Pardon, že se přidám do tématu, ale tohle mě docela zaujalo, je mi to principiálně jasné, nicméně, jaká vada se pak rozumí "normálním opotřebením" a jaká "vadou výrobku"? Kdo a jak to posuzuje?
Dám zcela konkrétní příklad - koupil jsem si černé kožené polobotky od jedné nejmenované obuvnické firmy, která před válkou začínala a působila na ZlínskuNosil jsem je poměrně často, takže po roce už byly docela "ochozené" (ale nijak poškrábané atd), nicméně třeba nit kterou byla svrchní část přišita k podráčce na několika místech praskla a udělal se tam nepatrný otvor, stejně jako kůže ztratila pružnost a na jednom místě praskla.... Podotýkám, že jsem boty nenosil v extrémních podmínkách a ošetřoval je pravidelně krémem zakoupeným přímo na místě dle doporučení prodavačů. V prospektu k botám jsem nikde nenašel, že by se měly nosit maximálně 2 dny v týdnu, protože jinak se nadměrně opotřebovávají... Samozřejmě že v takovém stavu jsem si je mohl vzít tak akorát na pivo do hospody, funkci společenské obuvi to neplnilo ani náhodou... Paragon jsem ztratil a tak jsem to reklamovat nešel, ale čistě hypoteticky, jak by to bylo v tomto případě? Kde je hranice mezi "běžným opotřebením" a vadou výrobku? Je tedy v praxi dvouletá záruka u oblečení, které se používá, vůbec vymahatelná? Teď nemyslím případ, že dědeček dostane novej svetr k Vánocům, dá si ho do skříně "aby si ho šetřil" a po roce a půl ho vytáhne a zjistí, že má rozpáranej šev
Sorry za menší OT vzhledem k žárovkám, ale to "běžné opotřebení" by mě docela zajímalo![]()