Výsledky 1 až 21 z 21

Téma: Sklenený kabel do bytu

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
  1. #1
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    233

    Standardní Sklenený kabel do bytu

    Pravdepodobne me v dohledné dobe ceká prechod z ADSL na sklenený kabel, co dostanu do bytu. Zajímaly by me k tomu prozatím 2 veci:

    1. Kabel
    Chci ho mít co nejtencí. Ted mám telefon privedený od zásuvky k modemu vedle kompu kolem pokoje asi 25 m 2-linky 2x0,14 mm2 (zkroucený), skoro neviditelne.

    Ten konvertor sklo-Cu má ethernetový výstup a bude asi nekde poblíz telefonní zásuvky. Ve Wiki jsem se docetl, ze na ethernet se pouzívají 2 zkroucené páry (pro kazdý smer dat jeden), ani slovo o nejakém stínení ap. Pochopil jsem to správne?

    Pak by to znamenalo, ze múzu pouzít stejnou 2-linku jako ted, akorát dvojmo a príslusné konektory na koncích. Je tenhle múj vývod správný?

    Trochu problematické to bude na mém 2. pracovisti na opacném konci bytu, kam se asi jednou s kompem prestehuju a kam se normálne s kabelem nedostanu bez vrtání skrz nekolik zdí (vc. dlazdicek na záchode a v koupelne) nebo skrípání kabelu ve dverích. Pred skoro 30 lety jsem si tam natáhl trubkou telefonního vedení 2-zilový kabel se spolecným stínením, který jsem dosud na nic nepouzil (úmysl byl tenkrát na data RS232), leze mi tam ven z 2. telefonní zásuvky. Je mozné tohle pouzít taky pro Ethernet, kdybych minus obou vedení spojil na tom stínení? (Dalsí kabel se mi touhle cestou tahat nechce, jednak je ta trubka uz dost plná a i kdybych tohle vytáhl, hlavne ta 2. tf. zásuvka je dnes zabarikádovaná neodstavitelným nábytkem).

    2. Bezpecnost sítového vstupu
    Nedávno se mi chtel suporták mého providera hrabat na dálku na kompu a sr.lo ho, ze se ke me pres múj USB-modem nedostane a zacal mi místo nej vnucovat sítový router. Já z toho vyvozuju, ze to mé soucasné USB-resení znamená urcitou prídavnou bezpecnost proti hackúm, o kterou ted prijdu.

    Dostanu k tomu ovsem router s vypínatelným WiFi a kabelovým výstupem az na 4 kompy a se zabudovanou FW.
    a) WiFi se vypne, protoze moje data do vzduchu ani sifrovaná nepustím.
    b) 4-násobný výstup zatím nepotrebuju, zatím mám komp jen 1.
    c) Firewall: Uz kolikrát jsem se na mnoha místech ptal, jeste nikdo nebyl v stavu mi vysvetlit, jakým zpúsobem mi zajistí prídavné bezpecí. Mel jsem jednou na zkousku nahozený ZoneAlarm a tam neslo nastavit ani o chlup víc, nez co múzu nastavit i v 98ickách samotných. Co jsem kde slysel, jiné firewally se v tomhle prý chovají stejne.

    Kdyz jsem se na tohle ptal u jednoho "skleneného" providera týpka, co to tam prodává, tak na tuhle moji tezi nerekl ani slovo, které by ji zpochybnilo. Naopak, ze ta FW je hlavne pro lidi, co se nevyznaj, aby si sami patricne nastavili svuj systém a chtejí bezpecnost. Kdyz mám jen jeden komp, múzu ten router klidne vynechat a sítovku pripojit ke zdi prímo.

    Takze jeste jednou se ptám: Múze mi ten router zajistit vyssí bezpecnost a jestli ano, jak?
    Naposledy upravil Mikus; 08.02.2015 v 09:16.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  2. #2

    Standardní Re: Sklenený kabel do bytu

    Jake presne pouzivas pripojeni k Internetu? Tj. jaky mas USB modem a jakym zpusobem vytacis spojeni?

    A doplnkovy dotaz - jaky pouzivas operacni system?
    War. War never changes.

  3. #3
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    233

    Standardní Re: Sklenený kabel do bytu

    1. ADSL 5000/500 (netto, brutto je to 6400/640), modem se jmenuje Planet ADU2000 (Swisscomem certifikovaný, uvnitr je cip Conexant). Funguje to jako WAN, na "vytácení" je tam císlo 0000000 a prihlasuju se jménem a heslem, oboje pevné od provajdra.

    2. W98SE
    Naposledy upravil Mikus; 08.02.2015 v 23:09.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  4. #4
    Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    39
    Příspěvky
    8 225
    Vliv
    300

    Standardní Re: Sklenený kabel do bytu

    1. ethernet po dvoužilovém telefonním kabelu, ani kdybys spojil kabely dva, ani kdybys k tomu přidal stínění, neprotáhneš. Ethernet vyžaduje alespoň kroucený dvojpár (100Mbit) nebo kroucený čtyřpár (1Gbit). Osobně jsem řešil podobnou situaci také, jen mám naštěstí natažené telefonní kabely šestižilové, kroucené - tj. aspoň 100Mbit mi po tom projde.
    Domnívám se, že pro Tebe nebude jiné řešení než vrtat, nebo protahovat (prý to jde, mně to nešlo a byl jsem lakomej si platit odborníka) a nebo to střelit vzduchem.

    2. W98SE je slušná archiválie. V tomto případě Ti samostatný router pomůže v tom, že to je zařízení předřazené celé domácí síti (i když sestává z jednoho PC). Tj. případný útočník vidí jen ten router a dále se nedostane. Supporťák Tvého ISP patrně potřeboval vidět nějaké parametry síťového rozhraní; k datům se nemá šanci dostat.

    Rozhodně doporučuji jít cestou pořídit router a od něj si to táhnout už "bezpečně" - vycházej z předpokladu, že co je za routerem, je zcela oddělené.
    A rozhodně bych zvážil nějaký modernější OS, který bude i bezpečnostně trochu výš... (a to není řeč jen o aktualizacích na OS)
    CUBE> 3570K IHS mod@ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 240 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 840 G5 ◦ i7 8550U 1.8/4.0 GHz ◦ 32 GB DDR3 ◦ 512 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 24" ASUS FullHD ◦ Win10 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 4 TB WD GREEN + 3x3 TB WD RED RAID5 ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ HP PS1810-8G ◦ UniFi AP AC LR ◦ OKI MB461
    ◦ Canon PiXMA MG5350

  5. #5
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Založen
    21.04.2003
    Bydliště
    radši už ne v ČR
    Příspěvky
    814
    Vliv
    233

    Standardní Re: Sklenený kabel do bytu

    Kroucené vedení povazuju za samozrejmost. Jak písu, i tu 2-linku od zásuvky ke kompu jsem si zkroutil. Tady se dnes uz ani do domovních telefonních instalací jiné vedení nez kroucené nedává a kde jsou problémy s rychlejsím DSL, tam se staré paralelní dráty ve zdech vymenují (já mám ve zdi z roku ca. 1975 jeste paralelní vedení, ale ocividne to u me pri tomhle ADSL jen do 2. patra jeste nevadí). Takze kdybych to takhle natáhl jako ted, ale 2x vedle sebe, tak to ten kroucený 2-pár bude.

    Ten Ethernet bude podle vseho 100 MBit standard, ale víc nez 20, jako moje mozná budoucí napojení, pres to nepotece (soucasné tempo mi stací, TV nechci, vetsí rychlost by u me byly jen vyhozené peníze a tech 20 je standardní nejnizsí nabídka na skle).

    Jinak tu mám jeden 6-zilový patch-kabel a pri tom jsem si ríkal, na co je ten 3. pár? Podle Wiki je na kazdý smer 1 pár, takze kdyz uz víc nez 4 zíly, cekal bych jich 8. Ty teda asi budes vedet, jak jsou ty 2 dráty navíc pouzité?

    Do té trubky jsem tenkrát natáh jeste taky koax na rádio a TV od kabelové zásuvky. Pokud se pamatuju, tak to slo celkem v pohode, ale ta hadice se tim holt naplnila. A kdyz jsme u kámose tahali plochý kabel, kdyz jsem mu po baráku instaloval ISDN, tak jsme to museli mazat vazelínou jak vzteklí, abysme to protáhli. Ale práve i ta zásuvka, ze které by to pak melo lézt, k té se dostanu tak jeste akorárt abych do ní zastrcil nebo vytáh zástrcku a otevrít ji by byl znacný problém.

    prý to jde
    Samo, ze to jde, ale me se do toho proste nechce a ten telefon mám natazený kam potrebuju. Provrtat zed z jednoho pokoje do sousedního pro me je malickost, ale tady bych práve musel prolejzat jádrem nebo jinejma podobnejma chutema. Normálne bych se na to sklo vyprd a zústal na tom, na cem jsem. Ale me vrcholne s..e múj provajdr (minulý rok figuroval na 6. míste statistiky podnikú a institucí, na nez si v CH lidi nejvíc stezujou a ten stav je u nej uz dlouhá léta chronický), rád bych od nej pryc a tohle je jedna z alternativ, co se nabízí.

    Router: Na první pohled to útocník vidí tak, jak ríkás, ale ptám se, co na druhý pohled? Tak zcela oddelené to za ním být nemúze. Já se pres ten router prece taky dostanu ven stejne jako se ke me dostane kazdý servr, ze kterého beru jakákoliv data, vc. ovládání kompu javascriptem ap., at ho chci nebo ne, jen proto, ze si ten poskytovatel neceho dovolení proste vydupe. Takze, kdo v tomhle umí, pro toho myslím nebude problém se pres ten router dostat vetsí nez ocurat bezpecnostní opatrení vlastni operacnimu systemu (samozrejme, ze se nebudu pokouset rozbít pancérové sklo obycejným kladívkem - nejlépe si najdu cestu, kterou ho bez pouzití násilí obejdu)...?

    A modernejsí OS a vetsí bezpecnost - ona je to velmi komplexní zálezitost. Samozrejme ze stále o tom premýslím, sbírám informace, sleduju, jak se celá ta scéna vyvíjí, co písí experti pres bezpecnost, na co se ptaj uzivatelé moderních systémú ve fórech a jiných poradnách, co dostávají za odpovedi, jak do toho kafrá politika atd. Pritom celkove porád docházím k záveru, ze s modernejsím systémem bych sotva cestoval po Netu markantne bezpecneji, jestli vúbec (uz jen treba to, ze 98icky dnes pozívají bezpecnostní výhody minoritního systému jako treba i Linux nebo Mac). K tomu obrovské náklady na celkovou modernizaci a kdyz uz, tak i udrzování uptodate (casto jen pro neplodnou az kontraproduktivní iluzi mít vsechno, jak "má být"). To není zdaleka jenom nákupní cena za HW a SW. Není taky tak úplne náhodou, ze dodnes jsou lidi, co se zabývají vývojem pro 98icky. V neposlední rade je pro bezpecný provoz také dúlezitá dobrá znalost vlastního zarízení, která se logicky s dobou pouzívání soustavne zdokonaluje, pricemz kazdá zásadnejsí zmena na nem znamená mj. i v tom ci onom ohledu nový krok do tmy.
    Naposledy upravil Mikus; 10.02.2015 v 08:35.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

  6. #6
    Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Založen
    07.10.2002
    Bydliště
    Praha, Sanctuary
    Věk
    39
    Příspěvky
    8 225
    Vliv
    300

    Standardní Re: Sklenený kabel do bytu

    Ad kabely -
    je to samozřejmě na Tobě, jakou variantu zvolíš, budeš se o to pak starat přece sám Co se týče kroucení stávající dvoulinky, tak je to myšlenka zajímavá, leč asi jsi to nezkroutil tak, aby to odpovídalo požadavkům normy. Neb se zde bavíme o tom, že po tom jdou stovky MHz a to už není žádná legrace ("si to zkroutím a bude to dobrý"). Ono to asi na pár metrů bude fungovat, ale taky se to může chovat "divně". Např. telefonní kabel má úplně jiné kroucení, než požaduje ethernet.
    Co se týče využití vodičů, tak u 100Mb a nižších skutečně stačí dva páry, data-ground, data-ground resp. dataA+/dataA- a dataB+/dataB-. V případě gigového ethernetu jsou datové vodiče 4 (logicky) kvůli rozšíření pásma.

    Ad router -
    při útoku na router musí útočník překonávat další překážku navíc. Nikdo Ti nebrání v tom mít zapnutý stále firewall na svém PC a zároveň mít firewall a NAT (překlad adres) na routeru. Z principu ano, pokud útočník získá kontrolu nad routerem, tak v zásadě má přístup do celé sítě, ale upřímně řečeno, nabourat zafirewallovaný linux asi není úplně legrace
    CUBE> 3570K IHS mod@ 4.4 GHz + NH-U9B ◦ 16 GB ◦ ASUS P8Z77-M ◦ HD7850 2GB @ 1110/5480 + Mk 26 ◦ 240 GB SSD ◦ SS-II 380 W ◦ LIAN LI PC-V351B plexi mod ◦ LG IPS231p
    WORK> HP EliteBook 840 G5 ◦ i7 8550U 1.8/4.0 GHz ◦ 32 GB DDR3 ◦ 512 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 24" ASUS FullHD ◦ Win10 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 4 TB WD GREEN + 3x3 TB WD RED RAID5 ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung LE40B650 40" FullHD ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB750GL ◦ HP PS1810-8G ◦ UniFi AP AC LR ◦ OKI MB461
    ◦ Canon PiXMA MG5350

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

  1. Jaký nový AP/router do dlouhého bytu?
    Založil Darth Maul v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 52
    Poslední příspěvek: 15.06.2008, 10:50

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •