Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: Funkcni PowerNow na Athlon XP-M 2600+ na desktopu

Standardní Funkcni PowerNow na Athlon XP-M 2600+ na desktopu

Je mozne rozjet nejak PowerNow (hlavne automatickou zmenu frekvence pri ruzne zatezi procesoru) na Athlon XP-M 2600+ (2ghz) na ASRock K7S8XE+?

Aktualne pouzivam CPUMSR pro rucni zmenu frekvence, kdyz parim, dam 2.4ghz, kdyz velice nic nedelam dam 1ghz, jinak jedu na 2ghz.

Standardní

Myslím, že by to měl umět RM Clock, ale nemám to vyzkoušené. Stejnak na desktopu to nemá (se Stop Grant) smysl kvůli nenastavitelnému napětí.

Standardní

Zkousim Tvuj softik CPUHeat, pise mi to ze pri 1.66v to ma nasledujici waty:
    1) 1ghz - (typicky 38W, max 48W)
    2) 2ghz - (typicky 56W, max 71W)
    3) 2.4ghz - (typicky 63W, max 80W)

Me to prijde jako zajimava uspora jet na 38W nebo 56W, a parit na 80W. Podle me to smysl ma. Prave zkousim ten softik RMClock, a zda se, ze je presne to co jsem hledal - meni frekvenci podle zatizeni. Diky!

Me nejde velice o usporu energie, ale spis o mensi zatizeni desky, procaku, zdroje atd. Navic me otravuje ze to musim menit rucne.

Senior Member
    Vliv
    271

Standardní

Ten program používám už dýl a zdá se OK. Vypadá to, že umí i měnit napětí. No aspoň se to tak tváří...
    IBM ThinkPad T40

Standardní

Na desktopu žádný program neumí měnit napětí. A bez změny napětí je úspora vesměs žádná.

Standardní

Citace Původně odeslal Eagle
    Na desktopu žádný program neumí měnit napětí. A bez změny napětí je úspora vesměs žádná.
    38W vs. 63W ti neprijde jako uspora? Nehlede na to, ze to min topi...

Standardní

Citace Původně odeslal haf
    Citace Původně odeslal Eagle
    38W vs. 63W ti neprijde jako uspora? Nehlede na to, ze to min topi...
    V idle se stejně procesor přepne do Stop Grant, takže má spotřebu tak možná 5W. Stop Grant není závislý na nominální frekvenci, čili je úplně fuk, jestli na plno jede na 500 MHz nebo 3 GHz. Při Stop Grant je totiž frekvence prakticky zastavena jen na nutné obnovování dat. Co ale Stop Grant nevyřeší, je leakage... a leakage je závislé na napětí. Desktopová deska nemá připojené SoftVID piny, čili napětí za chodu neumí měnit.

Standardní

Tak jsem provedl zbezne mereni, a pri 1Ghz to ma stabilne teplotu 38 stupnu, a pri 2.4ghz to ma 48 stupnu (speedfan hodnoty).

Rekl bych, ze i kdyz velice nedelam nic narocneho (brousim, dc++, atd), tak porad nejake vlakno sem tam bezi, takze idle rezim se ani nenahodi.

anebo to nemam aktivovane V RMClock je polozka "Enable Stop Grant APIC Bus Disconnect". Nenasel jsem na netu, co to ma delat, kdy to aktivuju. Zkusil jsem to zapnout, ale nepoznal jsem rozdil...

Standardní

Ja jsem tim myslel co to udela, kdyz to v RMClock aktivuju. Me prijde ze to nic nedela - nevidim zadny rozdil v teplote.
    Da se nejak overit ze se procesor prepina do stop grant stavu?

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání