Mno tak to jste trošku sebrali vítr z plachet, byl jsem si docela jistý, že problém je v kabelu
Takže to ještě více konkretizuju (já mám ten samý net, akorát že jiný modem a fachčí mi to v poho): ze zdi jde drát do rozdvojky (to je snad skutečná rozdvojka, nevím proč tam je a já to měnit nebudu), z ní je napojen 1 kabel do splitteru (tak kam má být zapojen) a ze splitteru vede kabel k telefonu (ten funguje v poho) a druhý je natažený k počítači (ten 15metrový). Když na ten 15metrový kabel (dvojžilový, původně byl pro wifi) připojím telefon, tak funguje v poho. Internet bohužel ne (viz. první post).
Při zapnutí počítače v system tray vyskočí ikonka síťového připojení a relativně dlouho (minutu) tam obíhá žlutá kulička značící "načítání IP adresy". Pak zmizí a je to vizuálně OK, stav: připojeno, rychlost: 100MB/s. Když si ale připojení rozkliknu, tak u "aktivity" vidím že mám jen odeslané pakety, ale že se žádné nepřijímají. Což je asi problém, ne?
No a když jsem postoupil nastavovací proceduru na adrese 10.0.0.138, tak v posledním bodě 11 je něco na způsob ověření, že je vše v pořádku => u tuším 5 položek má naskočit "pass" a ono naskočí "failed"na bezplatné lince 800184084 mi týpek právě říkal, že problém bude v délce nebo kabelu.
Závěrem jen dodám, že v tomhle jsem trošku lama, takže polopatismus docela ocením
PS: když jsem instaloval internet u sebe, tak splitter měl barevné samolepky naopak (zelená místo červené tuším), takže tohle jsem skutečně kontroloval...