Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: Ryzen 5 3600 - teploty

  1. #1

    Standardní Ryzen 5 3600 - teploty

    Tak schválně jestli tu ještě někdo žije

    Mám Ryzen R5 3600(bez jakéhokoli OC) a trochu mě od začátku děsí teplotami, se stock chladičem v staré case(jako fakt staré jen s 2x92mm větráky) v cinemabenchmarku za tu chyvku dosáhl 86°C. Což na to že to neběží dlouho je docela síla.
    Tak jsem pořídil SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 a padlo to na 82°C. To se mi stále moc nelíbilo a pořídil o nový case SilentiumPC Signum SG1 TG a ktomu hned 6 černobílých Arctic F12 PWM PST, s tím že už dva 12cm tam byli originál a ty ofukují grafiku, takže celkem 8 12cm větráků . S tím teploty padly na 72°C v Cinemabenchmarku a 78°C při OCCT power(nejvíc z testů co který dokázal), což mi už přijde jako né životohoržujicí pro procesor. Třeba při Kingdom Come má tak cca 65°C a při exportovnání videa v Shotcut to bylo cca 70°C. Bydím v paneláku teplota prostředí bude asi krásných 28-29. což tomu taky moc nepomáhá.

    Máte někdo podobné zkušenosti? Abch řekl pravdu předstvaoval bych si teploty do 70°C, už jen kvůli PBO) i v jakékoli zátěži, což by snad možná dala voda.

  2. #2
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    802
    Vliv
    225

    Standardní Re: Ryzen 5 3600 - teploty

    Nemám sice zkušenosti zrovna s Ryzenem, ale jestli to pozoruješ hlavně teď v horkym létě, tak jak řikáš „teplota prostředí bude asi krásných 28-29. což tomu taky moc nepomáhá", tak to bude ono. Jestli máš v jinou roční dobu v bytě snad 21-22, tak nejmíň o těch dejme tomu 7° je pak chladnější i to, na co ten vzduch foukáš a to už je znát; nejen ten rozdíl teploty sám přímo, ale i čím je větší rozdíl teploty chlazeného předmětu a chladicího média, tim intenzivnější je chlazení.

    Já mám letitý IBM 300PL, ten má na CPU (Pentium MMX 233 MHz, max. ca. 18 W) jen pasivní chladič a před mím ventilátor, co volně chladí celý vnitřní prostor. Dal jsem na něj většího jěžka, než tam byl, na ventilátor vypínač a protože se v tom furt nějak vrtám, mám trvale sundaný dekl. Normálně přes rok múžu dělat co chci a odhadem na ruku ta CPU vyleze tak nejvýš na nějakých 40°, ten větrák vúbec nezapínám. Teprv teď ve vedrech někdy vysloveně cítim na xicht, jak mi z něj nahoru sálá teplo a rukou na něm vydržim jen chvilku, takže ventilátor občas zapnu; nejpozděj do 5 minut ho schladí na okolo 30°. Ty moje teploty se s tvýma ovšem nedaj srovnávat, Ryzen určitě topí mnohem víc než nějakých náct wattú, když na to přijde (byť ten muj Pentium by pokud vim taky měl vydržet nejmíň 80°).

    Pamatuju si, když jsem asi před 20 lety s Pentiem 1 začínal a ve fórech se diskutovala mj. teplota CPU, tak mi už tenkrát lidi řikali, že tenhle procák zpravidla aktivní chlazení vúbec nepotřebuje.

    A taky, muj 1. komp Philips P2012 z r. 1983, měl Z80A (Zilog), větrák vúbec žádný a v parnym létě mi to z něj docela i smrdělo (asi ani ne tak CPU, myslim, že se ten pach linul spíš ze zdroje). Někdy jsem pak na něj nahoře na větrací otvory položil od někud vyrvaný větrák na 220 V a foukal do něj vzduch. Tou dobou jsme taky v práci měli v létě problémy s výpadkama kompú (tehdy jelo všechno na ten Z80), až šéf přitáh přenosnou klimatizaci na chlazení místnosti a bylo to zas OK.
    Naposledy upravil Mikus; 13.08.2020 v 20:12.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  3. #3

    Standardní Re: Ryzen 5 3600 - teploty

    Co čtu, tak řeší lehce jiné teploty, pastu předpokládám, máš?
    https://community.amd.com/thread/251016
    https://forums.tomshardware.com/thre...-load.3513090/

    I7-4770T @ 3,1 ghz /ASRock B85M-GL/2x 8gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

  4. #4
    Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Založen
    21.09.2003
    Bydliště
    PHA 4
    Věk
    38
    Příspěvky
    2 408
    Vliv
    251

    Standardní Re: Ryzen 5 3600 - teploty

    Nechci nic říkat, ale viděl jsem už vadný senzor teploty (ne tedy na sestavě s Ryzenem) i blbě osazený chladič, který na to na první pohled nevypadal.
    NB DELL D630 (C2D T7500, 4 GB DDR2 Kingston, Transcend SSD370 / 60, WD 500 BEKT)
    PC Athlon X2 4600+, AC Alpine 64, ASUS M2A-VM, 4 GB DDR2 Transcend, HD2400 PRO, SB Live!, 3,5" TEAC, NEC ND-3520A, NEC AD-7203A, Transcend SSD 370 / 120, WD RED 2 TB, Fortron 400 PNF, EC ML-5410A, Chicony 2961, Genius NSO+, TESLA AZS 223 + TESLA ARS 1014, TESLA NC 470, TESLA SM 260, HP 5820, 2x DELL 2009Wfp
    photo Nikon D90, Nikkor 18-70, Nikkor 24-120, Sigma 70-300, SB800

  5. #5
    Senior Member mince
    Založen
    10.07.2003
    Bydliště
    Ústí nad Labem
    Věk
    46
    Příspěvky
    686
    Vliv
    227

    Standardní Re: Ryzen 5 3600 - teploty

    mě deska (asi aby vypadala výkonně) honila všechna jádra na 4,4GHz a kvůli tomu do toho cpala napětí jako kráva - TDP na ryzenu3700x bylo 160W! V defaultu. Takhle se chovaly první biosy. Chce si to pohrát/zkontrolovat v Ryzen Masteru (nebo cpu-z). I jiní výrobci praktikovali tuhle ptákovinu.
    Deska B550 Aorus Master Pro AC
    R7 3700X | Gelid Scirocco | Gigabyte B550 Aorus Pro AC | Gigabyte RX480/8GB | Ripjaws 2x16GB DDR4 3200MHz cl16 | SSD 500GB Samsung 970EVO nvme | SSD 1TB Micron | 1TB Samsung EcoGreen F2 | Asus BR-04B2T | Corsair AX760 | AKASA Eclipse

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. Ryzen
    Založil RayeR v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 32
    Poslední příspěvek: 08.11.2017, 17:57
  2. AMD Athlon 64 X2 3600 a MSI K9N Ultra-2F
    Založil Jack68 v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 16.04.2007, 05:51
  3. 3600 alebo z3
    Založil Roboss v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 28.02.2005, 19:18
  4. Asus Vento 3600
    Založil jan555 v sekci fóra Case modding
    Odpovědí: 19
    Poslední příspěvek: 25.12.2004, 09:20

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •