Ahoj zdravím fórum.
Po dlouhé době jsem zase něco udělal
Vymyslel a udělal modding reproduktorů Logitech X-530.
link:
http://halentech.czweb.org/Logitech_...itech_X530.htm
Úprava reproduktorů 5.1 Logitech X-530
5.1 sestava Logitech X-530
Rozhodl jsem se upravit moji reproduktorovou soustavu Logitech X530. Důvodem bylo, že jsem byl nespokojený se zapojením subwooferu – výsledným zvukem. Jednalo se o to, že subwoofer si původně bral signály ze všech konektorů tj. předních, centrálních, zadních reproduktorů. Zvuk nebyl ideální, i když na reprosoustavu v ceně 1700,-Kč to bylo skvělé. Proč ale nechtít více? Na mé zvukové kartě Creative X-FI ExtremeGamer Fatal1ty 64MB (mimochodem také upravená) nešlo využít přesměrování nízkých frekvencí přímo do subwooferu.
Popisovaná úprava je tedy vhodná pouze pro uživatele se zvukovou kartou, která umí přesměrovávat nízké tóny na subwoofer. Případně lze využít například program foobar2000 s pluginem pro přesměrování frekvencí na vybraný 6 výstup.
Popis úpravy subwooferu
Změna zapojení spočívá v odletování rezistorů, přes které zvukový signál prochází do vstupu subwooferu. Přes tyto rezistory byly tedy veškeré signály zvuku 5.1 svedeny do vstupu subwooferu. Záměr výrobce je jasný, aby i v případě použití zvukového zdroje stereo nebo quadro byl funkční subwoofer.
Na obrázku umístěném níže už jsou rezistory odletované – nevšímejte si prosím kalafunyKaždý z výrobcem použitých rezistorů má hodnotu 82kOhm. Odletujte tedy rezistory: R550, R440, R330, R220, R110 a nakonec i R600.
Zapojený trimr a signálové cesty
Odpájené rezistory
Přes rezistor R600 (už je zapojený trimr) prochází signál do zesilovače subwooferu. Tento odpor je nutné vyměnit za jiný – změnit hodnotu.
Detail zapojení trimru
Aby subwoofer hrál na stejné úrovni jako před úpravou měl by být nahrazen odporem 13.3kOhm. Ověřením poslechem jsem nakonec zvolil hodnotu v rozsahu 20-22kOhm. Hodnotu jsem zjistil použitím odporového trimru 47kOhm. pozn. Původní hlasitost subwooferu byla na horní hranici a i při stažení potenciometrem na těle subwooferu byl zvuk hodně hlasitý.
Nastavená hodnota trimru
Po této úpravě hraje subwoofer jako vyměněný. Neuvěřitelný rozdíl v kvalitě přednesu. Dalším krokem, který jsem učinil, bylo nastavení mixeru zvukové karty Creative X-FI. Na obrázku je vidět nastavení.
Ekvalizér Creative X-FI
Kalibrováno pouze pouze podle „ucha“ s použitím generátoru frekvencí.
Hodnoty jednotlivých „šavlí“ 31Hz - +2.0dB
62Hz - +1.5dB
125Hz - -3.6dB
250Hz - +2.4dB
500Hz - +1.7dB
1kHz - +1.5dB
2kHz - -4.7dB
4kHz - +2.0dB
8kHz - +2.8dB
16kHz - +3.3dB
Potenciometr subwooferu mám nastavený ryskou na pátou tečku – tedy před polovinou.
Detail konečného zapojení rezistorů na pozici R600 – spojení 2 x 10kOhm, nakonec jsem ještě nahradil jedním 22kOhm rezistorem.
HalenTech Jan Jirousek