Výsledky 1 až 25 z 25

Téma: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

  1. #1
    Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Založen
    14.10.2002
    Bydliště
    Brno
    Příspěvky
    1 525
    Vliv
    238

    Standardní Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    tohle je tak krasne nazorny, ze i kdyz to je v danstine, proste to sem musim dat:

    http://www.cyberbox.dk/guide/stik.php

    dalsi stranka je v anglictine, a zabyva se treba tim, jak monitorovat otacky pri pripojeni ventilatoru na 7V, popr. na 5V:

    http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/fanStuff1a.htm

    no a tenhle obrazek sem musim dat primo, protoze jednodussi zapojeni jak provozovat ventilator na 5.4V a mene (pokud se v horni vetvi pouzije vice nez 1 dioda) v pripade, ze se odmita pri tak nizkem napeti roztocit, jsem jeste nevidel:
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

  2. #2
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní

    Ja len dodám, že v zapojení podľa Spajky Innovations nieje možné využiť vývod ventilátora pre meranie počtu otáčok! Celá tá stránka je IMHO plná dosť nekorektných riešení. Zapojenie kondenzátora do signálnej cesty pre snímanie otáčok môže v extrémnom prípade spôsobiť odpálenie obvodu na matičnej doske - prenášajú sa aj impulzy zápornej polarity!

    K schémam na http://www.cyberbox.dk/guide/stik.php dodám:
    toto zapojenie neskúšajte, nefunguje to korektne
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  3. #3
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní


    Kondenzátor: 100µF až 1000µF na 15V
    Diódy hocijaké 1Nxxx
    Potenciometer 100Ω až 1kΩ výkonový (drôtový) minimálne 1W (radšej viac W)

    Vo všetkých zapojeniach je možné využiť vývod ventilátora pre meranie otáčok (nenakreslený...)

    A) - základné zapojenie, napätie na ventilátore 4.4V

    B) - počet diód je ľubovoľný, napätie na ventilátore = 5V - (0.6 x počet diód)

    C) zapojenie z reguláciou

    D) - počet diód je ľubovoľný, napätie na ventilátore = 12V - (0.6 x počet diód)

    BTW: kondenzátor použijte iba vtedy, ak máte problém z rozbehnutím ventilátora. Všetky zapojenia fungujú aj bez neho.
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  4. #4
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní

    Citace Původně odeslal vogo
    jak tedy jednoduse a bezpecne zapojit ventilator na 7V 12 diod zapojovat nechci a odpor topi co dat do zapojeni pojistku
    Poistka ti zachráni ventilátor, ale počítač to nemusí prežiť.

    BTW: 12 diód topí presne rovnako ako jeden odpor (stratový výkon je ten istý). Použij rozmerovo veľký odpor - napríklad 10Wattový a bude mať nízku teplotu
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  5. #5

    Standardní

    2vogo:
    12 diod nemusíš zapojovat, stačí ti jedna zenerka 5V1 (např. BZY005.1) zapojená místo těch dvou diod (na tom pravém dolním obrázku ze čtyř co postnul PeterM).
    (jen pro úplnost, musí být zapojená katodou ke +12V)
    Ta zenerka bude topit stejně jako odpor. Je to zkrátka lineární regulace, takže toho tepla se bohužel nezbavíš jinak, než spínaným regulátorem.
    Athlon XP-M 2600+@166x15 1,66V; FalconRock II+wind tunel; EPoX 8K5A2+; 2x256MB DDR333; 3D Prophet FDX 8500 LE 64MB; 2xWD800JB;
    KME CX-2359; LiteOn SHM-165P6S; LiteOn LTR-32125W; Sound Blaster Live! 5.1; Belinea 101920

  6. #6
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní

    Citace Původně odeslal Champion
    Mam to zapojene s Regulaciou (obr C) a nejde to stale rozbehnut ..
    Skusal som najprv 500ku potom 1000 a nakoniec som dal 2200 ale aj tak sa to nerozbehlo ..Mozem skusit este vedsi kondenzator ??Alebo co s tym ??
    Ak použiješ príliš veľký odpor (alebo potenciometer) tak sa ti ventilátor skrátka nerozbehne bez ohľadu na to, aký veľký kondenzátor použiješ.
    Aké máš napätie na ventilátore?
    "Inteligentné" ventilátory (napr. Papst ) majú integrovanú logiku proti poškodeniu motora - ak sa ventilátor zastaví, počkajú niekoľko sekúnd a až potom ho skúsia znova roztočiť. V takomto prípade zapojenie s kondenzátorom neúčinkuje...

    ... a k tvojej otázke: kondenzátor môžeš zväčšovať ľubovoľne, otázka je, či to má zmysel. To už je možno lepšie použiť nejaký zložitejší typ regulátora - napríklad PWM
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  7. #7

    Standardní

    Citace Původně odeslal cLiVe
    Citace Původně odeslal PeterM
    Citace Původně odeslal cLiVe
    Da sa teda v pohode pouzit zapojenie ventilatora na 7V bez nejakych odporov, kondikov?
    Len na vlastné riziko. Je veľa ľudí, ktorým to chodí, ale sú aj takí, ktorí na to pomerne draho doplatili

    Ja to neodporúčam. Cena jedného výkonového odporu je cca 1,- koruna (aj keď ich kúpiš desať v rôznych hodnotách na vyskúšanie, tak ťa to finančne nezruinuje )
    Nejde o koruny ale nebudem kvoli tomu behat a pod.

    Pocuj nejake reg. tuto na fore niekto nerobi?
    ja som robil jedny regulacie ... nejake info najdes na mojom webe lopo.losys.sk
    Tron: Asus Z170-A, i7-6700K, Corsair Vengeance LPX 32GB (Kit 4x8GB) 2400MHz DDR4 CL14 1.2V, Radeon FuryX + Vega64, 2x LG 32UD99, Samsung 970EVO 500GB + 2xWD40EZRZ, LG BH16NS55, Creative X-Fi Fatal1ty Pro, Nanoxia Deep Silence 5 rev.B, SuperFlower Leadex 80+ Platinum 850W, Logitech G19 + G9x, Creative A520
    Belldandy: GB 990FXA-UD3, FX6100, G.Skill ARES F3-1866C10D-16GAB (2x2x8GB), GB HD7870 2G +Asus 1050Ti 4G, HP LP2475w, Samsung SSD840 500G, LG GGW-H20L, Chieftec Matrix BIG silver - Belldandy MOD, Super Flower SF-550P14PE Golden King
    Ebi: NTB HP 8560w LY528EA, i7-2670QM 2.2GHz, 16GB DDR3-10600, nV Q2000 2GB, 15,6" fHD, SSD Patriot Burst 960GB

  8. #8

    Standardní

    velmi jednoduche zapojeni (zakladni zapojeni regulace pro 1 - 4 vetraky ma 3 soucastky) pomoci stabilizacniho obvodu LM317T (i s navodem).

    http://budha.wz.cz/regul.htm
    CPU: E2200 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro , GPU: GigaByte HD2600 XT , RAM: Kingston 2x1GB DDR2 PC800 ,[b] MB: Asus P5Q , PSU: Chieftec Green Angel CTP-400-12G, 400W , HDD1: Samsung Spin Point F1 HD502IJ 500GB 16MB SATAII/300 , HDD2: WDC WD2500AAJB 250GB ATA100 , HDD3: WD5000AAKS- 500GB 7200ot SATAII/300 16MB + Externí box LC POWER EH-35BE2 3,5 SATA2/1 HDD, USB 2.0 + E-SATA , DVD: Samsung SH-S223F SATA , CASE: ASUS TA-982

  9. #9
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní

    Regulátory - rôzne druhy - pre začiatočníkov

    http://www.cpemma.co.uk/index.html
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  10. #10

    Standardní

    pokud chces z 12V udelat 7V, potrebujes vykonovy odpor a ne potenciometr. Jo a ohmuv zakon se uci na zakladni skole.

    R=U/I
    kde U=12V, I mas napsane na tom vetraku (nebo si to zmer). a R je minimalni velikost odporu potrebna ke zmene napeti. jo, a vykonovy proto, ze ti cast vykonu, co bere vetrak (podle pomeru odporu "vykonovy odpor/vetrak") spotrebovava ten vykonovy odpor.
    a ten vykon spocitas zas podle ohmova zakona I=U/R, kde R je rozdil mezi odporem vetraku a max. odporem vykonoveho odporu.

    toto je pouzitelne i na pripadny vypocet potrebneho potenciometru.

    uff, doufam, ze jsem to napsal srozumitelne

    EDIT: v tvem pripade potrebujes odpor cca 1,7krat vetsi nez je odpor vetraku. a aby mel min. 2W (lepsi je 4W - nebude topit).
    CPU: E2200 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro , GPU: GigaByte HD2600 XT , RAM: Kingston 2x1GB DDR2 PC800 ,[b] MB: Asus P5Q , PSU: Chieftec Green Angel CTP-400-12G, 400W , HDD1: Samsung Spin Point F1 HD502IJ 500GB 16MB SATAII/300 , HDD2: WDC WD2500AAJB 250GB ATA100 , HDD3: WD5000AAKS- 500GB 7200ot SATAII/300 16MB + Externí box LC POWER EH-35BE2 3,5 SATA2/1 HDD, USB 2.0 + E-SATA , DVD: Samsung SH-S223F SATA , CASE: ASUS TA-982

  11. #11

    Standardní

    Ja teda pocitam vykon podle vzorce P=UxI. Takze jestlize chci vedet jakej vykon se vyzari na odporu tak to spocitam asi tak: 12V je pred odporem a za nim 7V tak vykon se rovna 5V x proud protekajici odporem treba 0,12A a to se rovna 0,6W.
    AMD Athlon XP-M 2600+ @ 241FSB x 10.5=2535Mhz/ 1,65V, L12 mod, 512 MB DDR500, NF7-S r. 2.0, bios D25_cpc_on_rev.1D by -=Merlin=-

  12. #12
    Senior Member
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Prešov
    Příspěvky
    1 738
    Vliv
    205

    Standardní

    Kurník šopa čítate vôbec tie odkazy, ktoré sú tu uvedené

    Všetko to tam je napísané, aj vzorce aj schémy. Nehovoriac o tom, že keď použijete to, čo som uviedol v treťom príspevku tak nemusíte nič počítať

    ...ešte jeden OT post a zamknem to tu
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

  13. #13

    Standardní

    Nezkouseli jste nekdo to zapojeni s L200C? Chystam se to zbastlit, za cca 100,- to jde ne? Jenom by me ale zajimalo jestli se necha nastavit i strmost charakteristiky
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

  14. #14

    Standardní MirrA

    No nevím jestli bych se ještě pouštěl do řízení otáček ventilátoru. Já jsem ovládal otáčky na procesoru (potenciometr přes ochranný rezistor do báze tranzistoru a tím sem spínal větrák) Jelo to tak 2 měsíce a pak se mi odpařila cestička na základní desce která přivádí napájení k větráku. A pořád ještě nechápu proč se to stalo

  15. #15
    Senior Member Avatar uživatele NazQul
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Praha 4, Krč
    Věk
    35
    Příspěvky
    636
    Vliv
    193

    Standardní

    prosel sem ty weby nahore, zaklady elektroniky nake mam ale i tak resim ted problem jak zapojit dva 12 vetrone. Sou to ty tricody od Ximy, tzn ze maj trizilkovej kabl. A ted o co mi de, rad bych zapojil oba fany pouze jednim konektorem do desky abych moch regulovat otacky (predpokladam ze to pude) takze me napadlo pripajet +12V a Ground z toho druheho vetrone na odpovidajici kabely toho prvniho fanu (tzn paralelni zapojeni) pricemz RPM z druheho necham bez zapojeni pze deska by cetla RPM z toho prvniho. Slo by to takto ?

  16. #16

    Standardní

    Ano, islo - len pozor na maximalny prud, aby si neodpalil to napajanie z dosky.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

  17. #17
    Senior Member Avatar uživatele NazQul
    Založen
    19.04.2004
    Bydliště
    Praha 4, Krč
    Věk
    35
    Příspěvky
    636
    Vliv
    193

    Standardní

    Citace Původně odeslal Rainbow
    Ano, islo - len pozor na maximalny prud, aby si neodpalil to napajanie z dosky.
    hmm to me napadlo abych tim nepos*al desku takze budu muset jak blb tahnout kabl pro kazdej vetron zvlast

  18. #18
    Senior Member Avatar uživatele sAd
    Založen
    20.04.2004
    Bydliště
    FM & HK
    Příspěvky
    538
    Vliv
    197

    Standardní

    no, pokud mě mé znalosti nešálí, tak by asi bylo lepší to zapojit seriově sice se ti ty větráky budou točit pomaleji, ale aspoň víš, že nepřekročíš Imax. jinak v paralalením zapojení se ti bude točit každý jinak, protože pochybuju, že by byly úplně totožné (to nejsou nikdy).
    YUKI > HP 6710b > Intel Core 2 Duo Mobile T7250 2 GHz > 2×1024 MB Nanya DDR2, 667 MHz > intel X25-M G2 80 GB SSD > dokovací stanice HP 2008 120W > LCD HP LP2275w
    SORA > Intel Little Falls 2 > Intel Atom 330 1,6 GHz > 1×2048 MB Corsair DDR2, 667 MHz > Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320 GB
    ERI > Nokia 700 > Belle FP1

  19. #19

    Standardní potenciometre

    Ked zapojim jednoducho pred vetrak ten 100Ohm potenciometer .......v tretom prispevku schema C.Tak je to v pohode.Ale chcel by som paralelne na ten jeden potík dat aj 2 vetraky ale uz to nebolo ono ,aj ked bol potik na max tak to islo slabo.Rozmyslal som nad tandemom ale potíki takychto hodnot v elektrokrame nemali ani neviem ci sa vyrabaju.

    Takze otazka: Mam zvolit ine hodnoti potenciometra......Ake? ,alebo to nikdy nepojde aspon tak jak jeden vetrak na 100Ohm Pot.

    Nechcem robit s tranzistorom,ani to ze to nikdy nepojde na 12V mi nevadi

    Ps:Ked sa pitam blbost tak sry

  20. #20
    Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Založen
    24.01.2004
    Bydliště
    Trutnov
    Věk
    32
    Příspěvky
    2 612
    Vliv
    241

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Všude jsou tady regulace otáček, ale nějak nemůžu najít jak udělat zapnutí/vypnutí větráku při určitý teplotě jako maj některý notebooky. Dá se to udělat nějak snadno?
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

  21. #21
    Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Založen
    14.10.2002
    Bydliště
    Brno
    Příspěvky
    1 525
    Vliv
    238

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Citace Původně odeslal Peca-on-line
    Všude jsou tady regulace otáček, ale nějak nemůžu najít jak udělat zapnutí/vypnutí větráku při určitý teplotě jako maj některý notebooky. Dá se to udělat nějak snadno?
    Zkus, jestli ti to cirou nahodou nedokaze softwarove vyresit Speedfan ... jinak bych to videl na termistor ve spojeni s nejakym komparatorem.
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

  22. #22

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Citace Původně odeslal Peca-on-line
    Všude jsou tady regulace otáček, ale nějak nemůžu najít jak udělat zapnutí/vypnutí větráku při určitý teplotě jako maj některý notebooky. Dá se to udělat nějak snadno?
    A co tohle:
    http://www.bit-tech.net/article/51/
    IMHO Trance will never die...

  23. #23
    Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Založen
    14.10.2002
    Bydliště
    Brno
    Příspěvky
    1 525
    Vliv
    238

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Citace Původně odeslal -- Charlie --
    ano, zde jde o elegantni reseni s integracem primo k tomu urcenym ... v zapojeni je pouzitej termistor a kdyz se kouknete do datasheetu ( http://www.micrel.com/_PDF/mic502.pdf ) tak zjistite, ze obsahuje dokonce 4 komparatory

    dodam, ze je potreba pouzit to treti zapojeni, a trimrem VR2 se nastavuje teplota, pri niz dojde k vypnuti vetracku
    Naposledy upravil Mymak; 03.01.2006 v 15:28.
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

  24. #24
    Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Založen
    24.01.2004
    Bydliště
    Trutnov
    Věk
    32
    Příspěvky
    2 612
    Vliv
    241

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Vypadá to velice pěkně, až na to že nějak nenacházím kde by se ten mic502 dal sehnat . Existuje za to nějaká alternativa? Ta regulace není nutná, stačilo by vypnuto/zapnuto.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

  25. #25
    Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Založen
    14.10.2002
    Bydliště
    Brno
    Příspěvky
    1 525
    Vliv
    238

    Standardní Re: Zapojeni ventilatoru - nazorne, s obrazky

    Citace Původně odeslal Peca-on-line
    Vypadá to velice pěkně, až na to že nějak nenacházím kde by se ten mic502 dal sehnat . Existuje za to nějaká alternativa? Ta regulace není nutná, stačilo by vypnuto/zapnuto.
    imho uz se nevyrabi, ale zkus se inspirovat tady http://www.cpemma.co.uk/thermal.html
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete zasílat odpovědi
  • Nemůžete přikládat přílohy
  • Nemůžete upravovat své příspěvky
  •