Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Stabilizátor napětí

  1. #1

    Standardní Stabilizátor napětí

    Mám v kompu udělané osvětlení pomocí pěti supersvítivých diod(Kingbright 10000mcd 30° red)mám je zapojeny sériově, jsou napojené na 12V s 50ohmovým rezistorem. Problém je ten, že tam není přesně 12V ale 12,6V. To by mě ani tak neštvalo ale problém je, že to napětí kolísá mezi 12,4V a 12,6V. To způsobuje nepatrné pohasínání diod. Na první pohled to není vidět ale když se člověk zadívá tak to vidět je. Chtěl bych se zeptat, jestli by se nedal doma vyrobit nějaký stabilizátor napětí na 12V? Chtěl bych aby to vyšlo co nejlevněji. Hodil by se ale i odkaz na nějakou firmičku, která ho prodává již hotový
    Intel Core 2 Quad Q9400@3.4GHz | Sapphire HD6950@6970 2GB | Asus Maximus Formula x38 | DDR2 Kingston HyperX CL4 4GB

  2. #2
    Administrátor 煎茶 mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    32
    Příspěvky
    8 184
    Blogů
    7
    Vliv
    300

    Standardní

    Zajdi si do nejblizsiho GM electronic apod. a rekni ze chces stabilizator.
    Problem muze byt v tom, ze na stabilizatoru je vetsinou ubytek kolem 5V, takze to by asi nefungovalo. Muzes si ale koupit 5V stabilizator, tomu dat na vstup 12V a diody zapojit serioparalelne.
    Pripadne koupit low-drop 12V stabilizator ale to je imho zbytecne drahe a tezko rict jestli bude tak dobrej aby na nem byl ubytek jen 0.5V.
    A nebo dalsi varianta, a to zenerka - dej do serie odpor, paralelne zenerku, za to dalsi odpor do serie a s nim seriove ty ledky.
    CUBE> 3570K IHS mod @ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 180 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 8460p ◦ i7 2640M 2.8 GHz ◦ 16 GB DDR3 ◦ 240 GB SSD ◦ HD6470M 1GB ◦ 14" 1600x900 LED + 2x 20" 1400x1050 Samsung 203B ◦ Win8 Pro
    SERVER> HOMEMADE NAS ◦ Intel D510MO ◦ Atom D510 ◦ 4 GB DDR2 ◦ 16 GB SSD + 4x1,5 TB HD154UI RAID5 ◦ 80 W PicoPSU ◦ plexi case ◦ Debian x64
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ Canon 17-40/4L + 70-200/4L + 50/1.8II ◦ Sigma EF-500DG ◦ Yongnuo YN-568EX + YN565 ◦ Tamrac 5534 ◦ Velbon CX-560
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD SamyGODVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ Mikrotik RB250GS ◦ Airlive n.mini ◦ Samsung SL-M2022W ◦ Canon PiXMA MG5350

  3. #3

    Standardní

    Citace Původně odeslal Marty
    Zajdi si do nejblizsiho GM electronic apod. a rekni ze chces stabilizator.
    Problem muze byt v tom, ze na stabilizatoru je vetsinou ubytek kolem 5V, takze to by asi nefungovalo. Muzes si ale koupit 5V stabilizator, tomu dat na vstup 12V a diody zapojit serioparalelne.
    Pripadne koupit low-drop 12V stabilizator ale to je imho zbytecne drahe a tezko rict jestli bude tak dobrej aby na nem byl ubytek jen 0.5V.
    A nebo dalsi varianta, a to zenerka - dej do serie odpor, paralelne zenerku, za to dalsi odpor do serie a s nim seriove ty ledky.
    GM Electronics a GES mam pres cestu(Ostrava)
    Intel Core 2 Quad Q9400@3.4GHz | Sapphire HD6950@6970 2GB | Asus Maximus Formula x38 | DDR2 Kingston HyperX CL4 4GB

  4. #4
    Member
    Založen
    05.06.2003
    Bydliště
    Žulvá-Jeseníky/Brno(intr)
    Příspěvky
    294
    Vliv
    142

    Standardní

    Jestli to dělá pravidelně tak to nech,jakože je to schválně ,ale jinak se stabilizátory daj sehnat(já používám GM-to je jistota)

  5. #5

    Standardní ---

    takže to tak má být.......good.......strobo diody
    Intel Core 2 Quad Q9400@3.4GHz | Sapphire HD6950@6970 2GB | Asus Maximus Formula x38 | DDR2 Kingston HyperX CL4 4GB

  6. #6
    Member
    Založen
    05.06.2003
    Bydliště
    Žulvá-Jeseníky/Brno(intr)
    Příspěvky
    294
    Vliv
    142

    Standardní

    Nebo zkus spíš destabilizátor,ať je to víc vydět(to není špatnej nápad,ale nevím,jestli nějakej destabilizátor existuje)

  7. #7

    Standardní

    Tusim ze Luke_Chiptun(n)ig je ten pravej pro tuhle vec. SZ

  8. #8
    Administrátor 煎茶 mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    32
    Příspěvky
    8 184
    Blogů
    7
    Vliv
    300

    Standardní

    Citace Původně odeslal Kazdic
    Tusim ze Luke_Chiptun(n)ig je ten pravej pro tuhle vec. SZ
    pokud je ovsem rec o destabilizaci

    jinak asi nejjednodussi varianta je ta zenerka. investice radove ~ 5Kc.
    CUBE> 3570K IHS mod @ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 180 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 8460p ◦ i7 2640M 2.8 GHz ◦ 16 GB DDR3 ◦ 240 GB SSD ◦ HD6470M 1GB ◦ 14" 1600x900 LED + 2x 20" 1400x1050 Samsung 203B ◦ Win8 Pro
    SERVER> HOMEMADE NAS ◦ Intel D510MO ◦ Atom D510 ◦ 4 GB DDR2 ◦ 16 GB SSD + 4x1,5 TB HD154UI RAID5 ◦ 80 W PicoPSU ◦ plexi case ◦ Debian x64
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ Canon 17-40/4L + 70-200/4L + 50/1.8II ◦ Sigma EF-500DG ◦ Yongnuo YN-568EX + YN565 ◦ Tamrac 5534 ◦ Velbon CX-560
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD SamyGODVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ Mikrotik RB250GS ◦ Airlive n.mini ◦ Samsung SL-M2022W ◦ Canon PiXMA MG5350

  9. #9

    Standardní ---

    Destabilizátor.......destabilizátor.....to je nápad. Jak to sestrojit? Přerušovaně v obvodu střídat odpor(např 50ohm a hned zase 30ohmů) muselo by se to ale ovládat mechanicky....využít větrák.....lopatky větráku...musel by se zapojit na co nejmenší voltáž....ale potom by tam zase byly chvilky, kdy to nebude svítit vůbec....tak nic no radši ten stabilizátor
    Intel Core 2 Quad Q9400@3.4GHz | Sapphire HD6950@6970 2GB | Asus Maximus Formula x38 | DDR2 Kingston HyperX CL4 4GB

  10. #10
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    148

    Standardní Re: ---

    Citace Původně odeslal 559
    Destabilizátor.......destabilizátor.....to je nápad. Jak to sestrojit? Přerušovaně v obvodu střídat odpor(např 50ohm a hned zase 30ohmů) muselo by se to ale ovládat mechanicky....využít větrák.....lopatky větráku...musel by se zapojit na co nejmenší voltáž....ale potom by tam zase byly chvilky, kdy to nebude svítit vůbec....tak nic no radši ten stabilizátor
    Prečo riešiť veci jednoducho, keď sa to dá aj zložito, nie?
    Doplň si ten reťazec LEDiek obyčajnou diódou v priepustnom smera (alebo viac ks) tak, aby si mal na celom reťazci cca 12 až 12.2 voltov. Potom použi menší odpor (vhodnú veľkosť vyskúšaj... cca 5-20 Ohm)
    Tým docieliš, že výkyvy napätia sa ti prejavia oveľa výraznejšie na zmene prúdu cez diódy (a máš to takmer zadarmo)
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  11. #11

    Standardní

    Daj medzi zem a odpor kondenzátor tak 100uF a je to.

  12. #12

    Standardní

    Citace Původně odeslal Manji
    Daj medzi zem a odpor kondenzátor tak 100uF a je to.
    No když už, tak spíš kolem 1000 uF.
    WS: AMD Athlon 64 4000+/2.6GHz, Gigabyte GA-MA69GM-S2H, 4GB RAM, 80GB Seagate 7200.10, 160GB Samsung SP1614C, LG GSA-4163B, Int. VGA Radeon X1250, AOpen H500B 350W, EIZO S1910-K, MS Basic Keyboard, MS Laser Mouse 6000
    SRVR: Intel Celeron 2.16GHz, Intel D865PERL, 1GB RAM, 2x320GB + 1x300GB Seagate SATA, AOpen H600A 350W, Inet 16Mbps/10GHz od www.lysafree.net

  13. #13

    Standardní

    Veď je to jedno (keď tam dá aj 5F kondenzator ).Podstatné je že tam treba dať taký aby sa eliminovalo blikanie.

  14. #14
    Administrátor 煎茶 mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    32
    Příspěvky
    8 184
    Blogů
    7
    Vliv
    300

    Standardní

    IMHO tam nepomuze sebevetsi kondenzator (leda fakt nejakej ten farad do auta) ale to by mel asi problem zdroj pri zapinani.
    Protoze tim kondenzatorem by musel vykryt kolisani vetve (12V) pro cely komp - tj bratru par amper. A na to urcite 1000uF nepostaci...
    CUBE> 3570K IHS mod @ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 180 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 8460p ◦ i7 2640M 2.8 GHz ◦ 16 GB DDR3 ◦ 240 GB SSD ◦ HD6470M 1GB ◦ 14" 1600x900 LED + 2x 20" 1400x1050 Samsung 203B ◦ Win8 Pro
    SERVER> HOMEMADE NAS ◦ Intel D510MO ◦ Atom D510 ◦ 4 GB DDR2 ◦ 16 GB SSD + 4x1,5 TB HD154UI RAID5 ◦ 80 W PicoPSU ◦ plexi case ◦ Debian x64
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ Canon 17-40/4L + 70-200/4L + 50/1.8II ◦ Sigma EF-500DG ◦ Yongnuo YN-568EX + YN565 ◦ Tamrac 5534 ◦ Velbon CX-560
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD SamyGODVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ Mikrotik RB250GS ◦ Airlive n.mini ◦ Samsung SL-M2022W ◦ Canon PiXMA MG5350

  15. #15
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    148

    Standardní

    Citace Původně odeslal Marty
    IMHO tam nepomuze sebevetsi kondenzator (leda fakt nejakej ten farad do auta) ale to by mel asi problem zdroj pri zapinani.
    Protoze tim kondenzatorem by musel vykryt kolisani vetve (12V) pro cely komp - tj bratru par amper. A na to urcite 1000uF nepostaci...
    To nieje celkom pravda, pretože ten kondenzátor je v sérii z 50 Ohm odporom, takže tam vznikne aká-taká šanca to ustabilizovať. Ale aj tak je to IMHO blbosť. To už je rozumnejšie dať tam štandardný stabilizátor. Už nehovoriac o tom, že tak veľký kondenzátor bude drahší ako nejaká 7809 alebo 7805
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  16. #16
    Member
    Založen
    05.06.2003
    Bydliště
    Žulvá-Jeseníky/Brno(intr)
    Příspěvky
    294
    Vliv
    142

    Standardní Re: ---

    Citace Původně odeslal 559
    Destabilizátor.......destabilizátor.....to je nápad. Jak to sestrojit? Přerušovaně v obvodu střídat odpor(např 50ohm a hned zase 30ohmů) muselo by se to ale ovládat mechanicky....využít větrák.....lopatky větráku...musel by se zapojit na co nejmenší voltáž....ale potom by tam zase byly chvilky, kdy to nebude svítit vůbec....tak nic no radši ten stabilizátor
    A co takhle něco jako je přerušovač u blinkru od auta,nebo vysokokapacitní kondík,ale to nevím,jestli by to chvilkama nesvítilo vubec-tak jedino ho trochu prorazir(pár "náhodných" skratů kondíku a je to )
    ,ale spíš nějak zkombinovat šikovný relátko s šikovným kondíkem a nějak tak to prostě vymyslet-trocha představivosti a imrovizace chlape .

  17. #17
    Member
    Založen
    05.06.2003
    Bydliště
    Žulvá-Jeseníky/Brno(intr)
    Příspěvky
    294
    Vliv
    142

    Standardní

    To je nápad,myslím,že se za tímhle ůčelem vyrábí zvláštní diody,no něco jako ty blikací,ale nejsem si tím jistej,ale těžko se scháněj .

  18. #18

    Standardní

    Co vymyslate chlapi, ved ked chcem aby mi to blikalo, tak tam dam tranzistorovy blikac a je to a nepotrebujem nic co tu menujete (1F kondik).

    Napad s tym destabilizator to nebol zly
    ASRock K7S8XE+, Barton 2500+ 200*11, 1,65V, Y909267L30018 AQYFA 0350 RPMW, 512MB DDR400 Twinmoss, ATI Radeon9000pro 320/316, Maxtor max+8 30GB 7200rpm a Maxtor max+9 120GB 8MB cache, DVD-RW Plextor PX-708A, Plextor PX-130A, Big tower + Enermax 300P - VE, 3COM 905C-TX-M, Logitech MX510, IBM P260

  19. #19

    Standardní --

    Mám v tom trochu zmatek......řeší se tady stabilizátor nebo destabilizátor........
    Intel Core 2 Quad Q9400@3.4GHz | Sapphire HD6950@6970 2GB | Asus Maximus Formula x38 | DDR2 Kingston HyperX CL4 4GB

  20. #20
    Member
    Založen
    05.06.2003
    Bydliště
    Žulvá-Jeseníky/Brno(intr)
    Příspěvky
    294
    Vliv
    142

    Standardní

    Citace Původně odeslal XanFX
    Co vymyslate chlapi, ved ked chcem aby mi to blikalo, tak tam dam tranzistorovy blikac a je to a nepotrebujem nic co tu menujete (1F kondik).

    Napad s tym destabilizator to nebol zly
    Přesně něco takovýho tu potřebujem(někoho,co se v tom vyzná,stpoň to tak vypadá ),a ten blikač funguje jak?-taky by se mi hodil,bliká to ,nebo to jen zvišuje a snižuje intenzitu světla?

    Dej sem obrázek plošnáku,jestli teda nějakej je potřebnej

  21. #21
    Senior Member mince Avatar uživatele LtK
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Bratislava
    Věk
    40
    Příspěvky
    1 550
    Vliv
    167

    Standardní

    Na destabilizátor so strobo efektom sa dá výhodne použiť jednoduché riešenie so štartérom s neónky... A bude to blikač jak ***...
    i5 2500K, Asus Maximus IV Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, Gigabyte GTX480, Intel 320 160GB + 3,64TB HDD by 4xWD, LG GH22LS30, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
    Under construction: C2Q 6600 (OC ~3GHz=334x9), Asus Maximus II Gene, 4x2GB DDR1066 Kingston HyperX, NVidia Asus 280GTX

  22. #22

    Standardní

    Citace Původně odeslal LtK
    Na destabilizátor so strobo efektom sa dá výhodne použiť jednoduché riešenie so štartérom s neónky... A bude to blikač jak ***...
    nejake blizsi info PLS....
    AMD Athlon XP 1800+@max 2652Mhz 12x219 prime stable ( jen an chvili ( nestiham chladit)) AXDA1800DLT3C9595336250067 JUIHB0320WPMW ::: NEXUS AXP-3200 + Cooler-Master TLF-R82-ER ::: Arctic Silver Ceramique ::: CORSAIR 2x512MB DDR (219Mhz 5-3-3-2,5 ) ::: ABIT NF7-S ::: HDD MAXTOR 160GB 7200rpm 8MB SATA ::: HDD MAXTOR 80GB 7200rpm 2MB PATA ::: ASUS Radeon 9700 128MB nonOC ::: LG GSA-4160 ::: OEM Fortron 420W s 12cm Akasa FAN ::: FDD NEC ::: CASE Fortrex :::

  23. #23
    Member Avatar uživatele 007
    Založen
    31.07.2004
    Bydliště
    Mladá Boleslav
    Příspěvky
    225
    Vliv
    130

    Standardní

    Nejjednodužší blikač je samoblikající LED dioda (20kč) zapojená do serie s ostatními diodami.Bacha,nesmí se přepólovat,delší vývod na plus. Všechny diody zapojené za touto led budou blikat.Když se k samoblikající LED diodě paralelně připojí *odpor*(100-1000ohm),budou ledky měnit jas.


    +--samoblikající LED---LED---LED---LED---LED-------Odpor---mínus
    +---*odpor*----------/

    Odpor se spočítá Unap-Uled/0,02 (Unap je napětí zdroje,Uled je napětí na LED diodách,na jedné je úbytek asi 1.6V krát počet diod , výsledek bude v ohmech
    C2D 4600,2*Kingston HyperX 1GB PC3200,Leadtek 7600GT,UATA 120G SEAGATE Barracuda+SATA 250G SEAGATE Barracuda,ADMtek AN983 10/100 PCI,Asus P5PE-VM,GSA 4163B,GCC 4480B,19\"LCD LG-L194WT-SF

  24. #24
    Member Avatar uživatele 007
    Založen
    31.07.2004
    Bydliště
    Mladá Boleslav
    Příspěvky
    225
    Vliv
    130

    Standardní

    Pro 559:
    Stabilizovat 12V z 12.4V je dost náročné,musel by se použit spínaný měnič,ale ten moc levný není.Levnější je použít stabilizátor 7810 (asi20kč) a zmenšit odpor v serii s LED diodami.
    C2D 4600,2*Kingston HyperX 1GB PC3200,Leadtek 7600GT,UATA 120G SEAGATE Barracuda+SATA 250G SEAGATE Barracuda,ADMtek AN983 10/100 PCI,Asus P5PE-VM,GSA 4163B,GCC 4480B,19\"LCD LG-L194WT-SF

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •