Uf, jsem elektrotechnik a při čtení předchozích příspěvků jsem fakt docela trpělLidi nešiřte paniku
Bingo!
Podle mě tam bude síťový filtr zapojený ještě před vypínačem, takže zůstává furt připojený a teče skrz něj kapacitní proud.
Trocha teorie: P=S*účiník
S ... zdánlivý výkon (to zhruba měří ten měřák)
P ... příkon (to cvakáte ČEZu)
účiník ... (prosím neplést s účinností to je zas něco úplně jinýho) udává fázový posun napětí a proudu
pro kondenzátor je účiník roven 0, existuje na to krásný příklad: "Vezmi vhodný kondenzátor (např. 12 mikroF 250Vstříd) zapoj ho přes ampérmetr do zásuvky, všechny ostatní spotřebiče v domě vypni, ampérmetr bude ukazovat, že do kondenzátoru teče proud cca 1A, ale elektroměr bude stát."
Takže máme S=U*I=230*1=230W, ale elektroměr nám stojí protože účiník je 0 a tudíž P=0.
To, že zdroje vykazují různou spotřebu, není tím, že by fortron byl v prdeli a poklesla mu účinnost na polovinu, ale tím že ten měřák neumí měřit nesinusuvé odběry, a ty zdroje se mohou lišit jednak EMI filtrem a jednak PFC filtrem, takže ve výsledku mají jiný tvar odběru proudu a měřák měří voloviny.
Jestli tě ta spotřeba fakt zajímá, tak si to změř pomocí elektroměru a máš to přesně (kdybys nevěděl tak poradím), nevýhoda je, že musíš doma úplně všechno ostatní vypnout.
Edit: jinak detailní fotka toho odkrytovanýho zdroje by bodla a měli bysme jasno![]()