude tedy duvod, aby se roztacel :idea:
Ale jak jsem psal - odykouseno jen pod win98 a scandisku jsem si nevsiml
W98 ne vzdycky spousti scandisk pri spatnem vypnuti, navim mam pocit ze ten scandisk spise souvisi se zapisem o korektnim vypnuti do nejakeso systemoveho souboru nez odpojovani oddilu, navic NTFS neni FAT32 , ten je nutne korektne odpojit jako kazdy spravny souborovy system.
Citace:
Původně odeslal stealth
W98 ne vzdycky spousti scandisk pri spatnem vypnuti, navim mam pocit ze ten scandisk spise souvisi se zapisem o korektnim vypnuti do nejakeso systemoveho souboru nez odpojovani oddilu, navic NTFS neni FAT32 , ten je nutne korektne odpojit jako kazdy spravny souborovy system.
Pravda, ale ze by na 4GB disku mel NTFS ??? Takovej disk je bud na stary system, nebo na prenosy a ani na jedno z toho se NTFS nehodi.
Citace:
Původně odeslal Hasich
Citace:
Původně odeslal "stealth
Pravda, ale ze by na 4GB disku mel NTFS ??? Takovej disk je bud na stary system, nebo na prenosy a ani na jedno z toho se NTFS nehodi.
no taky ten disk mohl sloužit jako záloha - já mám takhle jeden SCSI disk na NTFS (4,3GB) - obsahuje určitá data, která zálohuju jednou za čas na druhý SCSI disk...w dnešní době s wyužitím Ghosta mě nebawí neustále nastawowat práwa případně se bát FAT...
Citace:
Původně odeslal Airwolf
no taky ten disk mohl sloužit jako záloha - já mám takhle jeden SCSI disk na NTFS (4,3GB) - obsahuje určitá data, která zálohuju jednou za čas na druhý SCSI disk...w dnešní době s wyužitím Ghosta mě nebawí neustále nastawowat práwa případně se bát FAT...
taky pravda ;D
Snad nam howard prozradi, co na tom ma.
BTW: howard - kacer howard ??? To byl silenej film :lol:
Citace:
Původně odeslal stealth
Windows 95 OSR2 a vyssie zapisuju na disk korektny "unmount" particie. Zapisuju to na FAT16 aj FAT32. Je to flag niekde v systemovej oblasti particie, ziadny subor.