Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Excel a automatická změna zdrojovýc dat pro graf

Standardní Excel a automatická změna zdrojovýc dat pro graf

Ahoj, mám tu takovej "menší" problém s grafem v Excelu. Mám 2 listy z nichž jeden obsahuje data a druhý graf. Jsou dělané po měsících a jmenují se "měsíc-detaily" a "měsíc-graf". Když si zkopíruju oba listy a přejmenuju je na nový měsíc, tak odkazy v buňkách se přizpůsobí automaticky ale zdrojová data grafu stále odkazují na starý měsíc a já musím řadu po řadě ručně přepisovat. Na graf funkce najít/nahradit nefunguje. Existuje nějaká možnost (třeba VBA), která by mi automaticky upravila zdrojová data podle mých potřeb?? Těch řad v grafu totiž narůstá každým měsícem a ručně to přepisovat je fakt peklo...
    Nějvětší chybou člověka je, že má spoustu malých chyb..

Core i5-3550@3300MHz, ARCTIC Freezer 13 Pro Continuous Operation, Gigabyte Z77X-D3H, Sapphire Radeon HD 7850 2GB, 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport, Samsung 850 EVO SSD 520 120GB, Asus DRW-24F1ST, zdroj Seasonic S12 500W, skříň CoolerMaster Centurion 5 Silver, 32" LCD Samsung LE32-D550

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    358

Standardní Re: Excel a automatická změna zdrojovýc dat pro graf

Ahoj, ano, řešit se to dá například takto:

Kód:
    Sub Nahradit()
        Dim Puvodni, Novy As String
        Puvodni = InputBox("Zadejte nazev puvodniho listu:")
        Novy = InputBox("Zadejte nazev noveho listu:")

Dim i, PocetGrafu As Integer
        Dim sValueString, sNahrazovany, sNahrada As String
        Dim Rada As Series
        PocetGrafu = 0
        PocetGrafu = ActiveSheet.ChartObjects.Count

For i = 1 To PocetGrafu
            ActiveSheet.ChartObjects(i).Activate
                     For Each Rada In ActiveChart.SeriesCollection
                        sNahrazovany = Puvodni & "!"
                        sNahrada = Novy & "!"
                        sValueString = Replace(Rada.Formula, sNahrazovany, sNahrada)
                        Rada.Formula = sValueString
                    Next
            Next i
    End Sub
    Toto makro když spustíš na novém "grafovém" listu a zadáš mu název původního a nového "zdrojového listu dat", projde všechny grafy a ve všech řadách by mělo nahradit výskyt starého názvu listu novým.
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

Tak jsem to tam vložil, ale nefunguje to.. S makrama sice "nějak" pracuju, ale graf jsem s nima ještě neupravoval, jen buňky.

Pro lepší přehled jsem dal na web ukázku tabulky s minulým měsícem a nakopírovaným novým měsícem před změnou grafu. Za každou radu budu happy.
    Naposledy upravil pre.vit; 02.10.2011 v 21:52. Důvod: vymazání odkazu na tabulku

Core i5-3550@3300MHz, ARCTIC Freezer 13 Pro Continuous Operation, Gigabyte Z77X-D3H, Sapphire Radeon HD 7850 2GB, 2x Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport, Samsung 850 EVO SSD 520 120GB, Asus DRW-24F1ST, zdroj Seasonic S12 500W, skříň CoolerMaster Centurion 5 Silver, 32" LCD Samsung LE32-D550

Věk
    44
    Vliv
    358

Takže, dvě věci:

a) Je dobrý vytvořit modul (Alt+F11 se dostaneš do VBA, Vložit - Modul / Insert - Module) a dát to do něj, ne do kódu konkrétního listu (je to spíš z důvodu přehlednosti, tady by to funkčně bylo taky použitelný)
    b) Z mně neznámého důvodu to cpe do názvů listů apostrofy (což mně na 2007ce nedělalo - nemám teď čas zjišťovat, jestli je to skutečně verzí excelu nebo čím), takže nezafungovalo to "složení" s vykřičníkem (aby to udělalo "Nazev_listu!", takže uprav kód následovně:

Kód:
    sNahrazovany = Puvodni
    sNahrada = Novy
    Takhle už to prošlo v cajku...

EDIT: Tu "opičárnu" s přilepováním vykřičníku jsem tam dělal veskrze jen proto, aby bylo jistý, že už jde o celej název listu, když koukám na ten tvar názvů listů, mělo by to být jedno. A mělo by zafungovat samozřejmě dát jen jako "starej" September a jako "novej" October, nahradí to odpovídající substringy v grafech.

Ad grafy ve VBA - no já to dřív taky nedělal, musel jsem až měsíc a půl zpátky a zpočátku to byla opravdu "legrace", ale není to takovej děs
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected

Senior Member
    Vliv
    276

ano - VBA u aplikaci ma tu vyhodu, ze si tam clovek do makra zaznamena co che udelat a pak to edituje. To je obrovsky prinos k zrychlenemu "vyvoji".
    Autor tohoto příspěvku je zpráskaná LAMA. Absolvoval 6 tříd ZŠ. Proto berte obsah příspěvku s rezervou.

Perfect! Už to funguje jak má a mě vědění o VBA se opět posunulo kousek dál.) Karma +

Věk
    44
    Vliv
    358

Citace Původně odeslal pre.vit Zobrazit příspěvek
    Perfect! Už to funguje jak má a mě vědění o VBA se opět posunulo kousek dál.) Karma +
    Není vůbec zač, jsem rád, že ti to pomohlo

Citace Původně odeslal Kon Zobrazit příspěvek
    ano - VBA u aplikaci ma tu vyhodu, ze si tam clovek do makra zaznamena co che udelat a pak to edituje. To je obrovsky prinos k zrychlenemu "vyvoji".
    Ano, sice nevidím moc souvislost se zde řešenou problematikou (zde uvedený kód se mu "záznamníkem maker" opravdu vyprdět nepovede), ale gratuluju ti, že jsi "objevil" featuru, kterou má Excel už hodně dlouho a obšťastnil nás svým dalším lehce mimoňským příspěvkem

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. nahrada za Putty nebo automaticka zmena velikosti fontu
    Založil NeMeM9aA v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 08.02.2010, 15:50
  2. EXCEL změna písmen ve sloupcích
    Založil MM v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 03.02.2009, 18:24
  3. Excel - graf na kumulaci
    Založil mejla v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 4