Aneb nám tím chce ATI naznačit, že napájecí kaskáda na jejich kartách je dnes tak levná (čti nekvalitní), že to neustojí když se z čipu vytáhne maximum. Mluvím hlavně o 4870, 4890 má kaskádu jak HD2900XT a ta byla dost ok, ala poslední karta s kvalitním high-end PCB. U NV furmark také vytáhne astronomická čísla. U maximálně OC verze Zotacu GTX280 (core = 700mhz default) je to 95 stupňů ve full load, ale furt ta karta neodejde. Atina už mi několikrát umřela, hlavně nekvalitní šmejdy typu Powercolor nebo MSI. GPU je v klidu, horký, ale to ho nezabije, umře napájecí kaskáda (150 stupňů atd). Abych nekřivdil, NV také chcípá, konkrétně 8800GT a 9800GT s referenčnim pcb kde je půl napájecí kaskády na PCB neosazeno (oproti 8800GTS 512 která má full).
Co se té protekce v driverech týče tak to neni protekce, ale cílená de-optimalizace aby GPU nebylo tak vytížené.
Já bych si opravdu přál vrátit se do časů velkejch high end karet. Tenhle systém vydat mainstream kartu s co nej poměrem cena/výkon a high end dělat tim že jich tam slepim více je opravdu na zvracení. Alespoň do té doby než bude jiný funkční multiGPU řešení, než současné AFR se všemi svými nedluhy.
Tohle tlačení výrobních nákladů dolu za každou cenu se mi nelíbí. ATI umíraj, NV tam snad každá píská. GTX280 je kvalitnější než 285. atd..... Kdyby ty karty stály o 1/3 víc a ta 1/3
by se investovala do napájení a vůbec kvality PCB a součástek, tak by to bylo naprosto na místě. Kdo na to nemá ať kupuje mainstream nebo low-end. Ale o kvalitní kartu dnes člověk nezavadí.