Výsledky 1 až 25 z 180

Téma: ma cenu instalovat LED zarovky

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    284

Standardní Re: ma cenu instalovat LED zarovky

Tak jsem tu dostal od naseho zdejsího univerzálního distributora (Migros) supervýhodnou nabídku, ze si v jeho "subpodniku" na nábytek múzu s kupónem vybrat neco v hodnote 10 sFr. (ca. 250 Kc) zadara, takze jsem se rozhod prastit se pres kapsu, prilpatit si jeste 3,80 Fr a koupil jsem si 2 LED-zárovky na zkousku nad svúj pracovní stúl, kde svítím asi 3'000 hodin rocne. Visí mi tu pseudopetrolejka se skleneným, uvnitr bílým, s vrchu zeleným nocníkem. Púvodne jsem do ní pocítal se svíckovou zárovkou 40 W jednoduse stmívanou vypínacem na snúre se zabudovanou usmernovací diodou.

Kdyz jsem seznal, ze tohle je místo, kde prosvítím nejvíc, zacal jsem experimentovat s úsporkama (LEDky tenkrát jeste nebyly). Propálil jsem tu tusím 4 ks 11 W z Ikey, nadával, ze to nevydrzí ani tolik co normální zárovka, takze jsem se k ní i prechodne vrátil. Pak jsem dosel k poznatku, ze holt budu muset az na dalsí jet bez toho krásného stylového cylindru, anzto "kosík" pod "horákem", jelikoz nemusí zásobovat plamen vzduchem, není kosík, ale plná miska, takze cipilindrem neproudí vzduch a úsporkám se prehrívá eleltronika. Tak jsem v tom spálil jeste nejakou 13 W, pak snad 10, neco bylo z fabriky Osram, ostatní jsem si musel osrat sám (pro nebezpecí rozlomení a následného poranení vcetne otravy rtutí se pri tomto úkonu nedoporucuje zvysovat pozitek zasunutím). Naposled ted EasyStar 9W, kterou bych ovsem oznacil uz jako dolní hranici únosnosti; i kdyz by teoreticky mela odpovídat zárovce 45 W, s tou 40 W jsem tu mel lepsí svetlo.

Tak jsem ted koupil tuhle jednu 5,5 W (ekvivalent 40 W, 470 lm) matovou nedisponující jiným presnejsím typovým oznacením nez Migros a Made in China (v levo), a druhou cirou Osram LED STAR CLASSIC P 25 4 W/827 (4 W jmenovité, konstrukcní 3,3 W, ekvivalent 25 W, 250 lm, svetelný tok na konci zivotosti 70%, rozlození vyzarování viz graf, Made in China, výrobce pro CZ a SK Osram Augsburg, pro RU a UA Osram Mnichov ; na obr. v pravo).

Obe mají 2'700 K (bílé buzny), index vernosti barev Ra = 80, zivotnost udanou na 15'000 h.

Takze 1. dojem:
    Cirá Osram 4 W: Subjektivní pocit svetla je asi tolik, jako kdysi ona zárovka 40 W setmelá diodou. Z nouze na ctení i drobného (ne "superminiaturního") dostatecne kontrastního tisku stací, jako definitivní resení na práci ovsem v zádném prípade. €dit 8:22 - Po pár hodinách nocního svícení: No na velké ctení by to nebylo, ale na tukání do klávesnice pred monitorem OK. *** Kdyz tuhle pustím pres diodu, lehce se mihotá 50 Hz, svetlo nepatrne poklesne, asi tolik, ze je to videt v okamziku prepnutí, jinak na dlouhodobé pozorování je ten rozdíl takrka zanedbatelný - zhruba stejne jako kdyz jsem takhle nekdy zkusil hnát pres diodu kompaktní zárivku. Vycházím z toho, ze tohle vsechno má vevnitr zdroj, který pracuje od nejakých tech jak dnes obvyklé 85 do 280(?) V a vetsí roli nez snízené efektivní napetí na 71% tu hraje roli ten strídavý zbytek po usmernení 50 nebo 100 Hz.

Matová Migros 5,5 W: Svítí podstatne víc nez ta 9 W zárivka, predřazení diody s ní nehne vúbec nijak.

U obou se znacne zahrívá sokl, ustáleném stavu na nich neudrzím prsty, tzn. urcite pres 50°C. Takze cylindr zatím jeste i pres dalsí snízení celkového príkonu o víc nez 50% radsi nebude, dokud se nedostanu k tomu, abych do té misky dole navrtal nebo vybrousil vetrací otvory (mám to v úmyslu uz radu let, jenze na to bych tu lampu musel sundat a do toho se mi nechce). Kdybych se nebál, ze odvrtám neco, co nemám, tak bych radsi proderavel sokly tech zárovek, aby vetraly.
    Přiložené obrázky Přiložené obrázky
    Naposledy upravil Mikus; 06.11.2015 v 08:27.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. zaruka zarovky a spol
    Založil Jezevec v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 56
    Poslední příspěvek: 09.04.2009, 13:58
  2. Casovy spinac zarovky
    Založil ybz3ek v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 26.01.2008, 11:42
  3. Trafo pro podhledove halogenove zarovky - napeti na sekundaru?
    Založil KtK v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 22.10.2007, 22:54
  4. Nejde instalovat
    Založil Michael_C v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 02.08.2006, 10:58
  5. Jaky zarovky nejmene hrejou ?
    Založil Commander v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 03.08.2005, 13:25

Klíčová slova k tématu