2fr33k:
Kritiku beru, ALE problém s ostrostí je, že vidíš opravdu značně deklasovaný originál fotky, kvůli uploadu na web, ona fotka, která má 3.5MB není problém, ale při obsáhlém fotoreportu si jistě dovedeš představit, co by jakákoliv redakce musela mít za úložiště a uživatelé za připojení

ad středový bod:
Ano, v poslední době ho používám nejvíce, přeci jenom je to na AF ve tmě asi nejlepší, jelikož při sotva sekundových intervalech, kdy vám zasvítí světlo musíte bleskově ostřit a s 12b, kdy se pak obraz např. zaostří na ty krajní body je následně fotka nepoužitelná.

Ono si taky vezměte v potaz, že opravdu světlých skel, která se dají používat na focení v klubech bez blesku moc není a ta dobrá navíc stojí desítky tisíc, na což bohužel nemám. 50 má navíc pevný limit v ohnisku, kdy si člověk opravdu musí stoupnout tam, jak potřebuje a na party, kde je narváno to je občas boj (i o neponičenou fototechniku). O kvalitě světelného parku v klubech, kde svítí celou dobu jedno světlo či problikne druhé a nedá se to ani nijak "vypočítat" je to hodně o postřehu a pokud chci fotit bez blesku, nemám jinak na vybranou.

Zkuste si to alespoň jednou, opravdu to není žádná sranda a kolikrát z nějaké party či mejdanu toho moc nemám, protože se celý večer snažím o to, aby ty fotky pak nějak vypadaly.

Nepoužívám žádných následných úprav než to nahodím na web, takže ty fotky jsou přímo takové, jaké je zachytím.

Moje stížnosti na Pentax byly a jsou podloženy praktickými testy. Ten foťák je super na doma/ven, ale tam kde byla třeba použít vyšší ISO a nebo byla tma jako v pytli to byla hrůza. AF u Pentaxu zabíral proti Canonu extrémně pomalu - to srovnávám oba přístroje se seťákem! Na webu se to dost rozebíralo a pochopil jsem, že to není čistě moje osobní domněnka.