Co myslite, ze bude lepsi pouzit http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51309 integrovanou zvukovku u tehle desky a nebo obycejny stary SB live 5.1 ???
.. asi to livko bude lepsi ze ?
Printable View
Co myslite, ze bude lepsi pouzit http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51309 integrovanou zvukovku u tehle desky a nebo obycejny stary SB live 5.1 ???
.. asi to livko bude lepsi ze ?
Ja osobne jsem celkem zastance dnesnich integrovanych zvukovek pri srovnani se zvukovkama jako je SB-Live.
Pokud integrovana zvukovka nebude nejak vyrazne rusena ostatnima obvodama na desce, nevidim jediny prinos relativne dost sumejici SB-Live.
taky si myslim, ze ten kodek bude oproti Live mit cistejsi zvuk. Na druhou stranu mi u realteku stale trochu chybi basy.
zneuziju Tvuj thread a kdyz uz ma takovej nadpis, zeptam se zdejsich audio guru, jak vidite rozdil mezi...
M-audio audiophile 2496
http://www.disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,71
a
M-audio audiophile 192
http://www.disk.cz/disk/product?87
technicky se nevyznam v pouzitych prevodnicich atd... tak bych chtel poprosit o maly rozbor, pokud by se nekomu chtelo.. diky
192 jsem předloni kupoval kamarádovu tátovi, kterej se převážně živí hudbou. Tohle rozhodne není karta na hry nebo na filmy... Ale přepokládám, že tohle ví... :)
no mam rad kvalitni poslech, hry i video, takze tak na vsechno... nejsem moc spokojenej s X-Fi a vyssi modely rozhodne kupovat nebudu, zatim na tom budou HD555, casem chci koupit vyssi model nebo od jinyho vyrobce (akg, ath, bd), repro zatim neresim, nemam na to misto, ale casem taky neco kvalitniho, takze zvukovku chci kupovat s vyhledem do budoucnosti... jedinny co by mi snad vadilo, by byl moc velky propad fps ve hrach, ale myslim ze tohle s C2D uz je pasé... (nebo ne?) i bez rad jednu z nich vezmu a vyzkousim, kdyz nebudu spokojenej tak vratim... takze bych potreboval vedet, jaky je mezi nimi rozdil a jestli to opravdu tak moc snizuje fps... opravdu nevim
Už jenom podle desky - 192 má daleko víc kondenzátorů, všechny operáky jsou zvlášť, jeden tam je dokonce vyměnitelný v socketu. 96 má i ty operáky integrovaný v jednom pouzdře - proto ten nižší odstup signál šum a přeslechy mezi kanály taky nebudou nejlepší. Bral bych 192ku. Nevím na co to chceš používat, ale stereo výstup má z karet nejlepší ESI Juli.
No ale tyhle zvukovky se na hry ani trochu nehodi. Nepodporuji ani jeden herni standard a u nekterych her je problem se zvukem uplne - zasekavani, vypadavani zvuku atp.
Zvukovka ma stereo vystup pres cinch (alespon 2496), takze sluchatka tam primo nepripojis, ani nevim, jestli by to hralo nejak slusne spolu s HD555.
Podival bych se po jinych zvuckach, pokud to nebude pripojeno k nejakemu zesiku.
Napr. Prodigy 7.1 HiFi nebo Prodigy HD2.
no tak jasny, ze to nejsou zvukarny na hry, taky jedinny co si dam je Call of Duty 4 po netu (ale to bych chtel aby nebyl moc propad fps) , dobre tak jinak shanim univerzalni zvukarnu a jsem ochotnej do ni dat 3000 plus minus, Prodigy 7.1 vypada velice dobre, ale spis bych chtel jeste o neco kvalitnejsi a stejne univerzalni...
Univerzální? Tohle má do univerzálnosti asi tak daleko jako šimpanz k bažantovi :)
Prodigy. Jedině. Kvalitní je až až!! Řekl bych, že s ní to pak závisí už jen na reprákách.
Tohle rozhodně nekupuj!
edit: HD2 je kvalitnější, ale co do univerzálnosti imho pořád vede Prodigy právě kvůli podpoře různých věcí.
Tak pak Prodigy HD2, ma kvalitnejsi obvody nez 7.1 Hifi, po strance ovladacu je na to stejne jako hifi, tj dost univerzalni. http://www.audiotrak.net/products/prodigyhd2/
Akorat k ni treba nepripojis mikrofon... 7.1 HiFi bych bral jako nejuniverzalnejsi reseni, pokud chces kvalitnejsi, ale obejdes se bez par veci, pak HD2. Ty M-Audia bych pro tve pouziti nebral.
od zvukarny za 3500 jako je audiophile 192 ( i kdyz jsme asi jeste v lowendu pro zvukare) ocekavam, ze bude skvela na poslech hudby a bezproblemova v ostatnich segmentech, ale pokud neni, tak diky za radu
mikrofon nemam, nevyuziji... to by mi nevadilo, takze pokud porovname Prodigy 7.1 a HD2 a vypustime mikrofon, je tedy "lepsi" HD2 ? (schvalne davam uvozovky)
a pokud k tomu jeste pridame ESI Julia, co z toho gulase vyjde ? :mweheh:
ta ESI julia se mi libi... (ale nevidim do toho, jedinny v cem mam zkusenosti ohledne zvuku a zvukovek, je zvuk samotny :mweheh: hral jsem na housle 10 let, absolutni hudebni sluch nemam, ale spatny to neni)
Já bych řekl, že řešení je jednodušší, než si myslíš - provozuj dvě zvukovky současně. Používám takto integrovaný Realtek HD audio na hry/filmy a Audiophile 24/96 na hudbu. Šlape to naprosto bezproblémově.
Jo, taky to tak pouzivam, presne jak Dismembered, ale je to otrava.
Takze kdyz uz chces koupit novou, tak bych vzal tu HD2 a mas klid.
M-Audio Audiophile ti imho nenabidne zadny zavratny rozdil v kvalite zvuku.
Julii neznam, tak to nemuzu soudit, ale ovladace budou mit stejnou funkcnost jako u Audiophila, cili nic moc na hrani.
Pro mě to rozhodně otrava není, aneb přepnutí vstupu na zesilovači pro mě nepředstavuje zas tak těžkou práci :)
Default zvukovku mám integrovaný kodek, ve foobaru mám zvolený Audiophile a s ničím není absolutně žádný problém.
tohle reseni je taky zajimavy... ale uz jsem si zvyk v COD4 na X-Fi, coz je proste trochu jinej zvuk a na plechovce co mam ( ALC888 ) to neni moc koser.. zvuk je dobrej na integr, ale proste mirne plechovy.. neda mi to
jeste bych vas chvili otravoval... octopuss rikal, ze mu pripada Prodigy vic univerzalni nez HD2 a to hlavne v podpore "ruznych veci" :mweheh:
a ja se ptam : jakych ? :mweheh:
Co si velmi zhruba pamatuju, jsou to nějaký herní standardy... Sice jsi říkal, že prakticky nehraješ, ALE jednou přijde den... znáš to ne?
jinak
http://www.audiotrak.net/products/prodigy71hifi/
http://www.audiotrak.net/products/prodigyhd2/
porovnej sám :)
Já zvuku moc nerozumím, takže mi vůbec nepřísluší vynášet jakýkoli soudy.
Koukni se do manualu, uz je to nejaky patek co jsem si tyhle ZK porovnaval, u Prodigy HiFi byla tusim primo v manualu zminena podpora nizsich verzi EAX, u HD2 o nicem podobnem neni ani zminka..
Ano, presne tak to mam taky, ale problem je, ze nemuzu najednou slyset zvuk z Audiophile i kodeku. Tzn bud posloucham hudbu a nebo slysim zvuky windows (miranda, mail atd) atd. Da se to prezit, ale jedna kvalitni zvukovka by urcite byla pohodlnejsi.
Prodigy HD2 zrejme nepodporuje EAX a hw mixovani. HiFi by minimalne mela mit podporu EAX 1 a 2.
Otázečka pro zkušenější. ;)
Čistě hypoteticky je možné provozovat 2 zvukovky s tím že by kodek přehrával systémové zvuky (a byl tedy nastaven jako defaultní ZK) a přeposílal je přes digital do té druhé zvukovky?
A tedy všechny zvuky by lezly ven přes analog té kvalitnější ZK (ta by byla pouze namapovaná pro konkrétní audio a video aplikace) a nebylo nutné přepojovat kabely eventuálně používat zesák?
Jak by se toto chovalo v případě že by na digital byl poslán signál o určité vzorkovací frekvenci která by byla rozdílná od defaultně nastavené pro analogový výstup z té karty? Je vůbec toto použití možné?
Vidis, to je zajimava myslenka, to musim vecer zkusit :)
Jj, dej pak vedet, taky o nejake Prodigy uvazuju. Ale asi spis HD2.
Já rozhodně, až budu mít prachy, koupím Prodigy. Přece jen občas něco hraju...
A vezmu k tomu nejspíš http://www.disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,1581
přijde mi to jako rozumná kombinace..
urcite se to pokusim porovnat, sice se jeste nechystam ji koupit, ale tak do 14 dni by to mohlo byt
doufam, ze ovladace se nebudou mlatit ( creative vs audiotrak :mweheh: ) a bude pci vs pci chodit jako ta integr. vs. pci.. abych to moh jen prepnout (popripade zakazat tu jednu) we widlich a nemusel predelavat
to s tim preposilanim zni logicky, otazka je jak se budou lidove snaset RTek a M-Audio :-)..
Chvilu jsem mel dohromady Xfi XtremeMusic a Audiophila a jelo to v pohode.
EDIT
2UFO: Ano, jde to. Napichnul jsem Realtek pres analog in do Audiophila a ted muzu hrat hudbu i zvuky najednou :) Pres digital se mi to nepovedlo rozjet, nevim, na ktere strane je chyba - ale nemam zadny signal.
Blbý, jelikož jsem laik tak ani nevím zda to přes ten digitál jde a pokud ano jaké jsou tam omezení. Předpokládám že je třeba nastavit vstupní a výstupní zařízení co se týče např. shodného vzorkování, pak je také otázka zda je možné příjmat např. na digital in zvuk v určité frekvenci např. 48kHz (zda je nutné mít nastavenou určitou fixní frekvenci či nikoliv) a nakonec ho přimíchat do výstupu který bude s největší pravděpodobností 44,1kHz, nevím jestli kecám blbosti tak mě opravte. :mweheh:
Absolutně netuším jak toto funguje, zatím jsem vždy používal pouze analog kodek, ale moje vize je, že do novýho kompu plánuju nějakou solidnější zvukovku a k současným M-Audio DX4 které mám pouze na nenáročný poslech a základní ozvučení kompu přibyde nějaký solidnější headamp a sluchátka. Je to samozřejmě zatím ve stádiu úvah, ale jedno vím jistě nechci žádné další krabice na stole, takže se naskýtá otázka zda volit univerzálnější zvukovku např. Prelude X-Fi či to nějakým způsobem pořešit přes ten digitál z kodeku (většina slušnějších MoBo už dnes tenhle výstup má) a nebýt tedy omezen ve výběru. EAX samozřejmě není priorita, pouze základní a bezchybná funkčnost což ale bohužel některé ZK (např. EMU 1212) beze zbytku nesplňují.
Přes ten analog to není žádná výhra, může to chytat ruchy a šum od toho kodeku :( a to je přesně to co nepotřebujeme.
Každopádně díky za informaci a zkoušku ;), jelikož to pro mě není momentálně aktuální tak jsem se ani nikde nesnažil o tomto najít nějaké informace, pouze jsem zneužil situace :eek: a bezmyšlenkovitě to tu tak plácnul. :mweheh: :mweheh: :mweheh: :mweheh:
Jako solidni karta se jevil Auzentech...pro hry, na jakekoliv karte bez pokrocilych EAX budou softwarove mixy znit trosku plechove, jen u EMU karet to nepozoruji. Auzentech se specifikacemi pokrocilych EAX a celkem slusneho osazeni, by mel imho byt dostatecne univerzalni. Pro toho kdo nevyzadoval napr. automaticke prepinani samplovacek 44/48 toto EMU napriklad umi, ale jen nejblizsi 2 na dalsi je treba prepinat manualne, je EMU stabilni a dobra volba. Kdo pozaduje stereo s kompletnim prepinanim sample ratu tak ESI ovsem nemuzu zarucit kompatibilitu ve hrach, protoze nemam ozkouseno. Jinak EMU neni ve hrach ani plechova a ani pomala, omezuje pouze pri prepinani na highres a zpet(prehravani nebo tvorba napr. 96/24), coz pro mne zatim nikdy nebylo omezeni a je vyresitelne 3mi kliknutimi. Ale Auzentech by mel byt vicekanalova drazsi, zato univerzalni karta jak pro posluchace, tak pro gamery a filmare.
Akorat, jestli myslis Prelude, tak tam je asi trochu problem s cenou, vzhledem k tomu, ze autor dotazu chce investovat +/- 3000,- Jinak je to samozrejme idealni reseni, pokud chci hrat i poslouchat.
Zadani, ktere autor pozaduje ma podle mne bohuzel nejnizsi kompromisni reseni zde a je mozna levnejsi nez postupne koupit a prodat 3karty a nic.
Jen tak ciste ze zvedavosti.. Proc se Ti treba zda Audiotrak Prodigy HiFi jako nevhodne reseni?
Je zvykly na EAX a jeho podobu coz je jeden bod co Prelude splnuje. Druhy bod je poslech hudby ve vyssi kvalite nez na xfi u prelude ma zarucene 2body ze tri na jistotu 3bod je samozrejme cena. U Audiotraku sem presvedcen o kulturnim poslechu, ale bude "dle mne" kulhat ve hrach, ja si karet poslechl dost a zatim kazda krom, (creativu vcetne EMU)byla ve hrach s lehce halovym a plechovym pridechem - diky softwarovemu mixu. Obe karty splnuji 2body ze tri, ale je otazka co si autor vybere, jestli dosetri nebo se uskrovni v pozadavcich na funkce. To, ale musi vedet sam.
Jinak jeste doplnim, ze audiotraky sem mel radsi nez m-audio, ale NA poslech.
S tímto naprosto spouhlasím, samozřejmě záleží na dotyčném, jeho finanční situaci a ochotě si ne zrovna málo připlatit. Z hlediska morální životnosti ZK se určitě jedná o vcelku rozumnou investici.Citace:
Původně odeslal uberguru
OT: Vím že na tomto fóru jsou vesměs pozitivní reakce, a už se to tu v minulosti probíralo, ale bohužel např. na www.electrozone.cz (hledat se mi to vážně nechce), kde jsem byl tenkrát nakonec jedním člověkem odkázán se objevovaly i dosti negativní zkušenosti právě v souvislosti se základním ozvučením některých her. Jak se zdá určité problémy se tedy vyskytujou. Samozřejmě chápu že tyto karty si kupuje sorta lidí pro které hry rozhodně nejsou priorita, často spíše okrajová záležitost, ne každý se tedy s tímto problémem musí setkat.
2 uberguru: Náhodou s tím propojením 2 ZK digitálem co jsem tu čistě hypoteticky nadhodil zkušenost nemáš? Jestli to tedy není úplná blbost. Přece jenom pro člověka který dejme tomu hry příliš nehraje a stačil by mu i čistě SW EAX se naskýtají i jiné volby než X-Fi Prelude. Ať už je to EMU 1212, Esi@Juli, Onkyo Wavio SE-200 PCI atd.
bohužel konkrétní zkušenost nemám, ale měla by to být jen otázka nastavení mixu karty, je-li na nich IN-OUT SPDIF a neměl by to být problém, jestliže se nejedná o ochranu DRM či jak se to zove. U EMU1212 a 1820M nechválím, ale prostě sem u mých 3-5ti her za rok nikdy problém nezaznamenal. Na EZONE bych čekal spíš řešení problémů s latencí a s přepínáním samplovaček atd., ale to se týká více karet z profiranku)))).
no tak samo ze sem se na prelude dival a slintal, otazka je, za kolik by se dala dneska sehnat treba z nemecka... vim, ze ji zillator nedavno kupoval z dojčlandu
ted jsi me uplne nahlodal, rikal sem si, ze casem prelude koupim.... a s vyhledem do budoucnosti (lepsi sluchatka a repro) je to pro me asi opravdu nejlepsi reseni.. :( :-)
asi si vzpomenu ve kterym shopu na me byli nekdy ZLÍ :mweheh: a oplatim jim to, ze si koupim tu Prodigy a vyzkousim.. pokud se nebude libit, vratim a koupim auzentech, pokud bude k mani za rozumnou cenu umerne k vykonu... a pokud budu spokojenej, no tak jim holt udelam kseft xD co uz
Je to jen o prioritach, ja sem sam pronakupoval a prozkousel, kde co a vetsinou se mi nakonec vzdy vyplatilo, koupit to na co sem puvodne nechtel mit.)))) A na tech nizsich modelech sem prodelal.)))) Pripad zapujceni na 14dnu...toto ovsem resi i kdyz nejsem primym zastancem.
no asi to ani nebude potreba, na tnttrade maji auzentech za 4700 :o ... coz je velice dobra cena a od mych 3500 co jsem chtel max vrazit se to uz moc nelisi... (ja mel porad pocit, ze se jeste prodava za 6000,- )
http://www.tntrade.cz/shop/index.php/viwpgr/auzentech
tak chlapi omlouvam se, ale tu Prodigy asi s X-Fi gamer neporovnam... nasetrim na přeluda a muzu porovnat laicky lowend x-fi s highend :-) dik za rady, karma vas opet nemine :mweheh:
EDIT : poprosil bych jeste Zillatora, az se tady objevi, jen o male vyjadreni, jak je spokojen po delsim uzivani... (nebo kohokoliv jineho, kdo ji ma), diky
Jojo kartičky nám už slevnili. ;) Doufám že i ty se pochlubíš s dojmy, přece jenom tahle karta určitě není až tak rozšířená a každý info se hodí.
V poslednich letech si kdekdo kopne do temer monopolistickeho Creative. Nedavna valka s Danielem Kawakami
tomu jen prispela. Na druhe strane Creative se usty C.E.O !!! omluvil Danielovi a snazi se smazat pachut "bussines" karet umyslne zneschopnenymi vlastnosti driveru. 19.5 uvidime, drivery (uz odmcene) maji vyjit, Auzentech tyto drivery pouziva, tudiz mudel stahnout download svych driveru az do 19.5.
Ale k veci - Audiotrak (ESI) je firma s poloprofi kartami cenena pro dobry zvuk a vynikajici drivery.
V porovnani s nejvyssi radou X-Fi (cenove shodna s Auzentech X-Fi) a E-MU 0404 USB (oproti stejne drahym Audiotrak kartam) tech rozdilu moc neni. Audiotrak prehraje mimo WDM, ASIO 2, DirectX 3D(omezene) i GSIF, coz ostatni karty neumi a potrebujeme emulaci.
O prevod A/D i D/A se staraji dva kodeky Wolfson WM8776.Prevodnik dosahuje odstupu signal/sum az 108dB, dynamicky rozsah je taktez 108dB. Obvod je vybaven pouze nesymetrickymi vystupy a to ma minimalne X-Fi Elite Pro i vsechny E-MU karty lepe vyreseno. Kazdy z obvodu obsluhuje jeden stereofonni vystup.Vyrobce uvadi nulovou vystupni impedanci, ale je to 20ohmu( je vhodny pro buzeni sluchatek).Druhy stereo vystup ma vystupni impedanci 40ohmu.Jsou prepinatelne softwarove.
A/D prevodnik dosahuje odstup signal/sum az 102dB, dynamicky rozsah je i zde shodny, obvod je vybaven automatickym rizenim vstupni urovne. Uroven signalu je diky tomu udrzovana na stale optimalni hodnote vyuzivajici bitovou hloubku prevodniku. Primo na karte je-rele Takamisawa A5W-K. Operacni zesilovace NJM4580 (X-Fi i E-Mu ma operacni zesilovace NJM2068, tyto OZ jsou lepsi nez JNM4580). Napajeni OZ zajistuji linearni stabilizatory 78/7909 NM. O rizeni karty se stara DSP VIA ENVY24HT-S.
Opet v porovnani s X-Fi nejvyssi rady - je to proste lepe vybavena.(to plati JEN pro verzi Elite Pro).
V softwarovem vybaveni si nelze nevsimnou funkce WIRE, diky niz si tuto kartu zamiluji tvurci hudby, posluchacum je to jedno.
X-Fi ma oproti zminenym kartam velkou nevyhodu diky grafickemu zpracovani ovladacu a softwaru, je to proste prilis detske. To uz neplati pro E-MU, kde jsou profesiolnalne zpracovany panely ovladani.
A jeste jednu elitni funkci ma E-MU - hardwarove patchovani efektu primo jako send efekty. Neznam zadnou jinou kartu teto cenove kategorie, ktera by mela napr. reverb z dilny Lexicons, tak jako karty E-MU.
Nevim nic o tom, jestli ma Auzentech karta symetricke vstupy (no jiste ze nema), X-Fi vsak ano, symetricky vstup je velmi odolny proti indukovani souhlasneho ruseni a kvuli tomu se symetricke propojeni pouziva v profesionalni praxi.
Auzentech X-Fi je velmi ciste vyrobenou kartou s tantalovymi kondenzatory - pritomnost koax. a opt. S_PDIF In a Out musim vzhledem k cene k X-Fi Elite Pro odmitnou, ta je ma taky. Navic pritomnost externiho break outu je spise prinosem (u E-MU karty rovnez, ovsem financni rozdil je podstatny).Vymenitelne OPAMPy pro stereo jsou milou pozornosti, lze to ovsem realizovat i u X-Fi.
E-MU USB ma tech funkci jeste vice, Microphone Pream + 48 V Phantom Power, Analog Line Outputs (ADAT Consumer/Profess., HiZ Line Input, AES/EBU or S/PDIF format (8 kanalu na 1 Out, oproti S_PDIF vsech ostatnich zminovanych znacek - proto prehrajete jen stereo PCM nebo Ac3, DTS compr. U E-MU prehrajete vse).
Nekdo z Vas psal o podpore EAX na E-MU kartach. Je mi lito, ani v originalnim bezne nedostupnem manualu neni potvrzeno o EAX nic (spise je tam uvedeno, ze karta nepodporuje bezne standardy firmy Creative). Ve hrach s MIDI, PCM modulaci a v posledni dobe 5.1 Dolby Digital (Ubisoft napr), to ovsem nemusi byt patrne.
Unreal Tounament si na E-MU zahrajete bez podpory 3D zvuku....a pomaleji.
Audiotrak umi EAX 1 + 2, vice Creative neuvolnilo k uziti tretim stranam, snad A3D muze trochu napomoci (je to jen verze 1.0, dalsi vyvoj koupilo i s firmou Creative).
Musel jsem porovnat Auzentech X-Fi s nejvyssi nabidkou X-Fi Elite Pro z jednoducheho duvodu. Po doplneni pridavnym panelem Auzentechu stale nemame jeste analogicke vstupy a vystupy, bez ohledu na nemoznost rucni editace cehokoliv (jen pres software) a jsme s cenou vysoko nad soucasnou cenou X-Fi Elite Pro.
Karty X-Fi Elite Pro, E-MU 0404 vlastnim, stejne jako Esi @Juli a Audiotrak Prodigy. Porovnaval jsem oproti referencni RME HDSP AES-32.(Na jednom PC bezi spolecne jen Elite a E-MU 0404 USB).
shapet: vyčerpávající post, dobrý, ale jaký karty tam teda srovnáváš? Trochu se v tom ztrácím.
Uz jsem se tu objevil, takze napisu ty uzivatelske postrehy.
1) Auzentech pouziva upravene ovladace Creative, takze kdo je zvykly na X-fi a uzivatelske rozhrani jejich driveru, ten se neztrati. Nevyhodou je, ze pri jakemkoliv updatovani ceka uzivatele cca 150MB download. :rolleyes:
2) Nevim, jak to ted bude s Creativem, kdyz se tak moc hodlaji polepsit (osobne jsem vuci tomuhle totalne skepticky), kazdopadne Auzentech se celkem cini a pravidelne opravuje ruzne bugy, dokonce se snazi implementovat i ruzne navrhy uzivatelu.
3) Ve hrach je samozrejme karta vyborna, co se tyce Alchemy pod Vistou, tak tam mam smisene pocity, takze bych spis pocital s novymi OpenAl tituly.
4) Troufam si tvrdit, ze karta se hodi i pro relativne seriozni poslech hudby, na moji sestave (Prelude -> Corda Arietta -> Sennheiser HD600) zni fakt dobre, jsem spokojeny. Vymena opampu je prijemny bonus pro netopyry a pripadne "zvukove brusice", kteri chteji ze svych komponentu vymacknout maximum.
5) Neduhem jsou rozhodne jeste stale ovladace pro Vistu, nesmime zapomenout, ze zakladem je creativacky hnuj a muj odhad je, ze 95% problemu, ktere podpora Auzentechu resi, se tyka Visty.
6) Pro me osobne je vyhodou i slibovana podpora DTS enkodovani a funkcnich driveru pro linux, i kdyz ty az za hodne dlouho, mirnym zklamanim bylo posunuti terminu prave DTS driveru z 1. ctvrtleti '08 na 2. Na druhou stranu jsem stejne nevydrzel napeti situace a po marnem zapoleni s Vistou se vratil k XPckum a jsem ted spokojeny. ;-)
Pokud jsem na neco zapomnel, nebo mas jakekoliv otazky, tak nevahej a ptej se ;)
ja jen velmi kratce, je pozde.
Creative vydalo beta drivery pro Vistu v dobe, kdy zadna jina firma zvukove drivery nenabidla. Ja to nechci omlouvat, ale M-Audio nema drivery pro Vistu dodnes i pro mnohem drazssi kousky, beta drivery jsou jeste horsi nez ma Creat.
Na Viste nedelam od zvuku nic, proste to nejde. To radeji prejdu v vedlejsimu stroji s Pro Tools a to se nema rado s nicim.
Byla to jen reakce na velmi dobre zpracovany hardware (E-MU, X-Fi Elite Pro a Auzentech), v obou posledne jmenovanych se supackym softwarem. Ten na WIN XP jakz takz chodi, VISTA je mu asi zapovezena. Navic po tom pr..seru s Danielem Kawakami bude Creative hledet dohnat ztraty, o chipu X-Fi software si stebetaji uz i vrabci. Cilova skupina - bezny user, bez velkych naroku. Pro mne to neni problem, event.par(slovy dve) hry si zahraju i na USB SoudBlasteru. Mozna se blyska na casy prave Auzentechu, pokud to stihne vyrabet v takovych poctech. Creative ted zivi vice mp3 a WebTV a headsety, nez zvuk. Je to ovsem posledni velka firma se spec. na herni komunitu, budu opatrny v soudech. Pockam do avizovaneho 19.5., kdysi jsem v Kalifornii u Cr. byl a vim, kolik lidi se kolem toho mota.
DST connect drivery uz jsou, ovsem bez Flexnetu nainstalovat nejdou, to si hlida hlavne Macrovision a digit.podpis. (Proto musel Daniel_K zlomit kod patchem u DDL).
A koncim, rikal jsem kratce :eek:
http://www.infra-sonic.com/products/quartet/1.jpg
jinak se mi VELMI libi tato karta s ojedinelymi parametry a cenou (149 USD TAX).
Na MussikMesse 2008 bylo kolem stanku Infrasonic porad plno.
Protoze se tady mockrat objevilo doporuceni ke karte Audiotrak Prodigy, posilam odkaz k ecenzi karty i s merenim z Digit-Life.
http://www.digit-life.com/articles2/...-hd2-gold.html
http://home.tiscali.cz/pinkfl/hd2golds.jpg
mistr shapet...si docela pěkně všeobecně zaownoval a celkem hezky v několika threadech(i jiných) shrnuje vývoj na poli a použití toho zvukového PC balastu...)))) Nenápadně tuším, že by uměl solidně poradit pár věcí pro modu chtivé uživatele...ale to jen odhaduji.
pro pána co ho pohoršila čeština v tomto postu a reagoval K-..dodávám, česky už se asi lépe v mých letech nenaučím a omlouvám se, že sem se ho dotkl, ale výstižněji(bez slangu atd.) sem to napsat neuměl. Nerad bych se pouštěl do vyhledání, tvých jazykozpytných postů, ale pár hnusů sem taky zahlédl))))
Oh my God, a shiver goes through my body. So touching!! Pravda, ziju uz dlouho v zemi, kde musim mluvit ctyrmi odlisnymi jazyky, odpustte mi proto rozvleklost, ktere se uz pres svuj vek nezbavim.
Nicmene jsem byl za velkou louzi a privezl jsem vyvojove plany vsech spolecnosti, ktere na poli zvuku neco znamenaji. Universita si to vyzadala a protoze to neni nic tajneho, napisu.
Best Regards...
Posilhavanim po kodecich na deskach v soucasne dobe Azalia kodeku je dobre vzpomenout na nektera netrdicni reseni vyrobcu, jako byl treba AOPEN.
Je to takove retro do r.2003, Aopen Tube Terratec Aureon 5.1 sky. Preamp mel parametry lepsi, nez tehdejsi zvukovky o rad drazsi. Uz se nevyrabi, dnesni cena triody je kolem 13-35 USD, to je vice, nez je vyrobce ochoten do filtrace zvuku investovat.
Prvni MoBo mely Terratec Aureon sky na desce, ostatni byly tvoreny kodekem na desce. Tim byl obycejny ALC6550, cili nic moc, kapacitory audiofilni tridy a trioda tomu daly nepochybne zcela jiny zvuk.
"Sovtek 6922 Tube and Tube Base
MultiCap Hi-End Audio Grade Capacitor
WIMA Hi-End Audio Grade Capacitor To provide audiophiles excellent audio effect on the computer system, this motherboard is equipped with a Vacuum Tube."
Pre-Amp Tube --> This is a new old stock Tesla E88CC tube from the '70's.
This Tesla E88CC tube was closely modeled after the Siemens E88CC tubes and has the same smooth, warm sound.
Na obrazcich je origo deska s cinskou "shit" elektronkou, naopak ruske byly vzdy staveny na vydrz (a vydrzely).
Nic z toho vsak neni schopno konkurovat TESLAcke triode, vyrobu si ponechal pozdeji Phillips.
Jedna se o dvojitou triodu s oddelenymi katodami (zapojeni kaskadni zesilovac), Uf 6,3 V, If 0,365 A s neprimym zhavenim, Ua 90 V, Ia 15 mA, Ri 2,6 kOhm. Meznich hodnot nelze v systemu PC dosahnout.
Ani se nedivim, ze toho po case AOPEN nechal.
Super reseni, pokud chce clovek chytat radio nebo televizni signal ;) Ozkouseno.
pouzivam onboard zvukovku, hry nehram, pocuvam mp3, chcel by som nieco lepsie, ale nejde mi o nejaku sci-fi kvalitu, natrafil som na toto
http://eshop.kak.cz/zbozi/zka068b-cr...51-24-bit-ext/
dakujem za nazor
DigiDoom nám otestoval novou zvukovku, vypadá velmi slibně:
http://www.ddworld.cz/zvuk-a-audio/t...ova-karta.html
Hmm tak to vypada zajimave. taky ted vybiram zvukovku a zjistil jsem ze se zvukovkama je ted pekne blba situace ( i kdyz ji zatim budu provozovat pod XP ). Hledam nejakej kvalitni univerzal pro hudbu, hry a filmy do 2k. Toto by mohla byt zajimava varianta.
Provozovat to budu na repracich Logitech Z-2300.
Jn, tohle vypada vazne dobre. Asi ji taky vyzkousim.
Ma docela malou ztratu ve hrach na XFi.
Na digit-life uz nekolik let bezi testy vseho mozneho zeleza, zvukovky vcetne profi reseni nevyjimaje.
Je tam i vase ASUS karta - http://www.digit-life.com/sound.html , kombinace her, seriosniho prehravani a event. nejake tvorby je pro jakoukoliv kartu zatim smrtici - poznal to i Auzentech, ktery vydal dlouho zadrzovane drivery pro Prelude ( verze 6 driveru obsahuje 25 oprav jen pro hry, DDL, DTS connect stale chybi).
Protože taky vybírám zvukovku a vubec se v te nove vznikle situaci kolem podpory a nepodpory EAX ve Viste neorientuju tak se zkusim zeptat uplně jinak ->
Potřebuju koupit zvukovku. Zatím ji určitě budu provozovat pod XP ale chtěl bych aby byla "Vista ready".
Využití bude tak 50% hudba, 30% hry (Crysis, CoD4 atd.) a tak 20% filmy.
Hry hraju a budu hrát zásadně jen na sluchátkách a hudbu a filmy na repro Logitech Z-2300 (2.1 systém ) a nebo taky do sluchadel (uzavřené KOSS SB-40). O repro sestavě 5.1 nebo dokonce 7.1 ani do budoucna určitě neuvažuju
V současné době mám Audigy 2 ZS a rozhodně nechci nic horšího, zvukovku minimálně na stejné úrovni.
Teď jde o to, jestli se honit za EAX 5.0 a koupit Xtreme Gamer (když gamesy hraju a budu hrát jen na sluchátkách) a nebo se na to vykašlat a koupit radši jinou zvukovku (Asus Xonar, Prodigy 7 ... nevím jaký ještě) která má lepší zvuk na hudbu ale nemá úplnou podporu EAX - kterou ale možná vůbec nepotřebuju když hraju jen na stereo sluchátkách. Nicméně o některé efekty jako ozvěny a zvuk pod vodou atd. bych nechtěl přijít ani v těch sluchátkách.
Co mi EAX přinese do sluchátek ? Může to i ve sluchátkách znamenat že přijdu o nějaké zvukové efekty a nebo je to hlavně podpora pro 5.1 a vyšší soustavy (tudíž ppro mne zbytečná) ?
A nebo ten rozdíl v poslechu hudby mezi Xtreme Gamer a jinými zvukovkami není zase tak zásadní a nemám to řešit a koupit "univerzální" Gamer ? Mám z toho trochu hlavu a čím víc to na netu pročítám tím víc se v tom ztrácím.
EAX ma vyznam i na sluchatkach. Pokud eax chces, tak asi moc nema vyznam divat se po zvukovkach, ktere maji jen EAX 2.0, coz jsou bezne vsechny multimedialni (Revo, Prodigy, Realtek kodeky atd.) krome Creativu. Vyjimkou je ale prave Asus Xonar, kde je jakysi (softwarovy) emulator eax (5) a podle recenzi to opravdu zni jako EAX 5, tedy jako XFi.
Ve viste EAX nefungoval u her, ktere resily zvuk pres DirectSound 3D, proto Creative vyvinul soft Alchemy, ktery dokaze prevadet volani DS3D na nove pouzivany OpenAL. Toto se tyka ale pouze (?) Creativu. U ostatnich by mel eax fungovat i ve Vistach.
Vyhodou Xfi je, ze ma hw podporu pro tyhle efekty, ostatni to resi softwarove.
Takze na hry bude stacit i "levna" Xtreme Gamer, pokud chces kompromis mezi kvalitnim vystupem a slusnou podporou her, mohla by byt Asus Xonar DX dobra volba, jak to zatim vypada z recenzi. Jako ultimatni ale drazsi reseni pak vidim Auzen Prelude (XFi chip + kvalitni osazeni).
Nicmene tve reproduktory i sluchatka zas nejsou takova trida, kde by nutne mel byt vyrazny rozdil mezi XFi a treba tim Asusem..ale osobni zkusenost nemam :)
Díky moc za pomoc pri vyjasňování situace :-)
Je fakt že nějakej HIFI maniak nejsem. Ten Asus vypadá fakt dobře, jen mám u něj trochu strach aby nějak výrazně nepadaly FPS.
JJ ten Auzen Prelude by byl idealni :-) ... no ještě to asi nechám chvilku uležet a uvidím.
Dobry den.
Pokud mas Audigy ZS2 (coz byla velmi dobra volba, pod Vistou z ni udela plnohodnotnou kartu az Daniel Kawakami), je tezke si zvykat na jinou HERNI kartu.
Soucasne Creative toho moc nenabidnou, situace se zlepsi v srpnu(zari) t.r., kdy pujdou na trh nativne PCiE karty Creative, ktere si lide zvykli oznacovat jako X-Fi 2. Ted je testuju, behaji pod vsemi systemy (i Linuxem), zatim pomlcim, jak vypadaji. Da se to odvodit od soucasne Titanium karty. Kovove stineni a breakout mimo Case je nutnost.
Ve sluchatkach uz Audigy 2ZS podporovala CSS3D zvuk, nastaveni musi byt na sluchatka (ovsem podpora ve hre jako 5+1 nebo 7+1). Zni to podobne jako Dolby Headphone na stereo sluchatkach (treba v PowerDVD 7 nebo 8 Ultra).
Soucasne drivery pro X-Fi jsou 3 dny stare, behaji pod Vista 64 bit (konecne), s vyjimkou DVD Audio, ktere zase podporuji ve Vista 32 bit (taky konecne!)
Auzentech se zdal dlouho jako vhodna nahrada, s vymenou OPAMPu a nutnym dokoupenim consoly se dostava pres hranici 8.000 Kc a to Creative nestoji ani jedna takovou sumu. - Ta consola je stezejni, lezt pokazde na zadni celo PC jen kvuli prepnuti kabelu je zhuverilost.
A dat za sice kvalitni OPAMPy typu Analog Devices AD8620BR, ktere jedine stoji za vymenu, temer 50 USD je sprostarna Auzentechu.
Shrnuto, secteno: pockat na PCiE karty Creative, nebo investovat sice do PCI karty soucasne - zato nejvyssi rady Elite Pro (uprimne, jeste dlouho PCI sbernice postaci) a nainstalovat nove drivery. Pro hry pod Vistou lze pres rozhrani Alchemy kontrolovat pres 150 her, jeste vloni to bylo 20.
Windows XP jsou zcela bez problemu, odemknuti funkce DDL lze provest legalne a Creative to schvalilo. (viz nove drivery na strankach podpory).
O jine karte vzhledem k pozadavku hrat hry jsem ani neuvazoval.
ASUS neni plnohodnotna nahrada.
Opravdu vim, co jsem napsal, staci si stare a nove drivery nainstalovat a poslechnout projev - mate dojem, ze vam vymenili kartu :-).
No teda :-)
Asi budu chtit PCI kartu, protoze mam v kompu na grafice velikej pasiv Accelro S1 a na nem jeste turbomodul a ten uz mi prakticky zasahuje do druheho PCI-E slotu. Takze by se mi bud zhorsilo chlazeni grafiky a nebo bych musel menit MoBo a slozite hledat layout kam nacpu poradnej chladic na grafarnu a k tomu jeste nacpu do driheho PCI-E slotu zvukarnu aby mi ten chladak nedusila - ani jedno nechci, proto asi zvolim PCI kartu.
Teď ještě taky dilema jestli si proste nenechat tu ZS a az přejdu na Visty tak tam hodit drivery od Daniela a hotovo. To je od Creative vylozene zlodejina. Ja jsem si za docela drahej peniz kopupil plnohodnotnou kartu a tudiz mam pravo ji pouzivat a nevidim jedinej duvod proc by mi ji melo Creative softwarove v jinym OS blokovat.
Pak uz je jedina volba jako plnohodnotná zvukovka ten Auzen X-Fi a nebo ta Creative Elite Pro. A to je docela rána.
Ta Elite pro je na tom zvukove stejne dobre jako ten Auzen (co se tyce hudby) ? Je fakt ze Elite je jen o par stovek drazsi ale ma panel a dalkac.
V recenzich obvykle Elite Pro vychazi lepe nez bezna XFi, ale ne lepe nez Auzen Prelude. Kupovat si Elite Pro za ty prachy mi prijde jako vyhozene penize, kdyz k tomu pripojis repro a sluchatka.
Jinak nevidim duvod proc dnes prosazovat XFi jako jedinou herni zvukovku. V dnesni dobe rychlych x jadrovych cpu nema hw zpracovani 3d zvuku az takovy vyznam a pokud je software dobry (jako ze u asusu to dobre vypada - myslim emulaci eaxu), tak proc ne.. Pri pohledu na grafy v recenzich je jasne, ze propad FPS je minimalni (1-2FPS).
To je jiste pravda, CPU utilisation 1,2 % nebo 4 %, kdo by to poznal :).
Cena Elite Pro je dnes 5.000-5.200 Kc s DPH, stejne jako Auzen Prelude. Cili bez rozdilu - s dokoupenim (pro me nutnych) OPAMPu od Analog Devices AD8620BR za bratrskych 50 USD a I/O breakoutu za ...(neptejte se kolik;)) je cena Prelude jiz neprijatelna. Abyste rozumeli, na Elitce mam ty OPAMPy vymenene taky, jde to stejne dobre jako u Prelude i bez pajeni, a staly me cenu za 1000 ks, cili od kamarada ze servisu Pioneer asi 5 USD. ASUSky jsem videl jeste drazssi, s vyjimkou orezane verze bez softwaru a bez nekterych funkci - je to NON nativni PCiE karta za 1800 Kc. A mam k ASUSu velmi negativni vztah, nekolik velmi drahym desek s priserne napsanym BIOSem jsem po laborovani s boot sektorem a prepisovanim modifikaci tak, aby to proboha delalo to, co ma - nakonec daroval systemem "ber tak jak to je". A vratil se k ABITu. Vyrobek vznikly ze zanikle desky od Auzentechu (ano mluvim stale o ASUSu) se s bombastickou reklamou, sviticimi kolecky a nazvem funkci, ktere umi vymyslet snad jen ASUS da jistojiste dobre prodavat na hladovem trhu.
K tomu si lze pricist dobre nacasovani proti uhlavnimu nepriteli Creative - jenze ten se VELMI poucil svetovou reakci na sve jednani a Daniel Kawakami ma svou rubriku a sve drivery stale na Creative foru. Velmi rychle vydali nove drivery, vcetna Vista 64 bit. a na sve kuzi jsem poznal, ze oba pracuji dobre (WIN XP i Wista Ultimate 64 bit).
Auzentechu bylo zakazano nabizet drivery volne ke stazeni (stale je to licence Creative), takze ted jen nelegalne. Neni to uz ovsem nutne, DDL i DTS connect nove drivery Creative obsahuji. Pro Audigy je volne ke stazeni verze Alchemy, drive za 10 USD.
Me spis zajima, jak to hraje, poslouchat celkem umim a mam na cem porovnat (opravdu tu nebudu vypisovat stav sveho zeleza, neni to fer).
Mam velkou sbirku DVD Audia a SACD disku a Elite Pro to prehrava excelentne.
Ostatne par mereni nove generace nativniho chipu Creative do PCiE je nize. Pozdeji dam vlastni mereni.
Noise Level 96/24
Intermodulation Distortion 48/16
Jeste se vratim k Audigy.
Daniel Kawakami ve svych driverech zprovoznil funkce, ktere nemela karta ani s puvodnimi drivery (neorezanymi). Obsahuji Audioconsoli s Launcherem a prekrasne zpracovanym THX modulem, nejak se mu podarilo docilit nastaveni projevu subbasu tak, ze je plne konfigurovatelny po krocich a ne jen typ zapnuto - Gain - Vypnuto.
To mu vse beha pod WIN XP i Vistama 32 a 64 bitu. K tomu Alchemy driver jiz primo v jeho instalaci (ISO na Creative foru ke stazeni).
To je vsechno pekne. Ze nemas rad asus ale neznamena, ze jsou ty zvukovky spatne. Taky nechapu, proc bych mel menit OPAMPy na Prelude, kdyz uz i tak jsou lepsi, nez u jinych multimedialnich (hernich) zvukovek na trhu. A stale nikde v tve dlouhe reakci nevidim objektivni duvod, proc bych si mel koupit prave XFi a ne Prelude nebo Xonar :) Mimo to je Prelude o ~500Kc levnejsi nez Elite Pro.
Je mi jasne, ze prosazujes to, co mas doma..to je normalni vec, dela to skoro kazdy :) Ale pripada mi zbytecne, aby si napriklad theedge koupil zvukovku za 5300Kc, ktera ma x vstupu a vystupu (kdyz k tomu pripoji akorat stereo repro a sluchatka) a hraje o neco malo hure nez zvukovka o 500Kc levnejsi, pripadne stejne dobre jak zvukovka za 1800Kc.. Ale finalni rozhodnuti je na kazdem.
V kazdem, pripade je vic nez dobre, ze je dneska uz par alternativ k jedinemu vseobjimajicimu progamerskemu produktu a to vcetne pokrocilych EAX nebo jeho emulaci. Clovek ma alespon neprimy pocit, ze si muze vybrat. Nebyt naprosto silenych instalacnich CD ke consumers rade Creative a castecnemu doleceni modovanymi drivery(bavim se o SB Live - Audigy2ZS, XFI sem vlastne taky nachvilku ohral kompiku jako spravny zvedavec) nevyslovil bych jmeno teto firmy ani ve tme. Kazdopadne EMU produkty u mne jmeno castecne ocistili. Kazdy ma rad alternativy
a je dobre ze jsou.)))
shapet: jen klidne bud nefer a napis aspon lehky rez zelezem....at mam o cem premyslet))))
Sdílím podobný názor, na Prelude jsou pro front stereo osazené opamp LM4562, které jsou parametrově i poslechově prakticky stejně dobré jako AD8620 i když přesto, že jsou levnější. Poměrně dlouho jsem měl na zvukovce oboje a mně se dokonce LM zdají zvukově vyrovnanější a víc neutrální, ale to je věc osobních preferencí a vnímání zvuku jednotlivce, něco se prostě nedá změřit. Nicméně sám bych rozdíl jako dramatickej neviděl a většina lidí rozdíl nepozná. Stejně tak je LM4562 velice dobře hodnocenej i od uživatelů na HiFi forech u nás i v zahraničí.
Ano, samozřejmě výměna OPAMP na Cretive XFi smysl má a velikej , to je bez debat :)
To nejsem moc rad, ze to bylo takto pochopeno. Neprosazuji nic, co mam doma, to bych napsal jinak.
Rozhodnuti je opravdu na kazdem, pro mne maji pridavne vstupy a vystupy zasadni vyznam, proto ta zminka o drazsi karte Auzen Prelude. Taky ji mam a mohu porovnavat. CMI procesor je proste spatna volba pro XONAR a uspech Auzentechu prisel teprve s X-Fi, nikoliv s CMI, ktery uz mimochodem nevyrabi. Ptejme se proc.
Ze je alespon nejaka konkurence je velmi dobra vec vzdy, jen si nenabehnout. ASUS sve vyrobky nikdy levne neprodaval, me zkusenosti s nim jsou nerelevantni.
Mam doma 4 zvukove karty, hardwarovou akceleraci vzniklou na E-MU mi Creative X-Fi prehraje bez chyby, na Auzenu slysim dva stejne signaly. Neni to divne !? Stejny procesor a papirove lepsi prevodniky. Creative ma k E-Mu uplne jiny (majetnicky) vztah. Taky je to E-MU, kde se procesor Ca20k2 (CA20K1 puvodne) zrodil.
Dukaz: http://www.emu.com/support/files/sto...c_Guitar_1.mp3
Abych jen nehanel, Auzen Prelude i XONAR jsou neuveritelne ciste zpracovane karty s tantal.kondenzatory (tohle umi ASUS dodnes). Protoze mam v testu novou dosud neprodavanou X-Fi nove nejvyssi rady, muzu jen ujistit, ze se Creative dostalo minimalne na stejnou uroven zpracovani, vcetne kovoveho stiniciho krytu.
A ceny jsou u audia iluzorni, kdyz uvazime, kolika lidem staci kodek na desce. Je to investice na radu let.
Pekny den.
Ja jsem to sem vazne nechtel psat, cena tech vsech udelatek je pres milion a nikdy by me nedonutili si to koupit.
Protoze jsem uz nekde psal, moje prace je pres akustiku a hudbu, universita to koupila at muzu delat tam i doma.
Nechtejte vedet tech papiru, Schweiz je stale mimo EU.
monitory:
EDIROL MA-15D studiove odposlechy s digit.vstupem (192 kHz, 24 bit)
M-Audio EX 66 studiove stereo monitory
Profi cast:
*Pioneer DV-LX50 (DVD-Audio, SACD, HDMI 1.3)
*Yamaha Tyros 2 (DAW keyboard) - ten je muj, prodal mi jej Michel Voncken od Yamahy v Nemecku.
*LesPaul Gold r.1959, Marshall Microamps MS-4, Kitty Hawk Quattro Tube Preamp Rack, Digitech RP-1 Effects Processor MIDI
*Lexicon MX300 efekt + Bricasti M5 Stereo Reverb Processor
*sluchatka Grado GS 1000 + Headphone Amp RA1 2x
*Kondenzatorovy mikrofon Shure KSM9
*Amplifier Pharao SQF (20 pentode/triode, 10Hz - 120 kHz) - mam pouze pujceny na nekolik tydnu, a pouzivam jen k napajeni, kdyz jedou keyboard, comba a prac.stanice 3 najednou.
*The Nucleus Reference 3.1 Loudspeaker from Anthony Gallo Acoustics(34Hz - 35kHz) + Nucleus Reference AV Center Loudspeaker + MPS Subwoofer (24 - 160 Hz).
*Amlifier Anthony Gallo Home Theater Amplifier (Only Anthony Gallo compl.)
4 pocitace (z toho jeden Macek :-))
*R.M.E HDSP AES-32
*E-MU 1616M PCI
*X-Fi Elite Pro PCI
*Edirol UA-4FX USB Audio/MIDI Interface
*Auzentech X-Fi Prelude + dig.box
*Anthony Gallo Nucleus Micro Ti + Anthony GalloTR-1 Powered Subwoofer version 7+1
kabelove propojeni je jedinou znackou "kabely KrautWire Guru :-) a Cameo X" :-), to je dobra a bohuzel draha ceska firma.
kabely HDMI van den Hul
Na Apple vsechno od firmy Apogee + ProTools HDM + 2 acceler.karty M-002
Pro Logic 7.1, MIDI
Software : Sonar 7 PE, Yamaha Protee XG, Pro Tools, Adobe Audition 3.
Pluginy: Waves , Lexicon , TC Electronic, Nomad Factory, Kjaerhus, Antares, Voxengo, iZotope, Garritan.
Softw.syntaky: Native Instruments, Independence 2.0.0 rev.2 Yellowtools, Roland.
Hardw.syntaky jsem zrusil: uz jen Roland DAW Groove Box 808 a Mseries Mixers.
Uz nemam: Edgar SH1, Casea HeadAmp, Pro-Ject Tube II a koneckoncu i Sennheiser HD 650 a AKG Hearo 777.
Grado je dost nepohodlne, ale ...
Ale jinak jsem normalni, mam deti, libi se mi zenske a tak nejak. Doufam ze jsem nikoho nepohorsil. Je to pracovni naradi, nic vic.... Ale pekne.
Lehky rez..no je videt, ze nejsi skoupy na slovo no proc ne..vzdyt diskuzni fora od toho jsou..)) A nakonec kolegove uvidi, ze jsi lecos doopravdy osahal...Sbirka harampadi je to tedy pekna a asi by stala i za skouknuti.
By mě zajímalo, jak by proti sobě dopadly
Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi
Asus Xonar DX
a Auzentech (teď si ale nejsem jist modelama)
resp. jaký má která výhody oproti ostatním atd.
Pokud myslis Auzen Prelude (XFi), tak ta by vyhrala :D Pak bych tipnul Xonar DX a Prodigy Hifi - zvukovou kvalitou na tom budou imho dost podobne. Prodigy ale ztraci ve hrach svou pomerne slabou podporou hernich standardu.
No je fakt, že Prodigy v porovnání ani není úplně levná... Standardně se drží na co jsem koukal na 2390. Asus vypadá dost dobře...
Auzen Prelude je ta dražší varianta ne? Tu jsem nemyslel - spíš tu ze stejný kategorie jako tyhle dvě další :)
Herníma standardama se myslí krom EAX co ještě? Tohle by mě zase TAK netrápilo... Už moc nehraju a když tak nějaký EAX klidně oželím.
Jo, myslel jsem hlavne EAX, 3D algoritmy a vykon ve hrach. Pze je Prodigy postavena na VIA Envy, tak o 3D se bude starat neco na zpusob Sensaury, spise horsi. EAX je jen ve verzi 2, vse tohle jede pres soft, nic neni v HW narozdil od XFi, coz ale dnes uz nemusi byt zas takove minus. Xonar ma navrch aspon v tom, ze emuluje udajne velice dobre vyssi verze EAX. Predchozi Auzen ma myslim C-Media chip, takze tam bych to videl podobne jako u Prodigy.
Porovnani Xonaru a Prodigy jsem nenasel. Na Xonaru se mi libi male rozmery, rozhrani PCIe a herni podpora. U Prodigy zase RCA konektory na vystupu a mene preplacnute ovladace, akorat cena je trosku vyssi.
EDIT: Ten predchozi auzen by mohl byt Auzentech X-Plosion ?
To by mohlo být ono http://www.czechcomputer.cz/product_...E00385C5D.html
Ale uvidím, jak to bude s penězma, a z příští výplaty (teď furt zvažuju TB disk...) bych ASI zkusil toho Asuse. Rozhodně si tím polepším - v životě jsem měl akorát SB16, pak AWE32 a pak už jen integrovaný shity, z čehož ten Realtek co mám teď je největší peklo. Ble.
Taky nad tim aususem uvazuju. Spis kvuli hram. Ted hraju na Realteku a je to bida a Audiophile ma s hrama problemy.
Polepsis si rozhodne s kazdou z tech zvukovek, ale u Asusu vidim velkou vyhodu ve slusne herni podpore za vybornou cenu.
Otázka je jestli a co budu hrát... Jsem s "hrůzou" zjistil, že s každým upgradem hraju starší a starší věci. Napřiklad poslední dva týdny jsem se zasek na Dungeon Masterovi ;D ;D
Btw. Jak moc jsou důležitý/využitelný digitální vstupy/výstupy?
No na dungeon mastera ti asi staci i pc speaker ne? :mweheh:
Digitalni vstupy pro zaznam ze zarizeni s digitalnim vystupem, cili bezne asi nepotrebne.
Vystupy v pripade ze bys chtel pripojit digitalne receiver nebo digitalni pc bedny. U toho digitalniho propojeni by ale prijimajici strana mela imho mit lepsi DAC nez ma zvukovka, jinak nevidim zadny duvod.
Takže ani ty bedny nemají moc smysl?
Na pýsý spýkr nešahat... Dala se z něj vykouzlit i férová hudba, ne jen pískání 8)
No osobne si myslim, ze pokud ma zvukovka kvalitni analogovy vystup a na pripojenem zarizeni mas kvalitni analogovy vstup, tak to bude lepsi reseni nez v pripade digitalniho spojeni s necim, co ma horsi DAC nez zvukovka..
Tak to nepochybně a navíc nějakej slušnej digit. zesík, nebo předzesík by byl určitě dražší jak ta zvukovka...dále je ve hře i adekvátní kvalita sluchátek, nebo beden, což je další nemalá investice.
Jinak k těm profi a poloprofi zvukovkám, nejen že se nehodí na hry kvůli absenci 3D HW efektů a pod. ale obecně mají často problém korektně fungovat s velkou řadou her a o zatížení CPU nemluvě. Jednoduše jsou primárně směrované a laděné na jiný segment využití.
Hm, odkdy samostatná zvukovka zatěžuje cpu? Proto se snad nepoužívají integrovaný, ne?
Odjakživa, protože pužívá sw ovladače které běží mimojiné i na CPU a v případě SW emulace nějakých zvukových efektů to platí dvojnásob. Stačí se podívat na testy "profi" zvukovek a jejich zatížení cpu. To bys mohl stejně tak říci že HDD nemuže vytěžovat CPU a jeho výkon na něm nezavisí a opak je pravdou. Už jen režije sběrnice desky stojí nějakej pracovní čas CPU.
Integrovaný se liší halvně tím že tam téměř všecko jede přes CPU. Konstrukce je zaměřená na jednoduchost a cenu.
Over to asi myslel tak, ze "neherni zvukovka" zpusobuje ve hrach vetsi zatez cpu, coz je pravda..
Bohuzel hardwarove buffery pro 3D zpracovani zvuku a efekty ma snad jen Creative.
Tak co se Asusu týká, jsem zmaten.
Asus Xonar DX/XD http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=55627
Asus Xonar D2X http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52062
Asus Xonar D2/PM http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48391
O tom posledním čtu prvně... Kde je rozdíl?
D2/PM je do klasickeho PCI slotu a nepodporuje asusuv "eax 5" ds3dgx.
Jinak je hw asi stejna jako D2X (PCIe).
DX oproti D2X ma jiny DAC (Cirrus Logic vs. Texas Instruments Burr Brown), je low profile, nema osvetleni konektoru a nepodporuje DTS encoding.
co rikate na tenhle post na czechcomputeru k Prelude ?
(omlouvam se za delku)
21.2.200810:38:13
Vcera vecer sem ji nainstaloval a muj bezprostredni dojem byl zklamani, misty az zdeseni. Basy ma prehnane a rozplizle, stredy nevyrazne a vysky opet prepalene a dost neprijemne. Ty vysky si asi jeste "sednou", ale i tak to bude na poslech instrumentalni hudby naprosto nevhodne a na FPS jakbysmet(chybi detail). Menil sem ji za Prodigy HD2(3 x OP275), kterou stehuju do htpc, a ktera ma vyrovnany a krasne cisty zvuk v celem pasmu, basy ne tak hutne, ale presne a prijemne na poslech. Jeji zvuk se proste neda s Prelude vubec srovnavat. Jeste zkusim vymenit ten jedinej opamp v dipu. Mel by byt pro L/R front, coz mi bohate staci, pouzivam jen sluchatka.
Co se tyce her, tak sem dve minuty behal ve Stalkeru a to je moc malo na nejakej verdikt, jeste to otestuju.
Kazdopadne pokud vymena opampu srovna trochu zvuk a EAX5 me presvedci, ze za to stoji, budu spokojenej. Jinak to byly vyhozeny penize. Ale nekomu se podobne podani zvuku muze libit a bude urcite spokojenej okamzite jak to pusti. Tak me prosim hned nekamenujte.
21.2.200822:11:24
Po dni sem se k tomu opet dostal a chtel bych trochu poopravit co sem napsal, castecne pod vlivem emoci. S hranim FPS sem dost prestrelil, je to uplne v pohode, vyzkouseno. Po vymene opampu za OP275 to navic prestalo rvat usi, az bude cas udelam porovnani s Prodigy, ale uz ted sem vicemene spokojen. Znova opakuju, vnimani zvuku je subjektivni. Nekdo ma rad technicky presny zvuk, nekomu se libi urcite zabarveni(treba prebasovane Koss Porta pro nebo Crystalizer - fuj :)). Byt ty opampy vymenitelny pro vsechny kanaly, bylo by to uplne idelani, ale i tak muzu doporucit. Akorat me zarazilo, ze ve foobaru prestalo fungovat ovladani hlasitosti, ale treba to nekde najdu v nastaveni nebo to reinstaluju, to uz je detail...
Osvětlení konektorů? To jako klasický svítící diody jako v některých větrákách? ;D
A DX to "EAX" taky neumí? Jsem se v tom kvalitně ztratil.
Ad DTS encoding, něco se tam ale píše... "jakož i DTS Interactive určený pro kódování AC-3 v reálném čase."
Každopádně vyplatila by se D2 oproti DX?
Si precti nejakou recenzi ;)
Osvetleni jako vetraku... jednotlive zdirky jsou osvetleny patricnou barvou, abys lehko poznal, kam patri ktery konektor.
Obe PCIe verze Xonaru umi DS3DGX (EAX).
D2X podporuje realtime kodovani prostoroveho zvuku do DD Live i DTS, DX pouze DD Live.
D2X je hodne draha, v takovem pripade bych asi spise uvazoval nad Auzen Prelude, myslim, ze DX vyhovi uplne bez problemu za nizsi cenu.
Co ti na to mám napsat...? Na tohle téma jsem se již vyjádřil na předchozí stránce, je to věc subjektivní, nicméně nevidím důvod měnit opamp na frontu za prakticky stejně dobrej kus, ne li o fous papírově horší (liší se hlavně zabarvením zvuku). Spíš je uživatel zvyklej na jinej zvuk, to ale neznamená, že na horší, nebo lepší. Otázka je na čem to poslouchal a co poslouchal. Jak měl nastavenej ovladač zvukovky a stejně tak mohl bejt problém někde jinde.
tak jsem se konecne dostal, poslechnout si ASUSky, a to hned vsechny tri (postupne :-)). A je to prekvapeni, ono to fakt hraje VELMI dobre, par narychlo testu proti referencni karte (zadny loopback, netestujeme kartu samu, ale srovnavame). THD+N, Dynamic Range , FR je v rozsahu oznacenem vyrobcem. To je VELMI dobre. Nicmene hodnoty nenahradi lidske usi a komprim. hudba i lossless formaty (mimo DVD Audio, to neumi) hraji brilantne, tak, ze jsem nekolik horsich souboru vyhodil posleze rovnou do kose. DVD s opravnym patchem jede v XP i Vistach 64 bit.
Ono je to asi vubec problem - opravne patchy ted seka kazdy vyrobce, a hromada her je takto zaplatovana - ale jsou funkcni.
Na mne udelal ASUS zase jednou dobry dojem, nebyt tech pribalenych softu v drazsich verzich (Sonar, Ableton Live a Project 5, vsechno LE verze spolu s PowerDVD 5+1 - to je hromada penez navic pro nekoho, kdo to nechce).
Alespon ta nejlevnejsi ASUSka tento balast nema a je stejne dobra. Hry chodi na dvou a vicejadru velmi uspokojive, vpodstate ani rozdil clovek nezaznamena a musel jsem se divat do listy, kterou ze ted kartu mam nainstalovanou. Vytizeni procesoru (u mne ctyrjadro) bylo mezi 4-8 %. V audioaplikacich s pridavanymi pluginy uz mela co delat i R.M.E, tady neni pro tento typ karet misto, i kdyz umi ASIO 2 drivery.
Bodejt, mohlo me napadnout, ze efektovany zvuk typu FX efektu (send) bude plne ovladatelny narozdil od insertu.
Ono to tak pracuje i podle ASUSi literatury k jejich DS3D GX (pro Vistu alterace k Alchemy).
Podobne se mi konecne podarilo legalne stahnout nove drivery Auzen Prelude, taky s opravou rady docela vaznych chyb (ten s distortion mic byl asi nejvaznejsi, sekal se pocitac tak natuho, ze to jen tak nejaky program neumi). DDL bude uz nadale provozuschopne jen s kodem primo od Auzentechu, dalsi Daniel_K se nekona.
Opet vylepseni zvuku a oprava znamych chyb ve hrach. Vazna oprava pro Voice IP aplikace.
A do tretice Creative X-Fi Elite Pro - nove drivery (beta) s launcherem a novym DVD Audio zavadeji DVD Audio i pro Vistu, vratily hardwarove dekodovani zpet chipu Ca20k2 pro DD a DTS a zavedly DD Live a DTS connect konecne i pro Creative.
Vetsina novych her opousti EAX (kvuli Viste), koduji do DD 5+1 a tak zustavaji starsi herni pecky (z nichz napr. DOOM III EAX nemel a nema), Half Life si vystaci s EAX 2 e.t.c.
Myslim si, ze za tu cenu je ASUS XONAR DX perfektni volbou, dokonce me uz tolik neurazel ten pseudoovladaci pultik.Spokoji se s PCiE 1.0 narozdil od drazsiho kousku, ktery chce 1.0a. Na www.asus.cz je ke stazeni obsahly manual, na x-bit labs recenze s merenim.
jsem přesvědčen :)
Tak konecne zacina pole consumers zvukovek mit vyrovnany vyber, uz bylo na case. Skoda, ze ted asi zadnou nevyzkousim, ale ten ASUS umi kupodivu delat dobre mainstreamove veci, jejich highend obcas zakulha a tam to financne boli, proto se nedivim, ze k nim ma nekdo neduveru, presto sem teto znacce dlouhodobe verny. Cekal sem jen az si nekdo na tuhle karticku jak full tak oseklou vzpomene a otestuje ji.
Skoda jen, ze DS3DGX je asi pouze pro Visty a navic tu kartu (DX) ted nikde nemaji skladem.