Už jsem ho objednal spíš ze zvědavosti, novej zdroj nepotřebuju, ale za ty prachy mi zvědavost nedala - jsem elektrotechnik.
Na těch fotkách vypadal slušně:
- kondenzátory kvalitní (pokud to nejsou fake), ty dva primární trošku malá hodnota, ale asi to dohání aktivním PFC (aspon vypadá že tam asi bude) a tou velkou cívkou
-velikost hlavního trafa si netroufám posoudit, jednak to nemám tak v oku a druhak to bezprostrřdne zavisí na spínací frekvenci zdroje (kterou si změřím až dorazí), pokud to honěj na vyšší frekvenci nez obvykle stačí menší trafo
-chladiče jsou docela malý, těžko říct fakt to záleží na kvalitě (a tedy ztrátovém výkonu) součástek co chladí a taky systému usměrnění na sekundární straně viz níž
-usměrňovací diody mi přijdou taky malý (pouzdra TO220) aspoň co je vidět, ale opět nevím možná je to usměrňovač nikoliv z diod, ale z řízených MOSFETů a tím pádem je to ok - asi to tak bude, diody by při těch proudech už fakt dost topily.
-filtrační cívky ten drát mi na udávaný proud 50A na 12V větvi přijde slabej, ale možná je to dvojitě
-filtrační kondíky taky relativně malý, ale opět to bez prostředně záleží na frekvenci zdroje, při vyšší stačí menší
Takže aspoň sám za sebe neříkám tak ani tak, počkám až mi přijde, kouknu do něj a pokud se mi potvrdí to aktivní PFC, větší spínací frekvence než mají normální zdroje, řídící obvod na primární straně a na sekundární řízený usměrňovač z dostatečně dimenzovaných mosfetů, tak je to hodně dobrý dělo.
Čistě subjektivně z těch fotek nemám pocit, že se tam šetřilo na každé součástce, jak je dneska zvykem. Např. dimenzování usměrňovacích diod: dražší zdroje klidně i na 200% potřebného proudu kvůli nižším ztrátám, levný fortron okolo 110% potom dlouho nic....a nakonec noname (někdy i EC) 75% - prostě počítají s tím, že to vydrží o trochu víc než říká výrobce součástky a pak to v testu na plnou zátěž shoří.

Odpověď s citací